Middelmatigheid ontvluchten en dromen verwezenlijken

Ik las onlangs een artikel dat me enerzijds een wat onbehaaglijk gevoel gaf, maar ook ergens een soort oogopener was. Het ging over hoe middelmatigheid ontvluchten en dromen verwezenlijken. Ik vind mezelf eerder een middelmatige meid, dat leeft makkelijker. Anderzijds voel ik ook een soort van frustratie. Een gevoel in 2019 mijn leven stil stond. Er waren  geen plannen, geen toekomstdromen, of harde werkelijkheden. 2020 moet anders. Hoe kan ik die middelmatigheid ontvluchten en kleine of grote dromen verwezenlijken?

Middelmatigheid creëert een soort middenzone van comfort. We gaan voor een duidelijk en gemakkelijk pad en omdat het veilig gevoel geeft. Misschien hebben we wel redenen om zo te leven. Een middelmatig leven zorgt ervoor dat je dromen opzij schuift voor wat ‘nuchter-reëel’ lijkt. Je overleeft, maar je drijft niet boven. Voor mij was 2017 was een jaar van pijn, 2018 van helen, en 2019 misschien van stilstaan, een pauze. En dat het me ongedurig maakt in 2020 is een positief teken. En toch…

Moet ik genoegen nemen met leven op deze manier of toch die middelmatigheid ontvluchten en dromen verwezenlijken?

Deze eye-openers bleven hangen. Meer nog, ik stel vast dat ik zelfs een beetje een attitude verandering heb. Dat deze het gevoel van middelmatigheid helpen doorbreken, zodat mijn 2020 anders wordt.

Denk als de mensen die je bewondert

Soms word je geraakt door iemands zijn, door wat iemand zegt. Door wat iemand doet. Iedereen heeft wel iemand die je bewondert of iemand wie je graag zou willen zijn in een ander leven… Dus denk na over wat deze zouden doen als ze in je schoenen zouden staan. Omringen ze zich met zekerheid, of laten ze openingen voor mij? Bewonder je iemand die in het diepe durft springen of eerder iemand die kiest voor gecontroleerd avontuurlijk? Welk aspect in je leven wil je anders? Gans je leven nee dat hoeft niet… Probeer dingen te schrappen die je tegenhouden om dromen te verwezenlijken. Oei dat lijkt me eng, maar misschien is het bevrijdend.

Foto Wikimedia

Als vrouw bewonder 50+ dames die nog steeds het verschil maken in de wereld.  Michèle Obama of dichter bij huis Goedele Liekens. Wat bloggen betreft dan kijk ik wel op naar dames als Trinny Woodall of naar deze van Marjon Sars van Your Personal Shopper, of 50+ street fotografe Misja Beijers dus ik zal duidelijk een tandje moeten bijsteken dan. 😊

Denk groter

Groot denken. Durven. Gemiddelde mensen  zijn bang om groot te denken en navenant te handelen om die doelen te bereiken. Nochtans, om middelmatigheid te doorbreken, moet je bereid zijn groter te denken. Uitdagingen en doelen te stellen die iets verder liggen dan je comfort zone… en al is het met baby-steps, elke dag er aan werken om deze doelen te bereiken… Langzaam is ook vooruit. Kritiek krijg je sowieso. En een nee heb je, een ja kan je krijgen.

Ik probeert wat groter te denken en daarom stel ik binnenkort een nieuwe rubriek aan jullie voor. Ietwat interactief. Iets waardoor we elkaar misschien wel ontmoeten. Tipje van de sluier, ‘7 favoriete to do’s…😊

Ontsnap aan je comfortzone

‘Het leven begint aan het einde van je comfortzone’ las ik, en dat is waar. Als je iets doet wat buiten je comfortzone ligt, voel je plots de spanning, het bruisen van je bloed, de opwinding… gewoon het gevoel dat je leeft. Probeer dus iets minder op veilig te spelen, neem kleine risico’s en verschuif die grens van je comfortzone. Alleen dan kan je groeien.

Dit voorjaar volg ik een cursus ‘praten in het openbaar’. Het is niet alleen durven, ik heb ook geen ervaring met het houden van een speech of praten voor een publiek. En het is mijn uitdaging om dit  beter kunnen. Dus ja echt wel buiten mijn comfortzone.

