Kansen zijn als zonsopgangen

‘Kansen zijn als zonsopgangen. Als je te lang wacht, mis je ze.’ Dat is niet van mij maar van William Arthur Ward, een Amerikaans schrijver. Het betekent dat, net zoals de zon opkomt aan de einder en de dageraad het landschap voor even een mooi gefilterde zonnige gloed geeft, komen de meeste kansen maar voor kort even op je levenspad… en als je ze niet grijpt… deemsteren ze terug. Vluchtig. Soms zijn kansen als de middernachtzon, één lange zonsopgang en zonsondergang een leven lang… Of het kunnen ook buitenkansjes zijn… bijzonder maar onverwacht… Ze komen ook niet altijd op het perfecte moment, of wanneer jij het wil of wanneer je die wel nodig zou hebben. Kansen opmerken is nog moeilijker. Soms worden ze je in de schoot geworpen. Of je grijpt net naast een opportuniteit. Soms creëer je zelf je kansen, door er hard voor te werken of door die 6 juiste cijfers op je Lottoformulier aan te duiden (Bonne chance!). Maar die zonsopgang, die kans, is ook nooit een garantie hoe de rest van je dag zal zijn.

Schrijver William Arthur Ward (1921 – 1994) heeft nog mooie quotes om even over na te denken.
‘Fouten maken is menselijk; struikelen is veelvoorkomend; te kunnen lachen om jezelf is volwassenheid.’
‘Veranderingen kunnen, net als zonneschijn, een vriend of een vijand zijn, een zegen of een vloek, een dageraad of een avondschemering.’
‘We kunnen veel leren van wijze woorden, maar minder van wijze mannen.’

‘Kansen zijn als zonsopgangen. Als je te lang wacht, mis je ze.’

I know, soms ga ik ervoor en soms twijfel ik… Zou ik, kan ik, durf ik… springen! Ik zie het ook bij anderen waar iemand een kans kreeg, aarzelde, piekerde, beraadslaagde en flipflopte (niks te maken met slippers 😊 maar is een ommezwaai in mening), en door dat veel wikken en beschikken die kans gewoon voorbijging… Opgelost en opgelost!

Gouden kansen

Kansen… vooral gouden… doen zich niet zo vaak voor. Gouden kansen waardoor je iets groots zou kunnen doen… Iets wat een positieve impact op de wereld zou kunnen hebben… of gewoon op je leven. De sleutel om de gouden kansen van het leven niet te missen, is vertrouwen. Dus, kijk uit naar kansen en weet dat het altijd een zekere sprong van vertrouwen vergt… vertrouwen in jezelf.

Het toeval bestaat niet

Sommigen zeggen ‘ik heb nooit chance’. Wie overtuigd is dat zij of hij nooit kansen krijgt, moet misschien even anders kijken naar haar of zijn leven. Hou je jezelf tegen? Misschien omdat je bang ben te falen als je ergens aan begint. Of denk je, ik ga door de mand vallen… of ik ben niet ‘een van die mensen’ die alles krijgen waar ze naar op zoek zijn. Misschien vind je dat je geen succes in het leven verdient. Of geloof je gewoon niet in jezelf. Geloof je niet dat je in staat bent om succesvol te zijn, gelukkig te zijn of volledig van je leven te genieten. Tja, bij mij voelt het soms zo… hoe ik ook weet dat het niet zo is… of moet zijn.

Kansen zijn als zonsopgangen, dus je moet ook met een openblik durven naar zoeken… Het zijn geen toevalligheden… Succes in het leven betekent niet dat je niet kan falen, maar het betekent dat je fouten je iets zullen leren en je een betere manier zullen laten zien om te krijgen wat je wilt.

Wat kan je doen om in je eigen kansen te geloven, in jezelf te geloven?

Wees positief!

Negatieve gedachten/mensen doen je twijfelen aan jezelf. Focus op de positieve gebeurtenissen in je leven, wees er dankbaar voor. Elk nadeel heb zijn voordeel, dixit je weet wel wie…

Falen hoort bij het leven!

Als je al denkt dit gaat me nooit lukken, dan houdt vooral het onbekende je tegen… in plaats van je potentieel en wat je kan leren van deze kans te koesteren. Ga verder dan je comfortzone, verken nieuwe wegen en accepteer het feit dat ook jij kan struikelen (falen is eigen zo een lelijk woord). Weet dat falen gewoon een deel van het leven is, het is beter dat je deze ‘mislukkingen’ als leermogelijkheden, levenslessen gaat beschouwen. Durf gewoon die kansen grijpen, en je ziet wel waar het je brengt…

Nee geen zelfmedelijden!

