eMO-ETer

Ik geef het toe, ik ben een emotionele eter. Ik eet als ik verdrietig ben, boos, of gestrest, en ook als me verveel. Als je dat koppelteken weg haalt uit ‘eMO-ETer’ valt je dan ook het woord ‘MOET’ op? Emo-eters moeten eten hebben om hun emoties te compenseren. Eten voelt als een veilig dekentje waar je gemakkelijk naar terug grijpt om je goed te voelen. Voedsel is niet alleen een brandstof, vaak eten we omdat we een opkikker nodig hebben, of als beloning of een manier om ons tollende hoofd af te leiden. Eten en emoties gaan hand in hand. En het probleem is dat emotioneel eten ons achteraf vaak slechter doet voelen. Ai moest dat nu… Oeps het is op… Verdorie…

Dieet

Februari is mijn dieetmaand. Ik doe zoals de voorbije jaren mee aan Tournée Minerale (lees blog hier), een maand met (zo goed als) geen cavaatjes, rosétjes en apero’s. Ja ik weet het, ik was saai 😊😊. En ik wou ook die winter-corona-kilo’s eraf krijgen. Dus ik volg terug mijn koolhydraatarme dieet (lees blog hier) en snoepen is ‘verboden’. Dus, bye bye Lays paprikachips, salted caramel ijs, De Stroopergalletjes, chocolade met nootjes,… En ja… ondertussen 4 kg minder.

Ik ben gemotiveerd en uit ervaring weet ik eens je die eerste week ‘suikerloos’ door gesparteld hebt, gaat het daarna ook gemakkelijker…. Maar dan zijn er van die dagen… Gisteren had ik bijvoorbeeld een stressy dag, of vorige week had ik een dipje, of vorige maand had ik verdriet om een afscheid… En ja dan wil ik eten. Inderdaad niet de beste gewoonte van mij, maar hey niemand is perfect!

eMO-ETer

Ik denk dat velen een emotionele relatie met eten hebben. Zoetigheid om je verjaardag te vieren, zoetigheid om je op te vrolijken als je een zware dag hebt, troostvoer tijdens lockdowns. Heb je ooit het gevoel gehad dat je naar voedsel hunkerde na een stressvolle dag? Ik wel… enkel de pot roomijs op de schoot kon die leegte dan vullen. Sommige mensen snakken naar zoetigheid. Anderen willen zoute snacks. En deze hunkeringen kunnen onverzadigbaar aanvoelen. En achteraf zijn we soms beschaamd, voelen we ons schuldig, of zijn we onpasselijk… (ik wel want ijs en een lactose-intolerantie niet best vriendjes)

Comfortfood

De meesten van ons eten echter wanneer we emotioneel honger hebben. ‘Goesting’. Emotionele honger komt plotseling op. We hunkeren naar specifiek voedsel. Ik ken niemand die denkt ‘ik heb emotionele honger, ik ga een appel nemen’😊. We hebben zin naar snacks, chips, ijs, snoep, koekjes, zoute nootjes… liefst veel en vullend. Ik las dat vetrijk en suikerrijk voedsel je hersenen een signaal geeft dat ze beloond worden. Nochtans, met je handen voortdurend chips naar je mond brengen, of roomijs rechtstreeks lepelen uit de pot heeft nog nooit enig probleem opgelost😊. Troostmaaltijden werken maar tijdelijk, en je krijgt er een probleem bij… de weegschaal… 😊

Echt honger of nephonger?

Er is een verschil tussen echte hongergevoelens en goesting in je hoofd. Als elk voedsel je aantrekkelijk lijkt, zelfs een droog toastje dan heb je gewoon honger. Bij nephonger hebben we geen honger naar eten. We hebben honger naar iets anders. In feite is het dan geen voedsel wat we willen, maar meer een invulling van een ander gevoel waar we naar verlangen. Maar hoe kan je het verschil ontdekken?

Voel je een hongertje of een goestje? Heb je echt zin om te eten, sta dan even stil en vraag je af is het echt een hongersignaal dat je voelt? Misschien is je vorige maaltijd al lang geleden en heb je inderdaad honger… Of is het eerder dat een gevoel in je hoofd? Je vindt dat je altijd een koekje mag bij de koffie (of nee 5 koekjes). Of die snacks tegen de verveling voor teevee… Zou je ze in ruilen voor een bloemkoolroosje…of nog erger een stukje rauwe broccoli… ja… dan heb je echt honger!

De broccoli-test😊

Stel jezelf deze vraag: heb ik echt honger? Zou ik nu broccoli (ik vervang het in  mijn gedachten door bloemkool dat is iets verleidelijker😊) eten? Als het antwoord JA is, dan heb je fysiek honger, dus ga je gang en eet.
Als je NEE antwoordt, heb je emotionele honger. Je hebt eigenlijk geen honger naar eten, je hebt trek in iets anders (stressverlichting, afleiding, snelle ontsnapping, enz.).

Het idee is dat wanneer we fysiek honger hebben, elk voedsel aantrekkelijk is. Als de gedachte aan groenten niet aantrekkelijk klinkt, hebben we geen fysieke honger. Oei… meestal heb ik geen zin in rauwe broccoli-roosjes😊.

Ben ik een emo-eter?

