Je huis ontspullen, is ook je hoofd opruimen

Je moet geen hamsteraar te zijn om de nadelige effecten van te veel rommel in je kasten, in je woonkamer, op zolder,… op je welzijn te voelen. Ik ben niet echt een verzamelaar, je leven evolueert wat je hebt evolueert mee, je geeft weg… Waarom vasthouden aan kleding waar je al 5 jaar niet meer in kan? Of waarom bewaar je nog lesboeken van je humaniora op zolder? Misschien heb je een Senseo, een Nespresso, een ordinaire koffiezet, een duozet én een Italiaanse mokka espresso (ik dus)… Of 3 broodroosters of zitten je kasten vol met spullen die je nooit gebruikt, nooit aandoet, nooit bekijkt zelfs. Soms zie je op teevee mensen met een verzamelwoede, en als hun huis dan eindelijk opgeruimd geraakt valt er precies een last van hun schouders. Waarom is het hebben en vooral het bijhouden dingen zo belangrijk voor hen, dat begrijp ik niet echt… Maar ik ga ook wat lichter door het leven, want wat ik wel weet je huis ontspullen, is ook je hoofd opruimen.

Hamsters

Hamsteren is iets wat een hamster doet. Ze proppen hun wangzakken helemaal vol met zaden en pitten, of restjes wol of papiersnippers, om deze naar hun nest te brengen om een voorraad aan te leggen en zeker geen honger te hebben in tijden van schaarste, zelfs als hij in kooitje woont.

Hamsteraars

Je had de corona-hamsteraars die hoeveelheden toiletpapier en chips😊(je zou dat maar eens moeten missen) meenamen… tot men besefte dat de winkelrekken vol bleven liggen. Ook nu met de oorlog in Oekraïne, zie je dat in de winkelschappen met bloem, suiker, pasta vlugger leeg zijn… voor (je weet maar nooit) tijden van schaarste net als die hamster in zijn kooi? Je hebt ook dwangmatige hamsteraars, iemand die niks kan weggooien, die niet kan opruimen, niet kan scheiden van dingen, of die rommelmarkten afspeuren om nog dat extraatje te kopen. Een soort verslavende gehechtheid aan het bezitten zelf en meestal zijn items van weinig waarde, ‘rommel’ dus in feite.

Rommel is de donkere kant van je huis, en ook van je hoofd, ergens een gevoel van chaos en niet georganiseerd geraken. ‘Rommel’ zijn ook dingen die je hebt maar nooit gebruikt, en ja zo heb ik wel een en ander 😊.

Dozen vullen

Vorige week heb ik en vele collega’s ons steentje bijgedragen om een vrachtwagen vol te stouwen met broodnodige hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen die opgevangen worden in Polen. Een warme actie van mijn werkgever Unilin in samenwerking ons Pools filiaal. Voor mij een prima reden om van zolderkamer tot kelder bewust te kijken naar wat ik kon missen. Echt, het feit dat ik er andere kan mee helpen deed me nog een tandje bijsteken. Je huis ontspullen, is ook je hoofd opruimen zeker weten.

Ontspullen

Is een nieuwe trend sinds corona. Het is overbodige spullen weggooien, weggeven of voor een klein bedrag verkopen om zo min mogelijk onnodigs te bezitten. Lees hier een artikel erover (klik). Dus krijg een lichter leven met deze drie voorjaarsschoonmaaktips.

1. Pas de regel ‘draag het’ of ‘doe het weg’ toe op je kleerkast

Je wil misschien diëten om terug te passen in die jeans die je vijf jaar geleden droeg. Hoewel ik duim dat het je lukt, zorgt een kast vol kleding die niet past voor een negatieve vibe. Het is een constante herinnering dat je niet meer zo slank bent als ooit, of dat je inspanningen om op gewicht blijven vruchteloos zijn (weet ik alles van). Ook die impulsaankoop die je nooit hebt gedragen, of die linnen jurk die je haat om te strijken, of die bloes waar je al lang niet meer in de bijpassende broek of rok van hebt…

In plaats van je schuldig te voelen over het geld dat je hebt uitgegeven, kan je wat economische of emotionele waarde recupereren door je kleding te verkopen of weg te geven. Ga door je hele kledingkast, als je een item de afgelopen periode niet hebt gedragen, doe het weg. Je krijgt een overzichtelijke en georganiseerde garderobe met draagbare stukken, en minder stress om te kiezen wat je zal aandoen vandaag.

