Girl just want to have brunch!

Het was dringend tijd om met ‘de madammen’ samen te komen, want we moesten nog nieuwjaren. Meer nog, deze maand was het ook Galantine’s Day (= Valentijn met the girls) of Vriendentijn (zie hier mijn blog) op 13 februari geweest. En hoe vier je beter de kracht van vrouwelijke vriendschappen dan door 8 dames rond de tafel uit te nodigen.  Een moment om banden weer aan te halen en iedereen eraan te herinneren hoe geweldig ze wel zijn en hoe we ieders vriendschap koesteren. Vrouwenbabbels, gezelligheid en lekker tafelen. Girls just want to have brunch😊. Ik hoop dat mijn ‘prille lente’ brunch je inspireert. Een leuke tafelsetting, smakelijke en makkelijke ‘geregjes’… Klaar voor wat ooooohhhhhs en ahhhhs dames?😊

Om 7.55 u werd ik wakker met ‘Girls just want to have fun’ van Cyndi Lauper… op de radio, zo passend bij vandaag en onmiddellijk vrolijke voorbereidingen, en dé titel van deze blog Girl just want to have brunch!

Wooowww brunch!

Brunch valt zowat tussen breakfast (ontbijt) en lunch en is een leuke manier om mensen overdag samen te brengen. Brunch is misschien wel de beste maaltijd van de dag omdat je zowel zoet als hartig kunt serveren. Maar zoals elk etentje vraagt het wat nadenken, googlen en een beetje planning.

  • Wat ga je geven?
  • Wat kan je op voorhand doen?
  • Hoe ga je een mooie tafel schikken?
  • Doe je een buffet of zet je alles op tafel?

Een brunchfestijn vraagt wat voorbereiding en een last minute stressmomentje, maar daarna kan je zelf gewoon plaatsnemen en ook quality time door te brengen met je vriendinnen. Eens het buffet klaarstaat is er voldoende tijd om te socializen met iedereen.

Hoe maak je het brunchelicious😊?

Je brunchmenu plannen

Brunch draait in de eerste plaats om het eten. Hou wat rekening met de voorbereiding en zoek recepten die je van tevoren kunt maken, zoals ovenschotels, pannenkoeken of gebak. En nee alles moet niet zelf klaargemaakt zijn, in de supermarkt hebben ze ook lekkere dingen of een quiche van bij de bakker is prima. Zodat je niet bij het krieken van de dag al achter de kookpotten moet staan😊.

Kies een thema

Wees wat creatief. Dek je tafel met zorg en, het is geen must maar altijd wel leuk, kies een thema of kleur voor je brunch. Kijk wat je hebt in je kasten, en met wat gekleurde servetten, bloemen, kaarsen,… kan je op een goedkope manier je thema in de verf zetten.  Mijn tafeldekking is eerder sobere Scandinavische stijl😊 maar de wit-roze-groene tulpen, witte en roze cocoballs mallows (zoete zonde😊) en rozige mini-donuts en paaseitjes… accentueren mijn ‘prille lente’ thema. En het zonnetje buiten past perfect in het plaatje.

Zelfbediening is ideaal

Buffettafel: Je kan alles op tafel plaatsen, maar leuk is ook dat je een buffet maakt op een aparte (tuin)tafel. Als men even kan rondlopen is je party minder statisch en dat komt de gesprekken en interactie ten goede.

Ontbijt corner: ik had ook een aparte coffee en tea corner waar gasten zichzelf kunnen bedienen. Een beetje zoals op hotel😊. Koffie maken met de koffiezet, of je Senseo of espressoapparaat met een paar soorten koffiepads/cups. Je waterkoker voor de thee en een variatie aan thee. Melk, suiker, honig,… In mijn corner kon je ook vers vruchtensap (zo gekocht) en yoghurt met wat verse bessen en granola vinden😊.

