Hoe omgaan met het alleen voelen tijdens de feestdagen?

We hebben ons leven prima op orde, onafhankelijk, zelfstandig, onze eigen interesses invullend, regelmatig contact met vrienden en familieleden,… En dan plots BAM!! De feestdagen komen eraan en we hebben het gevoel dat ons schip begint te zinken. Overal zijn sprankelende lichtjes en vrolijke versieringen, klinkt gezellige kerstmuziek. Overal zeggen reclames, tijdschriften, etalages en tv-commercials tegen ons: ‘Zie je wel? Zie je die gelukkige gezinnen? De huizen vol blije mensen? De warme bijeenkomsten van goede vrienden? Behalve, euh, jij?’… En je begint je alleen te voelen en deze neerslachtige gevoelens kunnen je echt naar beneden halen. Er is immers niemand in huis die helpt bij het ophangen van ornamenten aan je boom of het vastmaken van de kerstlichtjes buiten. Niemand bij jou in de keuken die mee koekjes bakt of er eentje proeft. Er is niemand om een glühwein mee te delen bij het haardvuur. Dat gevoel dat je geen deel uit maakt van ‘samen’, zoals de wereld dicteert dat het zou moeten zijn, én zeker in de kerstperiode. Toch probeer ik dit gevoel te doorbreken en wil daarom enkele positieve manieren van ‘Hoe omgaan met het alleen voelen tijdens de feestdagen?’ met jullie delen.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen kunnen momenten van alleen voelen die anders vluchtig zouden zijn, extra sterk worden. Ook ik voel me soms alleen, maar echt eenzaam dat niet nee. Maar ik begrijp dat sommigen dit wel zo ervaren. De naweeën van de langdurige pandemie, de politieke problemen, oorlogen over de hele wereld en tragische schietpartijen, voegt een collectieve angst en een extra laag stress toe aan het isolement dat we kunnen voelen. En dat ‘het-moet-gezellig-zijn’-gevoel dat de kerstperiode met zich meebrengt staat er haaks op. Meer nog, omdat je veel van je emoties niet kan delen, is het nog meer confronterend zeker nu in deze need-to-be feestelijk periode.

Alleen voelen, of eenzaamheid is moeilijk te capteren in foto’s. Daarom heb ik ervoor gekozen jullie een overload aan deze dog cuties te geven. Want voor mij is Boris zo een meerwaarde om me zelden alleen te voelen en eigenlijk nooit eenzaam.

Hier zijn enkele manieren om met het alleen voelen tijdens de feestdagen om te gaan, vooral als je alleen woont:

Pamper jezelf

Hoewel het gevoelens van alleen voelen misschien niet helemaal wegneemt, kan het helpen om meer van je alleen zijn te genieten door goed voor jezelf te zorgen. Of je nu een ontspannend bad neemt met lekker ruikende badolie jezelf spa-behandelingen geeft of je opkrult in de zetel met een goed boek, van een hobby geniet, iets voor jezelf doen is een vorm van zelfzorg die vooral belangrijk is in moeilijke tijden.

De tijd nemen om dingen te doen die je gevoel van eigenwaarde vergroten of je in ieder geval een flinke dosis plezier geven, zal niet alleen je aandacht afleiden van je alleen voelen, maar kan je ook opbeuren.

Weet dat je niet alleen bent

En als je je op dit moment misschien alleen voelt in je leven, weet dan dat je niet alleen bent! Voor velen zijn de feestdagen een moeilijke tijd. Sommige mensen zouden willen dat ze bij familie konden zijn, maar kunnen dat niet. Anderen rouwen en hebben schrik om het gezellig te hebben omdat het de eerste keer een tafel met een lege plaats is. Soms is er dat verlangen naar nauwere banden met vrienden. Of focus je zo op het niet hebben van een (en laat me toe te stellen toch wat overgewaardeerde) romantische relatie, dat je jezelf bijna isoleert tijdens de feestdagen. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn om je alleen te voelen, is het ook oké om je zo te voelen.
Praten met anderen die je gevoelens delen (via internet of in het echte leven) kan je helpen om te beseffen dat je niet alleen bent in je situatie.

