Money money money must be funny… hoe kan je gezellig besparen

‘I work all night, I work all day to pay the bills I have to pay. Ain’t it sad? Money money money must be funny’… zong Abba in 1976 en er is blijkbaar niet veel veranderd. Meer nog, de Belgische staat is als een Scrooge MacDuck, je weet wel Dagobert Duck, Disney’s rijkste eend ter wereld en supergierige oom van Kwik, Kwek en Kwak, die iedereen voorhoudt dat men zuinig moet zijn en ondertussen zelf bergen geld van taxen en accijnzen aan het tellen is. We leren verplicht ‘scroogen’ (cfr. het vrekkige karakter van Ebenezer Scrooge uit a Christmas Carol), en onszelf dingen ontzeggen. Waar kunnen we nog een paar euro’s van afknibbelen, hoe kunnen we ons ‘leefloon’ zo veel mogelijk optimaliseren. Want als het gemiddeld huishoudinkomen in Vlaanderen zowat 2.419 euro netto per maand bedraagt (lees artikel hier) dan vrees ik dat onze politiekers niet echt beseffen wat deze energie- en prijzencrisis met de gezinnen gaat doen. Met ons gaat doen, met mij gaat doen. Daarom hierbij wat ervaringstips en/of ludieke tips met een dikke vette knipoog… om in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk te overleven. Hoe kan je gezellig besparen…

Money money money must be funny… hoe kan je gezellig besparen

We worden om de oren geslagen met besparingstips… Doe het licht uit… Zet de verwarming een graadje lager… Neem korte douches… Gebruik de fiets in plaats van de auto… Doe een warme trui aan overdag als je thuiswerkt… Besparen ja, maar ik wil het ook wel gezellig houden, ik wil nog altijd voelen dat ik leef, ik wil leuke sociale dingen blijven doen maar met korting bijvoorbeeld. By the way, al mijn tips & tricks die ik deel zijn vrijblijvend… ik word niet gesponsord of betaald om bepaalde zaken te delen met jullie… Hopelijk geven deze ‘Hoe kan je gezellig besparen’-ideetjes wel inspiratie, of doen je op zijn minst glimlachen.

1) Museumpas

Als je net als ik een cultuurfan bent, dan is een Museumpas een aanrader. Het was mijn beste investering tijdens corona. En sinds juli terug een Museumpas voor een jaar, yippie. Voor meer informatie klik hier. Een Museumpas kost momenteel 59€, en aan mij doen ze al ‘verlies’ 😊… Want tot nu toe een equivalent van €91 aan bezoeken… en we zijn nog maar herfst😊.

Mijn museumbezoek sinds 1 juli: MSK Gent (€15), 2x Phallus in GUM Gent (€8 x2), Míro in BAM Mons (€16), Otobong Nkanga in het Sint-Janshospitaal Brugge (€12), het vernieuwde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten KMSKA (€20) en het ModeMuseum MOMU (€12) in Antwerpen is voor november.

2) Social Deal’s

Een vriendin leerde me de website Social Deal. Je krijgt er korting op etentjes en andere activiteiten. Ik heb er nog geen ervaring mee maar ga binnenkort uit eten met mijn zussen met een social deal, en ik heb via deze site ook de afternoon tea in Choc’O Gent geboekt. Dus leuk en gezellig en met korting… wat wil je nog meer😊.

3) Bioscoop korting

Als je graag naar de film dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Moviecard van Kinepolis, of 6 (€64.80) of 10 (€104) tickets die je kan gebruiken alleen of samen met je vrienden, waar een ticket anders toch €12.50 per persoon kost. Of je krijgt 20% korting (€9.90 per ticket) bij Kinepolis-tickets als je deze aankoopt via Social Deal. In tal van andere bioscopen kan je naar de film aan een reductieprijs als je 10 tickets aankoopt . Check hun websites.
En sssstttt ik heb niks gezegd, maar als je je eigen flesje water, blikje frisdrank, zakje M&M’s of snoep meebrengt… en graag alle afval in de vuilbak aub…

4) Promotiekrantjes supermarkten

Vroeger gingen de wekelijkse reclames rechtstreeks in de papiermand, maar tegenwoordig pluis ik ze uit. Waar staat wat te koop aan verminderde prijs. Maar koop alleen wat je nodig hebt, en laat alle ‘leuke’ nodeloze aanbiedingen voor wat ze zijn. Ik kocht onlangs 10 pakken pasta voor €4.95 in AH, en bij Maxi Zoo 5 zakken hondenbrokken voor Boris aan -20%, dus we kunnen weer een maand verder met onze voorraad😊.

