Marrakesh voor fashionistas: YSL museum en Marjorelletuin

Van de stoffige souks en de kruidige markten naar de haute couture en catwalks van Parijs, in Marrakesh kan alles. Sinds oktober 2017 is het Yves Saint Laurent Museum de nieuwste bezienswaardigheid. Voor  Yves Saint Laurent (1936-2008) was Marrakesh zijn muze, zijn ideale mood board,… zijn tweede thuis.  Dus voor Fifty-licious fashionistas is een bezoek aan het nieuwe museum natuurlijk een absolute must, en ook aan de Majorelletuin, want beide toeristische trekpleisters zijn onlosmakelijk verbonden aan de Franse ontwerper en  liggen naast elkaar in de… juist ja… rue Yves Saint Laurent. Marrakesh voor fashionistas: YSL museum en Marjorelletuin. Deze is een to do met stip op één van mijn favorieten!

https://www.facebook.com/myslmarrakech/photos/a.253520868332452.1073741825.253519898332549/254043184946887/?type=3&theaterOde aan Yves
“Marrakesh heeft me kleur geleerd” Yves Saint Laurent werd verliefd op Marrakesh in de jaren ’60. “Voor Marrakesh was alles zwart, ik heb inspiratie gevonden in het fluwelige licht en het mixen van kleuren en prints”. Yves Saint Laurent was zowel Parijs als Marrakesh, hij had zijn donkere ‘pré-Marrakesh’ periode maar ook kleurrijke creaties, zowel klassieke als meer barokke, was gekend voor zijn minimale lijnen, maar ook voor de uitbundige stoffen en kleurenpalet.

In oktober 2017 opende het moderne museum Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, net als het nieuwe Musée Yves Saint Laurent Parijs  is het een eerbetoon van Pierre Bergé aan het oeuvre van zijn levenspartner.  De terracottakleurige buitenkant zou de beweging van stof moet voorstellen en binnen lijkt het fluweelzacht  net als de voering van een couture-jas.
Het museum is een totaalbeleving.  Als introductie en om het toch wat op te frissen 🙂 even de kortfilm over zijn leven gevolgd. Wooow, je  ziet wat hij betekende voor de vrouw in de jaren 60, 70, 80. Yves de grote vernieuwer, en zijn impact op de mode.  Het was en is een grote naam! In de zwarte zaal worden zijn haute couture master pieces belicht, zijn bekende Mondriaan jurk, de iconische Le Smoking,…  Zijn gekende quotes worden geprojecteerd op de muren, Naomi defileert je tegemoet over de catwalk, je hoort YSL praten, herkenbare muziek leidt je in de verschillende fases van zijn oeuvre. (Tja sorry foto’s nemen mocht niet)

Le Smoking (Cathérine Deneuve)

Het is een mooie toegankelijke overzichtstentoonstelling, vol creatieve meesterwerken, accessoires, snapshots van iconen als Catherine Deneuve, Adjani, en andere grote madammen… meer intieme foto’s van YSL’s levenswandel. Je wordt gewoon zalig ondergedompeld in Yves Saint Laurent.

 

 

 

 

50 tinten groen: Le Jardin Majorelle

 

 

 

 

 

 

Na het museum bezoeken we ook de botanische Jardin Majorelle.  Zalig vertoeven in een tuin (4 ha), als een subtropische oase in een woestijn, vol van zeldzame exotische planten.  Schaduwrijke paden, tientallen cactussen en vetplanten, palmbomen, bamboe, waterpartijen, en een vijver met waterlelies omgeven een villa in iriserend kobaltblauw.  Ook potten en muren zijn in dit Majorelleblauw geschilderd, naar de Franse schilder Jacques Majorelle die in 1920 begon met de aanleg van zijn tuin. Toen 1980 de verwaarloosde tuin en villa zouden verdwijnen voor een hotelproject, kocht Saint Laurent  samen met zijn partner Bergé deze en lieten de tuin met oude grandeur restaureren, en in de kobaltblauwe villa kwam het Berber museum.

Toen YSL stierf in 2008 werd zijn as naar Marrakesh gebracht, naar het privé gedeelte van de tuin, maar  er is ook een gedenksteen in openbare gedeelte.   Inspirerende rust kan je er nu nog moeilijk vinden met al die mede-bezoekers, maar als je even je ogen sluit in de ‘lommerte’ (mooi Vlaams woord)  en luistert naar het klaterend water,…

Yves Saint Laurent zei ooit ‘mode vervaagt, stijl is eeuwig’. De Jardin Majorelle met zijn 700.000 bezoekers per jaar, en de opening van het YSL museum in Marrakech, zullen de stijl en nalatenschap van Saint Laurent in bloei te houden, eeuwig.

Marrakesh voor fashionistas: YSL museum en Marjorelletuin zeker doen!

Xoxo Ninon

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.