Buikgevoel

Beslissen is niet altijd makkelijk. We staan soms op kruispunten in ons leven. Dan vragen we raad aan anderen of zoeken professioneel advies. Wie weet het beter? Wie kan onze beslissing vereenvoudigen? Welke weg is gemakkelijker? En toch, misschien moeten we meer leren luisteren naar ons buikgevoel. Naar die intuïtie die ergens in je schuilt, een naar binnen keren. Dat buikgevoel is dikwijls heel subtiel… Het schreeuwt niet om aandacht, het is meer een zachte kriebel in je nek of de haartjes op je armen die reageren… zo van ‘Hela, eventjes opletten please’. Het is eerder een voelen dat iets niet klopt, of misschien net geweldig is,… We hebben allemaal een soort van intuïtief begeleidingssysteem, maar bij sommigen ligt dat buikgevoel begraven onder een paar laagjes, en nee ik bedoelt dit niet letterlijk… 😊 Maar hoe meer je er leert naar luisteren en het te gebruiken, hoe beter je zal worden in het geruststellen van jezelf en het nemen van de juiste beslissing. Buikgevoel!

Je hart weet het…

Soms voel je het echt in je onderbuik als iets niet goed voelt of dan weer heb je van die ‘vlinders’ als het supergoed voelt. Dit is je emotionele intelligentiesysteem, je kompas, die goede oude intuïtie die je vertelt dat je gerust op koers mag blijven… of dat je beter een 90° bocht maakt… Geloof echt in je buikgevoel dat je zegt of iets al of niet klopt. Soms voelt je hart  wat verkrampt omdat je niet bereid bent een beslissing te nemen door naar jezelf te luisteren en de tijd te nemen om je onrustige gevoel te analyseren. Wees vooral eerlijk met jezelf, zodat je op één lijn kan komen met je intuïtie, je buikgevoel. Laat woede of angst nooit de gids zijn van je hart.

Je lichaam en geest weten het…

Ik weet dat ik een juiste keuze maak door de manier waarop mijn lichaam reageert. Je voelt een last van je schouders vallen en je krijgt instant meer energie. Je bent in een ‘ik wil zingen en dansen’ stemming, een gevoel van opluchting, van ‘yesssss eindelijk’. Dus wanneer al dat positieve gebeurt, weet je dat je eerlijk was met jezelf, en je wijsheid en je buikgevoel goed gebruikte. En oké, soms voelt kiezen voor verandering echt wat stressy, maar die kriebel in je buik is eerder der positief spannend… It is all good… Alles voelt goed… En vooral, je was trouw aan jezelf.

Luister naar jezelf…

We worden voortdurend gebombardeerd met informatie, met overtuigingen van hen die zeggen het beter te weten, met twijfels van zij die het niet weten,… Het is al helemaal niet eenvoudig te luisteren naar die innerlijke stem in volle drukte. Meer nog, we zijn zo geprogrammeerd rekening te houden met anderen, dat het nemen van een beslissing voor jezelf soms moeilijk lijkt.

Het is soms uitdagend te luisteren naar je intuïtie. Want in een omgeving die je constant afleidt is het moeilijk je te focussen op wat je buik je wil zeggen. Creëer daarom een rustig moment zonder afleiding waar even samenzit met jezelf en bewust zoekt naar duidelijkheid. Gsm af (want op stil ga je toch nog piepen), laptop dicht (anders ge ja weer googelen naar oplossingen), alleen… Just me myself and I (you, you and you)!

Neem een wit blad en een balpen en luister alleen naar jezelf, noteer eerlijk je buikgevoel. Haal de spanning uit je nadenken, zodat je open staat voor je eerlijke en intuïtieve gedachten… Jouw beslissing.

Laat je emoties je intuïtie niet opzij drukken…

Dikwijls worden beslissingen beïnvloed door wonden uit het verleden en luisteren we niet echt naar onze intuïtie. Emoties als angst, woede, verdriet of zelftwijfel of zelfs verliefdheid mogen nooit onze gids zijn. Vertrouw en koester je emotionele intuïtie en sta nooit toe dat negatief denken je ware denken vertroebelt. Het vergt een positieve inspanning om iets goed te doen.

Emoties zijn zelden een goede raadgever voor belangrijke beslissingen. Doe een stap achteruit, sta even stil bij waarom je aarzelt. Zet je negatieve twijfels op papier en confronteer ze met wat je innerlijke gevoel je wil zeggen.  Luister naar je buikgevoel, het zal je manier van handelen verlichten.

Buikgevoel

Elke keer wanneer ik niet naar mijn buikje, naar die emotionele intuïtie, luisterde heb ik ergens de gevolgen ervaren. Ik nam een foute beslissing omdat ik kwaad of verdrietig was of zelfvertrouwen miste, mijn buikgevoel zei het me nochtans anders. Of ik volgde vooral mijn empathie en niet mijn gezond boerenverstand. Of misschien had ik mijn stem had moeten laten horen en nee zeggen want mijn intuïtie voelde de onrust. Maar als mijn buikgevoel even genegeerd werd, deed ik het vooral omdat het de juiste beslissing leek op dat moment voor mij, en vooral voor de andere…

Mijn beslissingen werden beïnvloed door mijn geloof in eerlijkheid, oprecht zijn en betrouwbaar, dat wie goed doet goed ontmoet en uit liefde en zorgzaamheid,… En zo werd ik wie ik ben, en kwam ik waar ik sta…

Zou een hangBUIKzwijntje ook buikgevoel hebben?

Ik beloof mezelf meer te luisteren naar mijn buikgevoel… Voor mij is dat de beste combinatie tussen hart, emoties en ratio… Het zal me meer rust geven, en meer vertrouwen in mezelf en mijn beslissingen… Maar soms als ik het je vraag, vertel je dan even wat jouw buikgevoel over me zegt?

Luister jij naar je intuïtie, naar emotionele intelligentie, naar je buikgevoel?

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs wat-ik-tegen-mijn-jongere-zelf-nog-wou-zeggen en …ik-ben-50-en-ik-date-zomerliefde

6 reacties

  1. Mijn buikgevoel zei: dat is een vriendschap om te koesteren. En na meer dan 45 jaar (??? ik geraak de tel kwijt 😉) kan ik dat enkel maar bevestigen. Je authenticiteit je breeddenkendheid, je positivisme en nog andere aangename eigenschappen spelen daar wel een rol in.

  2. Mijn buik heeft me soms gewaarschuwd, ik had beter geluisterd… Maar over jou heeft mijn buik een heel goed gevoel 🙂 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.