Very Peri mag dan dé Pantonekleur van 2022 zijn, 50 tinten bruin is het nieuwe zwart! En deze matchen prima met dit maagdenpalmblauw (= periwinkle). Ken je die kleur. Ook ‘Caramel Café’ en ‘Coffee’ zijn kleuren voor Lente 2022. Omdat je in de herfst/wintermode 2021/2022 al karamelkleuren in de rekken vond, scoorde ik een paar leuke dingen aan bijna -100% in de koopjes😊. Ik heb het jaar zoet ingezet want de kleuren zijn om op te eten: café caramel, toffee, butterscotch, mokka, pinda, cognac, noga, pecan, walnoot, peperkoek, kaneel, chocolade, café au lait, fudge, espresso,… Daarom de link met mijn dieet: ‘caramel’ in mijn kleerkast én koolhydraatarme karamel over mijn koolhydraatarme ijs. En dat laatste was een uitdaging… want I looooove caramel of is het karamel 😊. Verse karamelsaus maken is helemaal niet moeilijk, mijn uitdaging koolhydraatarme coupe caramel die ik ook lekker vind… 😊

‘Caramel Café’ de kleur
Aardetinten zijn blijvertjes in de mode. Ze brengen rust tussen de felle prints en fluo-kleuren, of versterken de pastels. Ze blijven populair als een herinnering aan de vele wandelingen in de natuur de voorbije 2 jaar. Ook deze ‘Caramel Café’-kleur (bij Pantone noemt ze Sudan Brown) is een verwijzing naar het buitenleven. Caramel Café is een warme en een neutrale kleur die je met veel kan combineren. Een eeuwige klassieker, denk maar aan een natuurkleurig lederen jasje, laarsjes of handtas of de iconische Max Mara mantel (klik hier). Het is een warme en gezellige kleur, perfect voor de overgang naar de lente. Bovendien werkt het goed op de meeste huidtinten, en al zeker voor mij want ik ben een ‘herfsttype’ (lees blog hier). Yes verslaafd I looooove caramel of is het karamel😊.
Caramel op Boris-wandeling: de jas heb ik al eventjes, zwart/wit/caramel kleurvlakken. De karamelkleurige neplederen broek met witte bies is een koopje van het merk OPUS, ik draag ze super graag. Ik combineer er hip en trendy een langere spencer op identiek qua kleur, een koopje van S.OLIVER (ja debardeurs zijn terug high fashion) samen met een wit katoenen sliphemd en cognackleurige sneakers uit mijn kleerkast. Boris is arm candy 😊😊.
Caramel in mijn kleerkast
Caramel is neutraal, gemakkelijk te combineren en voegt wat effortless chic toe aan je outfits. Een little black dress, basic sweater en blue jeans zien er super stylish uit als je ze combineert met caramel. De kleur is te vinden in vele tinten en er is zeker iets wat jou past. Accessoires, handtassen, of schoenen in deze kleur dat zijn echte passe-partouts. Mix aardtinten met in combinatie met iets lichtere ondertonen als wit of pastels voor de komende lente en zomer…Â of met Very Peri natuurlijk, zuurstokroze botergeel, knalgroen,…
Caramel op wandeling in Gent: ik hou nogal van ton-sur-ton. De jurk van Xandres hieronder staat me goed, maar velours leeft… dus nu begrijp ik die -60%😊. De gewatteerde jas (Vero Moda) is wel een van mijn geweldige seizoensvondsten en ook prima voor het voorjaar. De poezelige parka (Only) was liefde op het eerste gezicht 😊 en multifunctioneel te combineren met de jas, de pleather broek of een jurk. Zie ik er aaibaar uit? 😊 😊

50 tinten bruin is het nieuwe zwart
Van romige karamels tot geroosterde hazelnoten, van diepe chocolade tot boterachtige toffee,… Bruin is hip, bruin mag terug. Bruin is minder basic dan zwart, minder hard dan wit, meer flatterend dan grijs en veelzijdiger dan marineblauw. Net zoals beige en nude-tinten, past bruin overal bij. Van leren jassen tot knusse puffers, van jurken over blouses tot broeken, er zijn talloze manieren om deze kleur te dragen. Combineer verschillende tinten bruin om een monochrome look te creëren of voeg een statement stuk toe aan je garderobe.
Deze kleur doet denken aan een warme kop koffie, zachte chocoladekoekjes en warme gevoelens. Ze zeggen dat je bij twijfel zwart draagt, maar probeer eens bruin je zal opvallen😊.



