Modewandeling Antwerpen: DIVA museum en de Gouden Straatjes

‘Diamonds are a girl’s best friend’, zei diva Marilyn Monroe ooit. Ook in Antwerpen fonkelen vele diamanten. Laatst bezocht ik er het DIVA, Antwerp Home of Diamonds, museum. Dit recent geopende museum is echt wel de moeite, een must-visit voor Antwerpen. Na het interessante interactieve bezoek, deden we de wandeling ‘de Gouden Straatjes’ in het nabij gelegen fashion district. Juwelen is mode.  Als jullie eens een vrije dag leuk willen invullen, dan raad ik zeker deze modewandeling Antwerpen: DIVA museum en de Gouden Straatjes aan. Deze wandeling was een favorietje in Antwerpen,dus ik heb deze maar bij de to do favorieten geplaatst.

DIVA museum

Pauwenbroche met zacht bewegende veren (klik op foto voor meer uitleg)

 

 

Om al onmiddellijk in fonkelende stemming te komen beginnen we onze dag met een bezoek aan het DIVA museum.

 • DIVA Antwerp Home of Diamonds is de volledige naam, vind je op de Suikerrui 17-19, 2000 Antwerpen .
 • DIVA is geen afkorting maar eerder een gevoelswoord dat de luister, de glamour en de sfeer van de collectie wil weergeven… Het museum is een diva
 • Een DIVA is ook de fictieve gastvrouw, die samen met haar butler Jerome je verwelkomt in haar vertrekken. Met korte luisterfragmenten word je ondergedompeld in die sfeer  van luxe, zilver, goud en diamant van weleer.
 • DIVA is een interactief museum, je kijkt, luistert, voelt, doet…
 • En zo wandel je door de Wunderkammer met zijn schatten. Daarna leer je in het Atelier door klikken en te swipen op digitale schermen meer over diamanten. In de Eetkamer staat dan weer het mooiste zilverwerk op tafel. En de echte bling bling vind je het Boudoir van dame Diva.
 • Ook het tweede gedeelte van het bezoek is verrassend. Via een grote brandkastdeur kom je in een brandkofferzaal om interactief meer te leren over diamanten, karaat, kleur, slijpsel, afkomst…
 • De leuke geluidsfragmenten werden geschrapt in coronatijden (info 02/2022), dus hopelijk kunnen we vlug terug genieten dus geen audiogids en geen sfeerscheppende kortverhalen die je terug brengen naar toen, en je herkent zeker de stem van Herbert Flack en andere acteurs. MAAR… NOG BETER een STRAAT AUDIO TOUR zie hier verder.
 • Informatie over de juwelen en zaken die je ziet kan he we krigen door de QR codes in te scannen. Er zijn wel info-brocures te krijgen aan het onthaal met of de ‘hoogtepunten’ en of de ‘diamanten’. (info 02/2022)
 • Het DIVA museum ligt vlak aan de Grote Markt, dus bij onze koffie op een terrasje even naar Brabo gezwaaid en dan was het tijd voor de rest van onze modewandeling: de Gouden Straatjes.
Schitteren op de cover van Diva’s magazine… #DIVAlicious

 

Bling bling van de 19e eeuw...
Bling bling van de 19e eeuw… (klik op foto voor meer uitleg)
Zilverwerk in de Eetkamer
Even binnenbreken?
Code kraken? 🙂

Hierbij 2 wandelingen om de schitterende geheimen van Antwerpen te leren kennen.

1. DIAMANT-EN JUWELENTOUR

Momenteel geen audiotour in het DIVA zelf maar acteur Herbert Flack en radiopresentatrice Layla El-Dekmak nemen je mee naar buiten op hun zoektocht door Antwerpen, hoe die wereldstad van de diamant werd. Je kan genieten van verhalen van de 16e tot nu… én stappen binnen bij de beste hedendaagse juweliers. (Update 02/2022)

Je kan de kaart ook afhalen bij DIVA of Het Steen, of hieronder downloaden via de link of de foto. De wandeling start bij Het Steen.  Klik hier voor de link.

diva – kaart

2. de  GOUDEN STRAATJES

Klik op de foto en je kan een plan downloaden van de gouden Straatjes wandeling.

 

 

 • De inspirerende wandeling de ‘Gouden Straatjes’ is een leuk vervolg van je bezoek over de geschiedenis van diamanten en juwelen die je zag in het DIVA museum, maar je kan er ook mee starten natuurlijk.
 • Bij de Gouden Straatjes-wandeling, die iets meer dan 1 kilometer lang is, ontdek je een 20-tal  hedendaagse juweelontwerpers.
 • Je ziet ontwerpen en vakmanschap van zowel gevestigde waarden als opkomende talenten. Allen hebben ze  gecontroleerde kwaliteitslabels als ‘Ik koop Belgisch‘ ‘Made in Belgium‘ ‘Antwerp Most Briliant‘.
 • Het is een mooie wandeling door het diamant en fashion district. Je geniet ondertussen ook van andere leuke etalages en je komt misschien langs straatjes die je niet eens kende.
 • Onze gids nam ons mee naar een 15-tal zilveren en goudsmeden, die mee doen aan de Gouden Straatjes. Speciaal, opvallend, of net heel compact en verfijnd. Een variatie van stijlen, van betaalbare modejuwelen tot heel exclusieve. Een interessante wandeling voor iedereen met een hart voor sieraden en een oog voor vakmanschap en design.
 • Onze groepswandeling met gids was via VIZIT Antwerpen  (klik hier), maar je kan deze makkelijk alleen doen. Zeker binnen gaan in bij de juwelendesigners, men geeft je graag de nodige uitleg.
 • Op de Facebook pagina van de Gouden Straatjes (klik hier) zie je nog meer foto’s.
 • Deelnemende juweliers zijn o.a.  Wim Meeussen, Gerhild KirchnerAnne ZellienRobb.Zilla, Pascale Masselis, Hilde Van BelleghemDiamanti Per TuttiWouters & HendrixO! JewelryAdelinSara GiesNico Taeymans, Studio CollectI.Ma.Gi.NSalima ThakkerNadine Wijnants,…

 

Hilde Van Belleghem
Het materiaal…
Hilde Van Belleghem
Pascale Masselis

 

 

No words needed

 

 

 

De modewandeling Antwerpen: DIVA museum en de gouden straatjes is interessant, leerrijk, gezellig, leuk, dus een aanrrader om te doen…

Xoxo Ninon

PS: zie ook mijn andere modewandeling  Parijs: designers van Faubourg St Honoré en luxe warenhuizen ,   Parijs: de mode-iconen van de gouden driehoek , Shoppen in Stroget, de lange winkelwandelstraat in Kopenhagen

PS: klik op de foto hieronder en je krijgt de Modewandeling Antwerpen: DIVA museum en de gouden straatjes  in .pdf formaat, zodat je dit kan afdrukken.

4 reacties

 1. Over het DIVA museum heb je helemaal gelijk, ik heb dit vorige maand ook bezocht en een heel tof interactief museum en mooie setting en juwelen. De Gouden Straatjes ga ik binnenkort eens doen al ken ik wel een paar van de etalages in de Nationale straat. Zeker een aanrader. Grt

  1. Leuk dat je het bezoek ook een aanrader vond, zo weten mijn lezers het ook van jou dat ze het op hun to see lijstje best zetten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.