Is zelfliefde niet egoïstisch?

Ik kreeg een vraag van een bloglezer: “Je schrijft regelmatig over zelfliefde, jezelf graag zien, maar ik heb het daar moeilijk mee. Is zelfliefde niet egoïstisch? Neigt eigenliefde niet naar narcisme? Soms heb je het gevoel dat je alleen goed bezig bent als je jezelf op de eerste plaats zet, maar is dat echt gezond?” Zelfliefde, egoïsme en narcisme zijn drie heel verschillende zaken. Hoewel alle drie focussen op ‘jezelf’, betekent zelfliefde op een gezonde manier voor jezelf zorgen. Egoïsme is eerder een lelijk karaktertrek van wie steeds eigen behoeften en verlangens belangrijkst vindt. Terwijl narcisme vooral een persoonlijkheidsstoornis is waar men zichzelf belangrijker acht dan anderen, en ageert vanuit een opgeblazen gevoel van eigenwaarde. Zelfliefde is niet egoïstisch, al voelt het soms lastig om in praktijk te brengen. Waarom zou van anderen houden en van jezelf houden niet naast elkaar kunnen bestaan? Het gaat niet om egoïstisch of narcistisch zijn. Het gaat ook niet alleen om het uiterlijk al mag je best jezelf pamperen, maar het is vooral zorgen voor je innerlijk balans. Zelfliefde is niet egoïstisch, van jezelf je prioriteit maken dat is een goede zaak.

Is zelfliefde niet egoïstisch, want ik kan toch niet gelukkig zijn als ik alleen maar dingen doe die ik WIL doen? Nochtans het is pas als je jezelf omarmt dat je er ook 100% voor anderen kan zijn. Ik weet wel, we zijn opgevoed met de overtuiging dat jezelf op de eerste plaats zetten verkeerd is. We worden geleerd om onbaatzuchtig te zijn en altijd aan anderen te denken en daarna pas aan onszelf. En hoewel die eigenschappen belangrijk zijn, mogen ze niet ten koste gaan van ons eigen geluk en welzijn. Overcompenseren om te doen wat anderen van je verwachten, omdat je je dan geliefd en gewaardeerd voelt… Nee, dan ben je niet goed bezig. Van jezelf je prioriteit maken daar is niets mis mee. Zelfliefde is niet egoïstisch, je moet gewoon dat gezonde evenwicht vinden tussen jou en een ander. Eigenliefde gaat ten slotte niet over krijgen wat je wil, maar wel wat je nodig hebt.

Is zelfliefde niet egoïstisch?

Nee, het is gewoon nodig

Je ganse basis-ik, je identiteit, wie je bent begint bij jezelf. Simpel gezegd, hoe je over jezelf denkt reflecteert zich in je relaties rondom jou. Onze relatie met onszelf heeft een impact op bijna elk onderdeel van ons leven. Het bepaalt hoe we zowel de gewone als de belangrijke momenten in ons leven ervaren. Hoe je in die relaties staat en hoe je in het leven staat, is een directe weerspiegeling van hoe je van jezelf houdt. En dikwijls is dit aan verbetering toe. Zelfliefde, van je mentale en fysieke welzijn je prioriteit maken is de sleutel. Af en toe die pauzeknop vinden, om jezelf op te laden en op je best te zijn, is nodig. Maar hoe doe je dat als we geen tijd hebben? Als de dagen voelen aan als een oneindige cyclus, werken-wassen-plassen-poetsen-boodschappen-koken-tuin …. En er daarnaast nog wordt verwacht dat we tijd vinden om te sporten, onszelf te verwennen, te mediteren, onze relaties te onderhouden, boeken te lezen, van de natuur te genieten, enz. Hoe krijg je dat alles in een overvolle agenda?

Zelfliefde staat haaks op excuses vinden om het niet te doen. Neem kleine stappen om zelfzorg toe te voegen aan je levensstijl. Luister naar een opbeurende podcast in de auto op weg naar je werk. Drink even je koffie op je terras, even op adem komen terwijl je thuiswerkt. In plaats van naar de afstandsbediening te grijpen, maak je een korte wandeling naar buiten en neem je de omgeving in je op terwijl je ook een paar keer diep ademhaalt om jezelf te resetten. Hier nog een reeks van kleine blijmakers (lees hier).

