Diëten is frustrerend! 😊 Periodiek vasten 😲

Diëten. Koolhydraatarm werkt(e) wonderwel, maar ik bleef op een plateau hangen. Dus ik dacht wat nu proberen? Volledig keto, plant-based of mediterraans of calorieën tellen… Er zijn zoveel verschillende manieren om te (di)eten, dat het een uitdaging is om te zoeken wat voor jou best werkt. Maar de dieet-rage is momenteel intermittent fasting = periodiek vasten = IF! Je niet concentreren op WAT je eet, maar kijken naar WANNEER je eet. Dus ik dacht eventjes alles mogen eten… ook koolhydraten… En 8 u eten per dag, en 16 u vasten dat kan toch zo moeilijk niet zijn… al niet omdat ik nog steeds in dieetmodus ben. IF, het helpt… maar geloof me het is lastig… Je bent precies veel meer gefocust op ‘ik mag niet meer eten’. Ik heb het ‘karakter’ wel om gezond of suikerarm te eten, maar niet eten… dat vond ik blààààààhhhh. Diëten is frustrerend! 😊 Periodiek vasten 😲

Basis

Het idee erachter en de basisregel van intermittent fasting = periodiek vasten = IF, is minder een dieet maar meer een levensstijl. Je beperkt je calorieverbruik tot een bepaald tijdsbestek. Net zoals bij keto en koolhydraatarm is er in je lichaam ‘metabolische omschakeling’, na enkele uren zonder voedsel begin je in een vetverbrandingsmodus te gaan.

Vasten

Ons lichaam heeft nog een beetje een ‘oermens’-brein. In plaats van een ganse dag en avond te smikkelen en te smullen, zelfs als we geen honger hebben, is ons lijf meer gebaat om af en toe te vasten. Als we ons spijsverteringsstelsel eventjes rust te geven, kan het lichaam zich focussen op verwerken, celvernieuwing en genezen. Ik ken een ‘groene jongen’ die als hij een zware verkoudheid of keelpijn heeft, een 2-tal dagen niet eet (enkel wat kruidenthee)… en die is vlugger genezen dan ik met mijn neussprays en Dafalgans…

Maar ‘vasten’ klinkt als ‘honger hebben’. Het vraagt een omdenken. IF gaat niet over uithongering, maar meer over een herverdeling van je dagelijkse calorieën. Dus je moet een intermittent vasten methode vinden het beste bij je levensstijl past.

Kies je een methode

  • 1:1    een dag vasten, een dag gewoon, een dag vasten, een dag gewoon,…
    als je vast eet je maximum 500 cal, vooral eiwitten
  • 16/8   8 u eten, 16 u eet je niets. Makkelijkst ontbijt overslaan en starten je met je lunch
  • 5:2     is per week 5 dagen normaal eten en 2 dagen per week vasten, maar 500 cal per dag
  • 24 u   1 dag in de week eet je helemaal niks, en drink je kruidenthee of water
  • Er zijn nog meer methodes en je leest er alles over op deze ‘site van happy healthy

Ik probeerde het 16/8-methode. Het komt erop neer dat je na het avondeten niet meer gaat snacken (oeps) en het ontbijt uitstelt tot een paar uur nadat je wakker bent geworden.

Mijn levensstijl

Als ik een goed ontbijtje gehad heb, kan ik makkelijk verder tot het diner ’s avonds… Overdag hoef ik niet te snacken, maar voor tv  wil ik graag een knabbeltje. Zelfs gezond met handvol amandels, rauwe worteltjes, aardbeien, potje yoghurt. Of soms ook een glaasje wijn, en natuurlijk ook water…

Mijn grote uitdaging: Ik sta op om 7 u en ga slapen om middernacht, dat is dus  17 u wakker en 7 u slapen… Net het omgekeerde van het 16/8 dieet, help 😊 Mijn wakkere dagen zijn gewoon te lang 😊. Mijn idee: alles uitstellen en eten om 14 u dan kan het tot 22 u 😊.

