Gearriveerd is een beter woord dan gepensioneerd

Sorry hoor, ik had eventjes een corona-wolkjes-hoofd, en schrijfinspiratie en drive bleef weg… Maar nu ben ik weer helemaal terug met een nieuw stokpaardje… ‘Gearriveerd’ is een beter woord dan gepensioneerd vind je ook niet? We komen over die eindmeet na de nodige inspanningen, na ons meten met anderen, na een koploper te zijn, of misschien de beste ploegmaat,… Maar hangen we daarna onze fiets aan de haak, nee ik dacht het niet… we gaan lekker nog leuk fietsen… Met pensioen gaan. Hoe weten we echt wanneer het tijd is? Onze leeftijd? Onze werklust? Gepensioneerd zijn betekent voor sommigen vanaf nu elke dag genieten van het leven en je zin doen. Anderen denken misschien te verhuizen naar een warm klimaat. Sommige zijn er nog niet klaar voor om ‘niets’ te doen… Er is ook schrik voor minder inkomen, voor alleen oud worden en niet gezond blijven. Het is sowieso een grote sprong en een hele aanpassing naar de volgende fase van ons leven die er aan komt. Grote veranderingen zijn dingen om over na te denken. Het zal niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn noch alleen kommer en kwel…  En toch gearriveerd is een beter woord dan gepensioneerd.

Wanneer hang ik m’n fiets aan de haak?

Even MyPension gecheckt, ik kan vanaf 1 december 2026 op ‘vroegpensioen’ dat is binnen 4.5 jaar. Help zo snel al! Maar ik mag het ook nog even uitstellen tot mijn 66… En eerlijk, ik ben een single zonder kinderen, ik werk halftijds… dus dat kan ik wel nog even volhouden. En ook, je verdient meer als je werkt dan als je een pensioenuitkering trekt, en als alleenwonende is dit wel belangrijk. Zo van die piekervragen houden mij, en ik weet ook andere dames, soms ’s nachts wakker. Wat-als scenario’s die door je hoofd gaan als je eigenlijk moet slapen😊.

Vragen waar ik soms van wakker lig

 • Ben ik nog wie ik ben ook zonder mijn job?
 • Welk leven komt er in de plaats?
 • Verkoop ik mijn huis, nu of als ik met pensioen ben en wat wil ik dan?
 • Kan ik een leuk leven leiden met meer tijd die ingevuld wordt maar toch wel minder inkomsten?
 • Zal het invloed hebben om de vriendschappen als ik met pensioen ga?
 • Ga ik me niet vervelen, want ik ben geen huishoudelijke klusjes dame.
 • Zal ik de routine niet missen, het weten waarvoor je opstaat elke ochtend?
 • Waar ben ik nog meer goed in?

Vroeger

Pensioen komt van ‘pensio’ wat Romeinse soldaten kregen na bewezen diensten op het slagveld, dus misschien was het woord ‘gepensioneerd’ nog passend voor de generaties van mannen die na jaren trouwe dienst een ‘gouden’ horloge kregen en bijna anoniem verdwenen van de werkvloer, de gelederen zich weer sloten en het werk gewoon doorging alsof er niets was gebeurd. En de ‘gepensioneerde’ vanaf nu thuis in zijn zetel zat te wachten, ja te wachten… Nu is dit niet meer van deze tijd… In tegendeel velen zijn actiever na hun pensioen dan tijdens hun loopbaan😊.

De Tour de France inspireerde me

Een van de synoniemen van het woord ‘gepensioneerd’ is ‘op rust gesteld’ of ‘niet meer actief’. Met zoveel levendige boomers die de sprong naar de gouden jaren maken, moet de term ‘pensioen’ zelf met pensioen gaan😊. Dus eerder ons ‘arriveren’, onze ‘aankomst’ op een welverdiende bestemming. Ja de dagelijkse Tour de France op teevee inspireerde… Zijn wij dan niet eerder als die renners die over de eindmeet glijden, ‘gearriveerd’… Bloemen, champagne en kussen van de juffrouwen voor de gedane prestatie… Maar wiens leven de dag erna gewoon verder gaat met terug een nieuwe tourrit, nieuwe uitdagingen, een nieuwe aankomst in zicht… Daarom wil ik een nieuw woord introduceren, we zijn ‘gearriveerd’. Gearriveerd is een beter woord dan gepensioneerd.😊

