I am a Barbie girl, in a Barbie world… I am fantastic!

“Het is bijna onmogelijk om een vrouw te zijn. Je bent nu al zo mooi en slim, en het doet me pijn dat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Vrouwen moeten altijd buitengewoon zijn, maar op de een of andere manier doen we het altijd fout. Je moet slank zijn, maar niet te slank. En je kan nooit zeggen dat je dun wil zijn. Je moet zeggen dat je gezond wilt zijn, maar je moet ook dun zijn. En je moet geld hebben, maar je mag geen geld vragen, want dat is lomp. Of je moet de baas zijn, maar toch niet gemeen zijn. Je moet leiding geven, maar je mag de ideeën van anderen niet de kop indrukken. Natuurlijk mag je het leuk vinden om mama te zijn, maar praat aub niet de hele tijd over je kinderen. Wees een carrièrevrouw zijn, maar blijf op je hoede voor de anderen. Je moet je verantwoorden voor het slechte gedrag van mannen, wat krankzinnig is, maar als je er hen op wijst, zegt men dat je zaagt en klaagt. En ja je hoort mooi te blijven voor mannen, maar niet te mooi dat je hen zou (ver)afleiden of dat andere vrouwen zich door jou bedreigd zouden voelen. Natuurlijk moet je altijd zorgen dat je opvalt, altijd dankbaar wezen… maar vergeet nooit dat de samenleving gemanipuleerd is. Je mag niet ouder worden, nooit onbeleefd zijn, niet opscheppen, nooit egoïstisch zijn, struikel niet, faal nooit, toon geen angst, hou je altijd aan de regels… Ja, het is moeilijk vrouw zijn! Het is te tegenstrijdig en niemand geeft je een medaille of zegt dank je wel! En zelfs als blijkt dat jij niet de enige bent die alles verkeerd doet, dan nog is alles jouw schuld. Ik ben het gewoon zo beu dat ikzelf en zoveel andere vrouwen zich in allerlei bochten wringen omdat mensen ons leuk zouden vinden. En als dat ook geldt voor deze pop, deze Barbie die zoveel vrouwen vertegenwoordigt… ja dan weet ik het even niet meer…” (vertaling van de monoloog van een mensenvrouw tot Barbie) I am a Barbie girl, in a Barbie world… I am fantastic!

Een aangepast muziekje terwijl je dit leest? Hier Nicki Minaj & Ice Spice – Barbie World (with Aqua) Of hou je meer van de oude versie?  Klik dan hier.  Of de hit van Ryan Gosling uit de film ‘I am Just Ken‘.

Barbie de film

‘Hi Barbie!’ ‘Hi Barbie!’ ‘Hi Ken!’ ‘Hi Barbie!’ Ik zag vorig weekend de nieuwe Barbie-film vol van rozigheid (zie hier de trailer). Je ontmoet Traditionele Barbie, President Barbie, Dokter Barbie, Advocaat Barbie, Carrière Barbie, Rare Barbie en nog veel meer Barbies die samenwonen in Barbie Land. Eén grote sisterhood, waar de Kens van deze wereld niks te zeggen hebben, tot… Ja en dat mag ik natuurlijk niet verklappen😊. Het gaat over je eigen held worden, en je leven in handen nemen. En eigenlijk is het zalige feelgood movie met een ferme knipoog naar vroeger, naar nu, naar de toekomst. De film is een succes en wereldwijd is de grens van 1 miljard dollar opbrengst al gehaald.

I am a Barbie girl

Ik had niet dé Barbie, mijn Barbie-pop was Francie, het nichtje van Barbie. En mijn zussen hadden Skipper en Tutti, heel passend het middelste en jongste zusje van Barbie. Wij hadden ieder een eigen schoendoos met vooral door oma gehaakte, gebreide en genaaide outfits… De Barbie-auto werd gemaakt door m’n handig neefje… En met de nodige fantasie speelden we er uren mee… Aankleden, omkleden, kappen… en onze Barbie poppen gingen op de koffie bij Brigitte, Linda en Claudine (onze gewone poppen) en bruine beer was hun ‘Ken’. Ja zo ging dat in de jaren ’60 – ’70.

Maar of wij ons spiegelden aan onze pop, nee ik denk niet dat kinderen van ons generatie er op die manier met bezig waren. Een pop was een pop…

Wie is Barbie?

Nu ja, iedereen kent Barbie toch. Haar volledige naam is Barbara Millicent Roberts, naar de dochter van de uitvindster. Het is de legendarische Mattel-pop die in 1959 aan de wereld werd voorgesteld en is wereldwijd een van de meest iconische en herkenbare speelgoedpoppen geworden. En de meest verkochte!

