Mijn Mister Waffles, wafelenbak

Gewonnen!!!! Met een tombolalotje, en nu heb ik mijn eigen Mister Waffles in huis, een wafelijzer😊. De gedachte aan een jaarlijkse wafelenbak voelt echt wel vintage. Het was een familietraditie dat er steevast een grote stapel wafels gebakken werd op de verjaardag van de ‘bomma’ in november, en nog een 2e keer in februari als mijn grootvader een dagje ouder werd en iedereen kon aanschuiven, familie, vrienden en buren. Daarna hebben mijn ouders én het wafelijzer geërfd én de traditie… De mama maakte het beslag en ons pa moest bakken. Maar toen zij een 10-tal jaar geleden verhuisden naar een appartement, ging het wafelijzer naar de kringloopwinkel… De traditie werd niet voortgezet… spijtig misschien… En nu kan tante Ninon terug die oma-vibes door de aderen voelen vloeien. Maar eeuuh wafels… dat is niet langer vintage, even googleen leert dat het hip en trendy blijkt😊.  That’s me. Dus tijd om te experimenteren wat kan je nog meer behalve het traditionele wafelbeslag. Kennen jullie sanfels, bloefels of croifels😊? Of met een restje kan je ook spaghafels maken😊. Ik bakte ook koolhydraatarme wafels met bloemkool of courgette. Of klassieke met een twist… Ik en mijn Mister Waffles, wafelenbak!

Als jullie de gewone wafels willen bakken hierbij het recept van de Jeroen (Meus) of  Piet (Huysentruyt)  want beter dan hen kan ik het niet😊. Het is experimenteerweek, eerst iets eenvoudigs of zou ik toch al starten met deeg maken?😊Je kan ook hip en trendy wafels met kreeft of americain eten bij Gaufres & Waffles.

1. Croifels = croissant wafel (croiffles/croffles in English)

Croifel met Griekse yoghurt en fruit.

Starten met deze food hybride, je croissants klaarmaken in je wafelijzer, croifels dus. Je kan croifels zoet of hartig eten. Met wat marmelade, met een spiegelei en wat spek, met roerei en gerookte zalm… Eenvoudig en snel!

  • Kies voor losse vellen croissantdeeg die je dan oprolt, of neem diepvriescroissantjes die je laat ontdooien.
  • Warm je wafelijzer op de hoogste stand, even baksprayen of lichtjes invetten.
  • Plaats je ongebakken croissant op de bakplaat en sluit.
  • Bak gedurende 2 à 3 minuten, na 1 minuutje zette ik het op gemiddeld, want verbrande croifels zijn niet lekker😊.

Tip: zorg dat je roer- of spiegelei klaar zijn want deze croifel moet je onmiddellijk opdienen, nu deze nog gepoft en fluffy is. Voor mij was het een lekker ontbijtje met Griekse yoghurt en fruit. Lees hier nog meer croifel-recepten.

Ontdooide croissants erin
Croifel is klaar!

2. Blafel = bladerdeeg wafel (puffles in English)

Als lunch kies ik voor deze ‘blafel‘😊. Eenvoudig te maken wafeltjes van bladerdeeg en een heerlijke vulling. Hier met een Italiaanse want ik had nog mozzarella, prosciutto en pesto staan. Maar je kan ook kiezen voor gerookte zalm en kruidenkaas, of Ganda-ham, abdijkaas en wat mosterd, of maak ze vegan met spinazie, verse geitenkaas en pijnboompitjes enz…

Blafels à la Italiano als lunch!

