Intimiteit

Intimiteit, intimidatie
Intimitutifrutikutimuti, ik weet niet wat het is
Intimiteit en initiatie
Amai, amai, ik zweet het uit als zij d’r is (Cfr. Raymond van het Groenewoud)

Een echt gezonde relatie is op veel dingen gebaseerd, maar wat een basisbehoefte is is intimiteit. Als je aan intimiteit denkt, denk je aan seks, maar het is zoveel meer dan dat. En een goede relatie heeft ook verschillende vormen van intimiteit nodig om optimaal te werken. In zijn eenvoudigste vorm is intimiteit de mate van verbondenheid tussen twee mensen. Maar het is niet alleen iets fysieks dat een relatie ‘intiem’ maakt integendeel. Maar wel opgelet, die intimiderende intimiteit deze is geen liefde… 

Als ik geen openheid voel bij iemand, geen emotionele verbondenheid met iemand, als ik intellectueel niet geprikkeld word door iemand, dan leerde het verleden mij dat ook de zin in die fysieke intimiteit of niet komt of wegebt. Voor je die emotionele verbondenheid met iemand voelt moet je tijd geven aan elkaar, iets wat in het huidige dating leven zelden nog gebeurt. Velen willen ‘je veux l’amour nu, maintenant, tout de suite, heute nog godverdomme’ (uit een andere van het Groenewoud-hit). Maar ook als je al enige tijd, of sinds altijd, een relatie hebt, is het wegebben van de intimiteit tussen 2 personen een grote pijnlijke factor in veel relaties…

Wat is intimiteit?

In het Latijn betekent ‘intimiteit’ het ‘meest vertrouwde binnenste’. Ik las dat je in feite vijf soorten intimiteit hebt: fysieke, emotionele, intellectuele, spirituele en sociale. Intimiteit is de lijm van een relatie, maar ook in je relatie met anderen. Gebrek aan intimiteit kan een relatie enigszins verstoren, waardoor dingen minder veilig, minder liefdevol of niet gezond genoeg aanvoelen.

Intimiderende intimiteit

Maar als intimiteit geëist wordt, intimiderend is. Als de ander je zo wil manipuleren met beloftes en mooie woorden, verdoken dreigementen,… Tussen partners, tussen collega’s, tussen vreemden, tussen bekenden… Loop dan hardgillend weg, schop keet, schreeuw het van de daken…  MAAR ZEG NEE tegen alles wat ook maar lichtjes aanleunt tegen #METOO. Neem iemand in vertrouwen als het je overkomt of stap naar een officiële instantie, maak er melding van. Intimiderende intimiteit moet stoppen!

Dat gezegd hebbende, dit zijn de vijf soorten intimiteit die samen heel belangrijk zijn in je relatie met een partner of met wie je een dichte band hebt.

Fysieke intimiteit

Er is de gekende fysieke intimiteit. Deze kan seksueel zijn en je alle hoeken van de slaapkamer laten zien😊, maar als je ouder wordt is het zoveel meer dan just seks. Het kan ook gewoon aanraken zijn: hand vasthouden, knuffelen, kussen, iemands rug strelen, een voetmassage terwijl je teevee kijkt samen, lepeltjesgewijs liggen, door iemands haar strelen, wandelen hand in hand, een dichte slow zomaar midden de keukenvloer samen een bad nemen,… We hebben allemaal verschillende behoeften als het gaat om fysieke intimiteit.

Of misschien hou je ondertussen net niet meer van hoe je partner voelt, van hoe ze kussen, van hoe ze je niet aanraken,…  Wat je ook voelt, je moet het met je partner over praten, zodat jullie op dezelfde golflengte zitten. Jullie tweeën zouden moeten weten wat je wel en niet leuk vindt van en bij elkaar, en het is wat het is…

En dat komt die emotionele intimiteit ten goede. Het is niet alleen belangrijk om met elkaar over elkaars behoeften te praten, maar het is ook belangrijk om blijvende moeite te doen voor elkaar. Elkaar blijvend aantrekkelijk te vinden, want dat is zoveel meer dan een jong lichaam. Maar het moet goed voelen. Fysieke intimiteit moet veilig zijn. Het is belangrijk om grenzen te stellen. Zeg wat je nodig hebt tegen de ander, en doe je best ook te begrijpen wat die andere wel en niet leuk vindt. Hou rekening met elkaar en dan kom je al een heel eind.

Emotionele intimiteit

Niet iedereen is in staat om zich open te stellen en zo maar over hun gevoelens te praten. En dat is oké! Hoewel emotionele intimiteit gaat over verbinding maken op een dieper niveau en praten over je diepste gedachten, gevoelens en verlangens, gaat het er ook om dat je je veilig genoeg voelt om kwetsbaar te zijn.