Potluck:

Vraag je gasten wie graag iets wil klaarmaken voor de gemeenschappelijke maaltijd = potluck. Iemand brengt cava (of als het budget het toelaat champagne) mee of wijn, of maakt men een maaltijdsalade. Mijn gasten hadden zelfgemaakte soep, pannenkoeken en chocomouse gemaakt, en iemand bracht wat Franse kazen mee en de gepaste rode wijn😊. Weer iets wat je van je to do lijstje kan schrappen.

Mijn ‘girls just want to have brunch’ recepten

Ik gebruik graag kruiden. De zalige geur van munt en basilicum. De frisse lente-ui, de typische smaak van koriander, een handvol pittige rucola… hhmmm. Ik hou van kleuren en smaken op mijn bord. En ook van nieuwe recepten die misschien wat uitdagend zijn, maar best eenvoudig om te maken. Wat maakte ik klaar voor mijn brunchbuffet… 

Ceviche van rauwe zalm en koriander

Lekker en verrassend is deze ceviche van rauwe zalm, rode ui, limoen en koriander (uit het boek van Pascale Naessens) en eenvoudig klaar te maken, en omdat deze minstens een halve dag moet marineren… ideaal, een stressje minder de dag zelf.

Maar wat is ceviche? Dat is rauwe vis (hier verse zalm) laten ‘garen’ door de zuren van citrusvruchten.

  • Snij de verse rauwe zalm in hapklare stukjes en doe deze in een kom (voor 8 personen had ik 400 gram omdat het als bij gerecht bij een brunch was).
  • Neem een grote rode ui (of 2 kleine) en snij deze in dunne ringen.
  • Hak het grootste deel van de koriander en de knoflook (hou een paar blaadjes koriander voor de afwerking).
  • Meng alles met de stukje zalm.
  • Kruid goed met zwarte peper en wat zeezout of fleur de sel.
  • Overgiet met een goed geut olijfolie en met citroen- of limoensap (mag ook uit een flesje). De vismix mag goed nat zijn van de marinade.
  • Meng alles goed door elkaar, zet koud weg, na een paar uur meng nog even.
  • Net voor het serveren, sier met de rest van de korianderblaadjes.

LEKKER!

Een variatie op tomaat-mozzarella-basilicum

Een kleurrijke, geurige salade is deze warmrode tomatensalade met mozzarella en basilicum. Een variatie op een lekkere tomatensla ook terug van Mevrouw Naessens😊.

  • Snij 4 trostomaten in 4, ontpit ze en doe zaadlijsten weg en snij in grote stukken, voeg een doosje kerstomaatjes toe in 2 gesneden, en koop ook een bokaal zongedroogde tomaten in de olie en neem er daar een 6-tal uit die je in kleine stukjes snijdt.
  • Meng de 3 tomatensoorten samen, en kruid met peper en zout.
  • Nu je toch rode ui kocht voor de ceviche😊, hak 1 rode ui in stukjes en voeg toe.
  • Pluk de blaadjes van de basilicum en scheur deze in stukjes en voeg toe (hou nog wat basilicum apart voor de versiering).
  • Maak een vinaigrette van 1/2 mais- of olijfolie, 1/4 balsamicoazijn, 1/4 chiliolie en giet over de tomaten en meng alles.
  • Voeg de mozzarella bolletjes aan toe, nog even doorroeren, de overgebleven blaadjes basilicum erop en zet koud weg.

LEKKER!

Kruidige couscoussalade met granaatappelpitjes, munt, bieslook, lente-ui  en rucola

Een exotische toets is deze kruidige eerder zoete couscoussalade met granaatappelpitjes. Het recept vond ik hier maar ik paste het wat aan naar eigen smaak.

