Gooi het deurtje van je kooi wijd open!

Vind je het gemakkelijker om in je zetel te zitten en de wereld te bekijken via je teevee of laptop? Hou je van thuisblijven, je eigen huisje, tuintje, terras? Hou je van de veiligheid van je kooi, net zoals een hond aangeleerd wordt dat het rustig en veilig is in zijn bench… tot baasje terug is… Ja corona en de lockdown hebben deden er geen goed aan en hebben dat gevoel nog bevestigd. Misschien is het gemakkelijker voor jou om je binnen je comfortzone te nestelen, in plaats van een redelijk (berekend) risico te nemen om te gaan voor je dromen en je verlangens? Als dat zo is, dan kortwiek je vooral jezelf. Dan belemmer je je kansen. Ook ik knip(te) mijn eigen vleugels. Dus gooi het deurtje van je kooi wijd open !

Kooi

Want wat zijn de gevolgen om in een zelfopgelegde gevangenis te wonen, zelfs al is het een gezellige? Tja, een kooi is nog steeds een kooi, hoe fijn, comfortabel en veilig die ook mag voelen. En hoewel daarvoor kiezen soms ook een bewuste keuze is, omdat we moeten schuilen, opladen of genezen, het is nog wat anders als je komt vast te zitten in je kooi. Letterlijk en figuurlijk.

Het ‘gouden kooi syndroom‘ bestaat. Je bent niet helemaal meer gelukkig in je job, je relatie, waar je woont, met wat je doet, je dagdagelijkse leven, je voelt ergens sleur… Maar, er zijn ook die voordelen dat eruit stappen wel erg dom zou zijn… Je hart is al eventjes ergens anders, maar je verstand zegt toch te blijven. Om te ontsnappen uit je gouden kooi en een ander leven te leiden daar hoef je alleen maar voor te kiezen. En met kiezen bedoel ik niet proberen. Kiezen is een all-in beslissing.

Veilig

 • Speel ik meestal op veilig en neem ik zelden een (ook geen berekend) risico?
 • Geef ik de voorkeur aan wat ik al ken boven iets meer avontuurlijk?
 • Droom ik over dingen die ik zou willen doen, maar begin ik er zelden aan?
 • Voel ik me ongemakkelijk van situaties als ik niet op voorhand weet wat ze zullen meebrengen?
 • Speel ik de rol die iedereen standaard van me verwacht en durf ik zelden buiten dat geduide pad treden?
 • Ben ik bang om beoordeeld te worden of anderen teleur te stellen?
 • Beïnvloed ik mezelf door negatieve self-talk?
 • Heb ik mijn leven lang bergen beklommen die vooral in mijn hoofd bestaan?

Als je op de meeste bovenstaande vragen ja, of zelfs misschien, hebt geantwoord,… Ja dan kan je best overwegen om eindelijk van dat zitstokje af te springen, te trippelen naar de rand van de tralies en JAAAAA gooi de deur van je kooi wijd open… en VLIEG VLIEG !!! En stop met denken… ‘I think I saw a pussycat…’ 😊

Leven

Veilig schuilen in je bubbel kan een hoge prijs zijn om te betalen. Verkiezen alleen te zijn en weinig te socialiseren heeft dat ook impact op je latere leven… Het pad naar vriendschappen wordt niet geplaveid, en eenzaamheid loert soms om de hoek. Dromen blijven dromen en worden soms frustraties… Is het dan echt zo een opoffering om het deurtje van je kooi te openen? Kijk liever naar buiten in plaats van naar binnen, daar is het leuke leven dat je smeekt om naar buiten te komen en te spelen voordat het te laat is. Eén dat je echt kan leven en beleven.

Leer vliegen

 • Vang die wind onder je vleugels!
 • Besef dat jij de enige bent die jezelf kortwiekt, die jezelf beperkt omdat je niet verder durft dan je kooitje… dan die afsluiting.
 • Realiseer je dat het nooit te laat is en dat je nooit te oud bent om te leren vliegen.
 • Houd rekening met je zelfbeperkende gedachten en daag jezelf uit… stap voor stap…
 • Koester je creatieve kant. Iedereen heeft er een, ontdek de jouwe.
 • Ga om met mensen die houden een vol leven te hebben, en vreugdevol leven. Emuleer hun gedrag met uw eigen draai.
 • Zeg vaarwel tegen de giftige mensen in je leven, tegen mensen die je naar beneden halen, je doen twijfelen aan je mogelijkheden.
 • Ontspan, haal diep adem en oefen de kunst van het loslaten.
 • Wek je nieuwsgierigheid weer op. Nieuwsgierigheid genereert opwaartse stroming als het vangen van een thermiek.
 • Weiger te leven in ontkenning, de luxe van tijd is niet langer voor jou beschikbaar.
 • Heb een beetje vertrouwen. Vertrouw op God (als die al ergens bestaat) maar vertrouw vooral op jezelf. Wat heb je te verliezen?

Gooi het deurtje van je kooi wijd open!

We zitten over de helft, ons leven zien we in onze achteruitkijkspiegel. En het is goed te leren van je verleden, maar laat je verleden niet datgene zijn wat je opsluit in je kooi. Leef in het nu, wie je nu bent, wat je nu doet. Focus op de weg die voor je ligt.

Gooi het deurtje van je kooi wijd open ! Het is gewoon een uitnodiging om ja te zeggen tegen de dromen en verlangens van je hart en vervolgens actie te ondernemen om die levenservaringen te beleven.

Het maakt niet uit of je nooit hebt leren vliegen of dat je gewoon bent vergeten hoe. NU is het moment om je moed samen te schrapen en je vleugels te uit te slaan, de wind te voelen en je te laten meedrijven. Er zijn misschien wat lastige starts en hobbelige landingen, maar het resultaat is een bevrijding.

Veel plezier met vliegen!

Xoxo Ninon Gooi het deurtje van je kooi wijd open Gooi het deurtje van je kooi wijd open

Mijn blog laat me denken aan een lied van Rob De Nijs ‘Tegen beter weten‘. Mijn wereld was die schutting aan het einde, van je eigen wereld is deze het begin… Rr is geen einde aan het laatste einde, er is alleen een eeuwig nieuw begin… dan zal ik daar onmiddellijk in geloven, tegen beter weten in…

Lees ook deze blogs wanneer-dit-voorbij-is en middelmatigheid-ontvluchten-en-dromen-verwezenlijken

Alle foto’s gratis downloads van Pexels

2 reacties

 1. Een confronterende blog ergens wel. Ik heb leren voor mezelf kiezen, wat meer los laten, minder rekening te houden met wat ik dacht dat anderen verwachtten van mij, meer en oprecht leren genieten van wat op mijn pad kwam, of als het er niet vanzelf op kwam er beginnen zelf achter zoeken… En ik ben er een iemand zo dankbaar voor dat is de partner met wie ik nu al enkele jaren gelukkig ben. Door hem heb ik mezelf leren eerst zetten… Dus een oproep aan iedereen die dit leest, leer a u b vliegen en zet dat deurtje van je kooitje open. Mooi

  1. Ik moet ook meer leren vliegen, al ben ik het dikwijls zelf die dat kooideurtje langs de binnenkant sluit zeker sinds corona. Vroeger was het eerder omdat ik de medemens wou pleasen dat ik mezelf kortwiekte. Dank voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.