Huis te koop

HOUSE FOR SALE als er één lied een forever favoriet is, dan is het dit wel van Lucifer al uit 1974. En telkens ik het hoor beroert het mij. Laat dit je lied je begeleiden in je lezen. Ik probeer het mee te neuriën, en plots zijn er tranen in mijn ogen, langs mijn wangen. Is het de pakkende stem van Margriet Esthuijs, de confronterende woorden… Nooit gedacht dat het plots zo over mij ging gaan, misschien niet helemaal letterlijk maar toch… Het is niet de eerste keer dat ik schrijf over downsizen, weggooien, weggeven, verkopen… Je huis te koop zetten is beginnen met afscheid nemen. Afscheid van herinneringen, afscheid van dingen… En hoewel ik niet met een baksteen in de maag ben geboren, een huis als iets praktisch zie en 100% achter mijn beslissing sta… afscheid van 22 jaar in dit huis doet wat met mij. Mijn huis te koop.

House for saleYou can read it on the signHouse for sale, it was yours and it was mineAnd tomorrow some strangersWill be climbing up the stairsTo the bedroom filled with memoriesThe one, we used to share

[Huis te koop, je kan het op het bord lezen. Ons huis te koop, het jouwe en het mijne. En morgen zal hier iemand vreemd de trap opgaan. Naar mijn slaapkamer gevuld met herinneringen. Herinneringen die wij deelden.]

Als een doos van Pandora

Een vroege koffie bij het ochtendgloren

Afscheid nemen van dingen is niet altijd gemakkelijk als je omringd bent door herinneringen. Foto’s, oude documenten, persoonlijke schatten, vakantiesouvenirs… een goedkope medaillon en ring van mijn grootmoeder… Bij het opruimen kom ik veel herinneringen tegen… Ik vond zaken waarvan ik me niet eens kon herinneren dat ik ze had. In plaats van gelukkig te zijn met al die ‘nieuwe’ vondsten, was het eerder een kakofonie van herinneringen, als het openen van de doos van Pandora… Veel komt terug… dat stapeltje doe ik later wel…

Een goede raad. Als je begint met je downsize project, start dan liever met neutrale zaken. Dingen als je te veel aan schoenen, kleding en huisraad, die lijken relatief gemakkelijk om los te laten. Fotoalbums, die eerste tekeningen van je kinderen, of herinneringen aan voorbije relaties zijn vaak té emotioneel geladen om mee te starten.

Waardeer ware overvloed

Misschien heb je in je leven honderden voorwerpen verzameld, en ja die brachten je toen veel plezier en vreugde waarschijnlijk. Maar als je ze loslaat, besef je dat de ware kracht van deze overvloed vaak in de herinneringen leeft. Laat deze herinneringen glimlachend overblijven, en niet het vervangende bezit. Herinneringen zijn blijvend… tot je ze vergeet.

Omarm complexiteit

Een regenboogbrug, dag Boris…

Het leven is op elke leeftijd complex, maar naarmate we ouder worden, kan de enorme hoeveelheid persoonlijke ervaring, relaties en verbindingen overweldigend zijn. Dingen bepaalden ons leven en weerspiegelden onze beslissingen. Het kan zijn dat we jarenlang het gemeenschappelijke huis hebben afbetaald en dat het bij een scheiding moest verkocht worden. Misschien hebben we een jurk gekocht voor een speciale gebeurtenis die een trieste herinnering bleek te zijn. De complexiteit van ons leven helpt groei mogelijk te maken. We worden een wijzer en sterker persoon. Om mijn leven te vereenvoudigen, maakte het verzachten van herinneringen deel uit van mijn inkrimpingsproces.

Verwelkom de tranen

Huilen mag. Lachen mag. Het is een goede manier om je over te geven aan herinneringen en je tranen zijn een laatste manifestatie zijn van de dingen die je loslaat zonder dat je ze zal vergeten. Ik waardeer de intensiteit en kracht van tranen achter mijn glimlacht. Ik weet ook dat het volgende hoofdstuk van mijn leven zal bestaan uit het maken van nieuwe herinneringen met minder spullen.

Mijn moeilijkste herinneringen

Moet ik afscheid nemen van deze jurk?

Een van de moeilijke dingen om op te ruimen zijn mijn 2 trouwalbums. Alle andere fotoalbums heb ik al gereduceerd tot 2 schoendozen, één voor familiefoto’s en één voor mijn vakantiefoto’s. Dus ja die 2 albums liggen er nog, gezellig de een boven de andere… Beide ex-genoten (noem ik ze maar) kunnen lekker kletsen want ze kenden elkaar uit een ver verleden. Misschien de beste foto’s bij de familiekiekjes gooien. Maar dan nog mijn trouwjurk van in 2014, ze is te klein geworden… maar ik kan deze toch niet naar een Kringloopwinkel brengen…

Waarom? Voor mij zijn die fotoalbums misschien een herinnering aan een mooie dag waar ik centraal stond… en dat gebeurt niet veel. En mijn trouwjurk een herinnering aan wat ooit was. Liefde, hoe zuur ze misschien achteraf is opgebroken… Tja deze neemt niet veel plaats in mijn kleerkast… misschien verhuis ik de jurk gewoon mee…

Transformeer de herinneringen

Terwijl ik die hoop tastbare voorwerpen verklein, realiseer ik me dat de herinneringen eraan lichter, mooi en minder overweldigend worden. Ze maken gewoon deel uit van mezelf, het is geen last die ik moet op mijn schouders te dragen, ik ben Atlas niet. Zelfs de herinneringen aan mijn huwelijken, scheiding of overlijden van mijn 2e partner krijgen een lichtere aanwezigheid in mijn leven. In plaats van de items te missen, concentreer ik me liever op de vrouw die ik door deze ervaringen ben geworden. Door een aantal herinneringen los te laten, voel ik me hoopvoller voor een toekomst gebaseerd op nieuwe ervaringen wat deze ook mogen zijn.

Nee je hoeft je herinneringen niet te ontkennen, te onderdrukken of uit je hoofd te wissen. Laat ze gewoon een onderdeel worden van wie je bent zonder je te beheersen en je ervan te weerhouden een nieuw en betekenisvol leven te leiden.
Want jij bent meer dan je heden en je verleden. JIJ BENT JE TOEKOMST!

Huis te koop

House for saleYou can read it on the signHouse for sale, it was yours and it was mineAnd tomorrow some strangersWill be climbing up the stairsTo the bedroom filled with memoriesThe one, we used to share…

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over opruimen unchained-melody-een-melodie-van-loslaten en amor-fati-accepteer-wat-je-overkomt

3 reacties

  1. Dergelijke emoties heb ik ook gekend bij onze verhuis. Loslaten is niet gemakkelijk. Gelukkig blijven de emoties niet zo sterk hangen. Al het nieuwe en boeiende van het volgende hoofdstuk doen je oude emoties vervagen. Je bouwt nieuwe waardevolle momenten op. Dat dit vooruitzicht een troost voor jou mag zijn!

    1. Je hebt helemaal gelijk. Emoties omdat je kijkt naar het verleden zijn normaal, maar meer nog is belangrijk je vooral te focussen op je toekomst.

  2. House for sale… het zal gans de dag in mijn hoofd zitten. En jouw verhaal ook. Soms komt de rationele keuze het emotionele afscheid tegen. Maar ik ben zeker dat waar je het nu even moeilijk hebt, een paar maanden verder je er met een glimlach zal naar terug kijken. Ik ben al aan mijn 8e woonst toe… inderdaad je probeert minder te verzamelen, maar dat lukt niet altijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.