Mijlpalen

De eerste ontmoeting, de eerste dag in een nieuw huis, de eerste kus, de eerste dag op je nieuwe werk, je 16-18-30-40e (en daarna vierde ik niet meer) verjaardag… De happy mijlpalen worden lang herinnerd, en gekoesterd. Je hebt ook langer durende geniet-periodes waar je met een warm, soms weemoedig, gevoel achteraf aan terug denkt. Je onbezorgde jeugd, een reis die je maakte, of toen je kinderen nog op je schoot om een verhaaltje vroegen, of memorabele momenten in een eerdere relatie… Koestermomenten. Mijlpalen. En toch… blijf niet hangen aan wat niet meer is… Geniet ook van wat volgt in je leven, creëer nieuwe herinneringen, maak nieuwe mijlpalen.

Creëer nieuwe mijlpalen

Ik had vorige maand een onverwachte ontmoeting op een terrasje in Oudenaarde (my home town) met jeugdherinneringen. ’Weet je nog op het pleintje’… en ‘weet je nog je die party in de tuin toen je  ouders met vakantie waren’. En ‘weet je nog je fuif voor je 21e verjaardag… dat was toch dinges die er was hee’… (ja dat was dinges… 2 achteraf beroemde Franken)… Leuk.

Vroeger bij mijn  grootouders werden feestdagen en mijlpalen nog gevierd. kerstavond, 1e en 2e Kerst, of pannenkoeken met Lichtmis, eieren rapen met Pasen, wafels bij verjaardagen, uitgebreid ‘tomatensoep met balletjes, en daarna vol-au-vent in een videetje (kippenstoof in bladerdeeggebakje voor de Nederlandse lezers) en dan nog rosbief én varkensgebraad met erwtjes en kroketjes’-diner bij dorpsfeesten met de lokale fanfare als toetje. En zelfgemaakte advocaat, krieken op jenever of zelfgebakken taart op zondag, voor iedereen wie langs kwam die dag.

Misschien hoort het bij ouder worden, wanneer je herinneringen koestert… Als je  nostalgisch mijmert over voorbije momenten bladerend door oude foto-albums. Herinneringen zijn mooi, maar ook nieuwe ontmoetingen en nieuwe herinneringen creëren is belangrijk. En toch, met ouder worden  heb ik precies minder mijlpalen in mijn leven. Mijn verjaardag wil ik al lang niet vieren want ik hoop dat ik dan niet ouder word 😊. En zonder kinderen heb ik misschien minder redenen, en is Sinterklaas en Pasen eerder een gewone dag dan ene met lintjes aan.

Moeten we als we ouder worden ook niet ergens mijlpalen creëren? Feestjes houden, uitnodigen om gezellig samen zijn. Zodat je mensen rond je verzamelt. Familie en vrienden, en ook nieuwe vrienden… als een investering voor de toekomst. Je sociale vangnet. Na 2 stille jaren, had ik mijn eerste gezellige samenzijn en werd mijn nieuwe tuinset ingewijd met een apéro. Binnenkort steken ook 7 dames de voetjes onder mijn tafel. Dat worden memorabele gesprekken.

Eigenlijk moet je zelf grote of kleine mijlpalen maken… zodat je altijd iets hebt om naar uit te kijken, vooruit te kijken. Nota aan mezelf: ‘Vergeet niet je verjaardag te vieren’!!!

Kies mijlpalen die er toe doen

Mijlpalen zijn ook zaken die je zeker nog wil doen, of gedaan hebt. Hebben jullie een bucket-list met wat je nog moet doen voor je oud bent. Die hoge berg beklimmen, of leren surfen, langlaufen of motorrijden, of een diploma halen, of een verre reis maken, met een blog beginnen, of op tv komen. Als je ouder wordt denk je plots in beperkingen. Nochtans oude mijlpalen worden vervangen door nieuwe… Met ouder worden doe je gewoon andere zaken en blijft je open stellen voor nieuwe ervaringen, ja toch.

Ik had ook ooit een bucket list (lees deze hier), opgemaakt toen ik 45+ was, maar ik geef toe veel van die zaken zullen misschien nooit gebeuren. Je wordt realistischer…  Dat 3 sterren restaurant, die verre reis, die grote auto tja… die zullen waarschijnlijk niet afgevinkt worden want er zijn ook budgettaire prioriteiten. Maar ben je daarom niet happy? In feite is die lijst is aan een update toe… en ik zal best een en ander schrappen. Ballonvaren bijvoorbeeld, ga ik de rest van mijn leven nu niet meer van de grond… zo erg is dat ook niet toch (met een ballon hé 😊 )  India ervaren blijft op stip op één, maar dit wil ik delen met een partner…  dus we zien wel ondertussen geniet ik van city trips dichterbij.  Die hond, die blog, en volgend voorjaar op tv in First Dates die bleken wel haalbaar… en zelfs puntje 50 op de lijst heb ik mogen ervaren…

TO DO:

  • OPSTAAN
  • KOFFIE
  • DE REST VAN JE LEVEN….

 

Blijf niet hangen aan wat nooit meer zal kunnen zijn

De lijst met dingen die we misschien nooit doen, wordt langer naarmate we ouder worden.  Onze bucket list is misschien niet afgevinkt, maar is dat nodig, ben je anders ongelukkig? Het moeten doen is niet zo belangrijk, een leuk en interessant leven hebben met af en toe een uitdagingetje en samenkomen en klinken op mijlpalen met vrienden, zo veel te meer.  Gelukkig zijn als we ouder worden is de realiteit te accepteren, terwijl we ons laten inspireren door nieuwe ervaringen.

Er zullen altijd mijlpalen zijn om te vieren, om te ervaren… Gewoon genieten van je leven, af en toe iets nieuws durven proberen, en wat niet afgevinkt is.. tja… que sera sera…

Xoxo Ninon

4 reacties

  1. Een mijlpaal voor mij omdat ik de uitdaging aan ga, dat wel, Wie weet, misschien is er wel een match, een partner dus ook een mijlpaal… Maar de ervaring dit mee te maken en de positieve stress is belangrijker dan het feit van op tv te komen… Het wordt een herinnering…

  2. Eigenlijk heb je wel een punt. Toen ik nog kind was werd er ook veel meer samengekomen en gevierd met de familie. nu is familie dikwijls vervangen door gezelligheid met vrienden vind ik… bij velen komen vrienden voor familie… En die bucket list… ik wil ooit nog eens durven van de hoge duikplank springen… je deed me er weer aan denken. Groetjes

    1. Oei die duikplank moet ik er ook nog opzetten op mijn lijstje… en mooi idee voor een blog… zijn vrienden onze nieuwe familie… Bedankt voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.