Verwacht meer van jezelf, minder van anderen

De kerstdagen voelen voor veel mensen eenzamer aan, omdat onze samenleving hoge verwachtingen creëert voor deze tijd van het jaar. Alles lijkt uitvergroot. Je moet familiefeestjes hebben of ouderjaarparty’s met vrienden. Je moet geschenken uitwisselen, je moet uitgebreid tafelen, je moet vrolijk zijn. Weet je, dat hoef helemaal niet! Een manier om met de gevoelens van alleen voelen om te gaan, is door je verwachtingen te heroverwegen. Door bijvoorbeeld te beseffen dat het prima is om alleen, of met een vriendin op kerstavond samen te zijn en teevee te kijken. En besef ook dat de levensstijl van maar weinig mensen echt voldoet aan de ‘filmnormen’ van perfect leven. Sociale media kunnen daarom aanzienlijk stress veroorzaken omdat je constant vergelijkt. Doe dat niet. Focus en doe je best om je eigen zegeningen te tellen in plaats steeds naar anderen te kijken en het leven dat ze online uitbeelden. Niemand plaats een foto van de zoveelste ruzie of discussie of bedrog…

Reach out and touch…

Diana Ross zong het al Reach out and touch, reik de hand naar anderen. Je kan je alleen voelen, eenzaam zelfs, ook als je omringd bent door mensen, maar dat alleen voelen is moeilijker als je contact met ze opneemt. Of je nu hallo zegt tegen buren, vriendelijke woorden uitwisselt met mensen op kantoor, of de telefoon pakt en een oude vriendin belt die je al een tijdje niet hebt gesproken, contact zoeken met mensen en banden versterken kan je helpen je meer verbonden en minder eenzaam te voelen. Of misschien kan je via sociale media de mensen een bericht te sturen van wie je de status gewoonlijk gewoon ‘leuk’ vindt, en oude vriendschappen bij te praten.

Accepteer uitnodigingen van anderen

Als je je alleen voelt, eenzaam misschien, zeg dan zeker over JA op elke uitnodiging die je krijgt. Ik weet dat het gemakkelijk nee te zeggen is. Nee want het is te koud, te ver, te laat, dan moet ik me aankleden, uit mijn zetel komen, dan moet ik meer mijn best doen en sympathiek te wezen. Mijn advies, zeg geen nee tegen een uitnodiging, nooit! Mensen hebben de neiging om te stoppen met je te vragen als je nee blijft zeggen, dus zeg zoveel mogelijk JA.

Organiseer je eigen kerstborrel

Of wat dacht je ervan om je eigen soiree of kerstaperitief te hosten? Op de een of andere manier voelt je huis meer gastvrij als je weet dat er mensen komen. En een avond die gevuld is met gelach en gesprekken, hapjes of kaasschotel, wijn en gezelligheid zal nog een tijdje in je huis blijven rond -hangen, samen met nieuwe leuke herinneringen en warme gevoelens. Of nodig je buren uit en voor een korte kerstborrel, of misschien de onbekende mensen uit je straat… een straat-apero en iedereen brengt een fles mee en jij zorgt voor wat chips en hapjes… Of als ze je uitnodigen, zeg gewoon ja!

Geef aan anderen

Een bijzonder zinvolle manier om je tijdens de feestdagen minder eenzaam te voelen, is iets doen voor anderen. Geef! Steek een kaart met kerstwensen in elke brievenbus van de bewoners van je flatgebouw. Bak een partij koekjes of een taart en breng deze naar je buren of naar minder behoede mensen in je dorp. Doe vrijwilligers werk. Een vriend brengt peperkoek en koekjes naar alle oudere mensen in zijn dorp, en overal maakt hij tijd voor een babbel wat nog belangrijker is. Het kan je ook herinneren aan alles waar je dankbaar voor kunt zijn. En dat is de ware spirit van de kerstperiode.

