Je vriendinnen en je schoenen, die lijken op elkaar

Daarnet op de radio hoorde ik het zonnige ritme van Paul Simons ‘Diamonds on the soles of her shoes’. En waar bij de Paul het gaat over rich girl/poor boy, leert Google me dat de dame in het Zulu zingt ‘…Het zijn vrouwen, ze kunnen voor zichzelf zorgen…’. En dit deed me denken aan de vrouwen in mijn leven. Hoewel onze vriendinnen misschien nooit in onze spreekwoordelijke schoenen lopen, staan ze ons vaak bij. Samen maken we leuke ervaringen mee, en ze steunen je ook in moeilijkere periodes, ze zijn er gewoon altijd voor jou. En als je erover nadenkt je vriendinnen en je schoenen, die lijken op elkaar😊.

Soorten vriendschappen

Je hebt van die schoenen die je nooit kwijt wil, waarvan je hoopt dat ze nooit zullen slijten je bent er dan ook heel zuinig op. Of van die schoenen waar je steeds naar grijpt omdat ze zo comfortabel voelen. Je wil ze dragen op leuke gezellige of hippe plaatsen maar ook als je triest bent en er troost in zoekt. Die schoenen zijn je beste vrienden – degenen die ons zien zoals we werkelijk zijn.

Dan zijn er schoenen die je koopt om bij bepaalde outfits te passen en  die in de loop der tijd precies nergens meer bij gaan. Je draagt ze maar af en toe meer en geleidelijk aan krijgen ze een plaatsje achter in je schoenenkast… Dat zijn vrienden die bij je passen op bepaalde momenten van je levensweg, jeugdvriendinnetjes bijvoorbeeld … Ze zijn niet verdwenen maar je ziet hen minder frequent.

Of er zijn er schoenen die je voor bepaalde gelegenheden hebt, zoals je loopschoenen of teenslippers of shoppingsneakers, dit zijn vrienden met wie je specifieke dingen doet en met wie je graag samen bent.

Vooral comfortabele vriendschappen

Ik heb een grote schoenenkast, en met ouder worden hebben ze allemaal een ding gemeen… Net zoals mijn vriendenkring moeten ze vooral comfortabel voelen. Ik heb toffe vriendinnen! We houden elkaar in de gaten, ondersteunen elkaar emotioneel en hebben gewoon plezier samen. Elke keer we elkaar zien, is het precies alsof er geen tijd is verstreken sinds de laatste ontmoeting. En het beste van alles is… we accepteren elkaar gewoon, mét kromme tenen én eeltknobbels en zo😊. Sommige van mijn vriendinnen ken ik al lang en wel zijn nog steeds dezelfde meiden als toen, maar onze gedeelde ervaringen hebben onze band verdiept. Andere zijn eerder als nieuwe schoenen en ons pad moet nog gewandeld worden.

Vriendinnen = schoenen

  • Beiden kunnen ze je zelfvertrouwen opkrikken. Of het zijn liefelijke ballerina’s of die oh-zo-hippe hakken, je weet dat je altijd op hen kan rekenen om je een beter gevoel over jezelf te geven.
  • Aan hoeveel paar zat je toen je de laatste keer je schoenkast telde? Oh, je bent de tel kwijt… Zo is het ook met vriendschappen, omring je gewoon. Al staan sommige gewoon mooi in je kast, nog nooit gedragen… hou je vele opties open…
  • Je zoekt je perfecte match. Echt moeilijk kan dat toch niet zijn? Je hebt ze in allerlei kleuren, designs, hakken en vormen. Alles in je leven is misschien niet perfect, maar je vriendschappen kunnen dat wel zijn!
  • Ze staan altijd voor je klaar. Je kan ze dagen, weken in je donker kast laten. Maar wanneer je ze weer aan wilt, zijn ze er.
  • Een perfect paar schoenen staat altijd aan je zijde en zal je nooit in de steek laten. Je kunt er de hele dag in rondlopen of de hele nacht in dansen; ze zullen je altijd steunen (in dit geval je voeten!).
  • Er is een schoen voor elke voet. Hoewel misschien niet iedereen je beste vriend is, toch zijn er sneakers, hakken, ballerina’s, sandalen, espadrilles, plateauzolen of pumps waar je uit kan kiezen! Of je nu net nood hebt aan een ‘slippers’-vriendin of je een babbel wil met je ‘stiletto’-maatje, kies de schoen die je persoonlijkheid op dat moment mooi zal aanvullen.
  • Een nieuw paar schoenen loopt misschien niet vlotjes in het begin. Je hebt al eens een blaar of wat pijn, maar je vindt ze leuk en wil moeite ervoor doen.
  • En ja soms kan een vriendin je even confronteren, maar net als die schoenen willen ze je nooit bewust pijn doen.
  • Vrienden zijn als schoenen, je moet de juiste pasvorm vinden.

Vriendschap is tweerichtingsverkeer

Vriendschap moet inspireren, energie opwekken. Mijn vriendinnen moeten net zo graag vriendin met mij willen zijn als ik met hen bevriend wil zijn. Vriendschap is tweerichtingsverkeer. Beiden moeten tijd willen investeren in elkaar. Net zoals liefde een werkwoord is, gaat ook vriendschap niet vanzelf… Soms hapert er iets in de communicatie en moet je vriendschappen loslaten. Net zoals dat paar schoenen dat er nog prima uitziet maar je toch nooit meer draagt. Het kan ook dat paar sneakers dat al 5 jaar in je kast staat plotseling weer je favoriete schoen wordt, zo worden oude vriendschappen nieuw leven ingeblazen. Of worden beginnende vriendschappen niets, net zoals die pumps die zo leuk leken in de winkel maar je op Vinted plaats om een of andere reden.

Vriendschap is als een schoenenkast

Vriendinnen bij hen ga je als je iets nodig hebt. Of het nu een schouder is om op te leunen of iemand om gewoon een leuke tijd mee te hebben. Vriendschap kan niet worden gemeten, maar wordt gevonden in het samen lachen, in die onuitgesproken woorden, dat meevoelen met elkaars leven. Een echte vriendin is er als je haar het meest nodig hebt, maar ze komt ook langs zo maar… Vriendschap is als een goed huwelijk… in goede en kwade dagen, in lief en leed… of als een mooi gevulde schoenenkast😊.

Je vriendinnen en je schoenen, die lijken op elkaar

Voor mij zijn goede vriendinnen als een leuk paar schoenen. Als je eenmaal de juiste pasvorm hebt gevonden, wil je ze nooit meer loslaten en werk je eraan om ze in goede conditie te houden. En voor je toekomst, bij het ouder worden… zorg ervoor dat je kan kiezen tussen een aantal favoriete paren, want er gaat niets boven vrienden die je een goed gevoel geven van binnen en van buiten. Je vriendinnen en je schoenen, die lijken op elkaar. Welk paar ben jij?

Vriendinnen zijn de diamanten op de zolen van je schoenen.

Daarom nog de versie van de Vlaamse Sioen waar ik dubbel van genoten heb deze zomer, eerst een prachtige akoestische versie met zang en gitaar op de Bierfeesten in Oudenaarde en daarna nog eens met band op de Gentse Feesten. Klik hier voor Diamonds on the sole of her shoes door Sioen. 

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over vriendschap best-friends-forever-vrouwenvriendschappen en best-friends-forever-vrouwenvriendschappen

4 reacties

  1. Amai, Ninon, nog nooit had ik zo over schoenen gedacht…. Maar is treffend!! Heel heel mooi! K geniet steeds v jouw teksten x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.