Diëten is frustrerend toch! 😊 deel 1 😲

Diëten week 8. Ik begon goed met mijn low carb dieet, super gemotiveerd. Die eerste kilo’s en centimeters smolten weg, als een ijsje in de zon…😊 En dan zakt die weegschaal niet meer, blijft gewoon hangen… En nog wat, koolhydraten die zijn net zo verslavend als nicotine… Al zijn ze al anderhalve maand geschrapt, toch blijf je gewoon zin naar hebben in suikers, pasta of brood😲. Super frustrerend. Maar voor je die (bezwete) handdoek in de ring gooit of je de moed wil opgeven van ‘mij lukt het niet, ziejewel’… Even voor mezelf een motiverende blog: Diëten is frustrerend toch! 😊 deel 1 😲 Oooh nee gaan er nog delen volgen 😲😲

Niettegenstaande alle inspanningen van anders eten, no alcohol, geen zoetigheid en meer bewegen, zie ik die weegschaal maar heel traag zakken. We houden vol maar echt bemoedigend is het niet. Ik vrees ook dat eens ik weer ‘normaal’ eet, de kilo’s er op een mum van tijd weer gaan aanvliegen. Diëten is frustrerend toch!

Ik besef nu pas hoe verslavend koolhydraten zijn… Na anderhalve maand strak koolhydraatarm diëten, was het vorige week wat moeilijk… ik had een emo-week. Dus op maandag een troost-éclair-gebakje, op dinsdag lunch in Luik (Warhol tentoonstelling) tja kiezen voor een bio-stokbroodje met rundstartaar (bovenste helft weggegooid)… Zondag na de wandeling (gestopt bij de bakker sstttt… niet verder vertellen), een roompunt waar ik zalig in gehapt heb maar daarna flink misselijk ben van geweest door, eigen schuld dikke bult zeker 😲.

En ja de goesting in koolhydraten is er weer… Het is terug afkicken… Erger nog, gevolg van mijn uitschuiver(tjes) was 1 kg erbij…. Diëten is frustrerend toch! 😊

Ik zal toch die gezondere gewoontes moeten aanhouden, voor altijd…

‘Vanaf 1 februari begin ik met diëten’ ‘Maandag ga ik op dieet’. In ons hoofd klinkt ‘dieet’ als iets wat je tijdelijk doet. Eventjes een maand streng zijn voor jezelf en hocus pocus 10 kg minder… Je komt op het gewenste gewicht, stopt met bewust te (di)eten en ja hoor… gram per gram komen die kilo’s er terug bij. I know that feeling 😲.

Weet wat je eet en vooral wat je niet eet! Wat je fout eet, wat je te veel eet. Elk pondje gaat door het mondje, cliché maar het is wel zo. Als je dan weet dat je per dag 500 calorieën minder moet eten of meer moet verbruiken 😲 om per 1 kg vet af te vallen per 14 dagen… ja dat zegt al veel. Komt nog bij dat je lichaam vanaf 40+ 200 calorieën minder verbruikt bij gelijke activiteit, en vanaf je 50+ 400 minder. Niet eerlijk toch.

Die gezondere gewoontes moeten voor altijd…😲 😲

Ik wil het nu ik wil het snel….

Met mijn koolhydraatarmdieet had ik wel onmiddellijk resultaat. Ik ben er dan ook de 100% ingevlogen. Starten met een dieet om dat ‘streefgewicht’ te halen was een goede optie, maar na bijna 2 maand ben ik er nog niet. Volhouden is de boodschap!😊

Weet dat gewichtsverlies geen sprint is, maar eerder een marathon. Langzaam en gestaag win je de race, dus begin beetje bij beetje met veranderende gezonde gewoonten toe te passen.

Die klik maken in mijn hoofd dat ik een blaadje sla lekkerder moet vinden dan frietjes… 😊. Dat ik een 5-tal noten mag eten en niet het ganse schaaltje. Dat het glaasje cava of wijn enkel in het weekend mag en dan nog… (oei 😊) Alle brood, pasta, aardappelen schrappen wel werkt voor mij, al verlang ik naar een boterham gewoon met kaas…

Mijn gewichtsverlies is eerder een zigzaglijn…

Mijn lichaam is curvy te noemen 😊, maar mijn gewichtsverlies is geen gelijkmatige curve. Het is meer met zo een zigzaglijn, 250 gram er af 100 er terug bij, dan weer 300 er af, 150 gram erbij… en dat is oké.