Want je gezondheid is een prioriteit

Onze gezondheid wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Maar de dagelijkse rush en go, go, go… plegen roofbouw. Als we niet stoppen om naar ons lichaam en onze geest te luisteren en onszelf wat speling geven, kunnen dingen beginnen af te brokkelen. Net als een goed geoliede machine die verwaarloosd raakt en begint te sputteren, kunnen ons lichaam en onze gedachten hetzelfde doen. Zorgen voor je eigen welzijn is niet egoïstisch.

  • Je lichaam kan oneindig veel aan, het heeft zoveel mogelijkheden, zolang we er maar voor zorgen! Eigenlijk betekent dit met stip voldoende water drinken!, (meestal😊) gezond eten, (regelmatig maar niet altijd 😊) bewegen, voldoende rust nemen en ontspannen, naar de dokter wanneer nodig,… Hou van jezelf, en van je lichaam en doe er alles voor om het in een zo goed mogelijke staat te houden want het moet nog jaren mee. Hoe meer we op onze beurt voor onszelf zorgen, hoe meer ons zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenliefde toenemen! In dit artikel vind je hoe je beter voor je lichaam kan zorgen.
  • Mentale zelfzorg is ook heel erg belangrijk. Zorg voor je geest, je inner spirit, je sprankel. Lach dagelijks. Neem tijd voor zaken als meditatie en ontspanning. Wees milder voor jezelf. Wordt vaardig in het aangeven van je behoeften en je grenzen, leef volgens je eigen standaardwaarden. Oefen ook heldere communicatie en zodat anderen echt weten wat je wil zeggen, ga niet van de veronderstelling uit dat ze het wel zullen weten (nee!). Zelfzorg voor je hoofd lees hier meer.

Verander daarom je innerlijke dialoog

Zelfliefde werkt als een spier, als je ze niet gebruikt kwijnt ze weg. Heb jezelf onvoorwaardelijk lief! Ik besef dat is moeilijk, we zijn onze grootste criticasters. We hebben allemaal onze twijfels en angsten, onze zorgen en stress – we zijn tenslotte mensen. Maar wanneer die negatieve gedachten en gevoelens de manier hoe we over onszelf denken beginnen over te nemen, dan saboteren we onszelf.

Geloof niet langer de leugens: ‘Ik ben niet goed genoeg; ik ben niet mooi genoeg; Ik ben niet sterk genoeg; Ik kan het niet.’ Praat op een positieve manier tegen jezelf, dat is zelfliefde. Eigenliefde dat is onbeschaamd van jezelf houden en jezelf van harte accepteren, precies waar en hoe je nu bent. Het betekent positief over jezelf denken en praten, en stop vooral met die constante vergelijkingen (dat zijn je geluksdieven). Wees dankbaar voor jezelf, je prestaties, je leven. En als je dan toch bezig bent met opruimen, gooi dan misschien die weegschaal in de badkamer weg die maakt je letterlijk het leven zwaar (luister liever naar de knoop van je jeans 😊). Maar serieus, niemand is zoals JIJ! Accepteer dat, het is je eigenwaarde. Hou van jezelf!

Hierbij een artikel met een paar tips voor als je het moeilijk hebt zelfliefde toe te passen.

Het is tenslotte jouw leven

Niemand kan jouw leven bepalen. Iedereen heeft misschien een mening van hoe, maar jij bent de enige die je leven uitstippelt. Jaren geleden, toen ik toen mijn huwelijk op de klippen liep en ik vastzat in een deprimerende cyclus van wat leek op constant aan het kortste eind trekken, schreef ik mijn doelen op. Een daarvan was om ‘gelukkig te zijn’. Mijn eyeopener was het besef dat ik zélf kon kiezen voor ‘mijn’ goedvoelen. Dat ik niet moest wacht tot ‘hij’ beslissingen nam maar dat ikzelf over mijn leven beslis. En ik heb hem de scheidingspapieren gestuurd, het voelde als een sprong in het diepe, er zijn misschien geen garanties op geluk of succes, en dat is eng. Toch is het soms precies waar je voor moet kiezen, voor jezelf.

