Photo by Oleksandr Pidvalnyi from Pexels

Luister jij oprecht?

Kan jij luisteren? Om te praten moet je kunnen luisteren. In een relatie met je partner, je kinderen, je familie, je collega’s, je vrienden, je zakenpartners, je klanten,… Kunnen luisteren is belangrijk voor een goede verstandhouding. Bij het daten bijvoorbeeld, heb ik mannen ontmoet die leuk en interessant leken op papier, maar omdat ze een ‘monoloog’ hielden en vergaten vragen te stellen, interesse te tonen, zich te focussen op de andere… tja was het kalf was al verdronken enz… Luister jij oprecht? 

Een gesprek is vragen en antwoorden. Het is een soms spel van verbaal de degens kruisen, van gevatheid met humor te beantwoorden. Maar het is ook echte belangstelling tonen voor iemand anders, van open te staan voor wat je gesprekspartner wil delen. Een gesprek is luisteren, het is niet eenzijdig, niet beperkend. Iemand die niet naar mij luistert, geeft me het gevoel dat zij of hij niet geïnteresseerd in mij, in onze vriendschap, in mijn leven, in mijn zijn.

Een vriendin die alleen over haar wedervaren praat en vergeet te luisteren hoe het met jou gaat, friendship fades. Een manager die niet luistert naar collega’s, klanten, leveranciers, zij/hij kan er  nochtans veel uit leren. Een vrouw die niet luistert naar wat haar man wil zeggen, en vice versa, en dan groei je uit elkaar. Een groep waar één iemand het gesprek steeds domineert, daar verliezen de anderen hun interesse.

Een blijk van belangstelling moet oprecht zijn. Je zal ook toffer en interessanter gevonden worden, als je tijd neemt om te luisteren naar anderen, en minder over jezelf praat, of aan small talk te doen. Je maakt vrienden als je kan luisteren. En luister jij oprecht? Zal je echt open staan voor de ander zijn beleving. Als je vraagt ‘hoe gaat het met je’ stel ze dan oprecht. Je hoopt misschien dat het antwoord ‘goed’ is, maar anders… luister gewoon…

Luisteren kan je leren

Photo by ELEVATE from Pexels 1. Praat niet over jezelf of waarom je leven zo goed of zo slecht is. Vraag echt en oprecht hoe het met iemand gaat. Luister echt naar het antwoord. Laat iemand praten over wat hen bezig houdt, hun angsten, frustraties, verliefdheid, geluk… Luister!

2. Blijf aanwezig met je dachten. Doe niet alsof je luistert, terwijl je in feite wacht tot men stopt met praten om jouw ding ertussen te smijten. Niet doen. Focus op de andere. Stel een gerichte vraag waarin je je bevestigt dat je naar hen luistert, mee voelt met wat ze voelen. Geef niet altijd raad maar luister!

3. Het is soms wat ‘ongemakkelijk om naar iemands gevoelens van boosheid of verdriet te luisteren. Al kan dat luisterend oor, dat kunnen ventileren, net zijn wat nodig is, een emotionele bevrijding. Het helpt ook om te focussen en na te denken oplossingen.

4. Probeer niet direct ongevraagd advies te geven. En begin niet met ‘ik ken ook zo iemand die…’ , en weg ben je met je verhaal. Luister naar de ander eerst, naar wat zij/hij wil delen.

5. Probeer niet direct te ‘repareren’, hoe jij het zou oplossen. Wat misschien bij jou werkt, lukt voor een ander niet. Wanneer het je gevraagd wordt, kijk dan samen om oplossingen te bedenken. Men voelt zich dikwijls beter als er gewoon maar naar je geluisterd wordt.

Toen Yves 2 jaar terug overleed, heb ik veel ondersteunende bemoedigende oprecht geïnteresseerde babbels gehad… de eerste 2 maand… Daarna of nu, van een enkeling of van een goede vriendin die het echt meent. Je stelt de vraag soms wel, maar sta je ook oprecht open voor het antwoord ‘nee niet zo prima met mij’… ‘of vandaag een mindere dag, maar morgen gaat het wel weer beter’ (het masker). En dan nog, durven we ons masker wel laten zakken en tonen we onze kwetsbare waarheid? Of zeggen we toch maar ‘alles is goed’ omdat je de andere niet wil belasten? Omdat de ander niet weet hoe hij moet luisteren? Ik begrijp het, het is een cliché, maar ieders leven gaat gewoon verder, en gelukkig het mijne ook. Iedereen is bezig met zichzelf, zijn gezin, zijn beleefwereld. We zijn er allemaal schuldig aan te weinig luisteren, ik ook.

Goed luisteren, kost tijd, oefening en een paar glazen wijn, maar het is de moeite waard om te leren.

Xoxo Ninon

4 reacties

  1. Beste Ninon,
    Inderdaad, geïnteresseerd luisteren naar iemand kost soms moeite, we zijn allemaal te veel bezig met ons eigen leven, onze problemen… die we niet kunnen oplossen omdat we zelfs niet naar onszelf luisteren.. Door enkel te luisteren kunnen we iemand een fijn gevoel geven. Oefening baart kunst! Hele goeie blog weer..

  2. Mooie woorden, Ninon. Als jouw bloglezers ze in gedachten houden, heb je de wereld weer een beetje beter gemaakt ! x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.