Durf jij kwetsbaar te zijn? Fiftylicious

Durf je kwetswaar te zijn?

Tijdens een workshop een tijdje geleden moesten we onszelf 1 minuut beschrijven. Geen bloemlezing of zelf vergoddelijking… maar een creatieve ‘elevator pitch’ zei de spreekster… Dit is de tijd om jezelf voor te stellen aan een vreemde moest je de lift nemen van de gelijkvloerse tot de bovenste etage. Oei dat was even nadenken… Hoe beschrijf je jezelf? Geef je details of eerder een algemeen beeld? Wat zeg je wel wat zeg beter niet… Durf je kwetsbaar te zijn?

‘Ik ben als een grote pot groentesoep met een assortiment aan kleurrijke groenten, die je door een verscheidenheid van kruiden te gebruiken, kan laten variëren van smaak, telkens lekker, telkens anders. En waar het leer proces welke kruiden die vollere smaak geven belangrijk is. De soepketel heeft al wat blutsen en builen uit zijn verleden, de smaak van de soep lijdt er niet onder, integendeel,… de smaak wordt enkel maar rijker en gevarieerder door de ervaringen’…

Het was kleurrijk, creatief en cryptisch, maar ik stelde me maar half kwetsbaar op. Al zie ik mezelf als een vrouw met vele kanten, met laagjes en diepgang. Ik ben open over veel zaken en toch draag ik een soort van ‘bescherming’ onder bepaalde omstandigheden. Een tegenstelling ergens. Enerzijds mijn ingesteldheid om open te staan voor nieuwe ervaringen, om nieuwe dingen leren kennen waar je er helemaal niets over weet. Anderzijds ‘Durf je kwetsbaar te zijn?’… er is nog wat werk aan. 😊

Het was mijn 2e workshop over ‘dat je niet altijd de ‘ik-heb-niemand-nodig-meid’ hoeft te zijn’. Dat je kwetsbaar opstellen een meerwaarde is, geen gebrek. Dat je moet in je vrouwelijke energie gaan (en ja ook mannen hebben deze) en durven leren vragen. Niet enkel doen maar ook denken… Omdat je moet vertrouwen hebben, altijd…

DURF EENS MEER JA TE ZEGGEN

Het woord ‘kwetsbaar’ heeft een negatieve klank evenwel. Het voelt eerder als je machteloos, weerloos en zwak voelen. Dat weerhoud je ook om ‘ja’ te zeggen tegen dingen… ‘Nee’ is veel makkelijker, nee want…, nee wat als… , nee dat kan ik zelf wel… Waarom zeggen we zo gemakkelijk nee tegen iets? Zijn we als vrouw bang zijn onze kwetsbaarheid bloot te geven omdat we niet durven, niet weten, niet kennen? Nochtans als je meer ja zegt, krijg je een spannender leven… Denk aan dat TV programma ‘Jan zegt ja’… OK zover moet je niet gaan, maar je begrijpt de achterliggende gedachte.

KWETSBAARHEID IS GROEIEN

Je kwetsbare kant laten zien, bied je de mogelijkheid om te groeien omdat je niet bang bent om jezelf te zijn. Jij kent ze ook wel, die vriendinnen met een grote mond, met  van die die vrouwelijke ballen aan hun lijf 😊. Het is dikwijls een masker, het wegsteken van onzekerheid. Maar niet alle vrouwen waarderen je. Er is nijd onder soortgenoten, die je kwetsbare kant tonen zien als een zwakte.  Als ze dit doen gaat dit over hen, hoe zij zelf eerder bits en onzeker in leven staan. Laat hen, ze zijn het niet waard, knip hen weg uit je leven, jij weet beter. Een vrouw die haar kwetsbare kant laat zien, is de kapitein van haar schip. Zij laat het roer over haar leven niet overnemen door een ander. Het laat haar toe evenwichtig zelf te beslissen over haar denken, haar doen en laten.

DURF EEN KWETSBARE VROUW TE ZIJN

Ik toon mijn kwetsbare ik op allerlei manieren, zoals in mijn openheid in mijn blog. Een dikwijls open communicatie over mijn innerlijke zelf. Mezelf blootgeven, letterlijk en figuurlijk. Mijn zielenroerselen zijn mijn inspiratie. De vragen die ik me stel deel ik met jullie, en ik ben niet ook niet bang om te zeggen dat ik iets niet weet. Ik voel me niet kwetsbaarder omdat anderen meer weten dan ik. Ik hou van hun kennis. Ik ben als een spons die informatie wil opnemen over muziekgenres, cultuur, job related issues, moeilijke woorden, technische zaken,… Ik voel me niet dom, of onwetend integendeel, het is telkens een uitdaging. Je kwetsbaarheid tonen door niet te pretenderen alles te weten is goed. Daarmee zeg je ook aan anderen dat je open staat voor hun kennis, hun mening.

Mijn mammie zegt, ja jij was altijd al een ‘waarom?’-kindje… En ik zat toen altijd te lezen in de ‘wetenschappelijke’ kinderreeks ‘Hoe en waarom?’ Ken je die nog? Of prenten te kijken in de Winkler Prins encyclopedie bij mijn nonkel en tante. ‘En waarom ging die dood’ ‘En waarom was er oorlog’ ‘En waarom zijn ze uitgestorven’…

Verrast het als ik zeg dat je moet ‘durven‘ kwetsbaar’ te zijn? Voor mij is een vrouw die haar kwetsbare kant laat zien, een vrouw die een innerlijk kracht heeft. Veerkracht! Ze is niet bang te erkennen dat ze niet alles weet of alles kan, en durft hulp vragen. Niemand van ons weet alles. Iedereen is ergens wel bang voor. Er is altijd wel een situatie waar je je geïntimideerd voelt door een ander. Daarom denk ik dat het tonen van je kwetsbare ik een positieve win-win situatie creëert.

Durf je kwetsbaar te zijn ?

Xoxo Ninon

Lees ook mijn andere blogs over je kwetsbaar opstellen: Zet je masker op… voor eventjes… en ook Beauty or brains?

4 reacties

  1. Zo mooi geschreven…. ik herken me er helemaal in… ik hou ook van kennis vergaren… en toch soms durf ik het niet vragen als er een te moeilijk woord passeert, en ik ken er nochtans vele 🙂 Dus volgende keer ga ik dat zeker doen… Knuffel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.