Laat mannen helden zijn, jouw held!

Mijn levenservaring werpt vruchten af. Ik begin meer en meer ‘Marsiaans’ te begrijpen. Je weet wel, wij van Venus en mannen van Mars. Door daten en relaties in het verleden probeer ik deze ‘vreemde taal’ beetje bij beetje bij te schaven.  Heb ondertussen wel een en ander geleerd, want toen ik lang geleden met daten begon, begreep ik helemaal geen mannen! Wist ik veel… Bijvoorbeeld  laat mannen helden zijn, jouw held!

Je kook-held!

Mijn grote fout is/was, ik geef te veel. Te vrijgevig, te liefdevol. Ik noem het zelf mijn ‘Moeder Theresa complex’… Ik denk als die man ziet dat ik alles voor hem doe, dan zal hij mij graag zien.  Nope, zo werkt het niet. Zo krijg je enkel ‘nemers’, ‘afhalers’ ’take aways’ aan je tafel…  (en ja zo zijn er  wel) dit zijn geen mannen die appreciëren wat je te bieden hebt en daar ook willen voor gaan, in tegendeel. 

Echte mannen willen helden zijn. En niet zo maar eventjes. Elke man droomde er als kind om een held te worden, de wereld te redden en zo het meisje te krijgen. Mannen houden van voetbal-, wieler-, film-, comic-, wereldhelden.  Mannen zijn genetisch bepaald. Jongetjes willen  het verst kunnen plassen, hoogst springen, meest goals scoren,… Van in de oertijd is hij een doener,hij zál die mammoet schieten, hij zál zijn gezin beschermen tegen vrouwenrovers en andere beesten. Hij wil als een ‘action man’  aanvallen, ageren.

Je gras-afrij-held!

Een man toont dat hij van een vrouw houdt als hij veel doet voor haar. Die man wil je beschermen, zorgen voor brood op de plank, en alles doen om je gelukkig te maken. En zij vinden het echt leuk dingen voor ons te doen. Maar ja, hoe reageren wij sterke, al of niet single, onafhankelijke madammen dan…   ‘Doe geen moeite, ik kan dat wel alleen’ ‘Ik weet hoe ik het moet doen’ ‘Denk je dat ik de deur niet kan open houden?’ ‘Dat is niet te zwaar, te hoog, te ver’.  Wij hebben geen held nodig. En natuurlijk kan je veel, weet je veel, en we zijn niet hulpeloos.  Maar please, doe het voor hem, laat een man zich gewoon een beetje held voelen.  

Je reparatie-held!

Anderzijds klagen we ‘Hij helpt nooit’ ‘Ik moet al het werk doen.’ Waarom zijn sommige mannen coach potatoes (sofa-zitters) geworden? Mannen die werden miskweekt door hun mama of ex-partner misschien… Maar ook als je kritiek geeft, blijft hameren op wat ze moeten doen, hoe ze het moeten doen, en dat het niet was zoals jij het gedacht had….Het zal het niet werken. Bewonder je partner, je vriend, dát hij het doet… hoe hij het doet dat doet er veel minder toe. Mannen ‘luisteren’ niet… mannen doen… ze willen graag een held zijn op hun manier… (en OK sommigen moet je echt wel wat pushen).  Maar dames zagen helpt echt niet, mannen luisteren niet… mannen doen… Als je tegen een man je verhaal begint… destilleert hij eruit ‘wat moet ik doen?’ ’kan ik het repareren?’ ‘hoe kan ik haar happy maken?’… Niet het verhaal op zich interesseert hem, maar hoe hij de problemen kan oplossen, en daardoor een ‘held’ zijn.

Dus beter is dat oeroude ‘held’ instinct terug aanzwengelen bij de man?

Fiftylicious snoei held
Je snoei-held!

