Leven is een feest, ik wil luchthartig worden

Vorig weekend zei ik tegen een vriendin ‘Ik wil van mijn leven meer een feest maken, zoals jij het doet’. Want, zonder dat ik jaloers ben op iemand anders en mijn eigen leven wel oké vind, besef heel goed dat ik wat luchthartiger moet worden, wat feestelijker, partyproof eigenlijk. Van jongs af aan was ik altijd dat ‘serieuze meisje’ dat met haar neus eerder in de boeken zat. Of ben ik eerder die ‘ernstige vriendin’ die je belt voor een goede babbel, niet omdat je op de tafel wil springen en partyen. Het overlijden van mijn partner, de coronaperiode, of het recente afscheid van mijn hond Boris duwen me eerder in de introverte, eerdere de ‘serieuze meisjes’-kant van mijn ambiverte persoonlijkheid.  Al maakte ik geen resoluties voor het nieuwe jaar, maar misschien is ‘leven is een feest, ik wil luchthartig worden’ toch een werkpuntje in 2023. En ja dit is een ernstig voornemen😊, ik wil een lichtvoetiger door het leven stappen, want het leven is al zo kort!

‘Je bent altijd zo ernstig, altijd van die serieuze gesprekken.’
‘Je zou meer moeten hardop lachen, je vrolijk enthousiast tonen.’

Ambivert

Met als horoscoopteken de beheerste scorpio met ascendent leeuw (water/vuur), ben ik eerder een ambivert, een extraverte introvert zoals er velen zijn. Lees er meer over hier. Iemand die rust nodig heeft, maar ook mensen om zich heen. Die graag diepe gesprekken heeft, maar ook oppervlakkige smalltalk wil. Die zijn ratio wil voeden met informatie, om makkelijker beslissingen te nemen met zijn emoties.

Wat is luchthartig zijn?

Luchtig, luchthartig, lichthartiger, lichtvoetigheid,… De meeste mensen denken dan aan iemand die zorgeloos, frivool misschien, altijd vrolijk en optimistisch door het leven huppelt. Niks van! Ook zorgen en stress mogen samengaan met opgewekte gevoelens en vreugde. Luchthartigheid is een evenwicht vinden tussen enerzijds gevoelens van ernst en triestesse met deze van genieten en plezier. Niet te ver in één richting uit, niet of té serieus of té oppervlakkig.

Waarom is het de moeite waard om luchthartiger te worden?

Helemaal geen probleem dat je dingen ernstig neemt als het om je verantwoordelijkheden gaat. Het kan echter zijn dat als je té serieus bent, je emoties als desinteresse, verdriet en andere dingen overbrengt die mensen niet bepaald naar je toe trekken. Dit beïnvloedt je sociale leven, je datingervaringen, de uitnodigingen die je krijgt. Luchthartige mensen daarentegen worden vaak gezien als aantrekkelijker, leuker en levendiger dan mensen die altijd serieus lijken en worden vlugger gevraagd aanwezig te zijn.

Leer de zilveren randjes van de dingen zien, ik schreef er een tijd geleden deze blog over. Leren loslaten en accepteren dat niet alles je leven met zo’n zwaartekracht hoeft te beïnvloeden, kan bijdragen aan het verbeteren van je emotionele kracht en veerkracht als het moeilijk wordt.

Leven is een feest, ik wil luchthartig worden: TIPS

1. Wat anderen denken is niet belangrijk

Een paar weken nadat mijn partner was overleden droeg ik op het jubileumfeest van mijn ouders een uitermate fleurige jurk. What was I thinking wat hebben de mensen gedacht? Of diezelfde zomer waar ik helemaal los ging op de dansvloer… Al was het misschien meer een schreeuw ‘ik leef’, toch denk je dat men je zal (ver)oordelen. Maar doen ze dat wel? Eigenlijk denken andere mensen lang niet zoveel aan jou als jij denkt. Bovendien we zijn geen gedachtelezers: we kunnen niet weten wat er in het hoofd van andere mensen omgaat. En als ze je veroordelen omdat je iets doet wat ze misschien niet verwachten, dan zijn het mensen wiens mening je misschien niet direct belangrijk hoeft te vinden.

2. Money, money, money

Je kan van je leven een feest maken zonder dat je geld moet uitgeven. Ja dat is waar, de beste dingen in het leven zijn zo goed als gratis. Vriendschappen, wandelingen, telefoongesprekken,…  maar toch hangt er altijd een (op zijn minst mini) prijskaartje aan vast. Want ja een babbel op café, naar een film, theatervoorstelling of tentoonstelling gaan, een restaurantje doen… Je kan toch niet altijd thuisblijven😃. In mijn ‘vorig’ leven was geld uitgeven gemakkelijker, nu moet ik er meer over nadenken. Het zijn keuzes. Maar het besef dat we tijdens corona echt kon sparen omdat je gewoon thuisbleef en niks uitgaf is wel wat blijven hangen. Maar toch, where is the fun in life dan?