Voor deze ‘blafel’ met rauwe ham, mozzarella en basilicum heb je volgende ingrediënten nodig:

  • Vellen bladerdeeg, ik koos voor pakketjes van 6 vierkanten omdat mijn wafelijzer vierkanten zijn je kan ook gewoon 1 groot vel nemen en gelijke rondjes of rechthoeken en uitsteken.
  • 1 bol mozzarella in dunne plakjes
  • 1 pakje dun gesneden rauwe ham
  • Potje pesto
  • Verse basilicum waar je een paar blaadjes in stukjes scheurt.
  • Warm het wafelijzer op iets hoger dan gemiddelde temperatuur!
  1. De vierkante velletje bladerdeeg sneed ik gewoon in 2 en vouwde deze daarna dubbel.
  2. Bestrijk deze met de pesto.
  3. Beleg met enkele (niet té veel want het smelt gemakkelijk) plakjes mozzarella
  4. Verdeel de ham (ik trok deze wat in plukjes), 1 dun plakje per kleine wafel, zodat je toch iets van vulling hebt.
  5. Doe er wat verse basilicumblaadjes op die je in stukjes trekt.
  6. Laat een klein randje vrij rondom en bestrijk dit met wat water.
  7. Vouw dicht, of als je werkt met rondjes, leg de 2e deegcirkel er bovenop
  8. Druk de randen mooi dicht, anders ontsnapt de gesmolten mozzarella best checken😊
  9. Leg het gevulde bladerdeeg op het hete wafelijzer en druk dicht
  10. Bak tot ze goudbruin zien. Smakelijk!
Vulling erin, toevouwen,…
Randjes met water, rond om rond dichtknijpen

 

 

 

 

3. Koolhydraatarme wafels met yoghurt en amandelmeel, yofels dus😊

Koolhydraatarm met Sukrin Gold siroop en slagroom gezoet met Züsto

Heel lekker en vlug gemaakt waren deze yoghurtwafels (yofels) als vieruurtje. Ik was aan het experimenteren en dit recept paste volledig bij mijn koolhydraatarme toetjes (lees mijn ervaringen hier).

Voor deze ongeveer 8 yofels heb je nodig:

  • 100 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel suikervrije ahornsiroop (Sukrin Gold of andere)
  • 50 ml Griekse yoghurt
  • Snuifje zout
  • Warm het wafelijzer op iets hoger dan gemiddelde temperatuur!
  1. Meng het amandelmeel samen met het bakpoeder en het snuifje zout in een kom.
  2. Voeg de eieren, de yoghurt en de ahornsiroop toe.
  3. Mix alles tot een glad beslag.
  4. Bak je wafels mooi goudbruin. Mmmmm lekker.

Heerlijke zoete wafels die ook nog eens lager in koolhydraten zijn! Maar je kan natuurlijk ook een gewoon yoghurtwafeldeeg maken. Lees het recept hier.

Goed gelukt
We liggen te wachten tot morgen😊

 

 

 

4. Bloefels = bloemkool wafel (zelf uitgevonden😊)

Tja hoe kan je anders een wafel noemen met als belangrijkste ingrediënt bloemkool😊. Lunch time en na de caloriebommetjes met croissant- en bladerdeeg ben ik wat in keto-modus, koolhydraatarm maar suuuuuper lekker… Eentje als de vriendinnen komen lunchen binnenkort: bloefels met gerookte zalm en avocado.😊

Voor zes bloefels😊heb je nodig:

  • 300 gram bloemkoolrijst (of mix fijn in een foodprocessor)
  • 3 eieren
  • 90 gram geraspte oude kaas
  • Een paar takjes verse peterselie
  • 1 theelepel chilipoeder of dergelijke
  • en pezo😊 (peper & zout)

Verder: gerookte zalm, avocado’s, wat rucola of andere sla, voor de dressing: volle yoghurt met wat tuinkruiden (bieslook en/of peterselie), desgewenst dunne ringetjes rode ui, restje peterselie.