Zelfs al kijk je echt naar wat je eet, en beweeg je meer dan anders, je gewicht zal niet gestaag minderen… Toch niet zo veel als je zou willen 😊. Je lichaam heeft veel variabelen. Soms hou je meer vocht vast, of ook spieren wegen meer dan vet. Of soms zijn je dieetportie toch te groot. Of smokkel je toch wat te veel (ssstt niemand ziet het 😊)

Mijn zigzaglijn toont ondertussen 7 kg minder op de weegschaal. Maar ik voelt het aan mijn buik, ik kan weer in jurken en broeken die ik op Vinted had geplaatst wegens ‘gekrompen in de was’ 😊. Diëten is frustrerend toch!

Alle verleidelijke calorierijke zaken verwijderen uit de (koel)kast, en gewoon niet meer kopen…

Dat mijn diepvries uitgevallen was begin februari en ik alle brood, ijs, lasagnes, pizza,… gewoon in de vuilbak kon kieperen was ergens een ‘meevaller’… Verleidingen onmiddellijk geschrapt! En nee een dieet van taartjes, snoepen, chips, vettige frietjes, pizza en wijntjes bestaat spijtig genoeg niet 😊.

Ja bij mij helpt dat wel, heb ik het niet dan heb ik er ook geen goesting in. Maar weet je dat het in je kast ligt, dan moet je al een sterk karakter hebben om er af te blijven. Ken je ook dat gevoel, als iets verboden is heb je er soms dubbel zoveel zin in. Daarom mag je jezelf ook niet iets ‘verbieden’ maar eerder evolueren naar een gezonde levensstijl. Dingen met mate (en soms zijn het kleine maatjes 😊) eten.

Tijdens de week je goede gewoontes aanhouden om in het weekend toch te genieten van dat uitgebreide etentje of die bbq binnenkort, of dat glaasje wijn. Wees gewoon bewust en creatief gezond met wat je eet.

Dus…. geen Twix (248Kcal/37 gr koolhydraten/stuk = 50 gram) meer of Bounty (267 Kcal/28 gr koolhydraten/stuk = 55 gram) of M&M’s (250 kcal/28 gr koolhydraten voor een klein zakje van 49 gram) mijn 3 zoete verleidingen uit de snoepautomaat op het werk. Gelukkig, met het working from home kan ik daar al afblijven… Dat is al 1 gezondere eetgewoonte…

Zie hier de link van calorieën en koolhydraten 😊

Ik ben niet dat getal op mijn weegschaal…

Of toch niet helemaal, een klein beetje wel hoor 😊. Je weegschaal toont een indicatie dat wel. Het toont waar je bent, of was, of naartoe gaat in je afslankavontuur. Maar dat getal is niet jij! Ieder lichaam is anders. Ben jet groot of klein, gespierd of niet. Veel hangt af van je lichaamsbouw. En ook, eens 50+ verandert je lichaam… Ook met 10 kg minder, zal je er toch niet uit zien zoals je hoopte er uit te zien… 😲😲 Nee, ik vrees mijn buikje is een blijvertje😊.

Maar overgewicht is niet alleen eetgevoelig, ook stress, weinig beweging, gluten, enz laat je op specifieke plaatsen aankomen. Zie tekening hierna of lees op volgende link https://www.gezondmooislank.nl/maaltijdvervangers/gewichtsbeheersing-afvallen

Je voelt dat je nieuwe gezonde gewoontes werken wanneer je kleren wat losser passen (Yes!) of je een maat kleiner kopen kan (Ooh yes!). Of je je gewoon beter voelt en misschien niet meer buiten adem bent als je de trap op huppelt. Of je omgeving je plots complimentjes begint te geven dan je er stralend uit ziet Yes yes). Ja dat zijn allemaal kleine overwinningen!

