Een echte babbel doet zo een deugd!

Aanleiding tot deze blog was een onverwachte doos vol jeugdsentiment die ik vond op zolder ergens diep weggestoken… Een hartverwarmende ontdekking… Als ik zie wat ik vroeger geschreven heb, want al heb ik maar de eenzijdige antwoorden, ik vermoed dat ik op alles in hanenpoten terug gepend heb. Communiceren per postduif, met rooksignalen, fluittonen, boodschappers te paard, brieven via de post, telegrammen, telex, luchtpost, fax, e-mails, sms-berichten, WhatsApp, Messenger, Snapchat, Facebook, Face-time, Skype, Viber… het is van alle tijden. En toch, wat voor mij echt telt, waar er zo een nood aan is voor iedereen en zeker sinds corona, dat zijn goede gesprekken. Een echte babbel doet zo een deugd!

Mijn schatkist: feliciteerkaartjes voor mijn communie. Over-en-weer brieven met vriendinnen toen ik op kot zat. Vriendschapsschrijfsels met een legervriendje. Huwelijksfeestuitnodigingen van koppels die al lang niet meer samen zijn. Terug de love letters van mijn eerste echtgenoot lezen, leugens op papier al meende hij die woorden misschien wel toen😊. Correspondentievriendjes uit verre oorden, ja nog op ultradun papier en met een postzegel uit een ver land. Romantische brieven van liefdes die niet mochten zijn…

‘Mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit het gevoel dat je hen gaf vergeten.’ (dixit Maya Angelou)
Misschien vergeten we details van bepaalde gesprekken en gebeurtenissen die in ons leven plaatsvinden, maar we zullen ons altijd herinneren hoe we ons voelden op deze momenten. En hoe de anderen in dit verhaal ons lieten voelen. Ontroerd, teleurgesteld, trots, verontwaardigd, vrolijk, klein…

pratenEen

Vroeger moest men ook nadenken over de inhoud. Wat zou je schrijven? Misschien heb ik wel 100den kladjes verfrommeld tot het goed was… want ja zo zonder delete/wis toets.  Ook was er  kwaliteit van het communiceren met elkaar. Tegenwoordig gaat het precies eerder over de snelheid en de kwantiteit. En niettegenstaande die overload aan communicatie gaat niets gaat boven oog in oog praten met elkaar, ja een echte babbel doet zo een deugd.

echte

We kunnen kletsen, luchtige onderwerpen aansnijden, praten over actuele dingen als het nieuws, het werk, de politiek, we kunnen roddelen, monologen houden… Maar er is één soort gesprek dat ik het meest boeiend vind van allemaal, en dat zijn echte diepgaande gesprekken. Ja ik ben een beetje een sapio dat is waar. Voor mij is fysieke aantrekking met een potentiële partner natuurlijk een must, maar intellectueel ‘gevingerd’ worden moet zeker, anders taant mijn belangstelling nogal snel.

babbel

OK echte gesprekken hoeven nu ook niet altijd. Ik praat ook eens graag over die modieuze koetjes en die obligate kalfjes 😊 😊. Altijd dieperdiepst zouden veel te emotioneel maken. Maar een echt goed gesprek is vrij zeldzaam. Het is aandacht geven aan de andere. Het is je open stellen. Praten van uit je hart, van uit je buik. Kan jij dat ? Zo een echte babbel doet zo een deugd en verschilt veel van small talk waar velen meesters in zijn.

doet

Echte gesprekken zijn begrijpend en diepzinnig. Je mag je niet verstoppen. Moet ook niet, want deze gesprekken stoelen op vertrouwen naar elkaar toe. De muren rondom onze diepste gevoelens en gedachten worden erdoor afgebroken. We staan naakt en kwetsbaar, met niets te verbergen naar elkaar toe. Maar als je zo een gesprek hebt, waar jullie zich openstellen, dan moet elk woord dat wordt gezegd en niet gezegd, met de grootste zachtheid en voorzichtigheid worden behandeld.

zo

Als ik lees hoe ‘hij’ in vroegere liefdesbrieven zijn ziel of eerder zijn hart bloot legde. Of welke diepe ongeremde schrijfsels ik met vriendinnen had toen we nog studeerden.

Een echt gesprek kan op verschillende manieren gebeuren.  Brieven toen, via sms-berichten of e-mails nu. Maar het beste voelt het nog altijd om de andere te zien, het oogcontact en de lichaamstaal. Niets verbindt mensen zozeer als persoonlijk praten. In een echt gesprek zijn alle zintuigen betrokken. Er is een intieme verbondenheid die werkt als een netwerk. Je voelt de aanwezigheid van de andere, hun kwetsbaarheden en hun uitingen. Je hoort hun stem op een dieper niveau. Je merkt hoe de kamer ruikt, hoe de wijn smaakt.

een

Een gesprek voer je niet alleen, het is tweerichtingsverkeer. Een goed gesprek moet van jou ook een goede luisteraar maken, en je daardoor ontvankelijker maken als persoon. En nee ik zal je geen handleiding bezorgen over hoe een goed gesprek voeren, maar misschien helpt dit je een beetje op weg…

  • Misschien praat je te veel in plaats van te luisteren, om geen vragen te moeten beantwoorden. Of net te weinig, om ook geen vragen te krijgen. Wees er bewust van dat het je angst om je bloot te geven, om dat muurtje, die diepste roerselen te toucheren, is… Probeer het steen per steen… Want een echte babbel doet zo een deugd.
  • In een echt gesprek moet je jezelf kunnen zijn. Je niet hoeven voor te doen als je beste versie of iemand anders, met al je gebreken en kwetsbaarheden.
  • Kijk naar de andere als zij/hij praat en laat je niet afleiden door de omgeving. Hou je niet in, lach als iets grappig is, wees ontroert of meelevend en je hoeft ook niet altijd het eens te zijn.
  • Soms zijn stiltes perfect om het gesprek op te vullen. Wacht met ‘je mening’ ‘jouw ervaringen’… wacht tot de andere klaar is.
  • Heel belangrijk de woorden die in zo een gesprek gedeeld worden blijven tussen jullie.  Misbruik iemands vertrouwen niet, al zeker niet naar derden toe.
  • Ten slotte, niemand is perfect. Maar dat kleine duwtje dat je ertoe aanzette om je open te stellen, zal een herinnering blijven.

deugd

Een echte babbel doet zo een deugd, en net als een boeket bloemen is een echt gesprek ongelooflijk mooi. Je laat een deel van jezelf zien, en zij laten zichzelf ook aan jou zien. Je kunt de persoon zijn die je werkelijk bent en praten op een heel nieuw niveau. Een deugddoende beleving

Ooit een gesprek gehad dat je nooit zal vergeten?

Xoxo Ninon

En nu ga ik nog even verder brieven herlezen uit mijn doos… vriendschappen koesterend… want de meeste zijn er nog altijd.

Lees ook deze blogs over praten met elkaar ‘Luister jij oprecht’ en Zet je masker op voor eventjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.