Het leven is een marathon

Het leven, ons leven is eerder een marathon en geen sprint. Ja, ik zat te supporteren voor ons aller Nafi Thiam bij het EK indoor Istanboel vorig weekend😊. We mogen fier zijn op de 6 medailles van de Belgische atleten😊 (Sporza reportage hier). En het deed me nadenken of ons leven niet eerder een vijfkamp is, of meer nog een marathon. En hebben we dan geen trainingsschema nodig? Soms voelt mijn leven als een lange ‘warming-up’, een ter plaatse blijven trappelen zonder je voeten in de startblokken te zetten… Maar is dit dan wel een goede coaching van mezelf? Want zou je niet beter met kleine aanpassingen nu, je leven binnen 10 jaar positief beïnvloeden, zorgend voor een voorsprong en een beter uithoudingsvermogen? Het is belangrijk dat je die marathon van het leven kan uitlopen en een zo ver mogelijke eindmeet haalt. En ja, de komende jaren zullen we misschien eerder moeten supporteren voor elkaar, tegen dan 60+ en 70+ atleten😊. Elkaars hand vastpakkend om de andere te helpen verder die marathon uit te lopen,… Het leven is een marathon.

Te vaak denken mensen dat belangrijke veranderingen snel plaatsvinden, maar dat is zelden het geval. In feite is het leven veel meer een marathon dan een sprint. In plaats van jezelf tevreden te stellen met kortetermijndoelen en instant-happiness, is het belangrijk dat je investeert in dingen op de lange termijn. Wanneer je je leven ziet als een marathon, dan ben je meer gefocust op het proces, het onderweg zijn zelf dan op de finishlijn.

Life is a marathon not a sprint

Een instant, moderne levensstijl moedigt ons voortdurend aan om een sprintje te trekken en onze doelen op de snelst mogelijke manier te bereiken. We willen het allemaal en we willen het nu. Een marathon lopen is echter iets heel anders. Die vereist een strategie, toewijding, inzet en een leven in balans.

Het leven is een marathon die niet alleen ons maar ook ons uithoudingsvermogen op de proef stelt. Dingen die je overkomen dagen je mentale weerbaarheid uit en je vermogen om vooruit te blijven gaan, om verder te leven terwijl iedereen (inclusief wijzelf) normaal gesproken liever zouden stoppen. Opgeven misschien… maar…

Die marathon van het leven lopen betekent dat je constant aan jezelf moet blijven werken, wat een langdurig proces is en niet van de ene op de andere dag gebeurt. Hieronder vind je enkele bedenkingen die je helpen om van je leven een marathon te maken en je in je eigen tempo kan lopen.

Kies voor een gezonde levensstijl

Om die eindmeet zo ver mogelijk uit te stellen moet je zorg dragen van jezelf. Van je lichaam, van je geest. Ook nu als medior/senior is het nog meer dan anders belangrijk dat je actief blijft. Het is nooit te laat om die wat ondertussen wat gerimpelde en uitgezakte kathedraal van een lichaam😊 af en toe uit te dagen. Kies voor een dagelijkse fikse wandeling op tempo, wekelijks 50 baantjes trekken in het zwembad, elke dag een uur je uithouding en souplesse te oefenen op je hometrainer, enz…
En dat dit best gepaard gaat met gezond eten en op je calorie-inname letten, dat weet je ook wel. Een uitschuiver af en toe kan geen kwaad, zolang je deze maar compenseert met echt wel gezonde periodes.

Vind je tweede adem

Tijdens de marathon van het leven zullen er momenten zijn waarop jij degene bent die leidt en de anderen zullen hun best doen om jouw tempo te volgen, maar dan wissel je van rol. Een marathon is een mentale achtbaan, het leven is soms een rollercoaster. Er zullen tijden zijn dat je het gevoel hebt om te willen opgeven… vooral als je kijkt naar de weg die je al afgelegd hebt. Maar denk dan aan al die atleten rondom je die hun tweede adem vinden. Die na eventjes op adem gekomen te zijn, opnieuw die energie krijgen om zich te herpakken en verder te doen… Jij kan dat ook dat vooruit blijven kijken, jij hebt ook die tweede adem in jou. Leef in het nu, kijk af en toe achterom om te leren uit je verleden en loop richting je toekomst.

