Citytrip via je keuken: naar ‘keto-stad’, een dessertbord vol koolhydraatarme toetjes

Leren koken op een andere manier, een nieuwe keuken, voelt als een beetje reizen. Zo ook ketogeen koken of koolhydraatarm. Ik probeerde reeds Marokkaanse receptjes (zie blog) of een Italiaanse ovenschotel (zie blog). En nu ik deze maand geen drupje alcohol drink met Tournée Minerale, ben ik ondertussen al 2 weken aan het diëten want die coronakilo’s…  Ik vertoef een maandje in keto(=koolhydraatarm) stad 😊. Koolhydraten als suikers en zetmeel worden geband, dus niet snoepen, geen alcohol, geen granen of kant-en-klaar producten. Wel goede vetten als in Griekse yoghurt of kokosolie. Veel verse groenten (maar ook niet alles), zo goed als geen fruit (suikers) en 150 gr vlees/vis/eieren voor die broodnodige eiwitten per dag. Citytrip via je keuken: naar ‘keto-stad’, een dessertbord vol koolhydraatarme toetjes want toen was het Valentijn-koffieklets met de madammen…

Valentijn voor singles is eerder Vriendentijn, of Vrouwentijn met de ‘girls’ dus. Taartjes en zoetigheid waren geband en de dames wilden graag proefkonijn zijn voor mijn dessertexperimentjes… Een paar google clicks verder was mijn reis voorbereid en neem ik jullie graag mee op citytrip via je keuken: naar ‘keto-stad’, een dessertbord vol koolhydraatarme toetjes…

Koolhydraatarm – keto – low carb

Koolhydraatarm  is niet helemaal hetzelfde als keto maar beiden schrappen koolhydraten en combineren goede vetten met eiwitten in de maaltijden. Ik koos voor koolhydraatarm omdat het minder strak is dan ketogeen, en als je de basisprincipes goed volgt dan  je moet ook minder calorieën tellen 😊. Ik haalde informatie en gerechtjes van verschillende websites (oa Jasper Ablas, Gezond aan tafel, Happy Healthy,…)

Kkoolhydraatarm of keto is wel anders eten, andere ongekende ingrediënten. Veel zaken vind je in je supermarkt of de lokale natuurwinkel. Ik bestelde via Pit&Pit en kocht oa virgin bio kokosolie om te bakken & braden, Steviazoetmiddel, rauw cacaopoeder, en ook zaden, pitten en noten als chia, hennep, pompoenpitten, gebroken lijnzaad, pistaches, kokosschaafsel, enz om te gebruiken bij mijn dagelijks ontbijt of hier onder bij de dessertjes.

Mijn dessertbord vol koolhydraatarme toetjes

koolhydraatarm dessertbordAl zeg ik het zelf, mijn Vrouwentijn bord zag er prachtig uit… maar was het ook lekker? De chiapudding met mango en panna cotta met kaneelappeltjes, en natuurlijk de fruitbowl vielen het meest in de smaak. Ook de smeuïge citroen mugcake met kokos is anders maar lekker. De chocolademousse is OK maar je mag geen zoete chocoladesmaak verwachten wel. Je vind steeds de link naar de originele recepten, maar ik varieerde soms naargelang wat in mijn koelkast stond. En alle ‘geregjes’ zijn vlug klaar, gemakkelijk en poepsimpel 😊. 

Chiapudding met mango

chiapudding met mangoMijn recept & ingrediënten voor 3-tal glaasjes (150 gram), klaar in 10 minuten (+ 1 nachtje in de koelkast)

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 150 gram halfvolle kwark
  • 1 mango (of aardbeien, frambozen, meloen,…)
  • 1/2 biologische citroen of citroensap uit een flesje
  • Stevia zoetmiddel
  • paar druppels vanille-extract (optioneel)

Hoe klaarmaken:

  • De vorige dag: meng het chiazaad met de kwark, en zet een ganse nacht  in de koelkast. Het chiazaad welt en krijgt een zachte gelly crunchy structuur.
  • De volgende dag: schil de mango en snij een deel in kleine stukjes en de rest pureer je met de staafmixer of plet je fijn met een vork. 
  • Doe een bodempje mango-puree in elk glas.
  • Neem de chiapudding  uit de koelkast, ik heb deze voorzichtig gemengd met paar druppels citroensap, wat steviapoeder of liquide naar smaak (niet te veel) en 2-tal druppels vanille extract.
  • Verdeel de pudding over de glaasjes en werk af met de stukjes mango on top.

Wat is chia: de zwarte chiazaadjes zijn een superfood vol van omega 3 en 6 en boordevol vezels. Origineel komen ze uit Mexico, ook bij de Azteken was dit een belangrijk voedingsmiddel.

