Jij mag gelukkig zijn

Ik ontdekte onlangs tussen mijn oud papier een Engelse tekst die ik via link op Facebook vond. Ik had deze afgeprint en heb hem een paar keer gelezen. De woorden bleven plakken. Ik vind er me op meerdere manieren in terug. Die tekst was de basis voor mijn schrijfsel hieronder.  Ik draag ‘ Je mag gelukkig zijn ‘ op aan vriendinnen en volgers, aan vrouwen (en mannen) die het soms niet gemakkelijk hebben om van die stippellijn een streep te maken.  Ook ik. 

Je mag zonder hen gelukkig zijn.

Je mag luidop lachen om iets grappigs, of de slappe lach krijgen en buiten adem na grinnikend nog dagen lang nagenieten met een glimlach op je gezicht denkend aan dat moment.

Je mag stukken en beetjes, of zelfs ganse delen, van hen uit je hart verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe herinneringen, nieuwe ervaringen op nieuwe plaatsen met nieuwe ontmoetingen. Je mag je losmaken van wat jullie samen beleefden en meemaakten. Het is goed, ze zijn er niet meer.

Je mag je op het komende weekend verheugen, of komende vakantie, ook al maken jullie niet langer samen plannen. Je mag zotte dingen doen en grappig onnozel over straat lopen, zonder je ook maar af te vragen of ze het zouden goedkeuren. Je mag plezier hebben zonder hen.

Je mag hen laten gaan.

Je mag stoppen met luisteren naar de echo van hun afscheid. Je mag stoppen te hopen dat ze je gaan bellen of sms-sen. Het is goed als je je niet langer afvraagt “Wat als…?”

Je mag stoppen met nadenken over de woorden die je gezegd hebt, anders gezegd hebt, nooit hebt gezegd. Over de stappen die uiteindelijk nooit gezet zijn, of het anders zou gelopen zijn… Je mag van je leven genieten. Je mag doorgaan, echt.

Je mag uitkijken naar je toekomst, en zelfs enthousiast erover zijn. Je hoeft niet meer aan het verleden te denken, of er toch weinig rekening mee te houden. Laat pijnlijke herinneringen los, en de toffe en leuke… bewaar deze gewoon in een hoekje van je hart… maar laat ruimte voor nieuwe. Het is wat het is.

Je bent iemand ook zonder hen. Je bent iemand nieuw en opnieuw.

Je mag terug verliefd worden zonder hen in je gedachten. Nieuwe ogen om in te kijken en nieuwe steden om in te verdwalen. Je mag die glimlach, die grijns zelfs, op je gezicht hebben  als je voelt en weet dat het eigenlijk eindelijk prima met je gaat.

Je mag ademen. Je mag glimlachen. Je mag gelukkig zijn .

Je mag aan avonturen beginnen waar je misschien nooit had durven aan denken toen ze nog aan je zijde stonden. Je mag nieuwe muziek te leren kennen, met nieuwe hobby’s beginnen, nieuwe literatuur, ideeën en kunst verkennen. Je mag groeien. Je mag veranderen als je dat wil.

Je mag je rugzakje leeg maken, niemand heeft schuld. Je mag accepteren dat je alles hebt gedaan wat je kon, dat ze alles gaven wat ze konden geven, en dat het voorbij is. Je mag hen waarderen voor wat ze waren, wanneer ze het waren. Niets meer, niets minder.

Je mag hen ook af en toe missen. Je mag naar je verleden kijken en soms wensen dat dingen anders waren. Loslaten is soms pijnlijker dan de eelt die we kregen op ons hart door te lang vast te houden aan iets, en toch…

Je mag loslaten. Je moet loslaten. Voor jezelf.

Je mag afstand nemen van mensen die niet meer van je houden, van mensen die niet meer in je leven zijn, van mensen die niet goed voor je waren.

Uiteindelijk, zij deden het tenslotte ook. Waarom deed jij het nog niet?

Jij mag gelukkig zijn ! Je mag zonder hen gelukkig zijn.
Je mag hen laten gaan. Je bent iemand ook zonder hen.
Je bent iemand nieuw en opnieuw.
Je mag loslaten. Je moet loslaten.
Voor jezelf
.

Xoxo Ninon

PS: en voor wie graag de originele tekst even leest, je vindt deze door op deze link te klikken.

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.