Covid-19 heeft een invloed op mijn weegschaal… quarantainekilo’s!

Thuiswerken heeft zijn voordelen, maar mijn home office geeft ook meer verleidingen… In tijden als deze, waar mensen onzekerheid en zorgen ervaren, biedt voedsel vastigheid en zoek je ergens veiligheid en troost in die koekjestrommel. Ook je veranderde gewoontes door meer thuis te zijn, meer verveling, meer alleen zijn of net niet alleen zijn en zo vlak naast je ijskast, maken de verleiding groter om meer te eten, meer te snacken. Covid-19 heeft een invloed op mijn weegschaal…

Het nieuwe woord voor 2020 wordt… quarantainekilo’s. Door de corona-epidemie werk ik sinds 3 weken van thuis. En echt waar, ik voel het al aan mijn jeans… en oeps! Covid-19 heeft een invloed op mijn weegschaal… Maar als je een emo-eter bent is het niet eenvoudig… Alle berichtgeving rond deze wereldwijde epidemie geeft je een onbehaaglijk gevoel, een gevoel van alleen zijn, van rouwen om je sociale leven… En eten is dan een van de gemakkelijkste manieren om je beter te voelen… Je vult die leegte… en meestal met de foute (lees calorierijke) zaken… zoetigheid, hartige dingen, een troostwijntje of biertje.. want je verdient het…

Ontbijt: 750 kcal
Ontbijt: 380 kcal

Kies je voor lekker en gezond? Voor deze blog deed ik wat opzoek werk en voor de foto’s werd alles mooi afgewogen en calorieën berekend… 

Ontbijt: 380 Kcal: 150 gr magere platte kaas (90 Kcal), 30 gr granola (133 Kcal), 100 gr mango (60 Kcal), 1 kiwi (60 Kcal), handvol blauwe bessen (37 Kcal)

Ontbijt: 750 Kcal: 100 gr bruin brood (256 Kcal), 1 gekookt eitje (77 Kcal), stukje kaas van 43 gr (150 Kcal), beetje boter (20 gr = 144 Kcal), sneetje met confituur (15 gr=35 Kcal), sneetje met  Sirop de Liège (15 gr = 38 Kcal), laatste met honig (15 gr = 50 Kcal)

Koop minder junkfood

Als het niet in je kast ligt dan heb je er (meestal) geen zin in. Nu je met de sociale quarantaine maar 1 keer per week winkelt, koop dan 1 pakje Lays paprika (nee geen XXL!), en een klein zakje Milka paaseitjes. Of 1 pak koekjes of cakejes voor bij de koffie (en liefst individueel verpakt, dan heb je ook geen excuus). Bij mij werkt het, geen ijs in de diepvries dan heb ik er ook geen goesting in… Dus het niet in huis te hebben, is gemakkelijker dan nee moeten zeggen tegen de verleiding die in je kast ligt…

Snack = 720 kcal of  3 Snickers van 57 gr (241 Kcal/stuk) 
Snack:  720 kcal of 7 appels = 1.200 kg 

3 Snickers of ander snoep… Maar hoeveel fruit je kan eten voor evenveel calorieën… en veel gezonder…

Zorg voor gezonde snacks

Wie me kent weet ik ben een konijntje… ik eet super graag rauwe wortels. Dus beter elke ochtend een portie rauwe wortelstaafjes klaar zetten voor als ik wil knabbelen. Of radijzen, kerstomaatjes, snoeppaprika’s of wie houdt van selderstengels (bwah!), of gewoon een appel, peer of wat druiven… zelfs af en toe een hardgekookt ei kan troostvoer zijn. Zorg dat je ook kan kiezen voor iets gezonds!

Hou je aan je eetgewoontes

Als je werkt van thuis is het evidenter je dag in te delen zoals je gewoon was ervoor. Iemand die thuis is door de tijdelijke werkloosheid zal misschien vlugger zijn routines veranderen. Nochtans, probeer je normale eetgewoontes aan te houden als toen je werkte dat is beter voor je lichaam, beter voor je hoofd. Als je later gaat slapen, staat laat op… je ontbijt is je middagmaal… je skipt je lunch daarom niet, dan nog je avondeten… soms wat snoepen tussen door… Het brengt je lichaam in een soort van jetlag-modus, je verbranding geraakt ontregeld, met extra kilo’s tot gevolg.

Snack = 1254 kcal of  230 gram snoep (M&M’s (49 gr=250 kcal) + Twix (50 gr=251 kcal) + mini cake (166 kcal) + 100 gr chocolade met nootjes (587 kcal)  
Snack = 1000 kcal of 1.400 kg fruit  (400 gr druiven, 2 appels, 2 peren, 2 bananen, 1 kiwi)

Oeps, ik ben M&M’s fan…  als je elke week 100 gram M&M’s eet (en dat gebeurt), zijn dit 26728 kcal surplus per jaar of bijna 7.6 kg potentieel extra lichaamsgewicht. 

