Ik ben een heks, en ja jij misschien ook…

Er was eens… Ooit waren er wijze oudere vrouwen die vereerd werden door de gemeenschap. Ze woonden alleen, ergens dieper in het bos, konden voor zichzelf zorgen, kweekten kruiden, hadden een moestuin, kippen, melkten misschien een koe of een geit, plukten noten en bessen… En natuurlijk praatten ze met bomen want gsm’en kon nog niet, en staarden naar de maan want de teevee was nog niet uitgevonden😊. Deze intuïtieve wijze dames werden gevraagd voor het genezen van ziekten, het baren van baby’s en het bijstaan van stervenden op weg naar het hiernaleven, Zomerland. Ze werden gerespecteerd om hun kennis en wijsheid. Tot mannen (de kerk) er schrik van kregen, bang dat hun despotische heerschappij door gezond verstand ondermijnd zou worden. Deze sterke mature dikwijls alleenstaande vrouwen werden plots beschuldigd van alles wat fout liep, van een slechte oogst tot een moord… Net zoals nu, werd het volk gemanipuleerd en bang gemaakt. Ze zijn ‘anders’, ze hebben toverkracht en we hebben een zondebok nodig… Vrouwenhaat, het is van alle tijden. Tussen 1450 en 1750, toen de heksenjacht in Europa woedde, zouden er tussen de 30.000 tot 60.000 slachtoffers geweest zijn, waarvan ongeveer 80% vrouwen. Maar ik ben een heks, en ja jij misschien ook…

Heksenjacht nu

Vrouwen worden nog steeds op subtiele manieren ‘verbrand’, en de hekserijprocessen zijn nog steeds aan de gang. Discriminatie omdat je een vrouw bent en schendingen van vrouwenrechten is ook van deze tijd. Het lijkt erop dat er nu twee verschillende soorten moderne heksen zijn:

  • Diegenen die nog steeds worden vervolgd voor misdaden die ze niet hebben begaan. In Iran word je vermoord omdat je je hoofd niet bedekt, in Saoedi Arabië gestraft omdat je als vrouw een auto bestuurd. Eremoord in Afghanistan, kindbruiden bij de Taliban. In de Verenigde Staten werd recent het recht op abortus geschrapt of ingeperkt.
  • Én ook de vrouwen die het gemaakt hebben, een sleutelpositie hebben in onze maatschappij. Sommige mannen bestempelen die machtige vrouwen als von der Leyen, Lagarde, Harris, of (Hilary) Clinton als vervelend, incapabel en opgedroogd, als heksen.

Ik ben een heks, en ja jij misschien ook…

Ik heb alle respect voor natuurreligies en de krachten van de kosmos overstijgen waarschijnlijk ons eigen denken. Deze blog is passend in tijden van Halloween, All Hallow’s Eve,… Maar door verhuisperikelen iets te laat gepost. Sorry allerliefste heks, do not put a spell on me😊.

Dus, met een dikke vette knipoog😉😉, in het belang van de openbare veiligheid hier een ‘betrouwbare’ (nope!) 8-stappentest om te bepalen of iemand een heks is. Meld alle verdachten onmiddellijk bij de bevoegde autoriteiten😊. NOT!

1. Is het een vrouw?

Yep, schuldig! Oei oei erggg…. Blijkbaar zijn vrouwen de hellebruiden van de duivel die geen nee kunnen zeggen tegen verleiding… Remember Adam en Eva, weeral de fout van de vrouw😊… Vooral andere vrouwen beschouwen net jou als de grootste verleidster, en niet hun partner… Of de emotioneel zwakkere, vrouwen zijn nu eenmaal empathischer (niet allemaal). We zouden ook meer vatbaar zijn voor verleiding omdat we houden van ons gemak en van mooie dingen… Eeuuh, waarom niet? Mannen en hun speeltjes (de nieuwste gsm, dashcam, games, drones, auto, robotmaaier,…) laten we maar in het midden zeker?