In de begin jaren werd Barbie geprofileerd als de stereotype blonde blanke huisvrouw, met haar familie Francie, Skipper, Chelsea, Tutti en hond Taffy, en huisvriend Ken (1960) natuurlijk. In 1980 werd Black Barbie in een knalrode disco jumpsuit geïntroduceerd, een succes. En diversiteit werd meer en meer belangrijk.

I am a Barbie girl: diversiteit en inclusiviteit

Barbie is intussen verkrijgbaar in vijf verschillende lichaamstypes (‘normaal’, sinds 2016 groot, klein & curvy type en in 2019 een genderneutrale Barbie…), 7 huidskleuren, tal van haarstijlen en haarkleuren, 22 oogkleuren.  Ongeveer 55 procent van de tegenwoordig wereldwijd verkochte Barbies hebben noch blond haar noch blauwe ogen. Er was al een Barbie in een rolstoel of met een beenprothese en dit jaar bracht Mattel een Barbie met Down Syndroom uit. Zo wil het merk nog meer kinderen aanspreken met een pop waarin ze zichzelf herkennen en die hun omgeving weerspiegelt.

Zou ik geen mooie Barbie Bomma zijn?

Al is er wel nog wat ageism! Als je weet dat ze ‘officieel’ 19 jaar is… dan is Barbie nu een 83-jarige dame met het gezicht (en lichaam) van een jong meisje! Dus ik mis een oude-mevrouw-Barbiepop, een bomma Barbie met rimpels. En oké 98 jarig stijl icoon Iris Apfel werd al uitgebracht als Barbie doll, maar dat was eerder iets eenmaligs. (Ik als Barbie gemaakt in de app Bairbie.me)

Is Barbie dan een rolmodel voor jonge meisjes?

Contra

Barbie met haar onmogelijke maat 32, extra lange benen en minivoetjes speciaal voor hoge hakken, geen grammetje te veel, Bambi-ogen… Ze is één vermoeiende hypervrouwelijkheid en belachelijk en irritant perfect😊. Het is een pop! Niet echt! Maar jonge meisjes mogen geen negatief zelfbeeld krijgen als ze zouden denken dat Barbies onrealistische ‘killer body’ is wat ze moeten hebben. Of het eeuwige beauty or brains? De looks, al die die leuke outfits en uiterlijk vertoon… Misschien moeten we terug leren veel meer focussen op andere belangrijke eigenschappen en prestaties,

Pro

Misschien is het niet echt realistisch dat Barbie een luxe leventje leeft. Ze heeft een coole auto, een schattig (eeuuuhh seksloos) vriendje, een cv om u tegen te zeggen, een geweldige kledingkast en een huis waar dromen van gemaakt zijn. Maar kinderen mogen toch dromen, hun fantasie rijkt verder dan de werkelijkheid toch.

En waar ze in 1963 nog solliciteerde voor de job van secretaresse van de baas, kiest ze in 1992 resoluut voor business executive manager. Met meer dan 200 carrières op haar cv, blijft Barbie ambitieuze dame. Ze brak voor het eerst het ‘plastic plafond’ (niet het glazen) in de jaren zestig toen ze als eerste vrouwelijke astronaut (1965) naar de maan ging… In de tijdgeest van toen zeker, maar ook nu, heeft Barbie altijd een positieve boodschap gebracht over vrouwelijke empowerment en carrièremogelijkheden voor meisjes. Klik hier voor alle jobs van Barbie.

Wie is jouw je vrouwelijke rolmodel, je feministische icoon?

Waarschijnlijk denk je aan een belangrijke politica of teeveepersoonlijkheid. Of in The Times stond onze Essentiel-topvrouw Inge Onsea tussen 50+ stijliconen als Cate Blanchet, Diane Keaton en Michelle Obama. Of kies je voor Maya Angelou, Greta Thunberg of zelfs Beyoncé van wie dromen hun waarheid werden.

Maar waarom dacht je niet aan Barbie? Misschien omdat ze een pop is?

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over sprookjes spiegeltje-spiegeltje-aan-de-wand en niet-alle-pompoenen-worden-koetsen

 

2 reacties

  1. Ik ben ook een Barbie girl in een Barbie world, wel vroeger toch… Ik had 5 Barbiepoppen maar ken hun naam wel niet meer Barbie blond, Barbie bruin,…. En een hele boel kleertjes ook… Ben deze week speciaal de film gaan zien, die heerlijke nostalgie. Bedankt voor de tip, het is echt een film voor volwassenen 🙂

    1. Ja ons generatie ging er toch ander mee om denk ik. Poppen waren geen rolmodellen, natuurlijk wij hadden enkel die po. Nu zijn er Barbie apps, Tiktoks, Youtube filmpjes en tal van merchandise… Leuk dat je genoten hebt van de film, ik zat ook veel te glimlachen en te grinniken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.