Corona lockdown levenslessen

Niettegenstaande deze wereld van drijfzand ben ik een positivo. Ik hoop dan ook dat we iets leren van deze wereldwijde virusuitbraak die ons leven ondersteboven zette. Het is niet alleen afstand houden, ontsmetten, winkels dicht, horeca toe, stoppen met wat je bezig was, ‘in je kot blijven’, bang voor de dagelijkse doodupdates,…  Het is ook belangrijk achter dit scherm van negativiteit te kijken. Wat kan deze pandemie nog leren. Wat is positief om op te focussen en welke zijn de Corona lockdown levenslessen die we best onthouden ook wanneer dit voorbij is…

We willen naar de bioscoop, naar het strand, naar de kroeg – oh god, wat willen we met onze vrienden eentje drinken aan de toog! En naar de kapper, dringend… We missen onze vrienden, we missen onze familie, onze collega’s,… Hoewel dit een tijd van onzekerheid en verwarring is, hangt er ook positiviteit in de lucht, letterlijk zelfs. Daarom deze blog over de Corona lockdown levenslessen, omdat ik echt hoop dat we er  ook achter leren.

Hoe weinig we nodig hebben – of liever, hoeveel we hebben

Om vooral te genieten van de kleine dingen. Genieten van de zon op je gezicht, een lang telefoontje met een ‘ver weg’ vriendin, een babbel op anderhalve meter met een wandelende vreemde, of gewoon een  sneetje geroosterd brood met echte boter en een stuk kaas. Beseffen wat we wel hebben… en hoe weinig we écht nodig hebben om te leven.

Toiletpapier hamsteren… en pasta, conserven en rijst… Paniekaankopen nooit nodig geweest, kies gewoon iets anders…  Leer leven met wat er wel is. Mooi toch dat bloem soms schaars is omdat dames nu plots een bakwoede voelen, en vers brood, en lekkere taart wordt uitgedeeld aan aan minderbedeelden en mensen van de zorg.

De waarde van menselijk contact

WhatsApp-video-chats en Messenger-apero’s met de vriendinnen, leuk… tof.. en beter dan niets. En grootouders die leren hoe ze moeten Skypen of sociale media gebruiken, omdat deze een meerwaarde voor het sociale contact met  kleinkinderen, familie, met wie in een zorgcentrum verblijft.

Toch leert deze lockdown ons de waarde van echte ontmoetingen. Ik kijk er naar uit om dicht naast je zitten, te klinken met onze glazen, van jou bordje een  hapje te pikken… Om zonder waarschuwing bij mijn ouders of tantes langs te gaan, doe je masker aan… neem afstand… nee niet meer. Echt te brunchen met vriendinnen en niet virtueel. Te kunnen troosten wie sinds deze lockdown iemand moet missen. Echt contact is zo belangrijk.  Ik mis jullie.

Er bestaat geen “ongeschoolde werknemer”

Eén van de betere Corona lockdown levenslessen is dat we iedereen moeten waarderen voor wie ze zijn, voor wat ze doen.  De samenleving is als een Zwitsers horloge, zonder zelfs het kleinste radertje werkt het niet. Iedereen is belangrijk verpleegkundigen, zorgverleners, supermarktmedewerkers, brandweerlieden, bouwvakkers, personeel van het openbaar vervoer, telefonisten, bezorgers, leraren, reisbureaus, vuilnismannen , politieagenten, boeren, bakkers en talloze anderen zijn. Dus laten we geen enkele werknemer nog als ‘ongeschoold’ omschrijven want jouw leven, dat van je ouders en je welzijn hangt er van af.

Leve de gezondheidszorg in ons land

Ons grote geluk dat we in België wonen. Ons sociale systeem, onze zorgverlening is zo een meerwaarde. En nee niemand heeft het gemakkelijk, dus wijs hen ook niet met de vinger… Men probeert er het beste van te maken om slachtoffers te beperken, ziekenhuizen te ontzien…  We kunnen we de helden van de gezondheidszorg  niet genoeg bedanken. Onzelfzuchtige verantwoordelijkheid in hun job. Superhelden die ook bang zijn. Dikke merci.

De balans tussen werk en privé is belangrijker dan we ons realiseren

Niets mis mee dat je graag werkt. Je job geeft ergens zin in/aan je leven, iets (l)eervol, een veilige routine. Maar deze corona-crisis leert ook dat er meer moet zijn dan alleen werk. Niets uithuizig mogen/kunnen doen voelt gauw als verveling. Daarom is tijd maken voor de mensen om je heen en voor de activiteiten die je gelukkig maken ook belangrijk. Zoek naar een evenwicht tussen je fysieke en mentale gezondheid, en je bankrekeningen en loopbaanstatus. Want als het gordijn valt, wil jij niet diegene zijn waarover ze zeggen zij/hij had nog zoveel plannen maar had geen tijd.

Wij kunnen onze aarde beter te maken, maar we moeten willen…

earth free rawpixelWe zien terug de toppen van de Himalaya, vissen zwemmen in de kanalen in Venetië, ook de luchtkwaliteit is beter. Door de Corona-stilte hoor ik precies meer vogels fluiten. De lockdown zorgt voor een kleine adempauze voor het milieu, voor de klimaatopwarming, voor de luchtverontreiniging. Het zal moeilijk zijn om dit vol te houden als we allemaal terugkeren naar het normale dagelijkse leven.  En toch hoop ik dat we allemaal een bewuste poging doen om “ons steentje bij te dragen”, waar en wanneer we maar kunnen. Hebben we onze les geleerd…

Het leven gaat vlug, als je niet de tijd neemt om te genieten, is het gepasseerd voor je het weet

Het is raar, maar aan velen van ons geeft Corona een kans om te vertragen. Om andere prioriteiten te stellen. Geef terug tijd aan jezelf, aan je partner of kinderen misschien. Nu niets mag, en van alles kan. Doe dingen samen. Leer terug ‘in je kot zijn’. Velen beginnen halen plots terug de gezelschapsspellen boven. Doe van die dingen die je ‘altijd al wilde doen’, nu krijg je tijd. En is dit om lekker lui te zijn, een boek lezen, wat Marie Kondo toestanden met je kasten en kamers of alle dagen een fikse wandeling… Geniet van je tijd. Pak deze kans.

 

Mijn Corona lockdown levenslessen : tijd zal nemen om familie en vrienden meer te zien, die goede wandelgewoontes volhouden, meer leren genieten van de natuur dan van de winkelstraatjes, mijn steentje bijdragen om onze aarde mooi te houden, minder uitstellen, proberen meer te luisteren mijn hartgevoel, terug liefde leren, meer durven, moediger zijn.

Xoxo Ninon

 

Ik schreef ook deze blogs over Covid-19 / Corona ‘We zullen doorgaan…’     en    ‘corona… verspreid medemenselijkheid… ‘

12 reacties

    1. Dat is best… dat we niet alleen focussen op het gemis, maar ook het vertragen en de vele me-time koesteren… al mag het voor mij toch af en toe een beetje me-time zijn 🙂

  1. Ik had je blog van vorige week nog niet gelezen, maar deze gaat naar mijn hart. Mooi verwoord. Inderdaad in al deze negativiteit moeten we de positieve zaken meenemen naar de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.