Recept online: chiapudding met citroen (maar mijn citroenen waren op 😊)

Panna cotta met kaneelappeltjes

koolhydraatarme panna cotta met kaneelappeltjesMijn recept & ingrediënten voor 3-tal glaasjes, klaar in 10 minuten (+ 4 uur opstijven in de koelkast)

Voor de koolhydraatarme panna cotta

  • 150 milliliter slagroom
  •  80  gram Griekse/Turkse yoghurt
  • 2.5 gelatine blaadjes
  •  stevia/zoetmiddel naar smaak

Hoe klaarmaken:

  • Neem een pan en verwarm hierin de slagroom en stevia/zoetmiddel. Opgelet niet laten koken!
  • Laat de gelatineblaadjes een paar minuten weken in koud water.
  • Neem pan van het vuur en roer er de zachtjes uitgeknepen geweekte gelatineblaadje onder en voeg ook de yoghurt toe.
  • Verdeel het mengsel over de glaasjes, en laat 4 u opstijven in de koelkast. Ik plaatste de glaasjes mooi schuin zodat ze diagonaal opsteven wat een leuk effect gaf.

Voor de kaneelappeltjes

  • 1 jonagold appel
  • snufje kaneelpoeder naar goesting
  • 1 theelepel kokosolie
  • 15 gr pijnboompitjes

Hoe klaarmaken:

  • Schil de appel, snij in kleine blokjes.
  • Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en voegde de appelblokjes, de pijnboompitjes en het kaneelpoeder toe
  • Bak al roerende 3-4tal minuutjes, tot de appelblokjes zacht zijn.
  • Laat even afkoelen (anders smelt de gelei van de panna cotta) en verdeel de kaneelappeltjes over de glaasjes. Smakelijk!😊

Wat is Stevia: het is een plant waarvan de bladeren een intens zoete smaak hebben. Die steviolglycosiden, een natuurlijke en caloriearme zoetstof, worden door speciale processen uit de Stevia plant gehaald en zijn ongeveer 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en bevatten geen calorieën.

Wat is kokosolie: de olie komt door een koude persing van het gemalen vruchtvlees van jonge verse kokosnoten. Maar opletten met goedkope kokosolie waar eerder industrieel gedroogd geraffineerd kokosvruchtvlees voor gebruikt wordt. Kokosolie is momenteel een hype omdat meer mensen kiezen voor vegan of vegetarisch.

Recept online: koolhydraatarme panna cotta

Citroen mugcake met bosbessen

Mijn recept voor 3-tal kopjes, klaar in 5 minuutjes en best onmiddellijk serveren  dan zijn ze nog lauwwarm

koolhydraatarme citroen mug cakeIngrediënten per mug/kopje/ramekin (misschien een veelvoud nodig)

  • 1 ei
  • 2 el citroensap (ja het was van het flesje bij gebrek aan 😊)
  • 2 el slagroom – vloeibaar of amandelmelk of havermelk….
  • zoetstof – naar eigen keuze en smaak
  • 2 el kokosmeel (gekocht in Delhaize)
  • 1/4 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • kokosolie om in te vetten
  • blauwe bosbessen

koolhyraatarme citroen mugcakeHoe klaarmaken:

  • Klop in een kom het ei los met citroensap, de room/amandelmelk/havermelk en de zoetstof. Even proeven of het zoet genoeg voor je is, of genoeg naar citroen smaakt.
  • Meng er de kokosbloem, bakpoeder en klein snuifje zout door.
  • Neem je kopjes of ramekins en vet ze licht in met kokosolie, en doe 3-tal blauwe bosbessen op de bodem
  • Vul tot halverwege met het mengsel, nog 3-tal bosbessen en vul tot 3/4.
  • Bak 60 seconden op 1000 W (hier was het 800 W en ook OK) in je magnetron
  • Leg er nog een paar blauwe besje op om te versieren (doe dit niet als ze nog in de microwave moeten want dan spatten deze open) en eventueel wat kokos- of citroenrasp of  amandelschaafsel.
  • Je kan deze ook klaarmaken in een heteluchtoven (10-15 minuten) of AirFryer (+/- 6 minuten)

Wat is kokosmeel: kokosbloem is een glutenvrije meelsoort gemaakt van gedroogd en zeer fijngemalen kokos. Het smaakt lichtjes naar kokos (nee niet naar Bounty) maar kan  prima gebruikt kan worden in zoete of hartige gerechten. En is caloriearm! Kokosmeel bevat zeer veel vezels en weinig koolhydraten. 😊

Wat is een mugcake: het is een individuele cake in een ‘mug’, een mok, beker, tas of kopje . Een trend die natuurlijk van Amerika komt. Je vindt recepten met havermoutpap, of met ei, of banaan… zolang  deze vlug maar opstijft tot een eerder smeuïge cake in de magnetron. Je kan er maken als een vlug klaargemaakt warm ontbijtje of hier als toetje. Ik had eerst deze havermout cacao mugcake geprobeerd maar vond de citroen mugcake meer mijn ding.😊

