Grijze scheiding

Ik was er even ondersteboven van toen ik dit weekend vernam dat Frank en Marleen uit elkaar gaan. Die zijn al 40 jaar of langer samen… In goede en slechte tijden… Je weet natuurlijk nooit hoe een relatie echt is binnensmuurs. Maar toch, het is confronterend dat koppels na al die jaren toch kiezen om uit elkaar te gaan. Waarom weet ik niet, er achter vragen doe ik niet want we zijn nu ook geen close friends. En roddelen en zaken veronderstellen… als iedereen voor zijn eigen deurtje veegt is heel de straat schoon! Maar toch deed het me nadenken over waarom koppels van wie je verwacht dat die forever zijn, toch scheiden op latere leeftijd. Dit wordt een grijze echtscheiding genoemd. Waarschijnlijk omdat als je 40 jaar of langer getrouwd bent, je partner je grijze haren bezorgt, letterlijk en figuurlijk😊. Of misschien werd het eerder een relatie in grijswaarden en niet langer meer in kleur. En ‘onze generatie’ probeert echt wel de huwelijksproblemen op te lossen of eerder te aanvaarden. Maar soms is het waarschijnlijk tijd voor jou en je wederhelft om uit elkaar te gaan… Een grijze scheiding.

Ongeacht hoe oud je bent of hoe lang al getrouwd bent, scheiden is altijd een moeilijke situatie. Ook 50tig en 60tig plussers kiezen de laatste jaren meer om toch nog te scheiden. Waarom is men na al die jaren dan niet meer happy met de relatie? Door onder meer een hogere levensverwachting, grotere financiële onafhankelijkheid voor vrouwen en, verrassend genoeg, een betere gezondheid neemt het aantal grijze scheidingen toe. Waarom?

Ken je ‘Het lied van oudere minnaars‘ van Rob De Nijs, een vertaling van ‘La chanson des vieux amants‘ van Jacques Brel… laat een van de 2 je begeleiden bij deze blog.

Scheiden doet lijden (zeggen ze)

Zelf ben ik ooit gescheiden jaren geleden, na 13 of 15 jaar huwelijk… Hoewel ik veel verdriet gehad heb, bleek het achteraf mijn beste beslissing ooit. Ik vond mezelf terug. En dat is misschien ook een van de redenen voor het stijgende aantal echtscheidingen bij echtgenoten van middelbare leeftijd. Die zoektocht naar persoonlijke vervulling wetende dat je over de helft bent. We beseffen meer en meer dat het leven kort is, en gelukkig zijn belangrijk is. En nu een echtscheiding niet langer iets is om je voor te schamen, het gebeurt gewoon.

Uit elkaar gegroeid

Sommige koppels kunnen de exacte oorzaak van het einde van het huwelijk aanwijzen. Maar bij een grijze scheiding is er vaak geen ontrouw of geen grote verschillen die leidden tot deze beslissing. Ze waren zo druk dat ze niet merkten dat ze elk jaar verder uit elkaar groeien. En dan realiseren sommige zich dat ze hun man of vrouw niet meer kennen (of leuk vinden). Wie is die vreemdeling die tegenover me zit?

Empty nest

In je voorbije leven kwam er misschien een serieuze kink in de relatie, en toch besloot een koppel samen te blijven omwille van de kinderen. En dat ze nu pas over scheiden nadenken komt omdat de kinderen het huis uit zijn (emtpy nest), de lijm is weg… Maar dikwijls blijft men erna toch samen… want er is nu eenmaal de gewoonte, het gemak, de vrienden, het financiële plaatje.

Je toekomstplannen zijn anders

Er is een groot verschil tussen oud zijn, en je oud voelen. In je gouden jaren verwacht je dat je partner dezelfde dromen heeft en dat hij of zij je enthousiast meegeniet van die toekomstplannen… Nu zij eindelijk tijd hebben om hun leven opnieuw leuk in te vullen, met me-time en we-time, blijkt de partner plots iemand die niet omkan met veranderingen… ‘Hij wil gewoon in de zetel zitten en in zijn tuin werken’ ‘Zij wil gewoon ganse dagen op de kleinkinderen passen’. Heel wat anders dan al die dingen doen waar er eerder nooit tijd voor was, op vakantie gaan en al die plaatsen zien waar jullie over hadden gesproken, maar nooit zijn geweest!’

