Een luxeleven

Wat is luxe voor jou? Is het een Chanel-tas of een huis met een zwembad? 5-sterren hotels of dure auto’s? Of uit lunchen gaan met een Michelinster? Het eerste dat in ons opkomt als we aan het woord luxe denken zijn materiële bezittingen. Ja toch? Maar misschien moeten we eerder zoeken naar een ander soort luxe. Het is een luxeleven als je dankbaar kan zijn voor dingen. Je hebt een luxeleven als je me-time kan hebben, als je gezond bent, als je rust in je hoofd hebt. Ook met kleine daden van luxe kan je je emotioneel comfort, je well-being voeden. Streef jij ook een luxeleven na?

Wat is luxe?

Als je het googelt kan je met 2 betekenissen het woord ‘luxe’ invullen.
1. Luxe: overdaad, overvloed, pracht, rijkdom, weelderigheid, liefst duur en exclusief.
2. Luxe: iets wat plezier aan je leven toevoegt.

Is luxe een vallende ster?

Al kan ik echt wel genieten van kijken (niet kopen 😊) naar dure dingen. I love window-shopping, eventjes staan kwijlen voor een etalage… (mijn blogs over  Parijs ‘Designers van de Faubourg Saint Honoré’ en ‘De mode-iconen van de gouden driehoek’). Een klein beetje gezond jaloers op wie dit wel kan kopen, dat wel, maar ik benijd hen niet en gun het hun van harte. Al zou ik het super vinden moest er een Hermès Birkin-tas (prijs 5000€ tot 140.000€) in mijn dressing wachten op mij 😊. Maar deze luxe hebben is voor mij ook geen must. Iets kopen geeft een instant gevoel van geluk. Maar dat gevoel is als een vallende ster, het dooft uit.

Zoek je eerder de Poolster?

Een emotionele staat van luxe, is eerder als de Poolster, helder en stabiel schijnend. Daarom wil ik vooral gaan voor de tweede optie. Dingen die blijvend plezier toevoegen aan je leven. Goede relaties rondom je, of een sociaal vangnet en zeker emotioneel rust vinden, zaken die zo belangrijk zijn in deze coronatijden. Ook de luxe van gezond zijn is onbetaalbaar. Tijd hebben is een luxe.

Wat is het voor mij

Voor mij is luxe ook een leuk extraatje en niet per se belachelijk duur. Eerder jezelf of iemand verwennen met een stukje luxeleven-gevoel. En ja dat mag instant happiness brengen, niks mis mee.  Het is soms een beetje stijl en elegantie toe te voegen aan onze dagelijkse dingen, een mooie papieren servet bij je lunch bijvoorbeeld. Eenvoudige momenten verheffen tot ervaringen. Dat glaasje bubbels om te klinken met een vriendin die je lang niet zag. Of een 5 euro bloemenruiker meebrengen voor op je salontafel. Jezelf even koesteren is meer dan nodig.

Een luxeleven

En voor jou hoeft het misschien niet, maar ik hou wel van kleine luxe-momentjes. Het is een beetje een way-of-life, zonder te overdrijven dan wel weer. Natuurlijk moet je financieel op het goede spoor te blijven, heel bewust zijn over hoe we ons zuurverdiende centjes uitgeven. En het is waar. Het is een voorrecht. En ik probeer bewust en dankbaar te zijn voor dat voorrecht. Daarom noem ik dit soort uitgaven kleine luxe van het leven – omdat ze niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Mijn kleine luxes in het leven