Neem de verantwoordelijkheid over je leven

Je leven is je eigen verantwoordelijkheid. Jij neemt zelf de beslissingen en ze niet nemen is ook een keuze. Als ik ervaar dat mijn leven vorig jaar stilstond, dan is dit omdat ik niks deed om er een zwengel aan te geven. Zelf verantwoordelijk voor je leven zijn, betekent niet dat je je schuldig moet voelen of jezelf de schuld moet geven als het niet loopt zoals je het zou willen. Maar dat je de kracht in jezelf moet vinden om je toekomst te veranderen. Om iemand te worden waar je trots op kunt zijn om dingen te doen die een meerwaarde voor je zijn.

Foto door Element5 Digital via Pexels

Op mijn bucket list staat New York al jaren te prijken met stip. Maar altijd was er een excuus om het uit te stellen. Maar met die promotie van Brussels Airlines niet nagedacht en geboekt (of eigenlijk hadden we er al heel veel over nagedacht). New York hier we come… Iets om naar uit te kijken, over te bloggen… En ook een jaar van sober uitgeven, elk jurkje dat ik niet koop is voor de New York spaarpot 😊

Wees niet bang voor je angsten

Soms laten mensen zich duur hun angst vangen in een leven dat ze niet wilden. Bang zijn voor “Wat als het niet werkt zoals ik het had gepland?”. Angst de grootste vijand van succes is. Schrik hebben om te falen houd je tegen om iets te bereiken, om iets te veranderen. Vertrouw jezelf. Weet dat eens op je bek gaan niet eens erg is. Better to have remorse than regret. Beter spijt hebben van iets wat je gedaan hebt dan iets wat je niet deed. Moed heft je boven middelmatigheid, vertrouwen laat dromen bloeien.

Mijn relationeel zelfvertrouwen heeft nogal wat blutsen en builen gekregen de afgelopen jaren. Ik vermoed dat deze ‘angst’ me ook tegenhoudt om met beide voeten midden van de grote dating plas te springen. Wachten aan de rand en hopen dat een toffe man net daar ook pootje baadt… De kans is klein…

Focus op één ding tegelijk

Als je je niet focust kan het zijn dat je lange tijd op eenzelfde plek blijft haperen en je je dit pas te laat realiseert. En ook als je betrokken ben bij te veel verschillende activiteiten, heb je te veel redenen die je belemmeren om wat je echt wenst te behalen. Risico is dat je gewoon genoegen neemt met alles wat langskomt in plaats van te gaan en te focussen op wat je echt wil en nodig hebt.

Daar moet ik nog aan werken, ik ben nogal een multi-tasker-focusser… een vrouw zeker 😊

Toen ik dit artikel las is het langzaam maar zeker beginnen binnensijpelen dat ik het zelf in handen heb mijn leven leuker te maken, deze blog uit te bouwen, open te staan voor een nieuwe relatie… 2020 een nieuw jaar met nieuwe opportuniteiten. Middelmatigheid ontvluchten en dromen verwezenlijken.

Xoxo Ninon

PS: de bovenste foto is een dromenvanger….

Ik schreef vorig jaar ook deze blog over  Middelmatigheid

6 reacties

  1. Soms moet ik ook durven uit mijn comfortzone te stappen… of meer nog als het niet direct mee valt het een kans geven en niet direct 3 passen achteruit zetten. Ik ga me laten inspireren door je tekst. Mooi. Groeten

    1. Dank je voor je reactie. Inderdaad af en toe net niet voor die comfortzone kiezen is iets wat bij mij ook wel helpt…

  2. Goedenamiddag Ninon, toen we ekaar voor het eerst ontmoeten op een activiteit van AAC en je mij vertelde over je blog. Zei je mij dat dit eerder bedoeld was voor vrouwen, maar dat je het leuk zou vinden indien ik mij als man zou aanmelden om je blog te lezen. Ondertussen zijn we al enkele maanden verder en ben ik een trouwe lezer geworden. Een dikke pluim voor je schrijftalenten en je openheid. Groot respect daarvoor. Ik geniet ervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.