Help grijs worden!

Het eerste grijze haar… meerdere grijze haren…  grijze uitgroei… grijs is wijs… grijs maakt oud… Is grijs worden FIFTY-LICIOUS? Word jij graag grijs? Moet je überhaupt grijs worden?
Waarom doet het meer iets met een vrouw dan met een man, dat grijs worden?

En waarom is het tegenwoordig zo cool en hip om je haren een ’trendy’ grijze kleur te geven (toch voor die 20 en 30-plussers), maar anderzijds wordt ‘natuurlijk’ grijs op de een of andere manier veel minder aanvaard?

En voordat je zegt … “Wacht even, Ninon, grijs worden is mooi. Er zijn genoeg mensen die het doen … en they rock it!  Die zien er FIFTY-LICIOUS uit.” Ik ben het daar helemaal mee eens! Er zijn oudere bloggers, oudere beroemdheden en oudere modellen met prachtig grijs haar. Er zijn ook veel jongere vrouwen die grijs worden in stijl. Maar, voor het grootste deel (tenzij je haar een algehele zelfs ijzige grijzige astoon heeft) wordt van dat peper/zout grijs, of bruingrijs, of vuilgrijs  haar niet echt als super positief aanvaard door de maatschappij. Grijs haar wordt geassocieerd met oud worden, met ‘je tijd is gepasseerd…’ Grijs haar wordt gezien als een beetje groezelig, zeker als je geen verzorgde coupe hebt of je met een onverzorgde uitgroei rond loopt. Maar betekent je haar grijs laten worden dan echt dat je het waarschijnlijk hebt opgegeven om er leuk uit te zien? Dat je jezelf gewoon laat gaan?   Nee toch!

Waarom hebben FIFTY-LICIOUS dames het gevoel dat we die grijze haren moeten verontschuldigen (of rechtvaardigen)?  Waarom verzinnen we er excuses voor… “Ik ben allergisch voor de kleurstof / mijn hoofdhuid is geïrriteerd / ik heb genoeg van het verven, het thuis verven, de prijs van het verven ….. bla bla bla.” Wie houden we voor de gek? Is ons haar kleuren trouwens iemand voor de gek houden?

Iedereen weet dat als je ouder bent, je glanzende bruine lokken allesbehalve natuurlijk zijn (uitzonderingen daar gelaten). En uiteindelijk, hoeveel ‘natuurlijke’ blonde dames lopen er in België rond?  Dus waarom doen we het ? Ja ik ook, ik pleit ook schuldig… ik ben een consequente fan van haarverf… alle variaties van chocoladebruin, cappuccino-bruin, donkerbruin, mahonie-bruin zijn reeds gepasseerd…  Dus waarom vinden we het zo moeilijk om te zijn wie we werkelijk zijn, grijze haren inbegrepen?

Toch het is niet eerlijk ! Mannen mogen wel ouder worden.  Een man met grijze slapen wordt als charmant gezien, een gentleman.  Zelfs kaal worden of rondbuikig is voor een man geen probleem, een rimpeltje geeft karakter.  Waarom maakt grijs worden een man aantrekkelijk en zelfs sexy, en vrouwen gewoon oud?  Not fair!

In feite, is niet het onze schuld !! We worden sinds jaren geconditioneerd.  Van sinds lang we nog kleine meisjes waren is grijs voor wijze oude mannen als de sint of de kerstman of gewoon opa, of voor al of niet wijze oude vrouwen als de heks  of de grijze fee (?) of ja grootmoeder van Roodkapje.  Niet “één pop of Barbie had grijze haren.  Ook nu, de media, de maatschappij legt een enorme druk op vrouwen om eeuwig jong te blijven … Er jong blijven uitzien is big business ! En grijs wordt niet geassocieerd met jong!

Soms denk ik erover om me te laten uitgrijzen, bij mijn zus staat het leuk zo een grijze kuif.  Heb vriendinnen die ook een leuke grijze korte coupe hebben. Maar wat gaat het met me doen, of (nog belangrijker) hoe ga ik me erover voelen. Ik voel nog steeds de druk om het te kleuren, want ooit gelezen de goedkoopste manier om er jong te blijven uitzien is haarverf.  Dus straks naar de badkamer maar en die grijze uitgroei aanpakken..

Laat me je grijze haarverhalen horen. Ben je een die-hard met kleurstof? Ben je je natural-beauty aan het omarmen?  Of wil je ja misschien wel binnenkort twijfel twijfel… laat het maar weten.

Maar grijs of niet, gekleurd of niet… belangrijkste is dat we ons FIFTY-LICIOUS voelen toch…

XoXo Ninon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.