  1. Bak de bloemkoolrijst een 3-tal minuutjes in een wokpan, blijf omscheppen zodat deze niet aanbakt. Zo gaart de bloemkool en haal je het vocht eruit. Laat afkoelen.
  2. Doe de gegaarde bloemkoolrijst samen met de eieren en de geraspte kaas in een kom, voeg fijngehakte peterselie toe, het chilipoeder, een goede draai van de pepermolen en snuifje zout. Meng!
  3. Verwarm het wafelijzer op middelhoge temperatuur. Als het lichtje uit is doe het beslag op het ijzer.
  4. Laat de bloemkoolwafel 6 tot 8 minuten garen. Open het wafelijzer niet! Kijk liever op de keukenwekker.
  5. Meng ondertussen de volle yoghurt met een restje peterselie en wat pezo. Snij de zalm in lange reepjes, de avocado in dunne plakjes, rode ui in ultrafijne ringetjes
  6. Dresseer je bord… wat rucola, daar 2 wafeltjes per persoon mooi belegd met de zalm, de avocado, wat ringetjes rode ui en de dressing in een hoek… Smakelijk!

Hier nog een recept voor bloemkoolrijstwafels met pulled pork.

5. Sanfel = sandwich wafel (saffle in English)

Een ‘broodje‘ tussen 2 wafels, dat is een ‘sanfel’. Mijn lunch was een koolhydraatarme courgettewafelsandwich belegd met rucola, rosbief, wat pesto, Parmezaanse kaaskrullen en pijnboompitjes. Eerlijk, deze wafel was de minste, iets te weinig krokant, maar het heeft me toch gesmaakt.

Wat heb je nodig voor 6 kleine wafels:

  • 300 gram geraspte courgette (kan je zo kopen)
  • 80 gram geraspte (geiten)kaas (kies pittige)
  • 1 ei
  • 80 gram havermoutmeel (ik heb havervlokken gevijzeld tot bloem, of je kan blenderen)
  • 1 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel lookpoeder
  • 1/2 theelepel kippenkruiden of uienpoeder of iets anders
  • pezo😊 (peper & zout)

  1. Maal of vijzel de havermout tot meel.
  2. De courgetten, als je ze niet geraspt kocht, zelf raspen en dan even in een theedoek zeer goed zoveel mogelijk vocht er uit knijpen.
  3. Meng havermoutbloem, bakpoeder, de courgette, geraspte kaas, het ei en de kruiden in een kom.
  4. Verhit het wafelijzer op hoogste stand.
  5. Doe genoeg beslag op de bakplaat, druk toe laat 5 minuten bakken.
  6. Leg 1 wafel op een bord beleg met wat sla, de plakjes rosbief, doe er wat druppels pesto op, wat parmezaankrullen en pijnboompitjes voor wat crunch.
  7. Nu de 2 wafel on top, en je sandwichwafel of sanfel is klaar. Smakelijk!

6. Spaghafels = spaghetti wafels (zelf gevonden😊)

Een mac & cheese lunch. Een originele manier om pasta te maken, of een restje te verwerken. En zo goudbruin, met een krokant kaasrandje, mmmm. Met deze spaghafels krijgt ‘Eten we pasta vandaag?’ een andere invulling… Hier nog een receptje.

Ik gebruikte voor mijn 6 vierkante wafels:

  • 125 gram cappellini of spaghetti
  • 1 groot ei
  • 60 ml melk
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • Peper & zout
  • Voor de salsa: wat kerstomaatjes + ketchup
  1. Gebruik een pasta-overschot of kook pasta in gezouten water al dente (dus niet super zacht)
  2. Laat spaghetti uitlekken en afkoelen tot die lauw voelt.
  3. Meng in een grote kom: 4/5 van de geraspte kaas, het ei, melk, zout en peper.
  4. Voeg de lauwe/koude spaghetti toe en meng alles goed.
  5. Verhit je wafelijzer op bijna warmste stand.
  6. Doe een mooie hoeveelheid van je pasta-mengsel op elke kant en sluit deksel.
  7. Laat de wafels ongeveer 5 minuten bakken tot ze goudkleurig en knapperig zijn.
  8. Open het wafelijzer en besprenkel beide wafels met nog wat geraspte kaas, bak nog 30 seconden.

