Love is in the air

Ja ik wist dat je onmiddellijk zou verder lezen 😊 😊. Is ze? Heeft ze? 😊 Love is in the air, everywhere you look around… (klik hier als je het deuntje wil horen ) 😊 Maar nee (nog) niet voor mij 😊. Het is eerder… love is on air… Het valt me op dat er in de voorbije covid-periode een overdosis aan ‘liefde’ op tv was… Als een tsunami kregen we emo feel good dating shows over ons heen, ja bijna elke avond… Als was het bijna om die negatieve vibes en het tekort aan liefde te compenseren tijdens deze coronapandemie. En ergens was het omhult worden door een (fake) rozerode wolk van liefdesperikelen (en erotiek) van anderen helend. Ja op tv… love is in the air…

Liefde vinden, een relatie zoeken, en zelfs je relatie op het spel zetten… Van First Dates (snel daten), over Dit is liefde en Blind Getrouwd (traag daten), de Bachelor & Bachelorette (de juiste daten), naar Naked Attraction of Uit De Kleren (naakt daten), of Samen Slapen (rustig daten)… Er waren ook hernemingen van First Dates UK & NL, Dinner Date… want de liefde gaat toch door de maag… Of palmbomen en pool parties op de liefdeseilanden: Love Island (koppeltjes vormen), Temptation Island (de verleiding) of een combi van beide Free Love Island (koppels verkennen de vrije liefde)… En dan had je nog Cheat on Me (bedrieg me), of Ex on the Beach (je ex komt aan op je temptation eiland), Love after Lock up (je date een veroordeelde), of 90 Day Fiancé (date iemand die een US visum nodig heeft ),… En ik vergeet er nog…

Wat is het met deze shows? Zijn ze populair omdat de liefdesproblemen herkenbaar zijn? Of is het eerder een escapisme… eventjes ontsnappen uit ons eigen doodgewone leventje?

Emotionele resonantie

Maar één ding hebben deze tv-programma’s gemeen: emotionele resonantie (een mooi woord om ooit te gebruiken dat ik het ergens neergepend had). Resonantie staat voor meetrillen, een meebeleven dus… We projecteren de gevoelens van geluk, verdriet, wanhoop, verliefdheid die we te zien krijgen, op onszelf… Ergens voelen we ons één. Er is in deze programma’s een emotioneel meebeleven…

Al van toen mijn bomma zaliger Courths-Mahler en andere stationsromannetjes kocht en ik ze ook stiekem las, hebben we altijd naar liefdesverhalen verlangd. En ze leefden nog lang en gelukkig… (hoop ik) Meer nog, iblijkt dat ook kijken naar liefde en romantiek op tv ervoor zorgt dat je hersenen het feel-good hormoon oxytocine vrijgeven. En ja dit knuffelhormoon hadden we allemaal wat te kort tijdens deze afstand houden/blijf in je kot periode.

Dramatischer op tv?

Kijken naar deze programma’s os een manier om onze eigen normen te toetsen als het gaat om relaties. Herkenning van je eigen gedragingen ‘dat zou ik ook doen’. Bij Blind getrouwd riep ik naar tv: ‘stop met babbelen, zoent nu eens gewoon’…. Goede raad die ik ooit aan vrienden gaf.

Mijn First Dates deelname in 2020.

Bij First Dates kunnen we ons eigen dategedrag op een veilige manier toetsen en verfijnen. Gewoon gezellig in de zetel leren we meer over onszelf en over een eventuele partner, zonder echt met iemand te daten. Als een handboek, dat je daarna in het echte leven kan toetsen…

Ook Love Island of Temptatiooooonnnn is meer dan boys en girls die rond paraderen in bikini’s en sexy torso’s. En al ben ik niet echt fan, zelfs ik kon me identificeren met de intensiteit van emoties, de afwijzing & verdriet, de jaloezie, het samenspannen, de vriendschap. We kennen allen die emoties, we maakten ze mee in onze eigen relaties misschien… maar op tv is het gewoon veel dramatischer.

We zijn allen een beetje voyeur!

Er worden veel minder roddelblaadjes verkocht dan vroeger. ‘De Story vertelt je alles’ is niet meer van deze tijd (quote van mijn wijlen oud-leraar communicatie Walter De Meyere, broer van Jo).

Maar we zijn wel sociale voyeurs geworden. Terwijl we door onze sociale media scrollen consumeren we vrij en vrolijk de intimiteiten van andermans leven. Soms zijn we getuige van shakespeareaanse tragedies in 280 Twitter-karakters. Of dames en heren die hun kwetsbaarheden blootleggen in glanzende Instagram-berichten of in al of niet beschamende Tiktok-filmpjes.

We vinden meer dan ooit wat anderen doen belangrijk en voelen, daarom ook de populariteit van een soort voyeurisme in onze tv-programma’s. Meer nog, we uiten onze mening over anderen zonder hen echt te kennen. Het is bijna Tinder-tv, je weet wel ‘ik vind het/je niet leuk’ swipe naar links, of dat is iemand waarmee we ons identificeren, ja ‘leuk swipe naar rechts. En oh oh oh… we houden ook van wat sentimenteel melodrama.

Love is in the air

We kijken tv om te ontspannen na een lange dag, of om te lachen, te huilen, bij te praten over onze favoriete tv-personages. We houden vooral van mensen die op ons lijken, die ons een beter gevoel geven over onszelf en ons waardesysteem. Het is geruststellend deel uit te maken van een collectief… aah ik ben/voel het ook zo…

Tv kan ons leren over liefde. Hoe het kan voelen als het leuk is, als er pijn is, als er afscheid is. Familiale liefde, platonische liefde, onbeantwoorde en problematische liefde,… Je kijkt naar tv voor advies over het leven, over het meest ongrijpbare gevoel: liefde.

En als je deze programma’s niet leuk vindt,… no match… geen probleem gewoon naar links swipen😊.  Voor wie dit niet het guilty pleasure is… er zijn andere programma’s genoeg…

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over liefde liefde-hoeft-niet-perfect-te-zijn en mijn First Dates deelname… 10-first-dates-tips

 

2 reacties

 1. Ik kijk ook graag naar First Dates en Blind Getrouwd… dat is ontspannend toch :-). En ja je hebt wel gelijk, soms steek je er ook wat van op. Of denk je nog een chance dat ik niet aan dat tafeltje zit :-). Maar het laatste jaar waren er inderdaad, heel veel van deze programma’s. Leuk toch -)

 2. Allen een beetje voyeur klinkt zo waar , geïntrigeerd naar dating van anderen op tv kijken, stiekem hopen op die ene gouden tip hoe we als alleenstaande het voor onszelf toch misschien een ontmoeting kunnen omzetten naar een mooie relatie.
  Al blijkt dat er steeds meer en meer singles zijn blijft het verlangen naar die ene mooie droom partner waar je zoveel mee wil delen en warmte en liefde wil van ontvangen toch altijd spoken in ons hoofdje waar verlangen en liefde soms heftig te keer gaan tijdens onze dromen.
  Liefde is geen werkwoord maar een openbaring van warme gevoelens tussen twee ( soms meerdere) mensen, de inhoud moet ieder voor zichzelf invullen tot een uiting van gelukkig zijn met elkaar.
  Lessen van dating sites en apps en tv programma’s allemaal mooi om zien en uitproberen maar
  De ware warme echte liefde is diegene waarover jezelf beslist hoe , waar en met wie je het wenst te delen.
  Liefde is zoveel meer dan ……….
  Groetjes
  Paul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.