Hoe is je neon gedimd naar neutraal?

Waarom voelen veel vrouwen zich onzichtbaar in hun eigen leven? Want laten we eerlijk zijn, jij bent al jaren degene die ‘knalt’. Je bent als doos met stiften in felle neonkleuren zoals jij die gezinskalender kan bijhouden en ieders activiteiten matcht… Als een fluorescerend groen die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt in je gezin. Of je bent knalroze en krachtig oranje tegelijk, want je bent partner, huishoudster, ouder, taxi, oma, kok,… Velen van jullie vrouwen doen/deden/hebben dit zelfs gedaan terwijl je ook een eigen carrière had of alleengaand was (een positiever woord dan alleenstaand). Hoe komt het dan dat, niettegenstaande alle rollen die je als vrouw speelde in het leven van anderen, je je nu veel onzichtbaarder voelt? Je was nochtans als een neonreclame en trok de aandacht van de mensen om je heen, werd opgemerkt en gewaardeerd. Je advies was gewenst, je bleek interessant voor anderen. En ongemerkt met ouder c-vervaag je… Mindert je blitse kleur. Hoe is je neon gedimd naar neutraal? En waarom durf je niet langer zelf die opwindende kleurkeuzes maken? Waarom ben je niet langer als neon?

Hoe dimde je blitse neon?

Is het echt een van de symptomen van ouder worden dat je meer en meer onzichtbaar wordt? Of kan dit op elk moment kan gebeuren?  Of laat je het vooral gebeuren dat je je ongezien, ondergewaardeerd en ongehoord voelt? Is het misschien een selffulfilling prophecy, een zichzelf invullende voorspelling? Of zijn er meerdere redenen waarom die onzichtbaarheid optreedt… Redenen waar wij, Fiftylicious (en Sixtylicious) dames, ons met hand en tand moeten tegen verzetten.

WIJ WAREN ALS NEON, WIJ BLIJVEN NEON! Scandeer het maar, als een mantra voor je spiegel elke ochtend.

De onzichtbare vrouw

Het zijn stereotypes die al eeuwenlang in stand gehouden worden, door de kerk, door een maatschappij waar mannen baas mogen spelen, of al jaren in de media… Hoewel er al pogingen zijn geweest om het glazen plafond te doorbreken, lijkt het bijna als sisyfusarbeid (je weet wel een zware steen bergop rollen en telkens je stopt rolt deze weer naar beneden).

Doorheen de geschiedenis hebben vrouwen voor anderen gezorgd, het huishouden gedaan, of vooral een ondersteunende job gehad. Traditionele rollen die vaak achter de schermen plaatsvinden, waardoor vrouwen eigenlijk buitenspel gezet worden. Men vindt het precies niet erg dat een deel van onze gemeenschap onzichtbaar wordt na een tijdje. Nochtans waren deze vrouwen flitsend neon, d.w.z. levendig, assertief, leuk en aantrekkelijk, en nu ze 50-60 bereiken en vervagen ze naar neutraal.

50+ dames in de media

Zie je veel doodgewone ouder wordende dames in de media? Ja recent misschien. Maar is het alleen om woke te zijn? Omdat het moet? Martine Jonckheere en Liliane Saint-Pierre in het programma De Verraders. Of Margriet en Ingeborg die weer van onder het stof gehaald zijn. Nochtans blijven programma’s als ‘Mirakel n° 71’ of ‘Het laatste portret’ (in november op teevee) van Lieve Blancquaert, als fel neonlicht nazinderen. Of lees hier een interview met Annemie Struyf over ouder wordende dames in de media (hier interview).

Toch wordt er op teevee, op Insta, op FB wordt nog steeds té veel de nadruk gelegd op die subjectief-beperkende definities van schoonheid en succes. En ja ik bewonder de Goedele’s, Inge’s, Pascale’s,… de Jennifers, J.Lo’s en Cates… Maar voel jij je als die knallende vrouwelijke 50+ bedrijfsleider of de strakgestreken (of eerder geprikte) dames… Er worden ons vooral succesvolle, jong-ogende senior-dames voorgeschoteld in de media. En dit zorgt voor een gebrek aan herkenning. Want ik ben gewoon doorsnee, ik voldoe niet aan de opgelegde normen,… En zo dimt ons neon naar neutraal!

Leeftijdsdiscriminatie

Leeftijdsdiscriminatie is helaas reëel. En het kan voor vrouwen tot een verontrustende ervaring leiden naarmate ze ouder worden. Wie wil me nog? Wie ziet me nog? De maatschappij geeft prioriteit aan jongere vrouwen, waardoor degenen die ouder, grijzer en wijzer worden zich bijna doorzichtig en neutraal voelen.

Laten we duidelijk zijn: hoewel het vaak voorkomt, overkomt het gevoel van onzichtbaarheid niet alle vrouwen. Wanneer dit echter wel het geval is, kan dit iemand echt wel ongelukkig maken.

Hoe laat je neon terug feller schijnen?

Hoewel het fenomeen van de onzichtbare vrouw als een probleem wordt onderkend, zijn de voorgestelde actie dikwijls nogal oppervlakkig. Meidenavonden, wellness-me-time, badzout, lotions en wijn zorgen er niet voor dat vrouwen zich gezien voelen. En geen enkele vrouw heeft zich ooit gewaardeerd gevoeld omdat iemand haar een nieuwe stofzuiger gaf.

Hoe voel je je zichtbaarder?

Zelfexpressie

Als je het gevoel hebt dat niemand je ziet, zoek dan naar manieren om ervoor te zorgen dat ze je opmerken. Druk jezelf uit door je uiterlijk, stijl en communicatie. Blijf trouw aan wie je bent en sta open om je looks wat te veranderen en zo je persoonlijkheid te weerspiegelen. Maar ook die grijze muis doet je opschrikken als ze door je keuken trippelt.