Wil je een snelle tomatensaus maken: snij een paar kerstomaatjes in een kommetje, voeg er een goede scheut ketchup bij, even een minuutje in de microwave

Met een restje spaghetti!
Goudbruin krokant!

 

 

 

 

7. Klassieker met een twist: citroenwafels met blauwe bessen

Echt waar, zaaaaalig zijn deze citroenwafels met blauwe bessen, wat suiker en een toef slagroom als dessert of met kwark als ontbijtwafel. Moet je zeker eens maken!

Om 6 kleine wafels te maken:

  • 130 gram bloem
  • 2 eetlepels poedersuiker + 0.5 theelepel vanille-extract OF 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 gram bakpoeder (1/5 van een zakje)
  • Snuifje zout
  • 1 ei
  • 180 ml melk
  • 2 eetlepels gesmolten boter of margarine
  • 1 bio citroen
  • 80 gram blauwe bessen (helft er in helft te versiering)
  • Wat poedersuiker om erover te strooien
  • Slagroom of kwark voor erbij

  1. Meng de droge ingrediënten in een grote kom: bloem, bakpoeder, zout, bloemsuiker (of vanillesuiker).
  2. Meng de natte ingrediënten in een aparte kom: ei, melk, sap van een halve citroen + de citroenrasp van deze halve citroen (enkel de gele pel). Doe er de 2 eetlepels gesmolten boter bij, roer goed door.
  3. Voeg het natte mengsel bij het bloemmengsel terwijl je van uit het midden roert met een garde.
  4. Doe er tenslotte de helft van de blauwe bessen bij.
  5. Verhit je wafelijzer op de hoogste stand.
  6. Verdeel een deel van de mix (pas op het is nogal lopend) en een paar blauwe bessen (niet te veel want te veel sap anders) in het wafelijzer. Bak 4.5 minuten op de hoogste stand.
  7. Serveer de wafels met een toef slagroom en wat extra blauwe bessen, bestrooi met wat poedersuiker en eventueel wat citroenrasp. Mmmmmm…. dat was lekker.

En heb je ook zin in een trendy vintage vibe, koop een wafelijzer en gewoon proberen maar hier nog een link naar heel wat inspiratie (klik hier).

Xoxo Ninon

PS: voor mij de komende weken geen wafels want er alle dagen voor deze blog te maken en eten was iets te veel van het goede. 😊

Lees ook deze blogs met recepten tagliatelle-met-scampi-en-artisjok  en fris-mango-komkommerslaatje-met-parelcouscous-en-rucola

6 reacties

  1. Leuk experiment!. Gewone wafels zijn niet zo mijn ding, maar je mag me steeds uitnodigen om één van jouw …fels te komen proeven. Zien er heel lekker uit 🙂

  2. Ik las jouw artikel en dacht ja eigenlijk zo een wafelijzer kan je veel meer met doen, en ik loop voor wekelijkse boodschappen in Aldi en wat lag er in mijn karretje… ja ze verkochten wafelijzers, gelukkig maar 20€ maar ik begin ook te experimenteren 🙂 al zullen de kinderen wel ‘bomma wafels’ vragen 🙂 Leuk leuk

  3. Bij mijn grootouders en later bij ons thuis was dat ook de gewoonte van wafels bakken met sinterklaas of verjaardag, in het begin op de Leuvense stoof met zo een gietijzer wafelijzer, later iets gemakkelijker. Mooi dat je zo de herinneringen aan vroeger terug brengt. Maar ik geef toe, ik hou het bij de gewone Brussels wafel. Beste groeten

    1. Die zijn ook lekker, die gewone wafels met aarbeien en wat slagroomtoefjes. Ja inderdaad een heel verre herinnering van grootmoeder die op de stoof zo een groot zwart ijzer draait en overal begint het lekker te ruiken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.