De eindmeet

Voor ik die eindmeet, de ‘arrivé’ overga, wil ik wel echt eerlijk zijn tegen mezelf. Ik ben niet wat ik doe qua job, maar mijn werk heeft al die jaren wel een groot deel van mijn leven bepaald en vooral ik deed en doe het graag, werken. Dus het is soms een beetje een innerlijk gevecht, ons ego worstelt met ons gemak en met dan dat stemmetje dat fluistert van geniet er vlug van nu het nog kan. Dus ja ook eens ‘gearriveerd’ zal er een plan moeten zijn… een beetje à l’improviste maar toch ergens wel grote lijnen… Toch wat schrik van dat zwarte gat dat niet opgevuld wordt door een partner (momenteel), kleinkinderen, enz.

Ga je voor de gele trui of ambieer je de groene

De 55+ vrouw van vandaag houdt veel ballen in de lucht. Ze is een nieuw soort corporate citizen, een echte ondernemer in de breedst mogelijke zin. Ze is een belangrijke pijler niet alleen van haar gezin, in een bedrijf, in de tennisclub van zoon of dochter, de opvang van de kleinkinderen, in de toneelgroep, het sociale vangnet van vriendinnen,… maar dikwijls is ze zelf bedruipend en zo goed als onafhankelijk geworden. In plaats van te sprinten naar die eindmeet, houdt ze vooral voor het tussendoor puntenklassement… Dat geeft meer voldoening en ja dat groen staat haar ook beter.😊

Akela-pack

De ‘Wolfpack’ van Quickstep-Alpha Vinyl (eventjes publiciteit maken voor mijn werkgever toch) heeft een prima voorbeeld gehad aan de ‘akela’s‘. Dit zijn de oude wolvinnen (dames die nu tussen 55 en 70 jaar) en die toonden hoe ook vrouwen konden de ‘welpen en wolven’ op de werkvloer konden inspireren en aansturen. Zij waren de eerste vrouwelijke managers, directeurs, ministers, bedrijfsleiders, teamverantwoordelijken,… in een wereld die vooral mannelijk georiënteerd was.

En ja menig glazen plafond is door deze ‘akela-pack’ gesneuveld, of kende minstens significante scheuren. We hebben verdomd hard gewerkt om te komen waar we nu zijn in het leven. En misschien zijn we ‘gearriveerd‘ wegens die ‘pensioengerechtigde leeftijd’ in onze huidige professionele loopbaan… Oké goed… Maar we hebben nog dromen na te streven… Eindelijk is er tijd, eindelijk eens niet moeten kiezen voor de zekerheid van een loon… Eindelijk…   Daarom is het belangrijk een ander woord te vinden voor deze belangrijke levensovergang…

 • Bang zijn van verandering heeft meer dromen gekelderd dan dat ze mislukten.
 • Negeer twijfels van anderen, informeer je en wandel je eigen pad.
 • Maak een lijst van de grote en kleine dingen die je nog met je leven wilt doen.
 • Bereid je voor op de volgende stap door cursussen te volgen of vrijwilligerswerk te doen in jouw interessegebieden, terwijl je nog aan het werk bent.
 • Praat met een financieel adviseur over uw plannen en vind manieren om binnen uw toekomstige inkomen te leven.
 • Wees lief voor jezelf en wacht niet tot je een burn-out hebt.
 • Maak een pauze en geniet van de rest van je leven door te doen waar je van houdt.