Beloon jezelf, plan snackpauzes

Beperken is altijd beter dan verbieden, want dan verlang je nog meer. Daarom plan je snackpauze… Koffiebreak met 1 speculaasje om 9.30u. Om 11.30 u soeptijd of een appel. Om 14.30 u nog even een koffiemoment (met klein koekje). 17 u tijd voor een stuk fruit. En voor TV deze avond beloon ik mezelf met 1 glas wijn (geen fles !😊). Snacken is geen zonde, maar probeer snackpauzes in te plannen die je soms gezond en soms ongezond invult. Dat is niet erg… als die beloning er aankomt zal je minder constant in je kast te zitten.

Vervang snacken door even actief te zijn (nee niet naar je snoepkast lopen😊)

Covid-19 heeft een invloed op mijn weegschaal…  Als je je emotioneel gestrest voelt, loop dan niet direct naar je snoepkast… Maar wees eerder wat actief. Ga de tuin in, of op je terras. Als je werkt, neem een korte pauze, zoals je anders ook aan de koffie corner eventjes ventileert. Doe een korte wandeling voor wat frisse lucht. Of sms een vriendin of bel even met je ouders. Leid jezelf af van het gevoel van ‘eten alleen kan me troosten’.

Lunch gezond, kook gezond

Je hebt nu even meer tijd dan ervoor. Gebruik die om echte maaltijden klaar te maken. Koop echte groenten. Probeer eens een nieuw recept voor je lunch of diner.  Het is gemakkelijker nu je op loopafstand van je keuken werkt of verblijft en het geeft ook een elan aan je dag er mee bezig te zijn. Het is een kans om na te denken hoe je gezond kan blijven in een situatie waar de wereld op zijn kop staat.

Voor TV = 200 kcal of 300 gr groentensnacks + 50 gr rauwe ham + kruidendip 
Voor TV = 200 kcal of 35 gr paprika chips + 35 gr pinda’s in krokant jasje 

Voor TV: beiden 200 kcal, waar zou je het langst van genieten… een handvol chips en heel weinig nootjes of een bord vol vitamientjes ? En 100 gr Lays paprika chips (en dat is een heel klein zakje) = 538 kcal… wetend dat je er 2000 nodig hebt per dag… 

Drink meer water

Soms heb je eigenlijk geen honger maar gewoon dorst. Je bent gewoon uitgedroogd, en dit voelt als ‘goesting’. Zet een fles bij je en drink regelmatig een glas gewoon water!

Afhaalmaaltijden, take out

Steun ook eens de restaurants in je buurt die een dinerservice aanbieden, waar je een maaltijd kan laten bezorgen of frietjes afhalen. Het is een traktatie aan jezelf, en een manier om een bedrijf in nood te ondersteunen.

Covid-19 heeft een invloed op mijn weegschaal… en misschien ook op de jouwe. Die calorieën zijn zo confronterend dat ik toch zal proberen gewoontes  te aan te passen. Maar als je gezonde maaltijden bereid, meer fruit en groenten eet… dan is af en toe een troost-snack echt niet erg want het blijven erg moeilijke tijden zijn. Dus wees lief voor jezelf.

Xoxo Ninon

(virtuele knuffel aan jullie allen, hou afstand, was je handen, be safe be strong)

PS: dit zijn de vorige blogs die ik schreef  ‘corona… verspreid medemenselijkheid’ en ‘We zullen doorgaan…’

4 reacties

 1. Ooh jij ook… ja dat thuiszitten heeft toch zijn nadelen. Ik ben mijn routine kwijt. En OK eens kasten uit kuisen is een bezigheid maar echt leuk… En dan neem je al vlugger een pauze met meer dan 1 koekje. En ook kook ik nu veel uitgebreidere gewoon als tijdverdrijf… Mijn partner is happy en we wandelen wel veel meer… maar aan de weegschaal te zien zal het toch moeten veranderen. Dus bedankt voor de tips.

  1. Dank je voor je reactie. Ik doe ook langere wandelingen met Boris… maar blijkbaar toch niet lang genoeg :-). Ik zal toch iets meer gezondere snacks moeten nemen, in plaats van zoete….

 2. Beste Ninon, ik weet een lekker tussendoortje waar je snel van opkikkert!!!
  Zet een leuk swing muziekje op…duw extra op de geluidtoets (luid)…en dansen maar…
  het beste tussendoortje EVER!
  Je zult versteld staan hoe uitputtend dit is,
  Op slag 1 kg minder en 10 jaar jonger 🙂
  Zeker proberen!!!

  1. Dat is een prima idee en dat komt er inderdaad te weinig van de laatste tijd… Morgen de radio aan en volumeknop wat hoger… en dansen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.