daten in tijden van corona

Daten in tijden van corona

De titel van deze blog doet me denken aan ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriel Garcia Marques, een mooi verhaal dat gaat over een onmogelijke liefde… over afstand tussen geliefden… en hoe ze contact houden via brieven. Ook daten in tijden van corona is nu zo anders dan ervoor. Misschien zal het coronavirus het datingspel wel ergens ten goede beïnvloeden. Diepgaande gesprekken via videochats in plaats van smalltalk aan een cafétafeltje. Tijd nemen om iemand te leren kennen vooraleer je afspreekt… No kissing no hugging…

Als een 50+ single bent en aan het daten, dan brengt deze coronatoestand speciale ‘uitdagingen’ op je pad. Het coronavirus heeft de wereld vertraagd. Wie een partner zoekt wordt bijna gedwongen terug te keren naar het meer traditionele ‘het hof maken’, iemand eerst leren kennen voordat je met zoenen begint. Misschien brengt dit C-virus terug meer ouderwetse romantiek en nemen we terug tijd om elkaar innerlijk af te tasten voor we het letterlijk aan de buitenkant doen… Misschien dit wel positieve veranderingen als je wil daten in tijden van corona.

Tijd om te praten

We hebben meer tijd gekregen. Door working from home of misschien niet werken hebben we tijd gekocht voor onszelf.  Soms meer dan 2 uur per dag nu je de badkamer kon skippen, én de files en het verkeer. Je kreeg noodgedwongen meer tijd om te praten omdat er zo goed als niks te doen is. Je sociale leven=  bijna 0. Enkel met je bubbel een terrasje doen of op restaurant, niet naar een festival, of uitgebreid gaan shoppen… Het is vooral home sweet home, stay home. Maar je krijgt meer me-time… of zelfs we-time. Velen van jullie hebben meer tijd om te praten. Bovendien heb je iets belangrijks om over te praten, wat ons allen overkomt, onze gezondheid, onze toekomst. Chitchat en small talk zijn veel minder relevant geworden.

Ook ik ervaar diepere gesprekken met vrienden, met familie maar ook op date sites. Ergens worden er zinvollere gedachten van angst en hoop gedeeld… en eigenlijk zegt zoiets veel over de andere… Je leert iemand beter kennen als je praat over je diepste gevoelens en ervaringen – je leert over intimiteit, liefde en toewijding, over hoe iemand is en wat iemand doet.

Stop bij 9

Chatten, tikken, swipen, klikken, liken, hartjes, matchen,… Tientallen honderden keren… een overdosis…  Het menselijk brein kan niet echt zoveel keuzes aan, en het maakt veel singles op zoek naar de ‘perfecte’ partner weifelen en twijfelen.

Als je neus na aan 5 flesjes parfum geroken te hebben tilt slaat. Als je niet weet wat kiezen op een uitgebreide menukaart. Of wat je wil aantrekken als je voor je gevulde kleerkast staat. Hoe wil je dan kunnen kiezen op een dating site als er zoveel opties aangeboden worden. Keuzestress. FOMO the fear of missing out… schrik dat diegene die je nog niet kent misschien leuker is… Is niet zo… hij/zij is gewoon anders, ieder met zijn leuke en kleine kantjes.

Mijn advies, stop even zoeken wanneer je met een paar mensen (ik noem het de magische 9) gechat of gebabbeld hebt van wie je denkt dat er potentieel in zit. En leer minstens één van deze mensen beter kennen. Hoe beter je iemand leert kennen, hoe meer je geneigd bent hem of haar leuk, sympathiek, tof te vinden.

Wat ook belangrijk is, zeg niet altijd nee. Wees open minded voor opties, eens 50+ moet je vooral iemand zoeken die jou een goed gevoel geeft. Vergeet dat hij van katten houdt en jij van honden. Of dat hij sportief is en jij alleen met je elektrische fiets tot in de stad gaat en terug. Dat maakt een relatie niet. Concentreer je op wat je wel leuk vindt aan hem of aan haar.

Elkaar bijna ‘in het echt’ zien

Messenger, Whats app, Skype… is een alternatief voor daten in tijden van corona. Doe aan videochatten en al is het geen echte ontmoeting, het is beter dan te lang chatten. Je ziet of iemand lacht, en dat is beter dan een smiley. Of je kan inpikken op een ernstig verhaal. Je geraakt dichter bij de werkelijkheid dan via chats. Je leert meer over de ander, over iemands persoonlijkheid en ook of er een fysieke aantrekkingskracht is. Die 7 seconden regel tja… soms moet je het wat tijd geven. Iemand wordt mooier, leuker, sympathieker en dikwijls ook aantrekkelijker als je hem of haar langer kent. In 7 seconden moet die partner bij je passen? Je beste vriendin deed er langer over… ja toch!