I looooove caramel of is het karamel 😊: coupe karamel
Vanille-ijs met een brésilienne van zachtgezouten nootjes en karamelsaus, mijn lievelingsijscoupe. Dus voor mijn dieetuitdaging van februari (5 kg minder) wou ik een lekker recept zoeken in koolhydraatarme versie, passend bij wat ik mag eten. En zo haalde ik mijn ijsmachine nog eens uit de kast, en begon ik te experimenteren. Welke koolhydraatarm vanille-ijs vind ik lekker… Wat is een smakelijke koolhydraatarm karamelsaus…
Weet, deze recepten zijn daarom niet caloriearm, maar passen koolhydraatarm of keto dieet. Waar je suikers en koolhydraten (zoal brood, pasta, aardappelen, rijst) afschaft en vervangt door meer proteïnen en vetten (vlees, vis, soja, room, groenten), waardoor je een andere soort vertering krijgt. Je gaat in ketose en verliest gewicht (lees hier mijn blog van vorig jaar over dit dieet).
Koolhydraatarme karamelsaus
‘Normale’ karamelsaus is gemakkelijk te maken: water + suiker + room. Klaar! Zie hier het recept, of met toevoeging van boter (zie hier). Bij koolhydraatarm gebruik je suikervervangers (lees er hier meer over). Je vindt een eerder beperkt aanbod in je supermarkt, daarom stuurde mijn boodschappenlijstje naar LowcarbCenter.nl en 3 dagen erna werd het geleverd: Sukrin Gold Sirup (suikerloos suikerstroop (lekker!)), Steviala Bronze (suikervrije bruine suikervervanger), Xanthaangom (bindmiddel, emulgator, eivervanger en glutenvervanger).
Deze caloriearme keto karamelsaus van Smulweb.nl was mijn 2e experiment en vond ik superlekker geslaagd. Deze smaakt echt naar fudge en is mooi qua structuur en kleur. Je kan deze een weekje de ijskast bewaren, even kort in de microwave en weer vloeibaar.
Dus mijn recept voor een kannetje voor 6 porties:
- 30 gram gezouten boter, of roomboter waar je zelf 1/8 theelepel zout aan toevoegt
- 90 ml slagroom
- 40 gram Sukrin Gold siroop
- 30 gram Sukrin Melis (is bloemsuikervervanger) maar heb hier de Steviala Bronze voor gebruikt
- ½ theelepel vanille extract
- Verder een kookpannetje en een garde.
Werkwijze:
- Doe de gezouten boter, de Sukrin Gold siroop, het Sukrin poeder/Steviala Bronze en de room samen een kookpan.
- Roer tot alle goed gemengd is op een matig vuur en breng aan de kook.
- Blijf zachtjes roeren, en zorg dat de karamel bubbelt maar niet overkookt, dus hou het in de gaten.
- Laat ongeveer een 10 minuten zachtjes koken, je zal zien dat het mengsel dikker wordt.
- Neem de karamel van het vuur en doe er de het vanille-extract bij.
- Laat afkoelen. Ik deed er nog wat extra Sukrin Gold siroop bij om wat meer de fudge smaak te hebben. Njammie!!😊😊
Koolhydraatarm vanille-ijs
Zelfgemaakt luchtig schepklaar ijs maken is niet evident. Roomijs dat je in de winkel vindt is geïnjecteerd met lucht, of bevat bewaarmiddelen om het schepklaar te houden. Ik maakte het in mijn ijsmachine, maar je kan het ook gewoon kleinere porties laten opstijven in de diepvries. Ik gebruikte mijn donut siliconenvorm. Zo heb ik al onmiddellijk mijn portie om te smullen. In de recepten staat dat je het in een cakevorm kan doen en zo in de diepvries, feit is dat onze vriezers echt wel hard vriezen dus je er maar na een kwartier of langer kan van scheppen. Gebruik je de ijsmachine, vergeet niet je koelelementen 24 u op voorhand in de diepvries te leggen.
And the winner is: koolhydraatarm vanille-ijs met amandelmelk!
Ik heb wat geëxperimenteerd voor ik happy was met het resultaat.😊 The winner, is zeer zeker dit recept van Oanh’s Kitchen, het koolhydraatarm vanille-ijs (met amandelmelk) was zeer lekker van smaak en structuur. Lees recept hier. Ook een ander recept van Oanh’s Kitchen geprobeerd en ook een meevaller: koolhydraatarm roomijs (met opgeklopt eiwit) al moest het iets langer uit de vriezer staan om te eten, maar zeer romig en lekker. Lees het originele recept hier.
Ook dit ijsrecept op basis van kokosmelk (Lowcarbchef) is ook oké, al overheerst de kokossmaak wat dus misschien lekkerder met fruit. Maar schepijs??? Een ganse worsteling met mijn ijsschep, dus invriezen in kleine porties is aangeraden, anders het ijs 15 minuutjes uit de vriezer plaatsen. Het recept vind je hier.
Dus mijn recept voor 2 grote of 4 kleinere porties:
- 3 eierdooiers
- 2 theelepels vanille-extract
- 75 gram Sukrin Gold (ik gebruikte een mix van de Sukrin Gold siroop 40 gr + Steviala Gold 35 gr en prima resultaat)
- 100 ml slagroom
- 150 ml ongezoete amandelmelk
- Snufje zout
Werkwijze:
- Mix de slagroom goed lobbig.
- Breek de eieren, je hebt alleen de eierdooiers nodig.
- Mix de eidooiers en Sukrin Gold luchtig en schuimig met de handmixer.
- Voeg na enkele minuten de opgeklopte room, amandelmelk en het snufje zout toe.
- Mix nog enkele minuten op hoogste stand mooi schuimig.
- Giet het geheel in de ijsmachine en laat de machine draaien tot het ijs een romig structuur.
Je kan het ijs ook maken zonder ijsmachine. Schenk het ijsmengsel (gemaakt zoals hierboven staat omschreven) in een bak en schep het ijs elk half uur/uur om zodat het romig blijft en niet kristalliseert. Nog beter doe het ijs in kleine vormen.
Ik hoop dat deze I looooove caramel of is het karamel 😊 je helemaal heeft geïnspireerd.
Smakelijk!
Xoxo Ninon (ondertussen -3.5 kg sinds 1 februari)
Lees ook deze blogs over diëten en koolhydraatarme recepten Koolhydraatarme dessertjes en motiverende-blog-dieten-is-frustrerend
Wat een lekkere blog :-). En je ziet er prachtig uit op je foto’s., gelijk een duiveltje in een wijwatervat of moet ik zeggen in een coupe caramel 🙂 . Die karamelsaus is misschien interessant om maken caloriearm zo zonder suiker en je zegt dat ze lekker is… Gtj
Laat me eens weten of je de karamelsaus gemaakt hebt en of ze zo lekker was als ik schreef :-). Moest lachen om je vergelijking… Een duiveltje in een coupe infernal dan misschien :-). Groeten terug