Roze spek met kokos ben ik zonder verpinken voorbij gelopen 🙂

Als emo-eter ben je in een soort ‘voedseltrance’ waar je geest wordt afgeleid. Wat je dwarszit geraakt op de achtergrond en je focust je (eigenlijk heel kort) op het plezier van kauwen en slikken… Pavlov doggy style… een aangeleerde gewoonte! Je krijgt een instant voldaan gevoel, dus zal je volgende keer ook teruggrijpen naar eten om je emoties te voeden, af te leiden…

Afstand nemen van emo-eten is niet makkelijk, het vraagt een andere mindset. Zoet en hartig vervangen door gezond of door iets actief of iets anders… Ik ben in de supermarkt net mijn guilty pleasure zonder probleem voorbijgelopen ze waren nochtans in promotie en lachten naar mij😊… Maar ik kocht amandel- en hazelnoten als knabbeltje voor teevee deze avond…. Dus het is eerder hoe je het aanpakt en wat je er mee doet….

 • 1. Benoem je stress: na een stressvolle dag en zin in zoetigheid? Pak dan pen en papier en noteer 3 zaken die je ook zouden kunnen beter doen voelen. Even in de tuin op een bankje zitten kijkend naar de natuur om je heen, met de hond gaan wandelen, of iemand bellen,… Sta even stil bij je gevoel en verander je gewoonte van onmiddellijk naar je snoepkast te lopen.
 • 2. Trakteer jezelf op een kop koffie of thee: warme dranken kunnen emotioneel heerlijk troostend zijn. Doe zoals in Engels feuilletons, niets wat niet kan opgelost worden bij een kop thee in times of trouble. Het hydrateert en zal het hunkeren verminderen. En wil je wat zoetigheid doe er een vleugje honing in… gezonder zoet.
 • 3. Neem een douche of bad: even badderen ontspant. Even me-time tussen de schuimvlokken is zalig en verschuift je perspectief. Douch je liever, zing dan gewoon onder je douche, het activeert je gelukshormonen… Even niet denken aan je inbox of do lijstje. Eventjes genieten in het warme water is zoveel beter dan je hand in de koekjestrommel 😊.
 • 4. Zelfliefde is zo belangrijk: dans in de keuken, bedenk iets wat je vandaag goed hebt gedaan, of lees terug dat leuke bericht van een vriendin op Whatsapp. Doe gewoon iets positiefs, al is het maar een paar minuten… je zal jezelf ook beter voelen.
 • 5. Eet bewust: als je dan toch wil eten, eet bewust. Concentreer je met al je zintuigen op dat moment! Kijk naar hoe mooi het er uit ziet, de kleur en de vorm van de ingrediënten. Adem de geur van je cake in, luister naar het knisperen van je chips als je er de tanden in zet. Voel de volheid van het roomijs als je het opschept en de zwaarte van de lepel die je hand naar je mond brengt. En tot slot, geniet 100% van de smaak in je mond, proef voor je het inslikt. Moesten je gedachten toch afdwalen ondertussen, breng ze dan terug naar dat wat je aan het eten bent, focus en eet mindfull.

En als je dan toch wil zondigen, geniet van je zonde😊 en herpak je daarna.

Xoxo Ninon, de eMO-ETer

11 reacties

 1. Daarom is het zo belangrijk om zonder emoties te leven!, omdat je dan in je gevoel komt, je essentie, en dat werkt binair..goed of slecht.,in dit geval……,
  Werk er prof. Mee..

  1. Zijn emoties niet net de kruiding van het leven? Een meerwaarde als mens? En waar is het verschil tussen emoties en gevoel? Bedankt voor je reactie

 2. Beste Ninon … wat ben ik blij dat ik jouw artikel deze morgen las 😌 nu zal mijn dag er wat anders ( beter ) uitzien … Het stimuleert als je voelt dat je niet alleen bent met dit probleem … Gisteravond nog mijn pyama verruild voor mijn jogging en naar de auto gelopen omdat ik wist dat daar nog 2 chocoladekoeken lagen 😚 . Nu boodschappen gaan doen en broccoli en nootjes meebrengen 😊 Alle beetjes helpen … Dank !

  1. Ik hoop dat de broccoli gesmaakt heeft :-). Ja dat is ook mijn dieet, heb ik het niet in huis dan is het gemakkelijker om te weerstaan :-). En alle beetjes helpen, en ene cheat dagje mag ook 🙂

 3. Proficiat met de reeds 4 kg !!

  Eten als instrument om met emoties om te gaan ipv louter voeding zit in onze maatschappij stevig verankerd, en wordt helaas met de paplepel ingegeven. Kan er met hypnose ook weer uit.

  Stress rond gewicht en volume ook een maatschappelijk gebeuren. En stress zet wat je eet om in beschermend lichaamsvet…

  We leren in deze maatschappij ook niet gezond om te gaan met emoties en spanning. Zou een verplicht lesvak moeten zijn…

  Waardoor velen regelmatig aan de symptomen ( uiterlijk) werken ipv aan de oorzaak.

  1. Dus we kiezen best voor ook een zo goed als stressvrij leven… om die kilo’s in bedwang te houden… En mijn steek waarop van mijn buikrolletjes zal ik dan maar op de job steken 🙂 🙂 en niet op het snoepen :-)… Nee maar je hebt gelijk… misschien toch eens onder hypnose gaan hiervoor. Dank voor je reactie. Groetjes

  1. Morgen gaan we even zeuren, een sheatdagje moet je af en toe inbouwen om het vol te houden :-). En daarna weer goed verder doen hee

  1. Blijkbaar zijn het niet alleen de dames zijn die emo-eten… want in artikels in damesbladen wordt er zelden vermeld dat ook heren dit doen. Mooi dit te delen.

 4. Oh ja volledige herkenning 🙂 . Die paar dagen voor mijn ‘marie’ amaai ik zou de ijskast leeg vreten van ambetantigheid…. Of als ik zo een discussietje heb met mijn partner… een ganse zak chips :-)… Maar vanaf nu amandelnoten in mijn kast 🙂 veeeeeeel :-). Leuke blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.