Midlife dankbaarheid

Midlife dankbaarheid

Het zijn gekke tijden. 50plussers zijn midlifers en deze covid-crisis duwt er ons nog maar eens met ons neusje bovenop dat we over onze helft zitten. We hebben het over het algemeen goed, maar steigeren en zijn onrustig als deze verworven privileges belemmerd worden. Omgeven door onzekerheden is het gemakkelijker te focussen op wat er misgaat. Midlife dankbaarheid helpt om deze negatieve vibes om te buigen… om deze corona-crisis beter te verwerken, om vriendschappen te versterken, om niet in een negatieve spiraal van gedachten te komen… Daardoor slaap je beter en dankbaarheid zou je ook beschermen tegen stress en burn-out… omdat je je gewoon beter voelt… Meer nog, op je gsm kan je apps installeren als ‘hiMoment – Geluk Dagboek App’ om dagelijks zaken te noteren waarvoor je dankbaar bent (of Gratefull in Apple Store).

Als midlifer heb je een kronkelend pad afgelegd om te komen waar je bent. Vanaf hier zie je waar je vandaan komt en heb je een perspectief over de steeds kleiner wordende afstand die je nog moet gaan. Deze coronaperiode gaf de tijd om te vertragen, om te reflecteren. Nadenken wat je leerde tijdens je decennialange levensreis, welke deel van je rugzak werd (of zou moeten) achtergelaten zijn langs het meest steile en bochtige deel van je pad. Maar vooral voor welke waarden je die midlife dankbaarheid voelt (of dat hoop ik toch). 😊

Wijsheid

Als je die nu nog niet hebt, weet ik niet wat je al die jaren hebt verzameld 😊. Deel je kennis, maak anderen wijzer, slimmer… maar wees niet te gul. Iedereen heeft zijn eigen wijsheid, dus ze hebben niet altijd behoefte aan die van jou.

Vrijgevigheid

Het huidige saldo van spaarrekening is misschien niet waar je had op gehoopt 😊. Geld krijgt nu je afglijdt naar je pensioen een andere betekenis. Je wil genieten eerder dan altijd praktisch zijn.  En rijk voel je je als je iemand trakteert op koffie of een wijntje, of een klein geschenkje koopt of een bloemetje… En dat is onbetaalbaar…

Passie

Op dit punt in het leven weet je waar je van houdt, of toch ongeveer? Theater of misschien opera. Of wandelingen in de natuur, of eerder city walks (deze zijn echt in nu bij deze staycations), of je passie is koken, of dansen of bloggen 😊. Wat het ook is… als je ervan houdt, doe het dan! Doe het nu!

Blijf je authentieke zelf

Echt zijn blijft altijd in de mode. Wees jezelf al kijken anderen raar op. Breek uit… wees kleurrijk aanwezig. Jij mag!

Durf

Mijn midlife dankbaarheid heb ik vooral omdat ik meer dingen durf zonder me iets aan te trekken van wat anderen van me denken. Volwassen worden zeker? Mijn goedvoelen hangt ook niet langer meer af van de bevestiging van anderen maar vooral van mezelf. Dus durf wat je altijd wou maar niet durfde, durf toen het voelde als waarom durf ik dit niet.

De waarde van vrienden

Toen je nog puberde was 2 jaar ouder of jonger veel. In je midlife mag je vrienden hebben van elke leeftijd… oudere die je kan helpen en koesteren waar je geniet van hun wijze raad… en jeugdige die je mee nemen naar die hippe koffiebar en je op de hoogte houden van wat in is… en misschien ook je gsm kunnen programmeren dan 😊. Je bent tijdloos nu als je open staat voor een wereld zonder grenzen te voelen.

Liefde

Ik heb een 60+ vriendin die terug verliefd is en in bed spatten de vonken er van af. Heerlijk om te horen. Een herinnering dat liefde en lust op elke leeftijd kunnen voorkomen. Ook ik wil terug die kriebels voelen in mijn buik, dus ik ga er alles aan doen om ze wakker te maken…

Wees niet rancuneus en blijf niet boos

Wat heeft het voor zin? Wat gebeurd is, gebeurde. Of bied je excuses aan of doe het niet. Maar laat het los. Leef verder.

Ontmoet – date

Toen ik een paar weken geleden een vriendin hielp met het opzetten van haar date-profiel, dacht ik: wooooww. Vrouwen van 50+ zijn zo ontzettend slim en intens en prachtig. Als je wilt daten, date dan. Denk niet ik ben niet genoeg, want dat ben je. Dus ik moet dringend een paar kikkers kussen, misschien zit er toch een prins tussen… Maar als ik gewoon ontmoet en een leuk gesprek heb is dat ook prima.

