Midlife malaise, ik wil ook een midlifecrisis als de mannen!

Rol jij met je ogen bij het woord ‘midlifecrisis’? Een glimmende cabrio, plots een hippe jeans of een trendy ondervest met arty sjaaltje, een tattoo-sleeve, 20 kg verliezen in de sportschool, zonnebank of haarwerkje, plots een motor in de garage… clichés misschien maar al bij al vallen die de mannelijke midlifecrisissymptomen (Scrabblewoordwaarde 52) best mee toch😊. Behalve als ze hun vrouw inruilen voor een jonger exemplaar, is er niet echt iets levensbedreigend😊 vast te stellen. Maar ken je ook dames die dit doen? Integendeel, onze midlife malaise bestaat uit het lege-nest-syndroom, menopauze-perikelen, partnerfrustraties, jobroest, woonst-downsizing,… Nochtans, wij voelen ook die onvrede. Het ‘is dit nu voor de volgende 30 jaar’-gevoel. Onze verjongingskuur is niet direct een groen blaadje… maar eerder naalden en scalpels (brrr). We zijn minder ‘doeners’ maar denken eerder na over zelfontplooiing, een nieuwe invulling van ons leven en we twijfelen ook aan ons zelfbeeld (je zou voor minder). Wij dames gaan eerder rebelleren tegen wat er is, zo lichtjes onze voet dwars… En eigenlijk, die midlife malaise, ik wil ook een midlifecrisis als de mannen! Lijkt me leuker.😊

Mannelijke midlifecrisis

Weetje: van de midlifecrisis van mannen is er nog maar sprake sinds 1965 en is eigenlijk nooit wetenschappelijk bewezen (lees het hier). Vrouwen hebben de menopauze, dus mannen moesten een crisis hebben😊. Het is een soort selffulfilling prophecy, je verwacht een crisis dus het is een gemakkelijk excuus. Wil je scheiden? Midlife crisis. Sportwagen gekocht? Midlife crisis. Je baan opzeggen en de Britse geheime dienst een mail sturen of je kan starten als de nieuwe James Bond? Duidelijke midlifecrisis😊. De mannelijke midlifecrisis, het wordt getolereerd, verwacht zelfs. Maar hoe zit het met ons dames?

Vrouwelijke midlifecrisis

Hebben/hadden wij geen uitdagingen, geen trauma’s? Vervaagt ook onze jeugd niet? Waarom wordt er dan gepredikt dat we met botox, fillers en diëten kunnen ontsnappen aan die midlife malaise? Koop je niet liever een motor, of ga je niet beter backpacken of als rockchick naar Werchter?😊 En moeten we nu echt als een sexpoes op stiletto’s door onze slaapkamer trippelen, omdat onze ‘krolse kater’ zich gefocust zou houden op onze relatie😊? Misschien gaan we onze betrouwbare ‘loebas’ niet onmiddellijk inruilen voor een spannender exemplaar maar toch… ook bij vrouwen borrelt een onvrede vanbinnen. Waarom wordt er van ons vrouwen verlangd dat we jarenlang in dienst staan van je gezin, ook al maak je carrière of heb je een drukke eigen zaak. Empty-nest-angst? Eindelijk tijd voor onszelf misschien eerder. Ik wil ook een midlifecrisis als de mannen, deze lijkt me gemakkelijker😊!

Wie ben ik nu?

Het stellen van deze vraag is precies als je een doos van Pandora opent vol vragen en twijfels. Wie ben je? Wat wil je nog? Is dit nu alles? Het kiezen tussen al je identiteiten is bijna multitasking😊. Dikwijls ben je én partner of én single, én moeder en grootmoeder misschien, én werknemer, én vrijwilliger, én mantelzorger, én poetsvrouw, én strijkwinkel, én kok, én studiebegeleidster, én klusjesvrouw, en en en… Maar zelden zijn dit de essentiële dingen die je voldoening brengen tot aan je pensioen en je oude dag. Ze zijn een invulling van je leven, niet altijd de vervulling van je dromen en je eigen behoeftes.

Opgelet midlife!

Weet jij nog het moment wanneer besefte je dat je van de ene op andere dag ging van jong naar niet-meer-zo jong? Ik niet. Klopt het dat vanaf +/- 50 je productiviteit, creativiteit en aanpassingsvermogen onverbiddelijk achteruit te gaan? Eeuh nee😊! Dat je beste jaren achter je liggen. Definieer ‘best’!😊 Je job, je relatie en je verbrijzelde ambities de schuldige zijn voor je midlife rusteloosheid?