Je leert meer van je fouten dan van wat je goed doet. Oké soms lukt het niet, het is zo! Soms mis je de kans niet het vooropgestelde doel niet bereikt geeft dit je soms echt wel stress, angst over wat gaan ze zeggen, schaamte misschien van het is me niet gelukt. Ja dat is niet meer dan normaal. Maar in plaats van je slecht te voelen en je te wentelen in zelfmedelijden van ‘zie je wel, ik kan niets’… Het is een leerschool, levenslessen, om het de volgende keer anders te doen… beter? Wie zal het zeggen…

Wees jezelf!

Ik weet dat je je best doet om te doen wat je moet doen. Maar weet je wie je bent? Weet jij waar je blij van wordt? Ken jij je passies? Nu ik erover nadenk… nee misschien niet echt. Ben ik eerder wat verstrikt in verantwoordelijkheden en wat ik denk dat men verwacht van mij? Leren je authentieke zelf zijn… Maar wie ben ik…? Er is nog werk aan de winkel… een gouden kans?

Kijk vooruit

Nieuwe kansen zijn er altijd bij het begin van een nieuwe dag. Staar je niet blind op de dingen die fout zijn gegaan, dat doet je geen goed. Hoewel leren uit je verleden is belangrijk, je weet wel van dat ezeltje en die steen… Maar zijn we dan een ezel als we ons niet stoten… daar ben ik nog niet uit… Wat fout liep in het verleden daarvan leer je, en kan je beter inschatten misschien hoe het nu verder moet… toekomstgericht…

Leven/leren is een werkwoord…

Blijf leren, sta open voor verandering, voor nieuwe zaken, nieuwe mensen. Velen zijn bang voor wat ze niet weten. Een nieuwe job, een nieuwe ervaring, een nieuwe relatie… Als je ergens bang voor bent, moet je jezelf erover leren. Het is alsof je een donkere kamer binnenloopt. In het begin voel je je bang en weet je niet wat je kunt verwachten, maar zodra je het licht aandoet, wordt alles duidelijk en eenvoudig.

Elke nieuwe dag brengt een nieuwe zonsopgang, nieuwe kansen. Kansen dingen te veranderen… Ook jij krijgt die. Maar net zoals er maar zo veel zonsopgangen zijn in een mensenleven, zijn er ook maar zo veel kansen, elk uniek, elk gemaakt door de omstandigheden op dat moment. Hoe zou je leven veranderen als je zou stoppen met stilstaan bij wat je hebt gemist en je zou gaan voorbereiden om de nieuwe kansen te grijpen die elke nieuwe dag met zich meebrengt?

Xoxo Ninon    Kansen zijn als zonsopgangen  Kansen zijn als zonsopgangen

Lees ook deze blogs cougars-op-de-werkvloer & ben-ik-echt-onzichtbaar-nu-ik-vijftig-ben

Alle foto’s gratis foto’s van op Pexels

4 reacties

  1. Nagel op de kop meisje. Ik was een goede student, maar ouders wilden dat ik op mijn 18 jaar werk zocht, daar ging mijn kans om onderwijzeres te worden. Na paar jaar was ik administratief bediende en 2 jonge kinderen en ik kon promotie maken naar het hoofdkantoor, zelfde werk maar iets verder weg en het aan mijn neus laten voorbij gaan voor de kinderen… mijn ex koos wel voor zijn carrière ten koste zijn gezin,… Ik zie mijn kinderen doodgraag, maar na de scheiding had ik 3 vierden van de tijd, hij 2 weekends per maand en wat verlof… het paste hem niet… Weer heb ik kansen, zonsopgangen zien voorbij gaan… gelukkig een lieve vriend/collega die wel zijn kans gewaagd heeft met mij, kinderen inbegrepen… Dus wat je ook beslist ooit zie je die zonsopgang aan de einder… Zo veel herkenning.

    1. Ik begrijp je, idenk dat veel generatiegenoten, vooral de dames dan, als ze kansen op hun levenspad tegenkwamen kozen voor het gezin, de kinderen, de carrière van de echtgenoot ten koste van hun eigen zonsopgangen… was dat selchter kweetnie… wel anders… je vult je leven dan anders in en dat is ook goed. Raar misschien om te stellen maar een scheiding geeft soms nieuwe kansen op je pad gebracht, toch nog iets positiefs er aan. Dank voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.