Mijn eetschema

Dag 1 begon goed, geen ontbijt en lunch uitstellen tot 14 u… maar hoofdpijn van de honger… avondmaal 19 u… laatste gezonde snack 22 u. Ook dag 2 idem dito. Dag 3 dus lunchte ik om 13 u, dus uurtje vroeger eindigen met eten. Dag 4 was ik vrijwilliger in het vaccinatiecentrum, dus lunch om 12 u…  Gevolg van 21 u tot middernacht niks meer noppes, nada… En dan pas om middernacht slapen, echt lastig… Dag 5… euuhh… 😊 Nee niks voor mij dat IF. Ik liep geïrriteerd, was zo gefocust op eten. Gelukkig had ik zo goed als niks in mijn ijskast of ik had het zelfs geen 5 dagen volgehouden… Ik zal het ‘karakter’ niet hebben 😊.

Binge eten = té veel calorieën

Of je nu dieet, of gewoon eet… of je nu dag om dag vast of 16 u niet eet, vermijd de verleiding om een overmatige hoeveelheid voedsel onbewust te eten… Bij periodiek vasten hoef je geen calorieën te tellen of te letten op wat je eet, zo lang het maar wat gezond is. Maar wanneer het etenstijd is vettige hamburgers, frietjes, pizza’s, pasta, chips, zoetigheid, frisdrank bingen (= aan een stuk door te eten) is also a verry bad idea… 😊

Eet zoals je normaal zou doen, en kies vooral gezonde voedingsmiddelen die je een vol gevoel geven in plaats van jezelf vol te proppen met lege calorieën. Eet vooral magere eiwitten om te helpen met spiermassa, gezonde vetten en veel fruit en groenten om je de dag door te helpen.

Water, water, water 

HYDRATEER! Start de ochtend met een groot glas om je systeem te spoelen, wakker te maken al het ware. Je helpt je lichaam om zich te ontdoen van de gifstoffen die het opruimde terwijl we sliepen. En naast de boost die je lichaam krijgt om beter te functioneren tijdens je vastenperiode, kan een regelmatig een glas water ook eventuele hongergevoelens verminderen.

Kies niet voor zoete frisdranken, ook geen light versies. Als je graag wat meer variatie hebt, koop dan water met een smaakje (ik ben fan van water met munt). Of doe een spiraaltje komkommer of een paar schijfje citroen of limoen in je glas…

Koffie mag zwart…  Hoewel het misschien niet de beste keuze is door de cafeïne, zal een kopje zwarte koffie (zonder melk suiker of zoetjes) je vastenperiode niet onderbreken. Nog beter is ongezoete kruidenthee te kruidenthee waar de extra antioxidanten weer een meerwaarde zijn.

Intermittent fasting

Intermittent vasten is ook geen one size fits all. Je kan ook de verschillende methodes afwisselen, maar dan wel consequent zijn. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. In vetverbrandingsmodus gaan door de nodige uren te vasten werkt echt wel om extra kilo’s kwijt te raken. Meer nog, je krijgt er ook een lagere insuline- en bloedsuikerspiegel door, dus minder risico op sommige ziekten en genoeg energie, dus nog meevallers voor 50plussers. Kies wel voor gezond, want 8 u snacken en snoepen of 8 u schranzen dat is ook de bedoeling niet. 😊

Diëten is frustrerend! 😊 Periodiek vasten 😲

Eventjes motiverend deze Diëten is frustrerend! 😊 Periodiek vasten 😲 – blog schrijven, hielp niet echt. Gelukkig was het resultaat er wel op 5 dagen 1 kg minder. Ja ik heb het geprobeerd dit periodiek vasten, maar nee het is mijn ding niet, ik kijk liever naar WAT ik eet… en niet zozeer WANNEER.

Vooral kiezen voor een happy en gezonde levensstijl is belangrijk… en bewegen.
Laat je me weten als je successen haalde met dit dieet…

Xoxo Ninon

Lees ook Diëten-is-frustrerend-toch – deel 1 en Motiverende-blog-diëten-is-frustrerend-deel-2 over mijn dieet escapades.

Alle gebruikte foto’s zijn gratis te downloaden via Pexels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.