Oh ja en nog een Diëten is frustrerend toch! frustratie… ik heb nog nooit zoveel pannen en potten vuilgemaakt als met dit diëten… 😲😲

En, zijn jullie bezig met een dieet? Of is het ook diëten is frustrerend toch! 😊

Xoxo Ninon                      Diëten is frustrerend toch!

Dit zijn eerdere blogs over dit onderwerp Covid-19 heeft een invloed op mijn weegschaal… quarantainekilo’s! en Het grote geheim

Alle foto’s zijn gratis foto’s van op Pexels site

10 reacties

 1. Langzaam en zeker, maar zeker langzaam.
  Volhouden tot je je er goed bij voelt, een cijfer is enkel een cijfer.
  Dan komt het echte werk, niet meer bijkomen.
  Dat lukt ons💪

  1. Gelukkig motiveren we mekaar 🙂 En inderdaad de goede gewoontes gaan we niet meer mogen laten varen. Duim duim duim

 2. De oplossing: 1 cheatday of vreetdag zoals ik het noem invoeren in de week. Pas 3 dagen er na terug op de weegschaal 😁
  Boost bovendien je metabolisme dat anders in spaarstand gaat.
  Succes

  1. Dat is een super goede tip… een vreetdag in het weekend en pas op donderdag op de weegschaal 🙂 En je metabolisme boosten is een blog in de pijplijn dus deze tip is al super . Bedankt

 3. Zo herkenbaar ! Vroeger had ik helemaal geen problemen met mijn gewicht, dat bleef stabiel maar eens 50+ kruipen die kilo’s er ook bij. 😧 Waarom zijn die zoetigheden toch zo lekker ! Ik denk dat we allemaal wel weten wat we moeten laten en inderdaad 1 cheatday per week, daar kunnen we dan naar uitkijken ! Succes allemaal !

  1. Dank je wel, ja het zal inderdaad onze levensstijl en voor onze tafelmanieren aanpassen zijn… Verlangen naar rauwe groenten ::-) ::-) … Wens ook jou alle succes toe

 4. Mijn hoofd is al bezig met de ommekeer! Mijn (koel)kast en handen nog niet. Dus het is nog even “morgen ga ik op dieet”. Maar ondertussen nog slechts 1 jeans (nochtans rekstof) die ook nu niet echt meer past 🙄😬. Letterlijk net terug van het kringwinkelen (en thuiskomen en deze mail lezen 😄). Winst: 3 jeans gekocht met inderdaad……..een maatje meer……. Morgen ga ik op dieet dus 😂. Jouw mail, Ninon, komt net op tijd. Waarvoor dank 🙂.
  Succes aan allen die er vandaag al zijn ingevlogen 👍. Ik kom er ook wel. 3-2-1 start !

  1. Je doet me glimlachen. Maar inderdaad hier hetzelfde, half januari had ik zag ik die 85 kg, nooit zoveel gewogen de laatste jaren… jeans te klein, jurk die nog maar paar maand oud waren pasten niet meer (en OK ik zet die dan op Vinted maar toch)… dus er moest iets gebeuren… Ik deed mee aan Tournée Minerale zoals elk jaar… Met Googlen ben ik koolhydraatarm dieet tegengekomen en… deze ochtend stond de weegschaal op 76.8 kg. Maar inderdaad alle lekkere dingen schrappen… mzzt geeen honger, frambozen en aarbeiden i pl v ijsjes maar valt best mee. Die klik in je hoofd, en als je dan resultaat ziet… en voelt want ik kan weel in mijn jurken en broeken 🙂 Ik duim voor je! En laat maar weten 🙂

 5. Super toffe blog Ninon. Ik herken me zo in je frustratie, ik en veel dames hebben net dezelfde… Je mag ook eens iets toelichten over je ervaringen met dat dieet. Is dat echt gemakkelijk vol te houden?… Kijk al uit naar je volgende blog. Grtj

  1. Ja dames en diëten… een never ending story vrees ik :-). Ja ik wou nog schrijven erover want ik ben beetje ervaringsdeskundige al mijn ganse leven lang. Bedankt voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.