Feestdagen

Onze kersttafel zag er dit jaar hetzelfde uit als vorig jaar. Iedereen was er (nog bij). In verhalen van mensen rondom me hoor ik soms het gemis. Die open plaats aan tafel. Iemand die er dit jaar niet meer bij is. Een relatie is over of je bent reeds een tijdje alleen en je voelt die leemte. Of iemand van je ouders of je familie is overleden en je mist die nog steeds zo hard. Ook ik voel die open plaats naast me, een plaats die nochtans al nog vacant is geweest… Feestdagen.

De feestdagen zouden minder moeilijk en minder pijnlijk zijn zonder die lege plaats,… als je er nog steeds was.

Als je er nog bij was, zou ik misschien meer uitkijken naar de kerstperiode. En misschien zouden deze happy holidays echt happy voelen.

Als je er nog was tijdens deze feestdagen, was ik één en al kerststemming. Zou ik melige kerstfilms willen kijken of samen kerstliedjes zingen terwijl we van warme chocolademelk met slagroom  genieten. En zou kerstavond en Kerstdag bijna voelen als gewone dagen.

Als je er nog steeds was, zouden we misschien kerst en oudejaar uitbundiger vieren. Grootser, luidruchtiger en vreugdevoller. Misschien geloofde ik nog steeds heel kinderlijk in de kerstman, gewoon omdat het zo leuk is te geloven. Misschien dronken we champagne en klonken op volgend jaar. Nu klinken we ook maar voor mij, en voor jullie met mij… smaakte de champagne iets minder feestelijk… iets minder toekomst…

Als je er nog bij was met de feestdagen, hadden we misschien een bredere en warmere glimlach op ons gezicht gehad. Omdat nu onze glimlach soms slechts een manier is om de anderen ervan te verzekeren dat het goed met ons gaat en dat alles goed komt.

Als je er nog steeds bij was, waren we misschien in een meer feestelijke modus. Misschien hadden we het huis meer versierd, meer lichtjes. Was de kerstboom groter geweest. Waren we veel nieuwsgieriger naar de kerstcadeautjes,… wat had jij me gekocht… Misschien voelden deze feestdagen dan eerder als iets waar je naar uitkeek, en niet zo zeer een periode die je confronteert met een leegte.

Als je er tijdens deze feestdagen nog bij was geweest, zouden we misschien nog steeds die kerstmagie koesteren. Net zoals vroeger, toen het anders was. Misschien zou er vrede in ons hart zijn en hoop in onze ziel. Maar misschien mogen we hopen dat het nieuwe jaar terug geluk  en voorspoed voor ons in petto heeft. Misschien zal het nieuwe jaar anders zijn, daarom niet beter maar gewoon anders…

Maar misschien kunnen we Kerstmis ook zonder jou vieren. Misschien kunnen we terug lachen en plezier hebben tijdens de feestdagen, ook zonder jou. En kunnen we het verleden koesteren terwijl we plezier hebben in het heden. Of kunnen we lachen met oude foto’s en nieuwe genodigden aan onze kerstdis vertellen over hoe het vroeger was. Misschien zullen de feestdagen terug voelen als de feestdagen, en zal kerst iets worden om naar uit te kijken. Want al is er nu die lege stoel, de warme herinneringen blijven in ons hart.

Mag ik jullie allen dan ook fijne warme gezellige feestdagen wensen, en een 2020 om naar uit te kijken. En wie iemand mist gedurende deze feestdagen… koester de herinnering… maar sta open om er nieuwe te maken…

Xoxo Ninon

PS: vorig jaar schreef ik deze blogs tijdens de kerstperiode All I want for Christmas…    en Holidating, stel je open voor ontmoetingen

8 reacties

 1. Heel mooi geschreven, Ninon. Vooral de blik op de toekomst is zo waardevol.
  Ik hou niet van deze tijd van geforceerde vrolijkheid en cadeautjes kopen die je na een tijd in de kast stopt om ze nog wat later naar de kringloopwinkel te brengen. Maar kijk, ik heb dit jaar van tevoren gezegd dat ik er niet aan mee doe. En dat werd aanvaard. Zo leer ik dat luisteren naar je eigen gevoel en er ook voor uitkomen niet persé slecht is.
  Ik heb een heel gezellige kerstavond afgesloten met een weggepinkte traan in de veiligheid en rust (en een stuk eenzaamheid) van mijn eigen bed. Maar met dankbaarheid om wie er wél rond de tafel zat en hopen dat we volgend jaar wat dichter bij mekaar schuiven en een stoel bij kunnen zetten. Fijne feestdagen en kijk al uit naar de 2020 blogs !

  1. Hartelijk dank voor je reactie, sorry nieuwe computer moeten kopen dus was even uit de ether. Kerst/nieuw geeft altijd dat dubbele gevoel enerzijds leuk en gezellig en anders voel je iets meer het gemis. Wij doen ook al een paar jaar geen cadeautjes meer… Ook aan jou een gezellig en gezond 2020.

 2. De mijmertijd noem ik het. Met weemoed terug denken aan toen alles ‘beter’ was.
  Of misschien idealiseren we de ‘vroegere’ kerstperiode om het gemis op deze dagen wat dragelijker te maken…
  Met open vizier kijken naar de toekomst kijken en de mooie herinneringen koesteren.❤️

  1. Inderdaad kerst/nieuw is zo een reflectieperiode. Maar de oude herinneringen koesteren en er naar uitkijken om nieuwe herinneringen te maken is een goede instelling. OOk aan jou een gezellig en gezond 2020.

 3. Bam! Je hebt mijn gevoelens letterlijk neergeschreven…Alleen,.. hier werd Kerstavond niet meer gevierd…tot vorige week…een collega stuurde me een sms dat ze alleen was met Kerstavond. Ik nodigde haar uit voor een knabbel en een babbel. Geen groot diner, geen zotte kosten (het leven alleen is duur), En ze zei me toen ze naar huis vertrok: Dit was mijn mooiste Kerst ooit, doen we het volgend jaar weer over?” Een mooier Kerstgeschenk kon ze mij niet geven. 😁

  1. Sorry voor mijn late reactie, maar computerproblemen gehad. Heel tof dat je kerstavond toch nog leuk hebt doorgebracht. Ook voor 2020 wens ik je een gezellig en gezond jaar toe.

 4. Onze kersttafel zag er ook anders uit, Mijn schoonzus is dit jaar overleden. Kanker. Er waren een paar moeilijke momenten, maar de goede familiebanden en steun aan mekaar maken veel goed. Mooie herinneringen blijven dat hebben we nu ook gemerkt toen we met de verhalen kwamen…

 5. Ja met deze feestdagen mis je diegene die er niet meer mogen bij zijn. Goed dat je dan omringd bent door je warme familie. Alsnog mijn oprecht medeleven, en inderdaad die herinneringen zijn er om te koesteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.