Love you tender hou van jezelf

Love me tender, zie jezelf graag

‘Love me tender, love me sweet, never let me go. I have made my life complete, and I must love me so… Love me tender, love me true. All my dreams I try to fulfill. I’ll be my own darling, I love me. Yes I always will.’… Valentijn morgen. Het weekend kleurt rood in straten en online. Net was er ‘Love me tender’ van Elvis op de radio… (klik hier als je deze blog wil lezen met Elvis op de achtergrond) Terwijl ik de ietwat een aangepaste tekst mee neurie ‘Love me tender, zie jezelf graag’ probeer ik mezelf een dikke knuffel te geven 😊, een schouderklopje dan maar want dat is iets gemakkelijker.(Vertaling: Ik hou van mij,  ik vind mij lief. Ik laat me nooit meer gaan. Ik maak mijn eigen leven, daarom moet ik van mezelf houden. Ik hou van mij,  ik vind mij lief. Mijn dromen probeer ik in te vullen. Ik zal mijn eigen liefste lief zijn, ik hou van mij. Ja dat zal ik altijd doen.)

Sinds onze kleutertijd worden we geleerd om vooral van anderen te houden. Van onze ouders, onze broers en zussen, onze familie, onze vriendjes in de klas,… Al heel vroeg wordt/werd ons voorgehouden dat we moeten in harmonie leven met iedereen. Of dat nu de buurjongen is die ons speelgoed stuk maakt, of de hypernerveuze schooljuffrouw die ons zonder echte reden gedwee straf laat schrijven. Of dat ‘prinses’-vriendinnetje in wiens aanschijns je mee over de speelplaats mag huppelen… Want als wij van hen houden, gaan zij ook van ons houden… Ja toch?

Van iemand anders proberen houden is soms ten koste van onszelf. Alles doen we ervoor om vriend en minder-vriend te pleasen. Want als je houdt van die ander, dan komt toch alles goed, dan moet alles goed komen. Dan ben je gelukkig, dan word je gelukkig. En is dit niet zo, dan ligt het toch aan jezelf…

Love me tender, zie jezelf graag

Het is Valentijn. En daarom wil ik dat je vandaag vooral van jezelf houdt. Ik wil dat verliefd bent/wordt op jezelf. Dat, wanneer je aan jezelf denkt, je die positief warme genegenheid voelt. Dat, wanneer je in de spiegel kijkt, je trots bent op jezelf. Jezelf dat schouderklopje geeft, dat kneepje in je wang. Goed bezig meid! Goed bezig man! Je bent zo maar eventjes 50+ en je hebt het toch maar gedaan… bij de ene een rollercoaster bij de andere een kabbelend beekje…

sharpei loveWe zijn allen eerder geconditioneerd als dat hondje van Pavlov, houden van anderen voelt veel ‘normaler’ aan dan houden van jezelf. We kwispelen als een hond uit liefde voor een ander, zelden voor onszelf. Een kat daarentegen spint gewoon omdat ze zich goed voelt… Zoek dat kattengevoel heel diep binnenin… Probeer die liefde en vriendschap voor een ander, die liefdevolle energie nu eens naar binnen te richten, naar jezelf. Het is een leerproces. Love me tender, zie jezelf graag voelt raar.

Love me tender. Hou nu eens van jou

Het is nergens voor nodig dat je je zelfbeeld naar beneden haalt omdat je vindt dat je het niet hard genoeg probeerde of dat je meer wou bereiken, of verder staan in het leven of anders. Uiteindelijk, als anderen staan waar jij nu bent, dan ga je dat toch ook gewoon aanvaarden, positief bejegenen.

Hou veel meer van jezelf en laat die eigenliefde niet afhankelijk zijn van je gevoel naar anderen toe.  Negeer niet langer je eigen kracht en je schoonheid, ja binnen- en buitenkant, je intelligentie en je talenten. Koester je wie je geworden bent. Je deed het toch maar. Wees trots op je prestaties, hoe klein of groot ook… En is dat het schrijven van deze blog of het schrijven van een bestseller. Die dagelijkse wandeling of die marathon. Je leven als single die zijn/haar eigen boontjes dopt. Geef jezelf dat schouderklopje daarvoor, goed bezig, knuffel met jezelf.

Love me tender, voed je met liefde

Hou daarom je innerlijke zelf goed gevoed en sterk, als een tuinier die liefdevol een tuin laat bloeien. Eigenliefde en zelfzorg zijn verbonden. Als we voor onszelf zorgen, voor onszelf moeite doen, dan zal dit ons lichamelijk en mentaal welzijn ten goede komen. (Lees hier mijn blog over zelfzorg: trek de stekker er af en toe even uit om op te laden)

Maar moest je een reden nodig hebben waarom het de moeite is om jezelf echt graag te gezien, met gebreken en alles, wel gewoon
JE VERDIENT HET HELEMAAL, ONVOORWAARDELIJK, VOLLEDIG. JIJ BENT HET WAARD DAT JE JEZELF GRAAG ZIET. Reden genoeg toch.

Hou van jou, dit mag dit moet… en voelt het nog niet helemaal goed dan doe je het nog niet hard genoeg…

Love me tender, zie jezelf graag

Xoxo Ninon

Lees hier wat ik vorige keren met Valentijn schreef ‘Liefde hoeft niet perfect te zijn’  en ‘Romeo my Romeo, where art thou?’

2 reacties

  1. Zelfs al ben je een koppel, dan nog is regelmatig iets voor jezelf doen belangrijk. Ik deed dat vroeger te weinig, de kinderen kwamen altijd eerst. Nu kan het gemakkelijker maar ik heb het moeten leren, want ja zeker aan meisjes werd geleerd lief te zijn en iedereen te pleasen, en een goede huismoeder, goede vrouw enz te zijn… dat zat er nog een beetje in bij onze mama’s ook waarschijnlijk. Gelukkig weten we ondertussen beter. Mooi artikel. Grtj

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.