Misschien ben ik niet het beste midlifecrisisvoorbeeld. De laatste 15 jaar was mijn leven af en toe een rollercoaster met terug nieuwe partner, terug nieuwe baas en nieuwe uitdagingen zoals deze blog of alleen op reis gaan… Als single was ik misschien iets minder vatbaar voor midlife-sleur, al is er ook een onderhuidse onvrede met mijn leven soms. Maar net zoals een koppel moet je zelf opportuniteiten creëren en uitdagingen zoeken. Misschien zijn die midlifecrisissymptomen achterhaalde stereotypes, en is de waarheid interessanter en bemoedigender? Moet je gewoon durven, en aan die durf ontbreekt het mij soms.

Midlife opportuniteiten

Is deze midlife malaise een identiteitscrisis? Is het niet meer dat mensen halverwege hun leven gaan scheiden omdat ze er tijd in hebben gestoken en het niet werkte. Of als vijftiger heb je meestal meer geld, dus je kunt je een mooiere auto of een HD (Harley Davidson) veroorloven, of die wereldreis of plastische chirurgie. Misschien wil je na jarenlang in hetzelfde bedrijf gewerkt te hebben gewoon nog eens iets anders doen met je leven nu het financieel kan want de lening is afbetaald en kinderen het huis ongeveer uit. Kiezen voor iets nieuws betekent niet dat je mentaal niet in orde bent of in een crisis verkeert toch😊.

Midlife malaise, ik wil ook een midlifecrisis als de mannen!

Groene blaadje…😊

Maar zowel voor heren als voor dames gaat deze midlifecrisis over hetzelfde zoeken naar invulling van je leven, naar zelfontplooiing, schrik van ouder en onzichtbaar te worden, en vooral twijfelen aan je zelfbeeld…. En al zullen we met onze vrouwelijke energie veel meer nadenken over beslissingen, als ik zie met welke auto’s 50+ vriendinnen rijden😊. Ik ken dames die scooter-chicks zijn nu… Of die terug in de schijnwerpers staan op het toneel of de catwalk… Of die kiezen voor avontuur of voor een tattoo (op mijn 50e tattoo laten plaatsen (lees het hier)). Anderen dames beginnen dan weer fanatiek te sporten, stoppen hun energie in een sociale serviceclub, of gaan regelmatig op ladies trip. Ja mannen jullie symptomen zijn echt niet exclusief😊.

En wat dat groene blaadje betreft… Maakt jouw echtgenoot nog steeds je slaapkamerdromen waar of heb je te veel gefaket de voorbije jaren om hem gerust te stellen, in plaats van te zeggen ‘nee niet goed bezig, daar en daar’😊? Ook wij verlangen terug naar die spanning van weleer… het je weer vrouw voelen in de eerste plaats en de rol van moeder en huismoeder ver achter je latend nu het terug kan. Dus ja beste heren, ook 50+vrouwen gaan vreemd (foert menopauze) of worden plots verliefd op een ander als we thuis de uitdaging niet meer voelen. Dus ga voor een update je eigen relatie, en wordt versie Partner2.0😊 voor elkaar.

Gewoon durven!

Vrijheid & durven!!!!

Midlife is een tijd van transitie, en voor de meeste mensen gebeurt dit geleidelijk. Het zijn veranderingen in je lichaam, je hoofd, je omgeving maar daarom helemaal geen crisis… gewoon veranderingen. En soms zijn we niet helemaal happy als we beseffen dat we onze dromen niet hebben waargemaakt, en de gekozen prioriteiten achteraf niet de bevrediging brachten die we verwachten,… Maar het is nooit te laat 😊 je kan altijd kiezen voor andere dromen… Niet die oude dan had je andere keuzes moeten maken… En ook jij verandert, dus de nieuwe waarden die op je pad komen zal je moeten leren appreciëren. Deze periode van verandering is allesbehalve een crisis, zie het als een nieuwe doorstart met nieuwe opportuniteiten die op je pad komen. En wil je vanaf nu een cabrio op de oprit… en een groen blaadje… tja 😊😊

Vrouwen durven vlugger voor verandering kiezen. Voor het moet anders worden, beter misschien maar vooral anders… Ze kiezen ervoor iemand anders te worden, iemand die  voor zichtzelf leert kiezen, voor een nieuw en leuk invullen van haar leven… En ja voor haar omgeving is het soms even aanpassen… Maar na meer dan 30 jaar… je mag, je kan je moet!!! 😊😊

Xoxo Ninon

PS: lees ook deze blogs midlife-dankbaarheid en ben-ik-echt-onzichtbaar-nu-ik-vijftig-ben

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.