5) Kies niet langer voor betaald parkeren

Dat wordt een moeilijke voor mij, maar een money saver… Zoek een P&R parkeerplaats buiten het centrum en neem dan een gratis shuttlebus zoals bijvoorbeeld in Gent (meer info hier). Of doe even je huiswerk op Google waar je zo goedkoop mogelijk kan parkeren in een stad.

Opmerking: enerzijds zal dit me toch wel €20 of meer besparen op een maand, maar als ik een tramticket moet kopen à €2.50 per rit, of ik zit met meer dan 1 in de auto… tja dan denk ik dat ik terug in mijn oude gemak-gewoonte herval😊.

6) Nodig je vrienden thuis uit

Nodigden jullie tijdens corona ook vrienden gewoon thuis uit? Dat was toch gezellig, dus waarom zou je die gewoonte niet behouden? Uit eten gaan is altijd leuk maar wel duur… Haal daarom je beste kook-skills boven en probeer die ovenschotel te maken. Of du vin, du pain et du fromage😊. Binnenkort is het terug raclette tijd, of hou eens een winter bbq. Of doe een potluck, dat is een etentje waar iedereen wat te eten meebrengt. En in deze tijden kan je ook gewoon afspreken om de rekening te splitten… Als het maar gezellig is😊.

7) Ga voor een beurtrol

Spreek een om beurten nodigt uit met je vaste vriendenclub bijvoorbeeld. Iedereen kan dan tijdens deze herfst- en winterweekends de dag/namiddag/avond samen doorbrengen. Samen wandelen, samen eten, samen op uitstap, samen teevee kijken, samen gezelschapspelletjes doen,… En wie niet thuis is, kan zijn verwarming laag zetten en de lichten uit… En de volgende keer komt iedereen bij jou… elk op zijn beurt nodigt de anderen uit

8) Kook in grote hoeveelheden en vries het in

Wat koken voor jezelf en je gezin betreft, kook in grote hoeveelheden dat is zuiniger qua aankoop ingrediënten, maar ook qua energie die je gebruikt en je bespaart tijd op andere dagen. Maak een grote ketel soep, of maak een grote hoeveelheid eenpansgerechten, en steek deze in porties in je vriezer. Als je de avond ervoor de diepgevroren maaltijd in je ijskast plaatst, geeft deze zijn koude af bij het ontdooien, wat nog extra energie spaart. En ik heb geleerd dat opwarmen in de microwave veel zuiniger is dan je kookvuur, dus…

Een lezeres wees me nog op de app ‘to good to go‘. Een gsm app waar handelzaken verse producten die anders worden weggegooid worden aanbieden aan een goedkopere prijs. Vooral in de steden te vinden.

9) Koop seizoengericht of koop promo’s

Ik doe de boodschappen voor mijn ouders en een oudere tante en nonkel, en echt hun kassaticket is relatief lager dan dat van mij. Het verschil? Zij maken een boodschappenlijst en een weekmenu. Natuurlijk is brood met jam, honig of chocopasta een goedkoper ontbijt dan mijn fancypancy granola met blauwe bessen en skyrr of Griekse yoghurt. Zij kiezen voor seizoensgroenten van bij ons bloemkool, boontjes, witloof, sla,… goedkoper dan mijn ’luie-wijven’-op-voorhand-gesneden wokgroenten mengeling met Thaise kip marinade of ‘luie-wijven’ stoommaaltijd. En mijn tante maakt elke week een kom appelmoes als dessert na het eten, of bereid peertjes op siroop… Lekker, goedkoop en gezond!😊

Oké veel groenten zijn het jaar door verkrijgbaar, maar let even op de prijssticker… Koop bepaalde zaken in bulk, er zijn veel 1+1 of 2+1 aanbiedingen tegenwoordig. Ik koop regelmatig een zak imperfecte appels of ‘uggly veggies’, dat is fruit en groenten die niet voldoen aan de ‘perfecte’ grootte en vorm… maar die smaken net zo lekker, je doet iets aan de voedselverspilling en zijn nog goedkoper ook!

10) Koop met korting of koop tweedehands

Ja jullie weten ik hou van mooie kleding en ga graag vooral window-shopping tegenwoordig.  Dus ik maak compromissen. Soms koop ik eens iets nieuws aan een betaalbare prijs (lees goedkoop), of ik wacht tot de koopjesperiode. Maar sinds ik Vinted heb ontdekt, koop en verkoop ik ook merkkledij via Vinted, tweedehands aan een fractie van de originele prijs.