Recept online: koolhydraatarme citroenmugcake

Keto chocolademousse

keto chocolademousseMijn recept & ingrediënten voor 3-tal kopjes, laat 2 u opstijven in de koelkast opstijven, al blijft het een zachte mousse

  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 60 g notenboter, bij gebrek aan notenboter heb ik ongezoete pindakaas gebruikt
  • 30 g rauwe cacaopoeder
  • kokosrasp en een framboos (facultatief)

Hoe klaarmaken:

  • Meng de kokosmelk, de notenboter en de cacaopoeder goed door elkaar, ik heb ook wat zoetmiddel toegevoegd.
  • Laat even opstijven in de koelkast of een paar minuten in de diepvries.
  • Werk af met de de kokosrasp en een framboos.

koolhydraatarme chocomousseTip: voor dit dessert heb je echt wel dikke kokosmelk nodig. Gebruik dan alleen de bovenste dikke laag kokosmelk van het blik of de doos kokosmelk.

Wat is kokosmelk: uit vers geraspt kokosvruchtvlees kan ‘dikke’ kokosmelk geperst worden met een vetgehalte van+/- 20%. Het vet komt na rusten bovendrijven. Er is wel een verschil tussen supermarkt en bio winkel je moet de etiketten maar eens lezen 😊

Wat is rauwe cacaopoeder: gewone cacaopoeder die we kennen uit de supermarkt is gebrand, tijdens het verhitten gaan de meeste vitaminen en mineralen verloren en wordt het effect van de cafeïne versterkt. Rauwe cacaopoeder wordt tijdens het malen niet boven de 42°C verhit waardoor de goede eigenschappen behouden blijven. Rauwe cacao is gezond door de vele antioxidanten die het bevat.

Recept online: keto chocolademousse met kokosmelk  ik vond ook chocolademousse gemaakt met avocado misschien is deze lekkerder…dat wordt een volgende experimentje 😊

 

Ik weet dat deze citytrip via je keuken: naar ‘keto-stad’, een dessertbord vol koolhydraatarme toetjes niet voor iedereen zal zijn, maar geloof me vrij koolhydraatarm diëten valt best mee en op 3 weken 5 kg minder… nog 5 te gaan.😊

Laat me weten als jullie er iets van klaargemaakt hebben, foto mag ook natuurlijk.

Xoxo Ninon

Warme vriendschappen, goede babbels, lekker koffie en dit bordje… een super geslaagde Vrouwentijn. Thanx girls!

 

.

 

 

 

 

 

6 reacties

  1. Ziet er inderdaad lekker uit!
    Chocolade mousse (eerder creme) maak ik met mascarpone en opgeklopte slagroom, raw chocolade en stevia. Lekkerrrrrr!!!!!, carbfree maar veel calorieën.
    Ga zeker de chiapudding een keer proberen, want klinkt goed…
    Leuke inspiratieblog x

    1. Bedankt voor de tip. Ja keto of koolhydraatarm diëten houdt minder rekening met calorieën. Vetafzetting op het lichaam komt door de combi van vet+koolhydraten. Als je van deze laatste zo goed als gene verbruikt, gaat je lichaam in ketose verbranding. Dit wil zeggen het verbrandt het bestaande lichaamsvet omdat het geen koolhydraten vindt. En t is dat wat we willen toch. Groetjes.

  2. Mooi dessertbord. Ik ben zelf een volger van Pascale Naessens haar boeken. Is ook hetzelfde principe. En ja als ik zo een week kook ben ook steeds een kilootje afgevallen. Doe zo verder zou ik zeggen. Grtj

    1. Ja ook in Pascale’s boeken gaat het om gescheiden voeding, vetten met eiwitten en koolhydraten zo veel mogelijk bannen. En ja blijkbaar helpt het, afvallen en gezond bezig zijn. Dank voor je reactie. Groeten

  3. Goed bezig zo te zien en zelfs lekkker bezig! Levering aan huis, haha….
    Mijnen 1sten tournée minérale is 3 weken makkelijk gelukt tot ze een glas rode wijn ‘DelFin del Mundo’ reserva van 2005 voor mijnen neus plaatsten! Nu nog nee zeggen tegen mijn 4uurtje 🙁
    Gezond afvallen vergt een serieuze inspanning. Niet simpel xx

    1. Een keer struikeltje maken in je Tournée Minerale is niet erg… nog een weekje t e gaan 🙂 . En inderdaad afvallen is een veel grotere in spanning dan de kilootjes er laten bijkomen 🙂 Maar goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.