Emotionele intimiteit gaat over comfortabel genoeg zijn om te praten over je emoties en wie je in wezen bent. Je moet in staat zijn om, zonder grenzen te overschrijden, over je jeugd te praten, over voorbije relaties, over wat je meemaakte, over een slechte dag op het werk of als je je ergens zorgen over maakt,… Elke gezonde relatie is gebaseerd op vertrouwen en communicatie en ook niet-oordelend luisteren naar elkaar. Wars van enige nijd, jaloezie, onzekerheid, afwijzing, bevestiging zoekend…

In staat zijn om je muren neer te halen en iemand binnen te laten, is belangrijk als je echt contact wilt maken en echt intiem wilt zijn met je partner.

Sociale intimiteit

Deze vorm van intimiteit gaat over quality time samen. Tijd doorbrengen en dingen samendoen is zo cruciaal in een relatie, want zonder dat. Tja… waarom heb je anders een relatie?

Als je dit wilt opbouwen, probeer dan eens een kookles samen te volgen, samen elke zondag te gaan wandelen of zelfs een dag per week samen working from home te doen en ’s middags samen uit huis te gaan lunchen. Net al met collega’s en oprecht te luisteren naar de andere zijn werk issues bijvoorbeeld, je leert op zo een andere manier je partner kennen dan. Of maak er een (werk)punt van om af en toe op date night te gaan. Sociale intimiteit heeft alles te maken met tijd samen door te brengen. Je moet genieten van het gezelschap van je partner en vice versa.

Intellectuele intimiteit

Intellectuele intimiteit heeft alles te maken met nieuwsgierig zijn en bereid zijn van elkaar te leren. En vooral open te staan voor elkaars mening, en je goed genoeg bij elkaar voelen om over dingen te praten zonder angst of oordeel. En zonder dat de andere je veroordeelt… Zoveel meningen zoveel waarheden…

Vooral als het over politiek of actuele gebeurtenissen gaat, moet je kunnen luisteren naar elkaars opinie en idee erover, zonder boos of ongeduldig te worden of elkaar niet te respecteren. En zonder je gelijk te willen halen, jouw waarheid is ook maar een van de vele… Leren echt luisteren naar elkaar zonder het te moeten eens zijn. Want als we allemaal aan dezelfde kant van de boot staan, kapseist deze ook… 😊

We hebben allemaal verschillende opvattingen en meningen over dingen, en niet in elke relatie zitten beide partners op dezelfde pagina… Hoeft niet, maar misschien is het iets gemakkelijker dat je toch hetzelfde boek of schrijver leest😊, om een relatie niet te laten struikelen over onverzoenbaarheden. Intellectuele intimiteit gaat over het hebben van die discussies, van elkaar leren en proberen verbinding te maken op een ander niveau.

Spirituele intimiteit

Spiritualiteit kan iets heel persoonlijks zijn. We hebben allemaal verschillende opvattingen over religie, het paranormale, leven na de dood, astrologie en alles daartussenin. Je mediteert en doet aan yoga, of je ontspant net bij het hardlopen… Jij en je partner hoeven het niet over alles eens te zijn, zo lange je de andere in zijn waarde laat waarin te geloven. Je moet wel bereid en er voor open te staan om gesprekken te hebben erover. Waarom ben jij gedoopt? Waarom geloof je niet meer in een god, of net wel? Wat komt er na dit leven? Is de sterkte van de islam net hun gezamenlijke spirituele leven? Het is prima als jij in astrologie gelooft. Stond het in de sterren geschreven? Is er nog leven in deze expansie?

Spirituele intimiteit gaat over je comfortabel genoeg voelen om die ongemakkelijke gesprekken te voeren. Je hoeft het niet over alles of wat dan ook eens te zijn, het gaat er gewoon om dat je veilig genoeg bent om over de diepe dingen in het leven te praten.

Intimiteit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het komt er niet zomaar, en het blijft niet als vanzelf. Het is iets waar je elke dag aan moet werken. Maar uiteindelijk, wanneer je deze delen van elkaar begint te verkennen, zal je blij zijn dat je het geprobeerd hebt.

Xoxo Ninon

En wie de Raymond nog even wil horen met Intimiteit, klik dan hier.

Lee ook deze blogs over intimiteit misschien-gaat-het-niet-over-vinden-van-liefde en wat-zoeken-50-vrouwen-in-een-relatie

2 reacties

  1. Ook deze eventjes gelezen, en lap nu zit dat VanhetGroenewoud liedje in mijn hoofd… Intimiteit, intimidatie… Maar het is wel zo, in mijn eerste huwelijk verdiende hij goed geld, maar we deden zelden iets samen, hij was er ook nooit… en andere zaken gingen steeds voor op onze relatie, de voetbal, zijn golfen en blijven plakken daar… en ja we waren fysisch intiem 3 keer in de week minstens toen, maar toch groeiden we uit elkaar en gelukkig maar. Ik heb mezelf teruggevonden en in mijn relatie met mijn nieuwe partner zijn al die vormen van intimiteit die je beschrijft wel belangrijk. Mooi artikel. Grtjs

    1. Dank voor je reactie en dat je bevestigt hoe belangrijk alle vormen van intimiteit zijn. Goed te lezen dat je in je huidige relatie deze wel vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.