Gearriveerd is een beter woord dan gepensioneerd

Gearriveerd‘ zijn in deze fase van je leven niet betekent dat je nu plots moet stoppen met werken. Maar denk er even over na want 5 jaar zijn vlug gepasseerd. Misschien kan je uitkijken nu al minder uren te werken en die fase geleidelijk aan laten komen. Of een vriendin die zelfstandig is heeft haar uren teruggeschroefd, en het is nu tijd om te genieten maar ook nog de voldoening van professioneel bezig te zijn. Iemand anders kon ook na zijn pensioen bijklussen bij zijn werkgever (tja met al die knelpuntberoepen).. Of flexiejobber worden, vrijwilligers werk doen, een oma helpt terug in de kleuterklas of een ander geeft bijles  Frans. Het is allemaal goed, want je leven is van jou. En kies je voor een rustig leven kiezen met goede boeken en familie. Als dat je gelukkig maakt prima…

Je bent gearriveerd aan die ene streep, maar zeker niet het einde van je leven... Met een beetje geluk heb je nog 25 jaar te gaan… en dan ‘inactief’ of ‘met rust’… nee bijlange niet.

Op een persoonlijke noot…

Op mijn als-ik-gearriveerd-ben lijstje staat: ik verhuis naar Gent, een leuk appartement met terras pal in het centrum zie ik helemaal zitten. Ik wil eens 3 maand overwinteren in Spanje en gans Andalusië doorkruisen… en daarna Toscane… En bijklussen zie ik helemaal zitten eens gepensioneerd, in een museum, een horecazaak of kledingwinkel. Ook geen autokosten meer, alles is dichtbij… te voet met de fiets of met een deelwagen. En net als vroeger wil ik terug meer reizen, want zonder hondje zal het dan iets makkelijker te regelen zijn dan nu.

Kortom… het leven is mooi als je van elk moment zoveel mogelijk probeert te genieten. De belangrijke les die ik heb geleerd is om JA te zeggen tegen de dingen die ik wil doen en een dikke NEE tegen de dingen die ik niet (graag) doe. En met elk voorbijgaand jaar ben ik dankbaar voor het opmerkelijke geschenk van een nieuw begin.

Xoxo Ninon Gearriveerd is een beter woord dan gepensioneerd

Lees ook deze blogs superhelden-gaan-nooit-met-pensioen en cougars-op-de-werkvloer

4 reacties

 1. Mooi artikel, net nu ik beslist heb om te stoppen met werken…Ik ben even oud als jij, en zou in 2027 met pensioen kunnen, maar ik wil nu al over al mijn tijd kunnen beschikken… Ik heb maar 1 leven en nu ik en mijn man nog gezond en fit zijn willen we nog kunnen doen wat we zelf willen. Mijn man is al 2 jaar in loopbaanonderbreking en binnen 2 jaar in pensioen. We overbruggen dus 2 jaar met spaargeld, maar dat heb ik over voor tijd te krijgen. Ik wil nog meer reizen en langer, in huis klussen, bijleren wat ik wil, allerlei dingen ontdekken enz.
  Ik deed mijn werk graag maar wil nu tijd voor iets anders. Laatste jaar ook veel veranderd, wat niet altijd zo makkelijk was.
  Dit en mijn droom om alle dagen vakantie te hebben, lieten me dit beslissen.

  1. Groot gelijk, nu al samen genieten van de tijd die je krijgt zal leuk zijn. En alle dagen vakantiegevoel en tijd om dingen te doen waarvoor je anders de tijd ontbreekt…. is een mooie invulling. Ik zou zeggen geniet er 100 % van. Bedankt voor je reactie

 2. Ik ben nog niet ‘gearriveerd’ dat duurt nog een paar jaar, maar soms praten we er wel over…. Wij willen dan met een mobilhome gedurende een paar maanden Europa doorkruisen bijvoorbeeld, iets wat nu ni kan want na maximum 3 weken weer op kantoor… En we denken er ook over om het huis te verkopen en te verhuizen naar de stad, in iets waar je gemakkelijk de deur dicht trekt om iets anders te doen… Heel leuk artikel, en die Tour de France vergelijking is top! Prettige vakantie en ik hoop dat je helemaal beter bent ondertussen.

  1. Dat zijn ook wel leuke plannen. En ja ik wil ook kleiner huizen, zeker die tuin en dat gras afrijden steekt soms tegen, en zonder partner zit je ook niet zoveel in je tuin. Maar voor Boris is het de hemel natuurlijk :-). Ook voor jullie een prettig verlof gewenst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.