Overweeg een huisgenoot te zoeken

Een huisgenoot, nee je moet niet halsoverkop gaan samenwonen. Maar als het past in je leven en je er tijd kan voor maken neem hond als je nieuwe levenspartner. Of als je je niet kan/wil investeren in die dagdagelijkse wandelingen en aandacht geven, een kat is ook leuk. Of misschien moet je toch een menselijke huisgenoten overwegen en nadenken over co-housen. Een huis delen met anderen is een recent concept dat meer en meer bijval vindt. Het is inderdaad je aanpassen en niet evident maar misschien wel een meerwaarde als je iets wil doen aan het ‘alleen voelen’. Als je aan het idee wil wennen klik dan eens op volgende sites WooncoopSamenhuizen

Kom buiten

Het nieuwe jaar komt er met rasse schreden aan, dus tijd voor goede voornemens 😊. Het is misschien een overwinning op jezelf maar neem deel aan activiteiten. Er zijn genoeg organisatie die een ontmoetingsplaats zijn voor actieve vrijgezellen. Ga wandelen of wees sportief bij Sportieve Singles, doe activiteiten en aan cultuur in gezelschap bij bijvoorbeeld Active Cupids. Ga op reis of doe een weekend met andere singles zoals bijvoorbeeld met Tomeeto.

Zoek professionele hulp

Als je het moeilijk vindt om met deze gevoelens van alleen zijn/eenzaamheid om te gaan overweeg dan zeker hulp van een therapeut. Het zoeken naar professionele ondersteuning kan vaak nuttiger zijn dan verwachten dat de mensen rondom je begrijpen. Een therapeut kan je helpen met interpreteren wat er achter je gevoelens van alleen voelen zit. Is er iets waardoor je mensen op afstand houdt? Zou je er baat bij hebben om meer tijd in je sociale leven te steken, zodat je sterkere relaties hebt?

Je kan zelfs online contact te maken met een therapeut. Via de CM bijvoorbeeld kan dit bij Bloomup of je kan hier iemand zoeken in je regio die je kan helpen Vindeentherapeut of bij Solidaris Vlaanderen.

Hoe omgaan met het alleen voelen tijdens de feestdagen?

Free hugs! Knuffel me!

Misschien zal je je waarschijnlijk niet meteen beter voelen door mijn tips. No probem. Maar ergens is het een teken dat er veranderingen nodig zijn in je leven als je je vaak alleen/eenzaam voelt.

En heb je alleen maar zin om onder je fleece dekentje te kruipen voor teevee. Met de hond aan je voeten, een hete chocomelk om je te verwarmen of een zak chips en een glas (geen fles) wijn… hopend deze kerstperiode vlug voorbij is… dat is ook allemaal prima. Ik zie je dan wel alive and kicking in 2023… als je uit je winterslaap komt.

Xoxo Ninon Hoe omgaan met het alleen voelen tijdens de feestdagen Hoe omgaan met het alleen voelen tijdens de feestdagen

Lees ook deze blogs over alleen zijn single-feestdagen-eerder-overleven en are-you-lonesome-tonight

Hoe omgaan met het alleen voelen tijdens de feestdagen

4 reacties

  1. Mooie voorstellen, Ninon. Persoonlijk vind ik ook dat die “familiedagen” veel te veel geïdealiseerd worden. Voor mensen die samenkomen met de familie is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Heel vaak zijn er ook spanningen en zelfs ruzies. Maar dat zien we nooit in de reclamefoto’s of in de media.

    1. Helemaal waar, mooi dat je dit bevestigt… Maar ik vrees dat de update aan de werkelijkheid in de media niet zo snel zal gebeuren :-).

  2. Oooh knuffelhondjes. Maar ik begrijp je helemaal, ik ben ook een tijdje alleen geweest tussen mijn beide relaties en in deze kerstperiode is dat precies meer confronterend. En zelfs al heb ik nu een partner, ik ben nog steeds geen grote kerstmis fan… Bij ons staat er een naakte tak met lichtjes, zo een beetje scandi stijl, en wat meer kaarsen.. Maar mooie tips die ook tellen voor mensen in relatie hoor, vergeet dat niet. Grtj

    1. Dank voor je reactie, inderdaad veel van deze tips zijn voor iedereen, want je alleen voelen dat kan zowel met als zonder een partner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.