Zoek je strategie

Blijf vooral in jezelf geloven, jezelf op de eerste plaats te zetten. Er gebeurt heel veel tussen de start en die finish, dat eindpunt dat steeds wat verder opschuift. Onderweg leer je, je denkt na hoe je je run kan verbeteren. Je beseft dat je bepaalde dingen misschien beter anders had aangepakt en maakt daar belangrijke levenslessen van.

Terwijl je erover nadenkt, rust je zodat je lichaam en geest kunnen herstellen. Zodra je je klaar voelt voor de volgende deel van je levensmarathon, doe je dit allemaal bij herhaling, maar alleen deze keer onthoud je dat je niet dezelfde fouten hoeft te herhalen. Je weet wel van die ezel en die steen, maar me nooit helemaal duidelijk als ik dan al of niet een ezel ben als ik me wel 2 keer stoot😊.

Je loopt je eigen marathon

Probeer je niet schuldig te voelen over waar je nu bent. Jij loopt je eigen weg. En al die interne druk die we onszelf opleggen door ons leven te vergelijken met dat van anderen, kunnen we best missen. Daardoor krijgen we soms het gevoel dat we niet ver genoeg zijn in het leven of gefaald hebben omdat ons leven er anders uitziet dan dat van hen. ‘Jij bent 50 en je hebt nooit kinderen gehad?’ ‘Jij bent altijd secretaresse geweest?’ ‘Jij bent nog nooit buiten Europa geweest?’ ‘Jij bent nog steeds single?’

Het leven kan al moeilijk genoeg zijn zonder alle extra druk en oordeel. Er zijn duizenden verschillende paden en opties beschikbaar waaruit je kunt kiezen, en we maken allemaal andere keuzes bij elk knooppunt, bij elk kruispunt. Het leven brengt ons allemaal in verschillende richtingen, en de resultaten zullen er natuurlijk ook heel anders uitzien. Maar er zijn geen verkeerde richtingen of resultaten, het zijn gewoon andere… ook goede.

Je loopt je eigen snelheid

Bij elke marathon zijn er hazen die het tempo van een loopwedstrijd bepalen maar zonder te willen winnen. Ken je de fabel nog van de haas en de schildpad (lees deze hier)? Ik voel me dus eerder een schildpad😊, jij ook?.

Er is geen snelheid waarmee we ons leven zouden moeten leiden. Het gaat er vooral om dat we op een gegeven moment komen waar we willen zijn en ons daarbij veilig en gelukkig blijven voelen. We kunnen er allemaal voor kiezen om te leven in het tempo dat we willen, de snelheid die voor ons persoonlijk werkt. Want het leven kent geen vaste volgorde hoe we de dingen moeten volbrengen, en het is zeker geen uitgestippeld parcours.

Voel je nooit schuldig over waar je staat in het leven. Heb nooit het gevoel dat wat je hebt bereikt niet goed genoeg is. Laat nooit iemand je het gevoel geven dat je op de een of andere manier minder bent omdat je je op een andere plek in de reis bevindt. Vermijd mensen die je zo laten voelen en omring jezelf met mensen die van je houden en je steunen.

Het leven is een marathon

Het leven is een avontuur, een mysterie, een reis, een marathon. We maken het verhaal wat we willen. We kiezen waar we heen willen. Het leven is bedoeld om geleefd te worden op onze eigen voorwaarden, in ons eigen tempo, op onze eigen manier. Wij bepalen de regels, de richting en uiteindelijk het doel en de bestemming. Waar het echt om gaat, is dat we doen wat we willen, dat we komen waar we willen zijn. En de ware schoonheid van het leven is dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen of van richting te veranderen als je ooit merkt dat je iets minder dan gelukkig bent met waar je bent.

Geniet van het leven. Maak er het beste van. Vul het met de momenten en mensen die een meerwaarde voor je betekenen. Blijf in het heden, leef in het nu vooral. Wij zijn de meesters van ons lot en zelf diegenen die ons lot bepalen. Jij loopt jouw marathon.

Leef je leven op je eigen manier – een manier die je gelukkig maakt, want het is het enige leven dat je zult krijgen.

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs een-puber-van-middelbare-leeftijd en love-me-tender-zie-jezelf-graag

2 reacties

  1. Leuke blog om mijn lunchperiode mee te starten. Het leven is een marathon, ja eigenlijk wel en soms voelt die echt wel zo… Maar die 2e adem heb ik zeker gevonden na mijn scheiding. Grtj

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.