Grijze kwaaltjes

Of we kennen allemaal vrienden die elke keer weer klagen over hun lichamelijk kwaaltjes, en over hun oud zijn en niet meer dit of dat kunnen… Ik snap het, ouder worden is niet altijd leuk. Maar als je veel in de buurt bent van iemand die zich oud gedraagt, dan zou je je ook oud kunnen beginnen voelen. Dus voor sommigen, wanneer ze hun man of vrouw ouder zien worden (of ze herhaaldelijk horen klagen en negatief zijn), wordt het een niet zo welkome herinnering aan het eigen ouder worden.

Ik wil niet ouder worden

Grijze echtscheidingen worden veroorzaakt door groene blaadjes… Of eerder door die oude eik of herfstige beuk die nog een laatste keer zijn sappen wil voelen stromen. Men hoopt misschien dat door te kiezen voor iemand die jonger is, ook voor hen de tijd zal omkeren. Nee dus!

Hopen op verandering

Of soms denkt men dat het ontmoeten of najagen van een nieuw relatie zal helpen veranderingen te bereiken in hun leven die ze zoeken. Ja misschien voor eventjes, maar de kans is groot dat je daarna terug in oude gewoontes hervalt. Veranderen moet je eerst zelf doen, binnen je relatie. Lukt dit niet, kies eerst voor jezelf, zet de streep en kijk daarna uit naar iemand naders. Er kunnen veel gekwetste gevoelens en wrok zijn omdat je het huwelijk verlaat voor iemand anders. Wees niet egoïstisch.

Seks

Inderdaad een ouder koppel is niet zo seksueel actief als toen ze een jonger waren. Maar is de seks weggevallen omdat er afstand kwam tussen het koppel, of is er afstand gekomen omdat de intimiteit weg was? Een gebrek aan intimiteit is teken dat één of beide zich emotioneel losmaakt… Fysieke aanraking is cruciaal voor een gezonde relatie, of dat nu voetmassages zijn of voorspel is. Zeg gewoon tegen je partner wat je plezier geeft, wat je leuk vindt aan je partner en hoe belangrijk de relatie voor je is – veel sexyer dan dat wordt het niet.

Langere levensverwachting

Misschien een reden waar je niet zo zou aan denken bij grijze echtscheidingen. Ongeveer één op de vier 65-jarigen van vandaag zal ouder worden dan 90 jaar. Voor wie zich momenteel niet gelukkig voelt in zijn huwelijk is het nu of misschien nooit meer… Het is een kantelmoment, want waarom zou je de tijd die nog rest moeten doorbrengen in een ongelukkige relatie? Waarom die jaren opofferen aan iemand die je niet apprecieert? Of die jou constant ergert?

Spijt om het verleden

‘Probeer met die aardige jongen te trouwen, hij heeft een mooie job’ zei je moeder. 40 jaar geleden deed je het ‘juiste’ en trouwde je met de persoon die aan de verwachtingen voldeed. Je trouwde gewoon met de wrong person on the right time and the right place… En soms loopt het goed, en soms ook niet… En soms kruist het verleden je pad,..

Ik wil geen grijze scheiding

  • Herinner je waarom je verliefd werd op je partner. Focus daarop!
  • Wees bereid om je aan te passen, om gewoontes te veranderen. Ja, jullie allebei!
  • Wees nieuwsgierig naar je partner, toon interesse in de ander.
  • Respecteer ieders grenzen, zeker eens jullie fulltime samen zijn.
  • Ga samen nieuwe uitdagingen aan, iets wat je deelt verbindt ook.
  • Praat! Communiceer! Kus! 
  • Beschouw je partner niet als vanzelfsprekend, waardeer dat de ander in je leven is.
  • Knuffel samen. Bevestig elkaar!

Een echtscheiding kan op elk moment in het leven uitdagend en emotioneel uitputtend zijn. Grijze echtscheidingen zijn om vele redenen in opkomst en kunnen veel (en langdurige) gevolgen hebben voor het expaar, hun vrienden, hun familie…

Maar soms, soms als jullie geen moeite voor elkaar meer doen. Als jullie niet langer elkaars prioriteit zijn… dan is het tijd om een diep na te denken van hoe kan het anders…

Xoxo Ninon Grijze scheiding Grijze scheiding Grijze scheiding

Lees ook deze blogs over relaties laat-mannen-helden-zijn-jouw-held en zijn-het-vlinders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.