https://c2.staticflickr.com/4/3582/3382506686_7bb0a0c1ac_b.jpg

Cougars op de werkvloer…

‘Cougar’ wil ik hier niet gebruiken in het pejoratieve ‘jongemannen verslinden’. Eerder een 50+ dame die nog van wanten weet in het bedrijfsleven. Een fiere bergleeuwin met lichtjes grijzende manen. En toch, eens 50+ krijg je als vrouw minder kansen, of andere kansen misschien. 50plussers vinden hun weg in administratieve of technische ondersteuning, onze ervaring loont. Creatieve beslissingen worden eerder genomen door jonge(re) en jeugdige(re) managers. Cougars op de werkvloer, worden ze naar waarde geschat?

Een vriendin van mij is aan het solliciteren geslagen… 50+, administratieve ervaring maar slechts in  1 firma. Ik heb het ook gekend, 3 januari 2010… plots is je zekerheid weg. Collectief ontslag, de firma in problemen… en daar sta je dan.  Eens 50+ is dit niet evident. Soms weet je dat je de geknipte vrouw bent voor de job, maar je wordt niet uitgenodigd op een gesprek. Je solliciteert  100 keer, je krijgt 20 reacties dat je niet geselecteerd werd, of men reageert gewoon niet (foei!), en een enkele keer krijg je wel dé kans. Ergens is er het gevoel dat je wordt geselecteerd (of net niet) op je geboortejaar, in plaats van op je ervaring en je kunnen. Er is nog steeds ‘agism’ (leeftijdsdicriminatie) al zie je toch een bijsturen en probeert men er de laatste jaren wat aan te doen. Met een te veel aan openstaande functies en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd moeten bedrijven hun visie wel wijzigen. Er is een onzichtbare barrière tussen 50+  en 50-, zeker voor vrouwelijke medewerkers.

Nochtans zijn 50plussers de basisleggers van de huidige verbruikers-economie, de grondleggers van de IT en andere elektronische hoogvliegers. Wij waren de trendsetters van wat nu vintage is, en toch worden we niet als stijlpioniers beschouwd.  50plussers zijn meestal welgestelde oudere consumenten, die nog jong, actief en sociaal zijn, en graag geld uitgeven. Maar kunnen jongere collega’s zich inleven in die generatie spenderende medioren? Onderschat men dan toch die grijzende ‘cougars’? En hoe kan je als 50+ dame toch meetellen…

 1. https://c2.staticflickr.com/4/3298/3645212436_67a5b41c8a_b.jpgTen eerste, het is niet nodig om ‘grijs’ te zijn
  Je kan je grijsjes verven als je dat wil.  Of zorg dat ze verzorgd zijn of in een leuke (hippe) coupe geknipt. Ooit gehoord en altijd onthouden, haarverf is instant jeugdigheid. En granny grey is nog steeds mode, dus blijkbaar benijden die jongere meiden ons toch een beetje. 😊
  Je hebt het zelf in de hand hoe 50+ vrouwen op de werkvloer worden gezien. Het is een spiegel hoe wij onszelf  zien en presenteren. Leeftijdsverschil wil niet altijd zeggen dat er andere interesses zijn. Mode blijft mode, cultuur is leeftijdloos, voetbal is voetbal… En durf ook gewoon. Doe mee aan die sportieve team event (er moet iemand de laatste zijn 😊), toon je energie en je betrokkenheid. Match je kleerkast met je jongere collegae, of doe het beter… Ook zij kijken naar je op omdat je goed voelt in je vel, er reeds staat in je leven, je durft in je looks.  Ook zij luisteren graag naar interessante verhalen, dus zorg dat ze de moeite waard zijn… (‘Woooww ben jij echt een blogster?’)
 2. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Iris_Joyce_at_work_on_her_typewriter_in_an_office_prior_to_joining_the_Women%27s_Land_Army_in_1942._D8792.jpgWees trots op jezelf en je prestaties en besef je waarde
  Je hebt het zelf in de hand hoe je wil dat anderen je zien. Of hoe je autoriteit en wijsheid kan uitstralen.  Die tientallen jaren ervaring waardoor je hoekige kantjes gestroomlijnd werden, leren dat je nu een betere werknemer bent dan 30 jaar geleden.Je kent, herkent en erkent wat je sterke en zwakke punten zijn. Focus op je waarden. Ook al word je door een jongere collega gecorrigeerd, is een ‘minder ervaren’ (volgens jou) manager je baas en zie het als een compliment. Je  wordt “gecorrigeerd” omdat men het belangrijk vindt. En leeftijd is niet bepalend om goed of fout te zijn. Die fiere bergleeuwin met grijzende manen kan best wel haar mannetje staan.
 3. http://farm4.staticflickr.com/3371/3645214760_cc0328c798_z.jpg?zz=1Vechtlust verliezend
  Wij passen helemaal in de visie van de huidige generatie ‘millenials’, die het welzijn van de werknemer prioritair vinden. Ook 50plussers vechten niet meer om wat  niet belangrijk is: een grotere stoel, de nieuwste handtas, zelfs een promotie of een loonsverhoging… Een vrouw van 50+ is kieskeurig in wat ze werkelijk wil, ze kiest haar ‘battles’. Ze gaat voor de meerwaarde in haar leven, het evolueren an sich.
  Maar beperk ook jezelf niet. Denk niet te vlug ‘ik kan dat niet’ of ‘dat gaat mijn petje te boven’.  Luister en leer.  50plussers zijn (spijtig genoeg)  minder thuis in sociale media, digitale marketing, nieuwe manieren van online handel. Maar business is een teamsport .  En je moet niet alles kunnen, je moet er wel voor open staan om mee te evolueren. Volg elk jaar een nieuwe cursus, verruim je horizonten. Leer bij, beperk jezelf niet… dan blijf je jong in je hoofd.
 4. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Night_School_Girl-_Evening_Classes_in_Wartime_London%2C_C_1940_D357.jpgFair play of no play
  Wees fair. Door je lange ervaring doorzie je het spel. Hou je je ver van politieke werkspelletjes. Je bent en blijft gewoon neutraal en diplomatisch Zwitserland. Het is geen kwestie van leeftijd, eerder een leren luisteren naar elkaar en van elkaar te leren. De jonge manager, de ervaren assistente. Het groentje en de oude rot. De stagiaire en de ervaren kracht. Werken is een teamgame.  Een goede team spirit is belangrijk.  Praat over conflicten, maar leer ook luisteren.

Ik heb sinds een paar jaar mijn stek gevonden in een tof internationaal bedrijf, waar ik gewaardeerd word voor mijn all round kunnen en kennis, en voor mijn zijn.
De cougar van mijn werkvloer 😊

Xoxo Ninon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.