3. Gebruik je tijd bewust

‘Jouw agenda is zo volgeboekt zei ik tegen een vriendin, waar vind je nog tijd voor jezelf om niks te doen’. ‘Ik doe niet graag niks, of ik werk of ik doe iets leuks’ zei ze. Ja misschien maak je op die manier van je leven ook meer een feest, als je bewust met je kostbare tijd omgaat. Uiteindelijk de tijd achter mijn sociale schermen, of voor teevee zou ik op een andere manier kunnen invullen, het is natuurlijk wel goedkoop😃. Maar de Boris-wandelingen tijd die vrijgekomen is, daarvoor zoek ik nog tips.

4. Plan minder

Een uitstap met een groep vrienden, een city trip met een vriendin, een uitje met de ganse familie… of afspreken met die drukke vriendin😊 ja sommige dingen moet je plannen. Maar eigenlijk vind je het meeste plezier in spontane ongeplande momenten, onverwachte uitstapjes en lastminute bijeenkomsten. Maar bestaan die nog, durven we nog zomaar onaangekondigd bij iemand langsgaan? Al single krijg je soms een onverwacht telefoontje van ‘ga je mee?’ maar dikwijls ook niet… Misschien is dit ook een reden waarom ik een city girl wil worden, het zal mijn sociale leven ten goede komen.

5. Neem het leven niet te serieus

Je hebt één leven en dat is kort. Geniet ervan. En ja soms overkomt je iets waardoor je naar adem moet happen, even je leven on hold zetten,… Maar alsjeblieft herpak je, jij bent belangrijk in jouw leven. Wanneer heb je voor het laatst echt plezier gehad? Ja je mag! Herinner je nog die keer dat je tranen lachte, of jezelf gewoon liet gaan, het kind terug in jezelf voelde? Just for fun. Mijn laatste keer die onbedaarlijke slappe lach is al eventjes geleden tijdens de city trip in Wenen…

6. Niks moet perfect zijn

Veel leuke momenten gebeuren net wanneer dingen onverwacht mis gaan. Sta jezelf toe om imperfect te zijn en geniet van de imperfecties van het leven. Mensen zijn tenslotte onvolmaakte wezens, en jij bent een van hen. Als je denkt dat echt plezier alleen gebeurt tijdens grootse, spectaculaire, speciale, georganiseerde evenementen, dan ben je misschien wat Instagram-infected. Zo van ‘kijk eens hoe leuk wat mij overkomt’… Moeten plezier hebben werkt contraproductief en is, eerlijk gezegd, jammer. Geniet van wat je nu overkomt. There is no time like the present.

7. Geniet van kleine dingen

Nieuwsflits: elke dag is geen party. Je kan plezier vinden in kleine momenten. Ik heb ongelooflijk genoten van die kleine geluksmomenten de laatste maanden met Boris mijn hond, van samen zijn met vrienden op een wafelenbak, of met de familie tijdens de feestdagen. Leuk is gewoon wat je er van maakt. Van belevingen, ontmoetingen, ervaringen, van iets doen.

Het leven hoeft niet saai te zijn. Jij hoeft niet altijd alles ernstig op te nemen, laat los… speel… Maak je leven leuker door nieuwe dingen te doen, uitdagingen te stellen. Leg je gsm neer en praat met die onbekende naast jou. Durf! Wees positief en probeer niet vast komen te zitten in ongezonde denkpatronen. Voeg iets leuks toe aan elke dag, wat fun en flair. Zorg dat leven is een feest, ik wil luchthartig worden, een feit wordt.

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs Middelmatigheid en vindegij-mijn-gat-ni-te-dik-in-deze-rok-moet-je-pijnlijk-eerlijk-zijn

4 reacties

  1. Ik denk dat wie een tijdje single is geweest dat allemaal wel wat heeft, je wordt in die ernstigheid geduwd omdat je er op een bepaald moment helemaal alleen voor staat. Je moet alle beslissingen zelf nemen, zelf zorgen dat de rekeningen betaald worden, klussen gedaan zijn, op tijd met auto naar de garage, vakantie al of niet gepland…Soms wordt dat serieus meisje zijn je echt in de schoenen geschoven. Dus ja ik herken me helemaal in deze tekst. Maar dat speelse meisje die zich liever van niks iets zou aantrekken en door het leven huppelen tja dat zit nu een beetje op een bankje in he t park te wachten… Mooi geschreven. Grtj

    1. Ja je hebt helemaal gelijk. Mijn speelse meisje zit naast jou op de bank in het park, ze zullen waarschijnlijk een ernstig gesprek den. Dank voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.