Je kan maar beter de trap nemen!

Toen ik een tijd geleden mensjes aan het kijken was op een luchthaven wachtend op mijn vlucht, zag velen komen en gaan… Het jongere publiek liep meestal gemakkelijk, hun bewegingen vloeiend en moeiteloos. Kleine kinderen zigzagden, sprongen van vierkant naar vierkant op de tegels, onvermoeibaar. De iets oudere dames en heren sjokten gezapig voorbij. Eerder voorzichtig stappend, uitkijkend om niet te struikelen, soms wat moeizaam of wat trekkebenend… Af en toe zag je iemand van dik in de 70 die relatief gemakkelijk in een versneld tempo liep, maar dat was eerder de uitzondering dan de regel. Van in mijn luchthavenzeteltje had ik ook zicht op de roltrappen vol met mensen die omhoog en omlaag gleden. Met in het midden een gewone trap… als een onaantastbaar, heilig monument want… leeg… Niemand die via de treden naar boven of beneden ging. Nochtans, je kan maar beter de trap nemen want het heeft meer dan zijn voordelen, zeker als je 50+ bent.

Impressie CM Urban alk Brugge 2023

Urban Walk Brugge

En ik heb nogal trappen gedaan vorig weekend, ik heb de overdaad gevoeld.  Ik deed mee aan de CM Urban Walk dwars door Brugge (hier website) .  Op een ludieke manier wandel je een parcours van +/- 10 kilometer langs en door bijzonder gebouwen. Op je tocht ontdek je verborgen plekjes en leer je de stad op een unieke manier kennen. De wandeling startte al onmiddellijk met trap naar de derde verdieping stappen van het beursgebouw met boven een prachtig uitzicht op Brugge en zijn torens. Ook verder op onze route hebben we nog menige trap beklommen, want er zijn nogal wat gebouwen met monumentale traphallen in Brugge. Ik heb het, vooral de dag erna, gevoeld aan mijn trap-op-beenspiertjes😊. Te weinig geoefend dat moet beter! Nochtans ook op het werk probeer ik zoveel mogelijk de trap te nemen, sorry ik corrigeer… Als ik ’s ochtends gepakt en gezakt neem ik de lift, maar de rest van de dag doe ik aan ‘sport’ .

One small step for man…

Inderdaad, we kiezen nogal voor de gemakkelijkste weg, en niet alleen voor spaghettisaus uit een bokaal, ready made pizza’s of opwarmmaaltijden, luie-wijven-groentjes (mijn favoriet 😊),… En laten we eerlijk zijn, velen van ons nemen dagelijks ook makkelijker de lift in plaats van 2 verdiepingen hoger met de trap. En oké, de lift is misschien handiger en sneller, maar als je de trap neemt is het al direct een beetje sporten. Een kleine workout die een grote invloed heeft op je algehele gezondheid. Al bedoelde hij het misschien anders, maar Neil Armstrongs wijze woorden blijven toepasselijk😊 ‘One small step for man, one giant leap for mankind’ (lees hier wat en wanneer moest je dit niet weten). Wat misschien een kleine oefening lijkt, kan voordelen opleveren die jaren kunnen duren.

De voordelen om elke dag de trap nemen:

 1. Traplopen is een ideale workout en is gratis.
 2. Het is een van de beste trainingen voor 50plussers omdat iedereen het aan zijn eigen tempo kan doen. Maar: hou de trapleuning vast en doe goede schoenen aan.
 3. Bij traplopen verbrand je per minuut meer calorieën dan in vergelijking met joggen en 2.5 keer zoveel dan bij gewoon wandelen.
 4. Traplopen is goed tegen stress want het helpt ons lichaam om endorfine (anti-stress-hormoon) aan te maken, die creëren van een gevoel van geluk en goedvoelen.
 5. Overal vind je wel trappen… thuis, op je werk, in de stad,… Trappen dagen je overal uit…
 6. Als je dagelijkse de trap neemt, worden je benen slanker, je bips pronter,… En al wegen spiertjes wel iets meer dan vet, je valt af… 😊.
 7. Traplopen is een geweldige vorm van cardiotraining, en coördinatie- en evenwichtsoefening. Tijdens het traplopen werk je tegen de zwaartekracht in door je hele lichaam op te tillen, stap na stap, trap na trap…
 8. Het is helemaal niet erg dat je (lichtjes) hijgend bovenkomt. Traplopen zorgt voor een diepere ademhaling, waardoor je hartslag ook toeneemt, en je bloedstroom vlugger door je lichaam gepompt wordt, door je hersens… Dit geeft een boost van alle celletjes.
 9. Eens vaker de trap nemen is een gemakkelijke en snelle manier om meer fysieke activiteit en beweging aan je dag toe te voegen.
 10. Een ander voordeel van traplopen is dat het leidt tot sterkere gewrichten en spieren. En meer beenkracht is belangrijk als je ouder wordt.
 11. Dokters zeggen ook dat traplopen een ideale manier is om je energie te verbeteren, je immuunsysteem te ontwikkelen en je risico op diabetes, hoge bloeddruk, osteoporose en hartaandoeningen te verlagen. Dus waarop wacht je…
 12. Je hoeft traplopen zelfs niet te leren, je kent het gewoon. Het is een simpele oefening. Geen lidmaatschap van een sportschool voor nodig (of een knappe fitnessinstructeur  😊
 13. Traplopen kost niks! Meer nog het is absoluut de handigste vorm van lichaamsbeweging, want je moet er niks voor inplannen in je agenda.
 14. Gewoon doen, je hebt de tijd, de trap is er, nu nog de uitdaging!

Besluit: Je kan maar beter de trap nemen!

Het is voor iedereen belangrijk meer te bewegen, maar zeker voor ons medioren (50 tot 65), zodat we een zo goed mogelijke toekomst als senior tegemoet gaan. We willen allemaal oud worden, maar ons niet oud voelen. Om de beste kans te hebben om gezond en met veel energie ouder te worden, is het nodig om nu reeds te voldoende te bewegen. En regelmatig de trap nemen is een van de eenvoudigste dingen die je kan doen.

Dus in Brugge zijn we supergoed bezig geweest. Ik heb al deze voordelen ferm gevoeld😊. Het was niet alleen een interessante dag qua cultuur, maar ook een super sportieve dag…  Op naar de volgende Urban Walk op 18 juni in Antwerpen, of in september staat Lier op het programma.

Dilemma dilemma… Geladen met handtas en laptop wou ik daarnet de lift nemen, maar koos toch maar de trap (het was toch naar beneden😊). Happy with myself! En jij, beweeg jij genoeg? Neem jij regelmatig de trap?

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over meer bewegen geen-excuses-beweeg-word-fitter en hou-van-je-lichaam-zoals-het-is-maar-verander-het

Bericht of facebook, geen idee of het waar is 🙂

3 reacties

 1. Voila, na het lezen van jouw blog deze middag 3 hoog met de trap, en puffen dat ik deed 🙂 Dus ik zal het iets meer doen want ‘op mijn leeftijd’ zo hijgen…. Komt goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.