Ik ben een intense herfst, mijn kleuranalyse

Hebben jullie al ooit een kleurenanalyse laten doen. Volgens de seizoenen: ben je een heldere LENTE of een gedempte ZOMER, of misschien een warme HERFST of koele WINTER… Ik was altijd een winter-type, koude heldere kleuren. Maar eerlijk, echt goed voelde ik me niet met dat kleurenpalet. Zwart of rood prima, maar fushia of indigo of wit… zijn niet echt mijn ding. Recent liet ik het nog eens doen, en wat blijkt… ik mag binnenkort shoppen want Oeps! Ik ben een intense herfst, mijn kleurenanalyse.

Ik volg bij La Patka in Gent de boeiende cursus ‘Fashion & Style’.  Wat interessant was bij de 1e workshop kleuranalyse is dat men niet uitgaat van de 4 seizoentypes, maar er zijn sub-types. Je behoort tot de warme kleurengroepen lente & herfst, of tot de koele kleuren van zomer of winter. Maar er zijn nog meng-types, tint-combinaties van 2 verschillende kleurtypes lente/zomer of lente/herfst of zoals ik herfst/winter, enz. Sta je met de heldere of softe kleuren uit een ander palet ook mooi? Of brengt net de intense of eerdere lichte versie van een kleur het beste in je naar boven?

Met ouder worden verandert je huidskleur of je wordt grijziger qua haar. De juiste kleuren zullen je er fantastisch doen uitzien en je gezicht flatteren. Terwijl de verkeerde kleuren net je gezicht harder maken, of in mijn geval strenger 😊. Dus je kleurenpalet doet wel iets met je looks.

Kleurelementen:

Warme kleuren: lente & herfst              Koele  kleuren: zomer & winter

Intens (= met veel kleurenpigment, ook diep of donker genoemd) of licht (= minder kleurenpigment)
Helder (= klare kleuren) of soft (alsof gemengd met wat grijs, ook gedempt genoemd)

Zo kom je tot 12 kleurtypes:

Pinterest

Warme lente (warm, licht, helder)
Lichte lente  (warm, licht)
Heldere lente (warm, helder)
Koele Zomer (koel, licht, soft)
Lichte Zomer (koel, licht)
Soft Zomer (koel, soft)
Warme Herfst(warm, donker, soft)
Intense Herfst (warm, intens)
Soft Herfst (warm, soft)
Koele Winter (koel, intens, helder)
Intense Winter (koel, intens)
Soft Winter (koel, soft)

Mijn kleurreis

Toen was het mijn beurt, voor een spiegel… zonder make-up, met een witte cape om en onder neutraal TL-licht… Help! Ben ik goud of zilver, warme of koele kleuren… een twijfelmoment. En toch.. bij het zilver werden de schaduwen hard, de lijntjes dieper, het blauwe onder de ogen opvallender… Met goud kreeg ik een zachte gloed, mijn ogen werden levendiger, oneffenheden werden precies weggegomd.

Kleuren analyse
Een blank canvas (help!)
Kleuren analyse
Zachtere trekken met een warm rood
kleuren analyse
Nog beter met een intens warm rood

 

 

 

 

 

Katrien van La Patka, begon met een variatie van de doeken op te leggen per kleur (rood, blauw, groen, geel,… ) de verschillende kleurtonen ( licht, intens, helder, soft)… Welke flatteerden mijn gezicht? Bij mij waren dit vooral de intense tinten van de herfst en van de winter… Oeps! Ik ben een intense herfst, mijn kleurenanalyse en geen wintertype al leun ik er tegen aan…  Mijn nieuw kleurenpalet vind je in de titelafbeelding, warm wit, koffiebruin, burnt orange, kaki, chocolade, navy, turkoois, mosterd, goudbruin, donker taupe, bordeaux & burgundy (die wijn-kleurtjes zie ik wel zitten), en zelfs zwart kan maar met een bruine of groene ondertoon er in…

Soorten herfsttypes:

Kleurenanalyse Warme herfst

Ben je een warm herfsttype (warm autumn),  dan heb je invloeden van het lentepalet en bestaat je look enkel uit warme kleuren. Dus kleuren met een toetsje geel als ondertoon.

 

Kleurenanalyse softe herfst

Ben je een soft herfsttype (soft autumn), dan heb je een eerder zachter palet van de herfstkleuren. Een mix van warme herfst met de koele en gedempte kleuren van de zomer. Je kleuren zijn precies gemengd met wat grijs, warm en zacht.

 

Kleurenanalyse Intense Herfst

Ben je een intense herfst zoals ik (deep autumn), ook donkere  of diepe herfst genoemd, dan heb je invloeden van het winterse kleurenpalet.  Je staat met een waaier van intense & diepe kleuren,  als zat er een vleugje zwart in. Een meer uitgebreid artikel en inspiratie voor mijn kleerkast vond ik  op de blog van SC styleconsulting.

Een weinig contrasterend uiterlijk. Kastanjekleurig haar en ‘muddy’ ogen (modderig 😊 als in ’blauw/grijze met bruine spikkel). Een huid met warme ondertoon (zichtbare aders kleuren eerder groen dan blauw) en ik bruin traag maar word ook nooit helemaal wit. Allemaal elementen van een herfst/winter type. Ook mijn voorkeur voor prints is eerder een ‘herfst’eigenschap.

Met een andere blik gaan shoppen, rekening houdend met mijn nieuwe kleurenpalet. Al moet ik toegeven dat ik mijn winter-type soms wat ontrouw was, wat zeker uit mijn vorige modeblogs ‘Wapperende herfstjurken‘ en ‘Herfst: budget outfits‘ blijkt…  Maar toch een aangepaste ik in de spiegel binnenkort. 😊

 

Xoxo Ninon

PS: dit is een niet commerciële, niet sponsorde blog maar ik deel deze informatie gewoon graag met jullie omdat het een leuke ervaring was en ik al uit kijk naar de volgende sessies.

De volgende ‘Fashion & Style’ workshops van La Patka zijn op  dinsdagen 12/3 Figuuranalyse & stijladvies, 16/4 Leren maquilleren, 14/5 Accessoires en kapsels en op zaterdag 25/5 gaan we een voormiddag personal shoppen in Gent.  Je kan individueel inschrijven per cursus (45€).  Deze hebben plaats niet ver van station Dampoort in Gent (je moet maar op de link klikken voor meer info).

4 reacties

  1. Informatief en leuke blog Ninon, ik ben lang geleden als zomer-type gedefinieerd, en raar maar waar ik heb heel weinig blauwe jeans-jasjes in mijn kast hangen. Misschien moet ik het ook nog eens laten doen met meerdere subtypes… je weet maar nooit. Bedankt voor de tip. Grtjs

  2. Zeker doen, voor mij was het ook een oogopener, en ik maakte blijkbaar onbewust toch goeie aankopen (ook wel niet allemaal 🙂 )

  3. Ik ben me ook aan het verdiepen in de kleuranalyse :-). Super boeiend hé, en jouw tekst legt het ook zeer goed uit.
    Ikzelf ben een wintertype – het subtype met ik nog bepalen.
    Ik gebruik de kleuren vooral ook voor mijn juwelen waarvoor ik pigmenten meng om zo tot de kleuren van de verschillende kleurtypes te komen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.