2. Heb je een huisdier?

Ai shit (pardon my French), veel madammen hebben wel een huisdier. Nee het hoeft niet per sé die zwarte kat te zijn als heksenaccessoire😊. De huisdieren van heksen voeren bevelen uit, en kunnen andere vormen aannemen… Eeuuh nee dan zal echt Boris niet geweest zijn, luisteren (soms) en slapen-eten-wandelen waren de enige vormen dat hij aannam😊. Geloof haar niet als ze zegt ‘Oh, deze gele vogel? Dat is gewoon mijn kanarie.’ Nee het is een spion, een betoverd iets anders… Oeps is jouw hond of kat wel eigenlijk een hond of kat?

3. Heb je een moedervlek of wratje?

Ooh help, met ouder worden krijg ik meer pigmentvlekjes over mijn lichaam… Is dat een duivelsteken? Toen wel… een wrat, een uitstekende moedervlek, een derde tepel… daar hechtte de duivel zich aan je en dronk je bloed… Jakkes vies! En lebberen aan die gewone tepel dat was dan geen duivel?😊😊

4. Witch versus bitch er is geen verschil.

Het zijn beiden krachtige woorden. Het label ‘heks’ bracht je vroeger naar de brandstapel. Tegenwoordig is het woord ‘heks’ eerder een identiteit, een levenswijze die nu wordt gevierd vanwege zijn cultuur. Het heeft zijn macht teruggenomen. Vrouwen krijgen ook makkelijk het etiket van ‘bitch’ als ze ambitieus zijn, of een mening willen doordrijven. Woorden als ‘heks’ of ‘bitch’ zijn beide bedoeld om die kracht vrouwen te verzwakken. Witch/bitch = Woman/Babe In Total Control of Herself. Misschien is dit een herdefinitie.

5. Van middelbare leeftijd?

Schuldig! Vrouwen van middelbare leeftijd werden soms door hun echtgenoot, of diens minnares beticht… Gelukkig kunnen we nu gewoon scheiden. Wij 50- en 60plussers zitten dus in onze risicojaren voor verleiding tot hekserij, al zeker als je single bent of geen kinderen hebt… (Ik denk niet dat ik vervloekt was, het is er gewoon niet van gekomen).

6. Ben je vlug geïrriteerd?

Typisch iets voor heksen! Ten tijde van hebben ze er nooit aan gedacht dat vrouwen in de menopauze soms een kort(er) lontje hebben. Net als in de puberteit gieren de hormonen door hun lijf maar eerder in omgekeerde richting. Dus stop met de andere chauffeurs uit te schelden achter je stuur. Wees niet langer geïrriteerd als de rij niet vooruit gaat in de supermarkt. Want opgelet, misschien ben je wel een heks😊.

7. Je hebt meerdere vriendinnen

Mannen houden niet van vrouwenkransjes… Ze denken dat we over hen roddelen, hen vergelijken, hen vervloeken… Nee hoor! Vrouwen die samenkomen, zonder mannelijke begeleider moeten echt niet beschouwd als een covenbijeenkomst om de duivel te aanbidden. Gewoon gezellige diepe vrouwenbabbels over het leven en misschien drinken we wel een Duveltje, of een rosétje met een heksenkaashapje😊.

8. Je bent financieel onafhankelijk

Check, check… Als volwassen, werkende, single vrouw ben je niet rijk, maar wel financieel onafhankelijk. Als je vroeger zonder hulp van een man of je familie rond kwam, dacht men die heeft een betoverde pot goud in huis staan. En had je land of een erfenis maar geen erfgenamen om je te beschermen, dan zorgde de buurman of die verre neef wel dat je op de brandstapel kwam. Ook bedelaars werden vaak beschuldigd van hekserij, voilà geen kosten meer voor de gemeenschap. Single zijn in those days was gevaarlijk…

Ik denk bitchy witch ben😊. Omdat ik mijn eigen kracht erken, er gebruik van maak en heb gecultiveerd. Ik ben een vrouw die haar mannetje staat, onafhankelijk met een mening. En ja vroeger geraakte je daardoor op de brandstapel, nu valt het nog mee😊… 

En hoeveel heb jij er aangevinkt? 

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs unchained-melody-een-melodie-van-loslaten en niet-alle-pompoenen-worden-koetsen

Eén reactie

  1. Ik had meer vinkjes dan ik verwachtte… dus ik ben deep down ook blijkbaar een heks… En als ik het zo lees dan maakten we niet veel kans als je een sterke single dame was in die tijden… Shame on them!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.