Lenteschoonmaak in je hoofd

De eerste lentezon op je gezicht, eventjes genieten met je jas aan op je terras of die melkfleswitte benen laten strelen door nog wat flauwe zonnestralen… zaaaaalig. Je krijgt er lentekriebels van die je lichaam doen verlangen naar verandering. Na 2 jaar in overlevingsmodus doet het goed iedereen te zien zonder mondmasker. Je mag eindelijk iemand een echte knuffel te geven. En toch, het aanpassen aan ‘nieuwe normaal’ schept de nodige onrust in je hoofd. Corona loert nog om de hoek, de situatie in Oekraïne doet ons hart bloeden, er is de inflatie en de klimaatcrisis, verdriet die we moeten verwerken,… Al deze zaken hebben een invloed op je zijn, op je lichaam en je emoties, en op je (vooral niet) doen en laten. Misschien kan de komst van de lente dienen om even de balans op te maken van je mentale welzijn. Een kantelpunt om ons opnieuw verbinden met dingen die ons een doel geven in het leven en vreugde brengen. Misschien in het tijd voor wat lenteschoonmaak in je hoofd.

Lenteschoonmaak

Me-time, lenteschoonmaak van mijn huid.

Na de koude en donkere wintermaanden voel ik terug die kriebel om meer buiten te komen. Gedaan met wegkruipen onder een dekentje voor teevee. De lente is een tijd voor vernieuwing, een nieuw begin.  Er is ook daadwerkelijk een verschuiving van energie en mentaliteit binnen in jezelf, daarom ben je best ook bewust van die veranderingen. Voorjaarsmoeheid bijvoorbeeld is niet zomaar een term. Koester jezelf, geef je hoofd een voorjaarsboost en voed het met hernieuwbare energie (om in de huidige clichétermen te blijven).

Probeer dit jaar een lenteschoonmaak van je hersentjes te doen want die post-coronaperiode ebt nog steeds na… Waar vind ik mezelf? Wat heb ik meegemaakt? Welke beslissingen moet ik nemen? Hoe wil ik mijn tijd besteden? Waar wil ik naartoe? Wat wil ik doen? Het leven is keuzes en nadenken over je opties. Maar je telkens opnieuw aanpassen aan omstandigheden bezorgt je ook stress. Dus hoe kan je je overprikkelde gedachten kalmeren, die lenteschoonmaak in je hoofd doen om plaats te ruimen voor nieuwe mogelijkheden?

Kom buiten.

Na in winterslaap te zijn geweest, moet je lichaam in beweging komen en je geest nieuwe prikkels krijgen! De beste manier om je hoofd en lijf wakker te schudden is buitenkomen. Doe!

 • Spring is in the air. Letterlijk, jump jump jump… niets beter om je helemaal te voelen leven, even buiten adem zijn geeft nieuwe energie…
 • Yoga of zonnegroeten op de bedauwde grasmat is misschien veel gevraagd 😊… maar wandel gewoon met blote voeten door het vochtige gras en adem diep en bewust de nog frisse lenteochtend in.
 • Of voor de stadsmussen, ga op je terras of voor het geopend raam een paar keer door de knieën, doe wat burpees of wandel ter plaatse met hoge knieën en forse armbewegingen. Je verbrandt calorieën en voelt de lente-energie door je lijf stromen.
 • Kom in beweging 🚴🏼! Wandel, fiets, zwem, padel…. Gewoon 30 minuten per dag, na 1 week zal je al merken dat je energieniveau stijgt!

Detox

Warm water met citroen, ochtend detox

Je voeding heeft invloed op je body en ook op je mind. Kies nu voor   ontgiftende en vetarme voedingsmiddelen. Gelukkig biedt de lente je heerlijke opties zoals bessen, groene bladgroenten en spruitjes (ja die ook). Of maak een thee of smoothie met reinigende kruiden zoals kurkuma, peterselie, paardenbloem, enz (lees hier een artikel).

 • Water prima detoxer 💦: Hou goed gevuld glas water altijd binnen handbereik. Doe wat citroen of een schijfje gember in, of wat blaadjes munt of enkele besjes.
 • Heet water met citroen in de ochtend 🍋: Breng je stofwisseling en spijsvertering op gang, krijg die extra vitamine C binnen en ondersteun het natuurlijke ontgiftingsproces van je lever.
 • Kies voor groene groenten en fruit 🍏: deze ‘groen’tjes zitten boordevol voedingsstoffen, veel B-vitamines en zijn super ivoor het beter functioneren van je lichaam!

Oefen mindfulness

Voel het bedauwde gras

Piekeren en te veel nadenken over je verleden of je toekomst geeft stress en is schadelijk voor het lichaam en voor je gehele zijn. Probeer je gedachten daarom te stoppen met mindfulness-meditatie oefeningen en zo terug te keren naar het heden wanneer je afgeleid geraakt door gepieker over het verleden of de toekomst. Probeer in het nu te leven, neem de veranderende omstandigheden nu aan… dat verminder de stress van het dagdagelijks leven als je niet piekert.

 • Doe een dagelijkse dankbaarheidsoefening 💜
 • Concentreer je een wandeling lang op de natuur. Zoek bewust naar bloemen in een veld, of een klavertje vier in het gras aan je voeten (of sigarettenpeukjes of onkruid tussen de stoepstenen als je in de stad woont 😊). Het zijn eenvoudige mindfulness oefeningen.
 • Ervaar, concentreer en wees bewust van de warmte van de zon op je gezicht, de grassprietjes of stenen onder je voeten, zoek die tjilpende vogel in een boom… En telkens als je gedachten terug worden afgeleid even terugkeren naar het nu…

Noteer je gedachten

Organiseer en evalueer je tijd, wat geeft je energie en wat neemt er net weg. Misschien ontdek je een patroon en kan je door wat bij te schaven je leven anders invullen. Misschien leer je zo wat je voldoening geeft…  Noteer je verleden, focus op je nu, herteken je toekomst.