Dit is eigenlijk iets wat ik al lang doe, zaken die ik de voorbije 2 à 3 jaar niet gedragen heb… weg ermee. Merkkledij in prima staat is probeer ik via Vinted te verkopen. Andere zaken breng ik rechtstreeks naar een Kringloopwinkel. Nu voor de Polen/Oekraïne actie ben ik met kritische oog door mijn garderobe gegaan, ook dingen die al even op Vinted te koop stonden, weg ermee iemand anders mee blij maken… 2 zware koffers vol had ik. Ook kleding van mijn overleden partner die ik nog had, geef ik met een groot hart een nieuwe bestemming, al zeker omdat men specifiek spullen in maat XXXL vroeg… Een grote emotionele meerwaarde in een verwerkingsproces, is afscheid nemen van dingen…

2. Doe, klasseer of gooi weg’

Papierstapels lijken zich soms te vermenigvuldigen als konijnen 😊. Erger nog, belangrijke documenten blijken verdwenen te zijn net als je ze nodig hebt. Dus om te voorkomen dat binnenkomend papierwerk het overneemt, maak vanaf nu 3 stapels:

  • DOE, dit is de stapel waar je ‘ageert’. Je reserveert voorstellingen, je betaalt rekeningen, je belt en je regelt… Betaal rekeningen zodra ze binnenkomen (je kan de betaaldatum altijd aanpassen) het voorkomt last minute stress of boetes door te late betaling. Kies ook voor een vaste betalingsopdracht naar je spaarrekening, wat er niet op staat zal je minder vlug op doen.
  • KLASSEER, dit is de stapel voor later gebruik. Mijn favoriete stapel 😊. Ik heb stapels tijdsschriften die ik nog eens wil doorbladeren op zoek naar recepten of reisreportage voor later. Dus heb ik ook een stapel met recepten die ik ooit hoop te maken, en idem voor de vakantietips. Gisteren heb ik 4 klasseermappen gekocht, en het goede voornemen tegen eind deze maand mijn stapels te filen of weg te gooien. Digitaal doe ik het wel, daar heb ik online mappen waar ik belangrijke documenten in opsla.
  • GOOI WEG, een belangrijke stapel want veel informatie kan je gewoon terugvinden online. Dus zorg dat die stapel om de 14 dagen bij de papieromhaling geraakt. Je leest, doet en wanneer niet belangrijk genoeg om te klasseren, gooi weg. Idem dito voor mails en news letters die je online krijgt, in de ‘prullenmand’ ermee en leeg maken elke week…

3. Weet wat je eet en ontspul je keuken

Hoeveel vorken heb je nodig?

Neem de proef op de som, open je keukenkast, ja die diepe kast die je zelden opendoet. Gebruik je alles echt? Ik heb ontspuld! Zaken weggedaan die ik niet wist dat ik ze had. Dingen die ik niet gebruikte en nog prima werkten. Alles mee met de vrachtwagen naar een nieuwe bestemming…

En ook eindelijk alle voorraad met een vervallen vervaldagdatum😊 weggegooid… Bier van 2016, erwtjes van 2018, zelfs pasta van 2020… Weg ermee.

Het aanpakken van rommel kan je helpen grip te krijgen op zowel uw mentale als fysieke gezondheid. Vooral een keuken is een prima opslagplaats voor spullen in je voorraadkast, je aanrecht vol vuile vaat, een stapeltjes post, en keukenmateriaaaaaaaaaal dat je nooit gebruikt. Meer nog een rommelige, chaotische keuken zou je verleiden om ongezond voedsel te eten, las ik. Je zou 2 keer zoveel koekjes eten in een rommelige keuken dan in een in opgeruimde, dus nog goed voor je dieet ook😊.

Je huis ontspullen, is ook je hoofd opruimen daarom maak er nog deze lente een prioriteit van. Uiteindelijk voegt het opruimen van je geest, en mentaal en fysiek gezond blijven, meer waarde toe aan je leven dan het hebben van dingen die je nooit (meer) gebruikt. 

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs lenteschoonmaak-in-je-hoofd en verkoop-het-op-vinted-ook-voor-50

2 reacties

  1. Eerst dacht ik wat een leuk beestje, maar de relatie met de titel…. maar nu snap ik hem helemaal :-). Hamsteren 🙂 Ik heb bij het begin van corona alle kast echt wel uitgemest, veel spullen weggedaan… en had ik rommel… ja dat ook 🙂 Maar zoals je schrijft, als ik nu een kast opentrek is het geen chaos in mijn hoofd. Leuke blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.