 • Koffie. Mijn Nespresso-apparaat. Ik vind de geur en de smaak van koffie zalig. Zeker nu ik aftel naar kerst met een L’OR koffie adventskalender (7.99€), start ik elke ochtend met een geluksmomentje. Eventjes een nieuw klepje opmaken, de luxe van het ontdekken.
 • Verse bloemen. Ik trakteer mezelf regelmatig met een nieuw boeket en dat hoeft helemaal niet duur te zijn.
 • Zondagochtendluiheid. Nee kom op zondag niet te vroeg aan de deur bellen want je vindt me nog zalig lui, nog in badjas, met mijn 3e kopje koffie, een opgenomen film aan het kijken of naar de Zevende Dag (ja ja luiheid kan lang duren) 😊.
 • Kunstervaringen. Vooral in de winter is naar het theater of een tentoonstelling gaan een van mijn favoriete verwennerijen. Dus mijn Museumpas heeft al meer dan zijn geld opgebracht 😊.
 • Leuke familie en vrienden. Geen uitleg nodig!
 • Toeristje spelen in eigen land. Een hele zondag eropuit, op je gemak rondlopen, in een café gaan zitten of op een terrasje en mensjeskijkend en dan liefst in leuk gezelschap. Zo is Gent op zondag zalig, bloemenmarkt, boekenmarkt, prondelmarkt, Sint Jacobs, Graslei. Of pré-corona even naar het Antwerpse Zuid (staycation-uitstap-t-zuid-antwerpen-streepje-cultuur-hippe-straten-de-schelde) of de rommelmarkt in Brussel… Of even naar zee… (de-klassiekers-van-oostende-ontdekken)
 • Een warm bad. Natuurlijk is douchen is sneller, milieuvriendelijker maar voor mij gaat er niets boven een lang, warm bad met wat geurige olie en een tijdschrift. Zaaaaalig.
 • Op stap gaan. Met iemand afspreken, je mooi opkleden, glaasje drinken, lekker eten, een wandeling maken, iets bezoeken, dingen samen doen… belangrijke luxe in het leven.
 • Me-time. Soms is de grootste luxe gewoon even stoppen, nee zeggen tegen alles en iedereen en die ‘ik’-tijd gebruiken om de dingen te doen die je echt leuk vindt. Het maakt niet uit hoe je die zelf-tijd invult, sport je of ga je wandelen, lees, slaap, of kijk je gewoon naar een stomme realityshow… Het zo belangrijk om ’me-time’ in je agenda te schedulen.
 • Champagne. Ja bij mij ligt er altijd champagne koud in de ijskast… Moet je een reden vinden?

Je hebt maar één leven, dus ergens moet je proberen het zo veel mogelijk vullen met leuke ervaringen, moet je ook genieten van kleine dingen die een moment van vreugde creëren in je dagelijks leven. Dat is een luxeleven… Hoe kijk jij tegen het woord luxe aan?

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs  vaarwel-lippenstift  en want-je-bent-het-waard

4 reacties

 1. Gezien de volgende teleurstelling, weer in de val getrapt met loze beloftes naar mijn gezin toe, focus ik mij samen met mijn zoon nog enkel op materiële luxe.
  Dat hebben we zelf in handen en bepalen zelf hoe en wat, geen gedoe, geen schijnheilig toneel en zullen op deze wel genieten van ons leven.
  We hoeven geen rekening te houden met de valsheid van anderen, maar enkel de eerlijkheid onder elkaar.
  Fijne dag nog Peter.

  1. Dag Peter, spijtig te lezen dat je een beetje verbitterd bent naar dames toe. Zoals in elke relatie die je start is het zien of het klikt en blijft klikken, want je leert elkaar maar kennen na een tijdje. En goed voor jou als materiële luxe je dat goed gevoel geeft, en een vorm van zekerheid.. En eerlijkheid duurt nog altijd het langst…. dat is waar. Groetjes

 2. Mijn luxe leven bestaat uit mijn huis, mijn veilig nest in die mate aan te kleden en op te fleuren met een boeket bloemen of een mooie plant die ik mezelf af en toe cadeau doe.
  Rust in mijn hoofd, genieten in mijn relax zetel, met de kaarsjes aan, voor of achter de kachel het is hoe je het bekijkt,
  Dure dingen kopen heb ik geen behoefte aan. Ik probeer mijn eigen stijl te bewaren.
  Goede vrienden/buren, op mijn thuiswerk dagen stuurt mijn overbuurvrouw mij een berichtje “Eefie, een koffietje?” Als dat geen luxe is.
  Een mens heeft naar mijn gevoel weinig nodig om een luxe leven te hebben,

  Alweer een toffe blog Ninon! 👌🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.