ik hou van mijn knieËn

Ik hou van mijn knieën… ja toch!!??

Een tijd terug maakte een vriendin een opmerking over haar ‘lelijke knieën’ en er niet met kunnen bloot lopen. Ik was toen volkomen verbijsterd. Ik dacht dat knieën gewoon knieën waren, nodig om te stappen, te lopen, … Dat ze niet echt a thing of beauty hoefden te zijn. Maar hoe ouder ik word, hoe meer dames ik ontmoet die kritisch zijn over hun knieën. Lange broeken zijn hun favoriete kledingstuk, of in de winter van die dikke opaque kousen onder lange of midi rok… knieën helemaal verborgen. En toch, het zijn niet altijd 50+ dames die hun knieën als ‘niet om aan te zien’ ervaren, ook jongere madammen zijn kritisch, en maken een opmerking over de rimpels, de bulten, de kwabbels. Ik hou van mijn knieën… ja toch!!?? Maar veel vrouwen van alle leeftijden, maten en vormen… niet.

Laat ik beginnen met een vaststelling. Als je ooievaarsperspectief kijkt, ik bedoel van boven naar beneden, dan ziet alles er groter en breder uit dan dat het werkelijk is. Denk maar aan je boezem, je buik, je voeten. Ook in de spiegel zie je nooit de werkelijkheid, omdat niemand naar jou kijkt zoals jij naar je spiegelbeeld.

Media

We nog steeds gebrainwashed in de media, in de modeboekjes, in de damesbladen… Niettegenstaande zwangerschappen en menopauze moeten onze buiken strak zijn, net geen mannelijk sixpack. ☹ En onze boezem mag niet zacht en gebruikt zijn ☹ , nee borsten moeten bol en stevig alsof je geboren bent met halve cavaillons onder je truitje… En dan die kipfillets aan die bovenarmen, de kraaiepootjes rond je ogen, de glimlachrimpels rond je mond… oh oh oh zo erg ☹ .  Botox, fillers, bijwerken wegwerken… Wordt de uitzondering de nieuwe regel? De media houdt  ons zo een foute spiegel voor…

Fifty-licious dames

klik op de foto (cc Prima Donna/Van de Velde)

Daarom ben ik zo happy met

  • #WeArePrimaDonna campagne waar echte dames centraal staan. Vrouwen, medewerksters van het Prima Donna team komen voor de lens. Dikke pluim voor lingerie fabrikant Van de Velde! Eindelijk echte dames !
  • Donatella Versace, van wie we het nooit verwacht hadden, showt tijdens de Milan Fashion Week ook met plus-size catwalk dames (ik hoop niet enkel voor de persaandacht maar ze echt een statement wou maken)
  • Dat in de TV komedie ‘Bachelorette’ eindelijk het dikke meisje (Rebel Wilson) eens trouwt met de knapperd Hayes MacArthur, and they lived happily ever after (klik hier voor foto), en 3 populaire meiden de nog ongehuwde bruidsmeisjes zijn.
  • Dat onze eigen dames Catherine Mattelaer (69) en Steevie Vanderveen (54) zijn te zien zijn in nationale en internationale modereportage voor en met echte madammen (Dame Blanche Fashion, De Bijenkorf, Mayerline, Margriet)

Rondere vormen is goed, slank is ook goed. Levensrimpels zijn goed, jong glad is ook goed. Haar is goed, kaal is ook goed. Er moet anatomische variatie zijn.

Knieën

Daarom dat het zo spijtig is dat sommige dames er van overtuigt zijn dat ze niet met hun knieën kunnen ‘onder de mensen komen’. Hoe ziet de ideale knie er dan uit? Het zijn toch gewrichten, die knikken en buigen, een hoop botten en kraakbeen en pezen die moeten bewegen om je vooruit te helpen. Het is waar, deze zijn niet glad en kreukvrij… Je zou ook niet kunnen stappen als je knieën met een strakke huid zou willen. Dit is hoe je knieën er moeten uitzien. O

Ik hou van mijn knieën. Wees dankbaar dat ze af en toe wat stijf zijn, soms beetje krakend eens de 50 voorbij. Weet dat je knieën kwetsbare onderdelen van je lijf zijn en nochtans zo essentieel. Wat als je niet meer zou kunnen lopen, of fietsen, of hurken om een gevallen pen op te nemen, of vooroverbuigen om in een auto te gaan zitten… In plaats van ze te verfoeien en zou je ze eerder moeten koesteren. Het zijn kleine biologische wonders… En je kan maar hopen dat je ze nog lang kan gebruiken.

Verzorging

Je smeert al heel lang een crèmepjes op je gezicht? Misschien had je ook je knieën (en ellebogen) meer kunnen verzorgen (Oeps! Ben je vergeten waarschijnlijk) Het is nooit te laat om je knieën nu extra te masseren met een body milk of ja waarom niet die staaltjes dag/nachtcremes.

Als je je knieën echt niet graag ziet moet je ook geen minirokken aan van mij. Maar als je in het verleden knie-verlegen bent geweest, dan hoop ik je aan te moedigen een beetje knieliefde te oefenen. Je knieën zien er uit als die van alle anderen, en er zullen sowieso maar weinig mensen aandacht aan besteden. Maar laat deze je echt niet beperken in je kledingkeuzes… Het leven is meer dan broeken alleen… Je knieën zijn mooi. Je knieën = beweging… wees dankbaar daarvoor.

Knieën moeten ook een beetje smoezelig, een beetje rimpelig, een beetje ‘raar’ zijn. Ze zijn zo ontworpen!

Ik hou van mijn knieën, hou jij ook van jouw knieën, ik hoop dat zij van de hare houdt en jij ook van de hare en de zijne…

Xoxo Ninon

 

Foto’s via Pexels van Alexander Krivitskiy en John Rocha

3 reacties

  1. Ik ben al 6 keer geopereerd aan mijn knieën, een paar keer meniscus, maar ook 3 keer een nieuwe kruisband, met lange revalidatie. Momenteel ben ik al héél blij dat de pijn meevalt en dat ik goed kan stappen. De volgende operatie zal een ‘knie prothese’ zijn… Hopelijk kan ik dat nog wat uitstellen want … ik ben (nog maar) 51! Dus ja… ‘hoe’ mijn knieën er uitzien… I do not care! Ik hoop vooral dat ze, = ‘mijn eigen knieën’, nog een tijdje meegaan… (en dan wordt het esthetische minder belangrijk, het functionele des te meer!)

  2. Hear, hear.. heerlijk, correct logje!
    (Alleen dat van die stijve gewrichten als je een ietsiepietsie ouder wordt… dat vind ik echt niet tof 😱!)

    1. Prima als bij jou nog alles geolied loopt hoor :). Maar bij mij gaat het gezwind uit bed springen en naar beneden huppelen toch iets stroever de laatste jaren 🙂 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.