Onze ervaringen in het leven zullen niet altijd in ons voordeel zijn. Er zullen veranderingen, verhuizingen, relaties die eindigen, ziekte, verdriet en nog veel meer hartzeer en moeilijke tijden zijn. En natuurlijk kunnen we onszelf tijd gunnen terwijl we door die momenten heen helen. Zelfliefde is ook je leven niet laten bepalen door wat je meemaakt. Ergens moet je kiezen voor jezelf, om jezelf weer oprapen en doorgaan met leven. We moeten ervoor kiezen om gelukkig te zijn, of zo gelukkig mogelijk. Niemand kan dat voor ons doen, behalve wij! Gelukkig zijn! Ik schreef er deze blog over ik-wil-liefde-maar-meer-nog-wil-ik-gelukkig-zijn.

Van jezelf houden is de eerste stap naar geluk. Je kunt niet van anderen houden tenzij je eerst jezelf accepteert en liefhebt. Dit is een mooi artikel over zelfliefde.

Besluit: Is zelfliefde niet egoïstisch? NEE!

Je denkt waarschijnlijk dat dit allemaal een beetje wolkig klinkt. Nochtans liefde begint bij jezelf, met liefde voor jezelf. Iets wat je niet bezit kan je niet weggeven. Zelfliefde is niet hetzelfde als egoïsme. Liefde voor jezelf is uitdragen dat jij evenveel waarde toevoegt aan deze wereld als een ander. Terwijl je je gedachten opruimt, ga je na wie en wat je volgt op sociale media (helpt het je of houdt het je tegen?), overweeg wat je online of op tv kijkt of leest, en probeer dagelijks één ding te kiezen om vast te leggen eigenliefde te cultiveren. Dit is niet één maat voor iedereen. Vind wat voor jou werkt! En zet je in voor jezelf. Luister, je moet met jezelf leven, dus je kunt net zo goed van jezelf houden, toch?

Dus, koop jezelf vandaag wat een boeket verse bloemen of breng wat lekker geurende aardbeien mee voor straks.
Geniet, glimlach, lach, neem tijd voor jezelf… want je hebt het absoluut verdiend!!!

Xoxo Ninon

Voetnoot:

  • Wat is zelfliefde? Eigenlijk betekent zelfliefde emotioneel en mentaal voor jezelf zorgen. Het gaat erom jezelf op de eerste plaats te zetten als het gaat om je eigen behoeften, geluk en welzijn. Een positieve kijk op eigenliefde omvat het hebben van een belangrijke relatie met jezelf. Zelfliefde of eigenliefde vormt de basis voor zelfacceptatie, zelfbewustzijn, eigenwaarde, zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfzorg. Als je van jezelf houdt, ben je eerder geneigd om anderen vriendelijk en respectvol te behandelen.
  • Wat is egoïsme? Egoïstisch ben je als je denkt dat de wereld rond je gat draait (zeggen ze bij ons). Als je vooral aan jezelf denkt, meer bezig bent met je zin te krijgen, ten koste van andere… collega’s, vrienden, familieleden,… Egoïstische mensen zijn meer bezig met krijgen wat ze willen dan met het ondersteunen van anderen en zijn vaak erg egocentrisch bezig met ‘ik en mijn leven’. Ze vinden zelden voldoening in iets anders dan zichzelf.
  • Wat is narcisme? Narcisme is een gedragsstoornis, onder andere gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigendunk, een behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie. Narcisten vinden het vaak erg moeilijk om enige vorm van kritiek te accepteren of geringste hint van afkeuring. Ze hebben het gevoel dat ze boven de regels staan en hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. Ze kunnen heel charmant zijn en zorgzaam en liefdevol overkomen, maar zijn vooral manipulatief en willen in werkelijkheid misschien gewoon hun bedje gespreid houden..

2 reacties

  1. Mooi deze toelichting. Ik denk ook soms mag ik wel tijd nemen voor mezelf, geld spenderen aan mezelf en dan bedoel ik niet een jurk kopen of zo, maar eerst aan mezelf denken in plaats van weerom iemand anders eerst blij te maken. Zelfliefde is niet egoïstisch, maar toch moet ik afleren dat schuldgevoel te hebben. Grtj

    1. Vergeet niet regelmatig aan zelfliefde te doen, iedereen heeft het zo nodig om zichzelf extra graag te zien in deze tijden. Dank voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.