Ik kleed me graag leuk, maar heb er niet het budget daarom hou ik ook stockverkopen van Belgische merken in de gaten. Heb je kwaliteit voor een lagere prijs, al is het van het seizoen ervoor. Binnenkort is deze van her. & Julia June (klik hier) of deze van Essentiel (klik hier) of voor wie houdt van Terre Bleue/Gigue (klik hier voor shopping events).

Mijn laarzen en bijna al mijn schoeisel en soms ook kleding koop ik tijdens op outletwebsites als Zalando Lounge, Best Secret, Otrium, enz… Ook bij de merkgerichte aanbiedingen op de VeePee website  koop ik af en toe en dat gaat van beddengoed, duurdere gezichts- en lichaamsverzorgingsproducten tot tuinspullen…

11) Hoe kan je gezellig besparen als single?

Ga op restaurant bij je vrienden en familie, zeker als je rond het middaguur of tegen dat het avondeten op tafel staat er bent😊’Eet je ook mee?’. Carpool of doe aan autodelen, en deel de kost. Bekijk je digitale verbruik, ik kreeg 10€ korting per maand van Telenet omdat ik een 1-persoons-huishouden ben. Of je sport-, Netflix-, Spotify- en Streamz-abonnement, bekijk je ze veel? Je hoeft niet meteen op te zeggen, maar het toverwoord is: deel ze met anderen. Idem voor kranten en magazines, lees ze online of leen ze of leen ze uit….😊

11) Reizen met korting

Vriendinnen lachen dan, reisbureau Ninon is terug bezig… maar ik doe dat graag… de bestkoop zoeken, waar krijg ik luxe voor minder geld bijvoorbeeld. Ik speur sites als Booking.com af of kijk bij Secret Escapes of Voyage Privé. Een vriendin deed al leuke onverwachte uitstapjes naar Nederland via de Van Der Valk promo’s website . Of een andere vriendin had al leuke ervaringen met Travel Deals.

PS: ook de NMBS heeft tegenwoordig een Standard Multi waar je 10 enkele reizen in 2e klas kan kopen voor €87 en je kan ze samen met anderen gebruiken (Lees meer hier)

12) Sorry boss😊

Ik moet een koffie hebben voor ik in de auto stap, maar niets let je om je eerste ochtendkoffie op het werk te drinken, zeker als deze gratis is. Ik las dat working from home minderen succes zal hebben door de hoge stookrekening thuis, dus wees meer aanwezig op kantoor😊. Bij sommige werkgevers kan je over de middag gaan sporten en daarna douchen, dus… 😊 Of nijp je billen maar wat dicht en wacht met je ‘number twoo’ tot je arriveert… en nog even toiletbezoek voor je naar huis gaat… het scheelt een emmer water toch 😊. En ja ik eet elke dag mijn gratis appel en peer, jij ook? En als je je boterhammen meeneemt in een brooddoos, of je op te warmen restje van gisteren als lunch meebrengt in plaats van dat toch wel broodje of take-away te bestellen… Kassa kassa… en alle beetje helpen…

Maar opgelet, als deals, promoties, prijzen te mooi zijn om waar te zijn dan is het dat soms ook… Dus bekijk alles altijd met je vergrootglas en vergeet niet de kleine lettertjes te lezen. Ik hoop dat je wat hebt aan deze money money money must be funny… hoe kan je gezellig besparen -tips. 

En vooral koop warme sokken, want hebben je voeten warm dat heb je het helemaal wel warm. Ja toch! Heb je ook nog hoe kan je gezellig besparen -tips laat maar weten. 

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs shoppen-in-je-eigen-kleerkast-op-zoek-naar-duurzame-outfits en van-een-shop-aholic-naar-een-save-aholic

10 reacties

  1. Lap, en nu zit Money, money, money voor de rest van de dag in mijn hoofd :-). Maar bij het lezen van je blog, hebben bepaalde dingen mijn interesse dus vanavond even naar die sites doorklikken. Zoals je schrijft, alle beetjes helpen, we zullen de ceintuur moeten aantrekken maar het toch nog wat gezellig houden. Grtj

    1. Een oorwurm :-). Ik hoop dat je het gezellig kan houden tijdens het besparen en je iets had aan de tips… natuurlijk zijn er nog veel meer kortingssites, dit is maar een greep uit…

  2. Voor een filmpje mee te pikken: 2 vliegen in 1 klap —> GEEF BLOED……of bloedplaatjes…..of plasma…… Je HELPT/RED MENSEN die het nodig hebben. En jij krijgt je gratis filmticket !!
    Win-win 😘

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.