No kissing no hugging…

Deze pandemie heeft, zij het tijdelijk, een van de uitdagende aspecten van hedendaagse dating opgelost: seks. Seks wordt uitgesteld, net als zoenen en knuffelen… Zet seks hebben eventjes in quarantaine, tot je die andere leert kennen… Uiteindelijk is iedereen voorzichtig en voor je zoent is het misschien goed dat je weet met wie je zoent…  En een beetje werk maken van elkaar wakkert de passie nog meer aan. 😊 Eerlijk ik heb dat vroeger wel eens gedaan (lees 10 jaar geleden), leuke date, leuke babbel, leuke man, en misschien wou ik me gewoon laten versieren… en deze 1e date eindigde in bed… Heb ik er ooit een leuke relatie aan overgehouden… nee zelfs zelden vriendschap…maar het innerlijk vuur was voor even geblust… Dus nee doen we niet meer. En momenteel is het niet echt een periode om voor casual seks te gaan…  dus hou het veilig.

Langzame liefde

Daten in tijden van corona verlengt het ‘kennismakingsproces’, het is eerder langzame liefde zoeken. Vroeger was het huwelijk het begin van een relatie, tegenwoordig is het meestal maar een halve zekerheid. Je mag niet te vlug verwachten dat je flabbergasted van iemand gaat zijn, ondersteboven, ‘uufdovergat’ zeggen ze hier… Geef het tijd, neem je tijd. Tijd om iemand te leren kennen, om je langzaam maar zeker aan een partner te hechten… Dit zal hoop ik een betere basis bieden op goede en blijvende relaties… Corona heeft eventjes deze wegwerpmaatschappij een halt toegeroepen. Zorg dat je ook de kans op liefde niet te vlug vergooid.

Langzaam… eerst chatten praten zien praten zien zoenen praten zien zoenen seks praten zien zoenen praten zien praten… Een ding is zeker, we gaan inderdaad minder kikkers kussen die gewoon kikkers blijven 😊. Het is een nieuwe fase in datingland… maar hoe bizar het misschien ook klinkt… daten in tijden van corona… kan hopelijk leiden tot gelukkiger en duurzamere relaties…

En ja ik ga het boek ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriel Garcia Marques nog eens lezen, en me koesteren in hun hoop op liefde…

Xoxo Ninon

 

Of lees deze blogs die ik schreef over daten : Betaalt hij of are we going Dutch?   of Ik deed mee aan First Dates…

6 reacties

 1. Ik maak op de moment mee wat je op zo een leuke manier beschrijft .. ex partner 10 jaar . Terug op het lijf gelopen .. langzaam aan .. veel praten .. we weten nu al méér van elkaar dan vroeger.. vertrouwd .. diepgaander .. zalig ouderwets .. hoop ..

  1. Ik duim voor jullie liefde en dat alles naar wens loopt, en dat de valkuilen van vroeger gedicht zijn, en hopelijk alle 2 wijzer geworden op die 10 jaar…

 2. Wel Ninon, je hebt het bij het rechte eind !
  Begin dit jaar leerde ik een leuke man kennen, veel gechat, een paar keer gezien. En toen kwam de lockdown ; enkel mensen met een “langdurige” relatie konden mekaar zien. Wij niet dus. Wel op de fiets tot ergens halverwege, een wandeling, een picknick met wijn en hapjes langs de oevers van de Schelde of op een of andere wandelroute. Alles heel rustig, heel apart.
  Weken, maanden gingen voorbij, het gewone leven hernam. Met heel andere impulsen en invloeden. Elkaars vrienden leren kennen, al eens gaan eten,… Gezellig, maar de 1 op 1 focus vervaagde.
  Langzaam kleine kantjes ontdekken en beseffen : was deze relatie sneller gelopen, dan was ik hierop misschien afgeknapt. Maar ondertussen is die liefde zo rustig gegroeid dat dat minpuntje er wel bij kan.
  Corona deed ons stilstaan, nadenken, intens voelen, want er was ineens meer tijd.
  Ik blijf ook nu nog bewust halt houden bij kleine, mooie momenten en hoop dat de liefde verder groeit en bloeit.
  Had ik corona nodig om dit in te zien ? Het had niet zo drastisch gemoeten, maar eigenlijk is het een verrijking van mijn leven geworden. Ik wens jou van harte het zelfde !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.