En ze leefden nog lang en gelukkig… de laatste zin van veel sprookjes. Kinderen leren op jonge leeftijd dat ‘gelukkig zijn’ het belangrijkste is dat je moet nastreven in het leven… Meer nog, dat je je vooral zal gelukkig voelen als grootse dingen je overkomen… Die prins, dat paard, het kasteel, die overdaad van cadeautjes bij Sintemaarten, Sinterklaas én Kerstman,… (voor kleine meisjes). Die prins, auto, huis, kei dure verlovingsring én trouwfeest waar je jaren van droomt (voor grote meisjes). Ook in films of op teevee is het precies alsof gelukkig zijn samen hangt met dé liefde vinden, een grote auto en mooi huis, succes hebben in wat je doet. En dan nog liefst in een groot alles verterend gevoel dat je doet fladderen van wolk tot wolk. Geluk nastreven, wordt ons voorgehouden als een worteltje aan een ezel… En toch… zou je niet beter uitkijken naar kleine geluksbrengers waar je je gewoon happy bij voelt? En ze leefden nog lang en gelukkig…?
Happily ever after
Is dat grootse geluk nastreven zo belangrijk? Zal je het ooit vinden? Zal je leven dan anders voelen? Precies alsof je nooit meer verdrietig zal zijn of je rot zal voelen daarna… Dat als dit doet, of je dit overkomt of nog erger als je dat koopt, verandert je leven in een wervelend geluksgevoel… Nee dus! Je gelukkig voelen hoeft niet altijd de ganse tijd. Happy zijn staat ook voor blij zijn voor iemand anders, genieten van het moment, het appreciëren van eenvoudige dingen, en vooral tevreden zijn met wat je wel hebt. Word gelukkig van kleine dingen
‘Verdrietdokter’ Dirk De Wachter
Luister en kijk even naar deze You Tube filmpjes van favoriete psychiater Dirk De Wachter, verdrietdokter en toch levenskunstenaar over ‘De kunst van het ongelukkig zijn’, of deze aflevering van 5 jaar later 2015-2020 ‘5 jaar later – Dirk De Wachter’… Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd zegt hij… We hebben niet voldoende aan het gewone geluk, we willen zo nodig fantastisch gelukkig zijn… Hij zegt ook dat we vooral moeten streven naar zingeving aan ons leven, dat is geluk op de lange termijn…
Wachten op geluk
We worden vanaf zo’n jonge leeftijd geleerd dat geluk bedoeld is om dit grote, alles verterende ding te zijn. Dat het iets is dat ons wordt toegekend, door de wereld aan ons geschonken. Dat het iets is waar we altijd naar op zoek zijn totdat we het vinden. En dus wachten we altijd. Dit ‘aha’-moment waarop alle wonden zijn geheeld en ons hart niet meer bang is om lief te hebben. En ze leefden nog lang en gelukkig…
Echt geluk
Ik denk dat echt geluk accepteren is dat we altijd balanceren tussen wat licht en donker in onszelf is. Echt geluk bestaat in de stilte, in de kleine dingen. Dat 1e kopje koffie ’s ochtends, die kwispelstaart die je begroet, de stem van je moeder of een vriendin aan de andere kant van de telefoon.
Ik denk dat echt geluk geloven is dat je er mag zijn, hier en nu op deze wereld. Het is van jezelf houden, vriendelijker zijn voor je lichaam en voor je geest. Ik denk dat echt geluk, de mensen vinden die voor je zorgen en voor wie jij zorgt. Die zingeving, niet zozeer op een materialistische manier, maar eerder je omringen met wie voor je ‘ziel’ zorgt.
Ik denk dat echt geluk overal om je heen is, altijd. Maar soms zie je het niet, besteedde je er geen aandacht aan omdat je altijd op zoek was naar meer. Bloemen tijdens je dagelijkse wandeling. De intensiteit in de lucht wanneer je iemand ontmoet en je weet dat ze je leven gaan veranderen. De manier waarop vlinders in je buik voelt als je je favoriete nummer op de radio hoort.
Omarmen
Ik denk niet dat geluk groot of oneindig is. En ik denk niet dat geluk iets is dat je vindt. Nee, ik denk dat geluk bestaat als je beseft dat moeilijke dagen net zo belangrijk zijn als de mooie. Dat je gelukkig voelen, leren is hoe we het donker kunnen omarmen, in het leren zien als datgene wat ons het licht laat waarderen. Je kan je gelukkig voelen maar appreciëren als je ook weet hoe ongelukkig voelt.
Dus vraag jezelf af: waarom wil je ’s ochtends opstaan? Wat zijn de dingen die je leven leuk maken? Hoe word jij die leuke persoon die anderen in je zien, of wat heb je nodig om te zijn wie je wil zijn, en nee geld is niet het antwoord… denk eerder aan zingeving van je leven… Wat zijn de kleine geluksmomenten, kleine rituelen, dagelijkse routines die je een misschien klein ‘waaaw/wooow’ gevoel geven.
Kleine dingen

Hoewel ze misschien klein lijken, is dit lijstje een impressie waarbij ik er mezelf op betrap dat het me een ‘me happy’ gevoel geeft. En het besef, dit goede gevoel, het meemaken, misschien zijn ze helemaal niet zo klein.
- Mijn warme bedje (met elektrische dekentje).
- Nog even mogen blijven liggen, geen wekker vandaag, zalig toch.
- Kwispelende Boris die me begroet als ik thuis kom.
- Dat 1e kopje koffie ’s ochtends.
- Een favoriete nummer plots op de radio…
- ’s Zomers dat fonkelende dauwtapijt op je gras, sneeuwvlokjes in de winter.
- De zee, mag ook een oceaan zijn, of een meer.
- Die zachtroze zonsopgang of vurig oranje zonsondergang…
- Een complimentje uit onverwachte hoek, een schouderklopje,…
- Regenbogen… zelfs zonder die gouden pot op het eind.
- Onverwacht 20 euro vinden in een handtas die je lang niet meenam.
- Een gezellige dag/avond met een vriendin(nen), of een goede telefoonbabbel.
- Al is het donker en nat buiten, gezellig met hond en wijntje voor teevee.
- Ik word ook gelukkig van cadeautjes uitpakken, daarom dat Vinted elke keer voelt als Sinterklaas…
En ze leefden nog lang en gelukkig… Laat ook die kleine geluksmomenten je hart verwarmen !
Xoxo Ninon
Tip: geef jezelf een adventskalender cadeau… kan je elke dag uitkijken naar een klein geluksmomentje. Misschien deze kopen van M&M’s of Côte d’Or, voor iets zoets. Ook deze beauty’s lijken me leuk en betaalbaar: Douglas of Rituals… Of voor de liefhebbers een wijnadventskalender. Een cadeautje elke dacht… I love it…
PS: wat is het geluksmoment waar ik naar uitkijk… ooit dat klavertje 4 te vinden…
Lees ook deze blogs over gelukkig zijn jij-mag-gelukkig-zijn en het-gelukkig-zijn-gen
Mooi geschreven, en inderdaad we willen zo allemaal gelukkig worden, en liefst met 2 en ten koste van onszelf willen we die status dikwijls behalen. En ook naar de buitenwereld toe, hoeveel ik in een vroegere relatie met de mantel der liefde bedekt heb, waar ik eigenlijk wou schreeuwen en slaan… Onze ouders hebben ons, zeker de meisje, toch niet opgevoed dat we zelf belangrijker zijn dan wij als koppel… Knuffie meid