  • De avond ervoor kookte ik 300 gram couscous gaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking, zodat deze kon afkoelen. Ik had nog een halve venkel liggen, dus deze in blokjes gesneden en gestoofd met een halve rode ui, en op het einde ook 50 gr gele rozijntjes toegevoegd, onder de gare couscous gemengd en laten afkoelen.
  • De volgende ochtend 1/2 granny smith appel in kleine stukjes gesneden. Idem dito voor 1/2 komkommer, de pitjesleest eruit en ook in fijne stukjes. 2 kleinere tomaten ontpit en in dobbelsteentjes gesneden en 3 lente-uitjes in ringetjes.
  • Een handvol muntblaadjes (steeltjes iets te hard), bieslook en rucola (peterselie vergeten kopen😊) fijnhakken, of op de ouderwetse manier met een schaar in een groot glas fijn knippen.
  • Meng de couscous met de appel, komkommer, tomaat, lente-ui, rozijn, gehakte kruiden en de helft van de granaatappelpitjes.
  • Ik kocht een doosje granaatappelpitjes, je kan natuurlijk ook het fruit kopen en de pitjes los maken (iets omslachtiger).
  • Maak een vinaigrette van 4 eetlepels maïsolie (zachter dan olijfolie), 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel honig, zout en peper. En giet over de couscous en meng.
  • Sprenkel er de rest van de granaatappelpitjes erover. En klaar! Koud wegzetten.

LEKKER!

Luikse salade natuurlijk met krieltjes, sperzieboontjes en spekblokjes

En deze lauwe Luikse salade met krieltjes, sperzieboontjes en spekblokjes en eitjes van bij de boer mocht natuurlijk niet ontbreken. Ik heb daarvoor dit recept gevolgd van Jeroen Meus, bijna letterlijk zelfs.

Ik heb krielaardappeltjes gebruikt, die kan je gemakkelijk in de schil laten, en ook voorverpakte gerookte spekblokjes.

  • De verse sperziebonen heb ik de avond ervoor beetgaar gekookt, en de ochtend zelf 2 gesnipperde sjalotten gestoofd en dan de boontjes toevoegen, even mengen maar niet meer laten opwarmen. Dan de gebakken spekblokjes, die ik apart had aangebakken zonder vetstof, toevoegen.
  • Maak een dressing met 1 eetlepel graanmosterd (of grove mosterd), 2 eetlepels wijnazijn, 4 eetlepels olijfolie, en omdat het me iets te zuur was deed ik er een theelepel honing bij. Even roeren tot een gebonden vinaigrette.
  • Voeg de gare krieltjes, bij de boontjes en de spekjes en schenk wat dressing erover, even om mengen. Peterselie was ik vergeten te kopen, maar ik had nog een restje bieslook dat ik erover heb gesnipperd.
  • Een draai van de pepermolen erover, zout is het al genoeg door het spek.
  • En de eitjes dat waren bio scharreleieren van de echte happy chickens van de boer hier wat verderop.  Leg de eieren in kokend water, 8 minuten koken zo blijft de dooier nog wat smeuïg, laten schrikken onder koud water, pellen en in 4 delen. Schik de eitjes op de schotel en klaar. Deze Luikse salade mag lauw geserveerd worden.

LEKKER!

O ja, en dan waren er ook nog driehoekige high tea sandwiches met gerookte zalm en zefgemaakte honing-mosterd-dillesaus. Vergeten een foto te nemen, maar ze waren superlekker (van horen zeggen)😊. Je vindt het recept hier.

Met de madammen klinken op vriendschap!

Brunchen & vrouwenbabbels een mooie combinatie. Verhalen inhalen, lachen om oude herinneringen en nieuwe maken, gewoon genieten van bij elkaar zijn. En eten, vooral veel eten… en klinken op onze jarenlange vriendschap😊. 

Xoxo Ninon

Een blog over eten was even geleden, maar wil je nog meer leuke recepten… Ik heb even gedacht deze ‘onzichtbare taart uit Parijs’ te maken of je kan ook voor deze ovenschotel kiezen als je vrienden op bezoek krijgt ’tagliatelle-met-scampi-en-artisjok’.

 

 

6 reacties

    1. ‘Goed’ is relatief, ik ken mijn mogelijkheden :-). Maar ik durf wel een nieuw recept maken dan zijn mijn gasten proefkonijnen :-). Was ook lekker (van horen zeggen 🙂 )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.