 • Het opschrijven van je gedachten in een schriftje brengt je hoofd tot rust.
 • Maak lijstjes van dingen die je niet mag vergeten.
 • Een oldschool agenda bijhouden waarin je noteert met wat je bezig bent, wat je plant… en nee niet alleen de uitstapjes en afspraken maar echt waarop je focust, zaken die belangrijk zijn in je leven.
 • Want je kan heel druk bezig zijn en toch geen stap vooruitkomen in wat je wilt met je leven.

Verminder de informatie-overload

Zeer goed voor die lenteschoonmaak in je hoofd is het reduceren van nieuwe info en je nieuwsconsumptie te herzien en/of beperken.

 • Kijk bijvoorbeeld alleen naar het nieuw om 19 u of luister alleen naar een uitgebreid nieuws op de middag op Radio1.
 • Zet meldingen van nieuws-headlines af op je gsm.
 • Schrijf je uit bij nieuwsbrieven van mode-sites en zaken die in je inbox komen en toch niet leest.

Misschien moet je de tijd die je spendeert aan door je facebook of Instagram scrollen, te gamen, TikTok filmpjes te kijken, of je druk te maken in Twitter berichten afbouwen. Doe real life dingen! Maak tijd vrij om vrienden bellen, een echt boek of tijdschrift lezen, een fietstochtje of wandeling maken, een tentoonstelling te bezoeken… gewoon om tussen de mensen te zijn… Geen lockdown meer!

Opgeruimd staat netjes

Klaar voor Vinted of Kringloopwinkel

Weet je nog, bij begin van corona begon iedereen aan de ‘grote opruiming’. Zolders, kelder, kleerkasten, kasten en laden werden geëvalueerd en veel werd weggegooid of beter nog tweedehands verkocht. Als je je stapel ‘troep’ nog niet hebt aangepakt is dit misschien een goed moment om het te doen.

Rommelige ruimtes zorgen ook voor een warrig hoofd. En als je wat moeite hebt om aan te beginnen, zoek de uitdaging samen met een vriendin… Vandaag de keukenlades, dan de servieskast, dan het tuinhuis enz… maar wel eerlijk spelen hee 😊. Zet ook een leuk muziekje op terwijl je alles terug reorganiseert, het motiveert extra.

Reconnect

Samen gek doen!

And last but not least! Maak opnieuw contact met de mensen van wie je houdt. Deze coronapandemie heeft ingehakt op onze sociale contacten en het isolement heeft velen geen goed gedaan. Het waren rare tijden, dus wees niet verlegen om terug contact op te nemen met om wie je geeft of met wie het contact tijdens de pandemie minder werd of weg viel. Het zal misschien wat onwennig voelen maar we zaten allen in hetzelfde schuitje. Bel hen, spreek af…

Ook mijn vriendenkring is verkleind, vrienden werden kennissen, kennissen werden vreemden. We zijn elkaar uit het oog verloren tijdens de pandemie, maar nu het terug rustiger wordt, zou ik je heel graag willen zien. Je niet zien is een van de dingen die ik heb gemist.

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs  ai-shit-ik-ben-verdikt en happy-2-jaar-bloggen-to-me-fifty-licious-is-2-jaar

4 reacties

 1. Wat lees ik je artikeltjes graag, ze zijn zo herkenbaar voor me.
  Door Corona en afgezonderd zijn wegens thuiswerk en Max. 1 pers. Op het bureau ben ik mezelf tegengekomen.
  Ik die dacht zo graag alleen te zijn… maar « te » is nooit goed. Zoveel is zeker.
  De zon, het terug samenwerken met toppertjes van collega’s hebben ervoor gezorgd voor een overvloed aan energie. Volgende week neem ik die energie ter harte en plan ik een ganse week vakantie voor de lenteschoonmaak in huis, en hoofd, en neem ik heel wat van je tips mee!

  1. Hier ook herkenning in wat je schrijft. Meestal heb ik ook geen probleem gehad met alleen zijn gedurende de lockdown, want het was voor iedereen gelijk… Maar we mogen ook geen eenzame heremiet boven op onze berg worden… Niet altijd goed voor het hoofdje als je te weinig kan pratne met mensen. Dank voor je reactie. PS: je hersentjes gaan blinken 🙂 🙂

 2. Moest lachen om je foto met dat schoonheidsmasker op. JIj toch hee? Ik probeer (zeg wel probeer) elke begin van de lente zo een detox sapjes kuur te doen van ene paar dagen , je moet maar eens googlen. Ze zeggen dat het goed is voor je lijf en leden :-). En ja ook een gezichtsverzorging om alles glad te strijken 🙂 zo even me-time doet zo een deugd. Nu nog lenteschoonmaak van mijn hoofd::-). Weeral leuke blog.

  1. Weet je, bij de gezichtsbehandeling kreeg ik ook een massage van nek, hals, schouders en gezicht… Het was de eerste keer sinds deze corona periode dat mijn huidhonger gevoed werd… Ik werd er stil en ergens ook verdrietig van, en toch deed het zo een deugd. Ik heb ook want lenteschoonmaak in mijn hoofd nodig. Dnak voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.