Leren kent geen leeftijd

Door nieuwe dingen te blijven leren, zullen er deuren opengaan. Nieuwe interesses betekent nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe gesprekken voeren en je hersenen blijven gebruiken. Volg dus cursussen en workshops over de dingen die je interesseren, zelfs al onthoud je niet alles meer wat men zegt.

Blijf technisch onderlegd

Technologie maakt het leven in veel gevallen niet alleen gemakkelijker, maar kan ook een creatieve en sociale uitlaatklep zijn. Zorg dat je vertrouwd blijft met digitale hulpmiddelen, sociale-mediaplatforms en communicatie-apps. Leer online trein- en vliegtuigtickets bestellen, Itsme gebruiken, hotelkamers boeken, dingen opzoeken… Je zal het nog zo broodnodig hebben de komende jaren.. Blijf mee!

Netwerken

‘Bedoel je vrienden maken?’ Ja, maar het is meer dan dat. Ook als je met pensioen bent, is het opbouwen en onderhouden van een solide netwerk van allerlei soorten contacten essentieel. Engageer je en doe aan verenigingswerk, wordt lid van een ouderenraad, ga naar of nog beter help bij sociale evenementen in je buurt. Netwerken kan tot nieuwe kansen leiden en je op de hoogte houden van nieuwe mogelijkheden. En je wordt zichtbaar.

Vrijwilliger

Als je vrijwilligers- of liefdadigheidswerk doet voor je gemeenschap, kan je je meer verbonden en relevant voelen. Je maakt een positieve impact op de levens van anderen en het maakt deel uit om je sociaal netwerk te onderhouden. Give a Day is een mooie site met tal van mogelijkheden als vrijwilliger. Er worden heel veel huisbezoekvrijwilligers gezocht, zo gewoon even regelmatig langsgaan in de ouderenzorgcentra om een praatje met de bewoners te maken. Zorg dat ook zij zichtbaar blijven!

Verandering omarmen

Verandering is de enige constante in het leven, dus wees er niet bang voor. Aanpassingsvermogen is een vaardigheid waardoor je je zichtbaar en relevant voelt. In plaats van verandering tegen te werken, omarm het en ga ermee mee.

Groeimindset = goesting om te groeien

‘Groeimindset’ is ook belangrijk. Geloof in je vooral in jezelf. Geloof dat je ook op oudere leeftijd nog kan leren, nog kan verbeteren. Die goesting om te groeien moedigt je aan om uitdagingen te zien als kansen voor groei in plaats van als obstakels.

Deel je wijsheid en ervaring

Met de leeftijd komt ervaring. Ook als senior kan je nog heel veel betekenen voor anderen. Deel je computerkennis of hoe je met een gsm werkt met anderen. Je kan huiswerkbegeleider worden. Of buddy van immigranten en hen begeleiden om eenvoudige zaken te leren als boodschappen doen of administratieve hulp. Er is een ongelooflijk tekort aan mensen die op verschillende gebieden kunnen mentoren, coachen en lesgeven. Jouw neon begint te stralen, en je helpt anderen uit de onzichtbaarheid.

Hoe laat je iemands neon terug shinen?

• Neem iemand serieus. Als je wordt afgewezen of te lichtvaardig wordt opgevat, kan dit ertoe leiden dat iemand zich onzichtbaar voelt.

• Leer actief luisteren en toon oprechte interesse in de ander zijn gedachten, gevoelens en ervaringen.

• Uit je dankbaarheid eens dat je de ander zijn/haar bijdragen en individuele sterke punten echt wel waardeert.

• En je genegenheid af en toe tonen. Een knuffel, een schouderklopje, een begroetingszoen op de wang. Fysieke aanraking kan liefde en genegenheid overbrengen.

• Praat niet altijd over jouw leven maar hou gesprekken over de ander. Toon oprechte nieuwsgierigheid en stel vragen. Mensen veranderen in de loop van de tijd – je zult misschien verrast zijn door wat je leert.

Kom uit die schaduw

Als je je echt wat de onzichtbare vrouw voelt of al hebt gevoeld. Als je je afvraagt hoe is je neon vervaagt naar neutraal? Onthou dan vooral dat je gevoelens terecht zijn. Je verdient het om gezien, gehoord en gewaardeerd te worden.

Hoewel het enige tijd kan duren, kan en moet je vooral zelf veranderingen doen die je stapje na stap uit de schaduw halen. Proactief zijn. Sit back en relax tot je neon weer opflakkert gaat niet helpen.

En wat iemand ook zegt, wie je bent en wat je ook denkt over onzichtbare vrouwen… Ik wil afsluiten met een knipoog, onzichtbaarheid kan ook nuttig zijn, je ziet en hoort veel… Niemand ziet ons aankomen, en plots ben je er… kiekeboe!

Voel jij je soms onzichtbaar? Heb je het gevoel dat je neon in de loop der jaren is gedimd? Maar wat heb je er zelf aan gedaan om ervoor te zorgen dat je je relevanter en geziener voelt?

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over dar onzichtbare gevoel ben-ik-echt-onzichtbaar-nu-ik-vijftig-ben en midlife-malaise-ik-wil-ook-een-midlifecrisis-als-de-mannen

 

Eén reactie

  1. Ik heb me jaren een doos fluo-stiften gevoeld, om alles te regelen voor 2 kinderen en een partner die liever uit was dan thuis… en waar alles op mijn schouders kwam, ik ben er dan ook aan onderdoor gegaan… En mijn scheiding was eigenlijk het beste wat me kon over komen… Min neon begon terug te stralen.. en hoe.. Mooie vergelijking, leuk artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.