1. Vraag een man om hulp.
Vraag je partner, een collega, een vriend om advies over het kopen van een nieuwe computer. Vraag hem om te luisteren naar dat rare geluid ergens in je auto als je start. Vraag hem iets van de bovenste plank te nemen, ook aan een onbekende man in de supermarkt. Laat hem die zware tassen dragen, je auto wassen, het gras af te rijden (dit deed mijn papa regelmatig vroeger voor me, dank je wel), je een helling afhelpen en je een arm aanbieden (cfr. gisteren bij brouwerijconcerten Roman, dank je wel meneer), je kraan repareren (merci schoonbroer), de haag snoeien en zaken naar containerpark brengen voor je (dank je buurman),… Bedank hen hartelijk, met een grote glimlach van waardering. Nee, dat maakt je niet hulpeloos en behoeftig. Het maakt je een vrouw met ruimte voor een man in haar leven. Ja ik begin het een beetje te leren😊

Je strijk-held!

2. Geniet van mannelijk gezelschap.
Mannen houden van vrouwen die hen waarderen omdat ze gewoon mannen zijn. Dus wat als zijn appartement een heiligdom voor sport is? Of als voetbal of wielrennen zo belangrijk voor hem is. Hij kijkt op naar helden, laat hem.  Als zijn idee van een schoon hemd datgene is met de minste rimpels? Hij is een vent, het is OK. Als hij wil strijken of koken, laat hem… denk niet ik kan het beter, of oei die vuile keuken… Hij moet niet als jij of je vriendinnen worden. Hij is gewoon een man, hij wil zich een held voelen.

Fiftylicious verf held
Je verf-held!

3. Laat hem je respect verdienen.
Superhelden houden van uitdagingen. Ze die gouden medaille niet zo maar krijgen, ze willen deze verdienen.  Dus geef je partner die uitdaging, die kans om zichzelf te bewijzen. En uit je bewondering ervoor ‘jij bent sterk’ ‘jij kent alles van computers’ ‘jij kan dit goed’. Voor mannen is het een emotionele behoefte om op die manier bewonderd te worden. Zijn Hero-instinct is zoooo belangrijk, dit is zijn mannelijke energie die gevoed wordt. Kan hij het oplossen of een oplossing voorstellen dan is hij jouw ‘action man’, jouw held. Je hebt zeker al zo een mannen gekend, die probeerden te ‘repareren’ wanneer je je verhaal deed, en zich koesterden in het resutlaat.  Yves was zo iemand.

Mannen, laat hen hero’s zijn. Helden! Jouw held misschien.

PS:  ‘Men are from Mars, Woman are from Venus’ dateert reeds van 1992 en auteur John Gray heeft in 2017 een nieuw boek geschreven ‘Beyond Mars and Venus’ (‘Voorbij Mars en Venus’). Meer dan 25 jaar later na zijn meesterwerk zijn hedendaagse relaties niet meer dezelfde, verhoudingen veranderden.  Vrouwen zijn financieel onafhankelijk. Mannen zijn moderne mannen geworden die ook kunnen huishouden en kinderen opvoeden. We beginnen meer en meer op mekaar te lijken, en wat doet dit met relaties. Dringend eens lezen!

Xoxo Ninon

4 reacties

  1. Vandaag mijn eerste date achter de rug. Was heel leuk. Heel aangenaam gesprek. En voor beiden voor herhaling vatbaar. Toch wel als gelijke willen overkomen. Hij betaalde eentje, dus ik hetvolgende, enz…

  2. Ik duim voor je Linda. En voila als de man persé wil betalen, kan je inderdaad even aangeven dat dit niet hoeft maar ook niet te veel tegensputteren… let him be a hero… En bij een leuke date is zeggen dat jij volgende keer betaald een heel goede oplossing. Duim duim duim

  3. Ik ga mijn partner ook een beetje meer held laten zijn :-). Want ja na die jaren als single je boontjes doppen, je bent het zo gewoon… En eigenlijk, hij vindt het niet eens zo erg denk ik dat ik me wat ‘ik ben zo hulpeloos’ voor doe 🙂 ‘Schat kan je me even helpen met….’ goede tip Grtz Nina

    1. Hey Nina, ik weet jij bent een sterke dame, en kan je boontjes doppen, ja we moeten wel hee… maar inderdaad… doe het gewoon om hem een beetje held te laten voelen :-). Dank voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.