Tijd om te leven

Eens 50+ hoeven zaken niet meer zo dringend. Die biologische klok tikt niet meer, geen vervaldatum voor schoonheid. Je moet niet trouwen, je moet geen gezin meer stichten. Je kan gewoon de tijd nemen om leuk te leven… Je kan een partner zoeken die je gewoon een goed gevoel geeft, of meerdere ontmoeten … liefst na elkaar… of je kan gewoon gelukkig alleen zijn… Sit back and relax… niets moet nog….

Je stem

Mijn stem werd sterker naarmate ik volwassen werd, want in mijn jeugd was ik verlegen. En ik hoop dat mijn stem ondertussen sterk en duidelijk, en ook wijs en liefdevol is. Dat ze grappige kwinkslagen en gevatte humor vertelt, maar ook reageert bij onzin, troost bij verdriet, schreeuwt bij pijn maar kan koesteren om iemands hart te genezen. Als je je stem hebt gevonden, laat deze dan ook horen.

Luister

Je weet waarschijnlijk dat mensen luisteraars meer waarderen dan praters. Als dit je verbaast, misschien moet je dan overwegen de volgende maanden gewoon stil te zijn en te luisteren.

Meer nee zeggen

Als je ergens geen zin meer voor hebt durf nee te zeggen, is dit nu tegen een trouwfeest, oudejaarsavond met je familie, op reis gaan met die ‘vaste’ vriendin… Als je frustratie groter is dan je plezier…  durf nee te zeggen. Tijd is kostbaar. Besteed de jouwe verstandig.

Stijl

Het doet deugd meer echte vrouwen te zien in het modebeeld en dat terug 50+ modellen in zijn. Dat je kan kiezen voor een stijl, en de laatste nieuwe trends kan over laten aan la jeunesse… Tijdens mijn staycation begon ik een Vinted account, en alles waar ik me niet langer goed in voel bied ik aan (binnenkort een blog erover). Ik hou van kleding en hou van een mooie outfit met schoenen en accessoires… Mijn stijl moet me een goed gevoel geven. Stijl heeft waarde voor mij.

Leef nu

Je hebt een partner verloren, of misschien je ouders, vrienden of iemand anders die je na stond werden ernstig ziek.  En elke keer dat het gebeurt, word je eraan herinnerd dat je alleen nu hebt. Dit ene moment. Er is geen garantie op de volgende. Leef daarom nu… want nu kan kort zijn.

My way

Beter berouw van iets dat je deed, dan spijt van iets dat je (beter to have remorse, then regrets) Ik quote uit een favoriet lied van velen (en luister even naar de versie van David Bowie) Regrets I had a few, but then again to few to mention. Spijt dat heb ik ooit wel gehad, maar te weinig om te vermelden

Dankbaarheid

Tel alleen de zonnige uren is een uitspraak van de papa. En op menig verjaardagkaartje schreef ik reeds deze tekst

 

Count your garden by the flowers,                                         Tel vooral de bloemen in je tuin
Never by the leaves that fall.                                                    en niet de bladeren die afvallen
Count your days by golden hours,                                          Tel vooral de zonnige uren tijdens je dag
Don’t remember clouds at all . . .                                            En vergeet gewoon die wolken
Count your nights by stars, not shadows,                             Tel de sterren in de nacht, niet de schaduwen
Count your life with smiles, not tears.                                   Tel die glimlachjes tijdens je leven, niet je tranen
And all throughout your lifetime,                                            En tel vooral je hele leven lang
Count your age by friends, not years.                                     de mensen die je omringen, niet je leeftijd…

Xoxo Ninon

Als je ook andere van mijn blogs wil lezen klik dan naar  even volgende Lees over het mooie woord ‘Serendipiteit’…  & ‘Heeft alles echt een reden’

9 reacties

  1. Ninon

    Wat is het toch steeds leuk die mooie dingen te lezen die in mijn hoofd zitten!
    Zoveel herkenbare zaken!

    Genoten alweer van jouw blogje 😘

  2. Mooie waarden, en goed even op het positieve te focussen want inderdaad iedereen levert liever kritiek,is het beu, kan niet meer, enz… mijn vader zegt… chance dat ze de oorlog niet meegemaakt hebben… Is iets van. Groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.