Geen excuses. Beweeg! Word fitter!

Excuses, excuses… we vinden nogal dikwijls een excuus als het over meer bewegen, sporten en fitter worden gaat. Februari is mijn ‘gezonde’-blog maand. Waarom? Omdat we nog niet begonnen zijn aan onze gezonde goede voornemens, en we er toch al weer aan twijfelen of we wel er zouden aan beginnen want gaan we deze toch kunnen volhouden… Les excuses sont fait pour s’en servir… Geen excuses. Beweeg! Word fitter! En begin maar een beetje met zweten 😊

Onlangs tijdens een lunch met leuke, interessante, goed uitziende dames ging het er ook over. Iedereen wou wel fitter zijn, maar … Je weet wel dat het goed voor je is nu en voor je toekomst en als je ouder wordt. Bad news: het zal niet altijd gemakkelijk zijn. Good news: want je bent het waard! Geen excuses. Beweeg! Word fitter!

Excuus 1: het maakt niet uit hoe ik eruit zie ☹

Het is zeker goed om een positief zelfbeeld te hebben en zelfverzekerd in je badpak rond te dartelen. Maar het gaat niet enkel over je looks.  Als je ouder wordt, moet je ook zorgen voor je fysieke en mentale gezondheid. Wat krachttraining om het verlies van je spiermassa tegen te gaan en je stofwisseling aan te zwengelen. Wat cardio-oefeningen voor je hart en uithouding te verbeteren. Of yoga voor meer evenwicht en flexibiliteit. Dit is belangrijk als je ouder wordt, er goed uitzien is gewoon een bonus!

Excuus 2: kids, menopauze, dat buikje blijft toch ☹

Garanties dat je een sixpack krijgt,… nee. Maar door meer te bewegen en calorieën te verbruiken kan je niet alleen buikvet minderen, maar ook het risico op hartaandoeningen minderen want dat zwembandje is echt niet gezond. En ging eerst elk pondje door het mondje, nu wordt het nog erger door de hormonale veranderingen vertraagt je verbranding en verschuift je vet van je borsten en je poep naar je buik (verdorie toch!) Shit menopauze!  Maar actiever zijn en je calorieverbruik verhogen kan helpen om die niet zo leuke midlife midsection  te beperken en misschien wel te minderen.

Excuus 3: naar de fitness gaan… oeps! ☹

Starten met fitness of yoga is soms wat intimiderend… al die strakke sportieve lijven rondom je. Het waren ook ooit niet zo strakke beginners! Vraag een vriendin mee om samen te sporten, dan oefen je je tongspiertje nog wat 😊. Doe een groepsfitnessles grote kans dat je niet de enige nieuweling bent. Of huur een knappe personal trainer (goed voor motivatie, iets minder voor mijn geldbeugel vrees ik😊). Je hebt zelfs Apps die je kunnen begeleiden… Of je zoek online beginner work outs op Youtube (zoals deze hier  of nog eentje gevonden of deze misschien) kan je gewoon thuis doen. Of koop de reeks van Evy Gruyaert ‘Start to walk’ -run, – fitness, -swim, -golf,… en er volgen er nog wel.

Excuus 4: ik heb geen tijd…. ☹ ☹ ☹

Het meest gebruikte excuus! We hebben allemaal een gevuld druk leven… maar ook wel 24 uur per dag. Waarom dan niet een uurtje besteden aan iets dat je levenskwaliteit zal verbeteren? Je kan een uur eerder opstaan. Je kan een uur minder TV kijken. Minder tijd besteden aan scrollen op sociale media. Misschien een Netflix-serie niet binge watchen. Tijd kan je maken.

Zo doe je een squat

Priori-tijd! Eigenlijk gaat het over prioriteit geven en het begint met voorrang te geven aan jezelf. Parkeer verder. Maak elke dag een wandeling van 15 minuten heen, 15 terug. Neem meer de trap. Doe wat crunches of push-ups terwijl je tv kijkt of plank eventjes. Doe enkele squats terwijl je je tanden poetst. Gewoon meer bewegen. Wat je ook doet, alles is beter dan zitten, zetelen, liggen…

We hebben elke dag 1440 minuten. Je kan vast 2 keer een half uurtje van af pietsen om meer te bewegen om. Zeker nu je 50+ bent, moet je je lichaam en je gezondheid priori-tijd te geven.Want je moet nog lang mee! Ja toch!

Geen excuses. Beweeg! Word fitter!

Xoxo Ninon

Lees ook een paar andere blogs  Want je bent het waard   en Hou van je lichaam zoals het is maar verander het

2 reacties

  1. Ja een mens vindt altijd excuses als je andere zaken zoals in de zetel hangen en lui zijn als het eens kan. Of er is altijd wel iets in mijn sociale leven dat moet gebeuren, maar vroeger opstaan bbbrrrr…Maar je hebt gelijk, zo 2 keer een kwartier of zelfs half uur dat zou toch moeten lukken. Groetjes

    1. Ja ik moet eigenlijk ook nog aan mijn voornemens beginnen, maar momenteel is het laddertje op laddertje af want verfwerken bezig… dus is ook een beetje als fitness. Ik hoop dat het je lukt met dat kwartiertje. Grtjs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.